Bzezinski: Ranjivost Amerike
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Bzezinski: Ranjivost Amerike

 1. #1
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Још један доказ да се ствари мењају: Сива еминенција Збигњев Бжежински, један од архитекти рушења комунизма (односно победе над Русијом у хладном рату) ревидирао је своје ставове. Раније је заступао мишљење о америчкој хегемонији над просторима Евроазије, од Лисабона до Владивостока (75% светских ресурса), коришћењем политике „завади па владај“. Сада уочава опасност од глобалног антиамеричког савеза и револуције уперене против империјалиста.
  Као алтернативу нуди замену постојеће Групе 8 новим форумом одлучивања – Групом 14, која би обухватила земље-представнике свих континената. У суштини он предлаже институционални мултиполаризам. Лично предлог сматрам веома занимљив и уз неке нужне измене (рећићу које ако некога занима) сасвим прихватљивим у првој фази. Уосталом прочитајте.

  Рањивост Америке

  Креатор теорије о апсолутној геополитичкој доминацији Америке променио мишљење – тврди да је разуларена свемоћ одвела Вашингтон на опасан пут, са могућим несагледивим последицама

  Рат у Ираку, “почет (2003) под лажном оптужбом и једнострано”, показује се “скупљим него што се првобитно очекивало” – пише, критикујући политику Вашингтона према свету Збигњев Бжежински, некадашњи Картеров саветник за безбедност, творац и зналац америчке геополитике. Американци гину и две године пошто је рат “окончан”, “хиљаде их се враћају кући као инвалиди”, а “финансијски трошкови изражавају се стотинама милијарди долара”. У међународним размерама – “(ратна) кампања се преточила у непријатељство према САД без историјског преседана”.

  Поверење у Америку “(посебно у њеног председника) значајно је протраћено”. Демагогија “око тобоже постојећег оружја Ирака за масовно уништавање” је разобличена. “Срамота Америке (и њених виших чинова) у Абу Граибу и Гвантанаму”, “опасна пренапрегнутост војног потенцијала” и “неспособност Вашингтона да омете Северну Кореју у прибављању нуклеарног оружја”, умањили су политичку тежину САД, закључује аутор “Велике табле за шах” – футуристичке пројекције развоја у 21. веку, према којој је водећа сила света требало да, бар у првим декадама, буде у добитничкој позицији.

  КОЛОСАЛНА ШТЕТА: Његово, силом околности значајно кориговано гледиште, објављено је сада у стручном тромесечнику “Америкен интерест” – и пренето у руским дневним новинама. Можда због појединости да је Бжежински очекивао да ће се са неком од тешкоћа суочити Русија, а не Америка. Јер, аутор запажа “растућу одбојност” према САД у свету муслимана (што је, на пример, био прорекао Москви у случају да Русија покуша да се обнови као велика сила). Бжежински није овим обртом зачуђен, с обзиром на то да наводи “отворено антиисламску боју” америчке политике, а то “иде наруку муслиманским фундаменталистима”, који шире “одбојну представу о ‘сатанској’ Америци”.

  “На тај начин, бесконачни међусобни рат фундаменталиста и умерених следбеника ислама прерастао је у сукоб ислама са Сједињеним Државама”, закључио је аутор, помињући “колосалну штету” за обе стране.

  Бжежинског забрињава “још већа опасност”, коју он види “у глобалној тенденцији склапања регионалних савеза с рђаво прикривеном антиамеричком оријентацијом”. У Азији, Европи и Латинској Америци “све чешће се уочава дистанцирање у односу на Стејт департмент, САД и све америчко”. Тај процес иде “наруку, на пример, Кини”, која експлоатише паназијско расположење народа источне и југоисточне Азије, и тиме себи олакшава задатак “истискивања Сједињених Држава из тих региона”.


  “Таква иста тенденција битно слаби трансатлантску компоненту у политици Европске уније, која се мучи да изгради јаснију политичку линију. И (таква тенденција) подстиче прегршт нових, демократски изабраних, али лево оријентисаних латиноамеричких председника да јачају односе са Европом и Кином. Појава јаких паневропских и паназијских заједница и слабљење трансатлантских и транстихоокеанских веза прети даљим порастом изолације Америке у свету.”

  СЕЈАЊЕ ПАНИКЕ: Крајем 2004. и почетком 2005. године администрација председника САД је постала свесна опасности која наилази, “у Белој кући су утихнули разговори о рату с терором” и Буш је обележио почетак другог мандата најавом “грандиозног ‘крсташког рата’ за слободу” у свету. Али, скептицима није промакло да су при том најчешће помињани примери успеха новог демократског похода били Авганистан и Ирак, “подвргнути војној окупацији САД, а такође и палестинске територије, (тада) још увек под окупацијом Израела”.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf 2. #2
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Укратко, после “11. септембра” политика САД се одликује “исхитреношћу и недалековидошћу, сеје превелику панику (унутар земље) и превише је скупа, ако је судити по првим резултатима”. “У целини, она је Америку учинила рањивијом и поколебала је легитимност њене светске надмоћи.”

  Занимљив је осврт Бжежинског на опште стање на планети, где он не запажа толико опасност од тероризма колико свеобухватно заоштравање у вези с политички пробуђеним светом, праћено масовношћу и радикализмом.

  Главни изазов Америци није у томе да она “засмета антиамеричким Лилипутанцима да вежу Гуливера”, већ да Лилипутанце који се брзо развијају “обједини под сопственим окриљем”. Енергију тог буђења сиромашног света аутор упоређује с енергијом Француске револуције. То ће се у многим државама преточити “у немире и неред”, јер “становништво земаља у развоју јасно распознаје вапијућу социјалну неправду”. И неретко – оно ће гневним протестима иступати против “активности које доживљава као своје политичко понижавање”.

  Пробуђеној свести тог већинског дела човечанства доприносе проток информација и Интернет, повезујући први пут одвојене континенте. “Енергија пробуђених маса савладава границе и упућује изазов сада постојећим државама и целој светској хијерархији, на челу са САД.”


  Звучи као опис у Комунистичком манифесту. Али, Бжежински је поражен политичком сличношћу “недавних немира у Киргизији, Египту и – Боливији”. “Растући број европских муслимана, њихови истоверци на Блиском истоку, у Југоисточној Азији и Северној Африци, а такође и Индијанци у Латинској Америци, све су одлучнији у отпору оном што сматрају непријатељским утицајем спољног света. Спремни су на борбу с том спољном силом – објектом њихове мржње и оптужби да стреми да, себи у корист, очува статус кво.”

  РЕВОЛУЦИОНАРНИ МАЧ: Нарочито је узнемирена и раздражена омладина трећег света, наводи Бжежински. “Ето због чега је могућно демографску револуцију, која је у вези с тим, упоредити с политичком бомбом одложеног дејства. Не урачунају ли се Европа, Јапан и Америка, могућно је рећи да брзи пораст броја људи у земљама трећег света, млађих од 25 година, обележава улазак у политичку арену огромне масе узнемирених младића и девојака.”

  “Њихов ум узбуђен је звуцима и сликама приспелим из далека”, и то само јача њихово већ постојеће незадовољство стварношћу у окружењу. “Њихово демонстративно расположење у стању је да се преобрази у ‘револуционарни мач’, подигнут усред десетина милиона студената у образовним установама земаља у развоју и мање или више интелектуално развијених. Долазећи, у основи, из социјално незаштићених слојева средње класе, ти милиони студената одушевљених спознајом социјалне неправде – нису нико други већ притајени револуционари. Они су већ упола уједињени у велике заједнице, повезане Интернетом, и већ су приправни да понове оно што се годинама раније догодило у Мексику или на тргу Тјананмен – само у много већим размерама. Њихова енергија и душевно разочарење могу у сваком тренутку бљеснути у отвореном – потребни су само повод, вера или мржња.”

  “...Главу подижу сви слојеви друштва”, каже Бжежински. Изузетак су само периферне сељачке заједнице. Носиоци револуционарних идеја су, што није чудо, млади. Њима брза политичка мобилизација није проблем. Њихово политичко надахнуће практично не зна за границе, захваљујући (њиховој) свеопштој писмености и средствима информисања. Као последица – савремена популистичка политичка агитација може бити усмерена “чак и против удаљених циљева, без обзира на непостојање уједињујуће доктрине (такве као марксизам)”. “Ето због чега Америка све чешће све редом иритира, изазивајући у исто време тако различите емоције, лично одушевљење и заједничку мржњу, политичко негодовање и религиозну мржњу.”

  Већина садашњих држава више не управља својим сразмерно непоћудним становништвом и многи политичари одбачени су на колосек популизма, што их лишава могућности да доносе какве-такве ефикасне мере, каже аутор опсежног есеја. Шта би, у тако описаним околностима, могла предузети Америка? Прве странице овог осврта посвећене су критици превеликог ослонца Бушове администрације на последњу преосталу сувереност – протумачену као могућност САД да у свему поступају како желе, без обзира на то шта мисли остали свет, па и савезници. Та несуздржаност у свемоћи скренула је Вашингтон путем који је опасан, уз последице које су се изразиле и код куће. Становништво саме Америке је застрашено (у необузданости кампање професионалаца застрашивања, који су од тога начинили добар “бизнис”).
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 3. #3
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  ГРУПА 14: С тим на уму, Бжежински саветује наклон Гуливера Лилипутанцима, да се ствари среде “неформалним договором најутицајнијих сила” света. Он критикује арогантност с којом су САД одбиле да се прикључе појединим од планетарних програма, као што је, на пример, суздржаност у даљем загађивању атмосфере (Кјото протокол). Предлаже повратак заједници и обновљени саветодавни дијалог с партнерима, које би САД требало да пронађу у свим светским регионима.

  Идеја се своди на окупљање једне нове Групе 8, проширене на Групу 14, у којој би, уз Америку, имале место све важније представнице континената.

  Из Европе – Британија, Француска и Немачка. (Прве две имају право вета у СБ УН, атомско оружје и јединице за брзо реаговање, трећа је и економски и војни фактор.)

  Са истока Европе – Русија (евроазијска сила “значајне војне моћи”, такође с правом вета унутар УН).

  Из Азије – Кина (с атомским оружјем и правом вета у СБ УН), Индија (која, заједно с Кином, има трећину светске популације, а и атомско оружје), Пакистан (једина муслиманска сила са атомским оружјем), Индонезија (најмногољуднија земља муслимана на свету) и Јапан (светска економска сила и светски кредитор).

  Африку би представљале Нигерија и Јужноафричка Република (водеће у мировним мисијама на континенту), а Латинску Америку Бразил и Мексико (главна сила централноамеричког и карипског региона).

  Редован годишњи самит овог светског политичког актива не би свакако “за тили час утврдио политику глобалне безбедности”, али би његов “заједнички манифест” о тероризму и ширењу нуклеарног оружја помогао у уклањању тих опасности, верује Бжежински. Такав самит имао би још једно преимућство, каже он – пошто би се Кина и Индија “увукле у заједничку орбиту”. Дакле, “те две државе у стању су да се преобрате у рушилачку силу, с обзиром на то да постају све моћније, и да им је у значајном степену својствен пораст национализма”, сматра аутор.

  Такав клуб четрнаесторице “спроводио би одговорнију и многополарнију политику у сфери уклањања нових светских опасности у нашем узбурканом свету”. Какав преокрет у закључивању Збигњева Бжежинског, који у време писања “Табле за шах” у тзв. мултиполарности види једино (јалов) покушај Русије да, уз помоћ Француске, Кине, Индије и других заустави доминацију Америке!

  СМРТНО ОПАСНИ САВЕЗ: Овог пута, “мултиполарност” је боља него “нови ‘свети савез’ САД, Израела и Индије”, који “на речима треба да буде усмерен против светског тероризма, а у стварности – против муслиманског света и Кине, које Русија сматра основним дугорочним противницима”. “Такав савез смртно је опасан за Америку, пошто њу чини циљем свеопште узнемирености због тог обједињења”.

  У решавању социјално-економских питања Клуб 14 могао би, штавише, да замени Групу 8, која све теже врши такву функцију, закључује Бжежински – апелујући на Вашингтон да заборави ароганцију и примети свет у којем живе и САД.

  Петар Поповић
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 4. #4
  Aktivan član Adalv (avatar)
  Učlanjen
  15.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Požarevac
  Poruke
  1.365
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Мислим да је касно да Америка ревидира своје ставове. У ствари, можда још није касно, али док они тога постану свесни - биће!
  "Кад је неко глуп, не можете му ни то доказати" - Д. Радовић

 5. #5
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Ни ја не верујем да ће озбиљно схватити овај позив на мултиратералност. Јаки су интереси у игри.

  Иначе, јутрос на би-бу-сију чујем како је Френсис Фукујама критиковао америчку интервенцију у Ираку, а он је важи за главног идеолога НеоКона.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 6. #6
  Aktivan član Adalv (avatar)
  Učlanjen
  15.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Požarevac
  Poruke
  1.365
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  A која је твоја варијанта Г14?
  Кога би убацио, односно избацио?
  "Кад је неко глуп, не можете му ни то доказати" - Д. Радовић

 7. #7
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Citat Original postavio Adalv
  A која је твоја варијанта Г14?
  Кога би убацио, односно избацио?
  Право питање!

  Проблем је кад се основица спусти на земље које нису суперсиле, долази се до питања: Зашто он, а не ја.
  Ја заиста не знам како бих објаснио Египћанину да је Нигерија тамо, а његова земља није. Слично се може поставити питање зашто Пакистан, а не Иран.

  Дакле ја бих увео ротирајућа места, овако:
  У Азији да се смењују Пакистан и Иран.
  У Африци Јужна Африка и Нигерија мењају места са Конгом и Египтом.
  Мексико би мењао место са Аргентином.
  У Европи само Немачка заслужује стално место. Британија и Француска би, поред све старе славе, требало да се ротирају са Италијом и Пољском, па онда са Украјином и Турском.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 8. #8
  Aktivan član Adalv (avatar)
  Učlanjen
  15.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Požarevac
  Poruke
  1.365
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  За Африку - можда треба размотрити и учешће Либије, мада ће њена улога бити неизвесна после Гадафија.
  За Европу - зашто не нека од скандинавских земаља?
  "Кад је неко глуп, не можете му ни то доказати" - Д. Радовић

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Нема ништа од накнадне памети Бжежинског... Америка је постала "луда Наста" која свакодневно прави неке ексцесе - Америку више нико зауставити не може, њена патолошка глад за стандардом, богатством и ресурсима само ће је одвести у хаос нових сукоба у које је гурају ционисти... једино што се питам како ће се понашати када крене да пропада а ако то буде "као рањена звер" - неће никоме бити добро а најмање Америма...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 10. #10
  Aktivan član Adalv (avatar)
  Učlanjen
  15.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Požarevac
  Poruke
  1.365
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  С обзиром да никоме није добро ни сад када је њима добро, не желим ни да знам како ће бити кад им не буде добро!
  "Кад је неко глуп, не можете му ни то доказати" - Д. Радовић

 11. #11
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Citat Original postavio Adalv
  За Европу - зашто не нека од скандинавских земаља?
  Скандинавске земље су пребогате, али немају много становника. По тој логици би и Сингапур могао бити у форумима одлучивања...

  Него, овако нешто би био први корак. Када се превазиђу све парохијалности, треба размишљати ипак о глобалном идентитету и једној Светској корпорацији која би ујединила ресурсе света пред нарастајућим проблемима (пренасељеност, загађење, промена климе...). Тако би планета отишла у правцу Звезданих стаза, а не неког постапокалиптичког сценарија.

  У принципу нисам априори против "Светске владе" само што је до сада увек изгледало као да је контролишу империјалисти (и империјалне нације). Ако би се нашли механизми контроле од стране већине становника планете, то би било већ нешто друго.
  (Сад већ видим да су се неки нарогушили, али ово је мој став)
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 12. #12
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  ma postoji ta ideja o prosirivanju saveta bezbednosti...sve to,nazalost,izgleda da je samo maska,jer je citav sistem kolektivne bezbednosti i miroljubivosti na kojima se zasnivaju ujedninjene nacije propao.kao sto ne uspeva da prodje ni rio deklaracija ni protokol iz kjota..yebiga,neko cudno vreme doslo...jesu usa podosta krive za to,ali se takav sitem zaista pokazao neefektivan danas

 13. #13
  Ističe se Arnold_Layne (avatar)
  Učlanjen
  11.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.322
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  opet oni o Americi... ovo je srBski forum ljudi....
  Aristotel: "Drag mi je Platon, al' mi je Draza Mihajlovic"
  -----------------------------------------------------------------------------------
  "Nijedna maca koja voli ribu nije takva da je ne mozemo nesto nauciti. Nijedna maca bez repa nece se igrati sa gorilom. Mace s brcima uvek vole ribu. Nijedna maca koju mozemo nesto nauciti nema zelene oci. Nijedna maca nema rep ako ima brkove. Prema tome, nijedna maca sa zelenim ocima nece se igrati sa gorilom."

 14. #14
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Citat Original postavio Arnold_Layne
  opet oni o Americi... ovo je srBski forum ljudi....
  Читај, само читај и можда нешто и научиш...И то баш на срБском форуму.

 15. #15
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Verovatno, ali treba imati u vidu da su Amerikanci zaradili preko sto pedeset milijardi dolara sa ratom u Avganistanu i Iraku. Amerika sve radi za dolare, na razne sisteme; lobiranjem, primanjem mita, sabiranjem fondova za glasanje i ucjenama raznih vrsta i primanjima u naravi, kao i mnogim drugim pritiscima ali uvek za dolare. Prema tome iako je na nizbrdici niko nezna koliko je ta nizbrdica nagnuta i dali se treba veseliti njezinom dnu. Ako to Amerikanci smatraju za pametno onda bi to trebali smatrati i mi, jer pomaganjem Amerike je dobro i za nas.
  vujadin

 16. #16
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Пошто су се Амери опет нешто просеравали "о људским правима" у другим државама и изигравали светског полицајца, данас им је Кина упутила СТУДИЈУ О НЕПОШТОВАЊУ ЉУДСКИХ ПРАВА У САД у којој детаљно описује трагичан положај сиромашних у Америци са закључком да демократија коју они проповедају код њих служи само за богате...


  п.с.... мрзи ме да гуглам... ако неко нађе превод било би добро да нам презентира... нема у последње време Заратустре...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 17. #17
  Ističe se Arnold_Layne (avatar)
  Učlanjen
  11.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.322
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  uf Kina nashla da im govori o demokratiji
  Aristotel: "Drag mi je Platon, al' mi je Draza Mihajlovic"
  -----------------------------------------------------------------------------------
  "Nijedna maca koja voli ribu nije takva da je ne mozemo nesto nauciti. Nijedna maca bez repa nece se igrati sa gorilom. Mace s brcima uvek vole ribu. Nijedna maca koju mozemo nesto nauciti nema zelene oci. Nijedna maca nema rep ako ima brkove. Prema tome, nijedna maca sa zelenim ocima nece se igrati sa gorilom."

 18. #18
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Рањиво америчко бирачко тело...Пад популарности Буша по њиховим истраживањима, ће се одразити и на дешавања у "остатку" света...Припреме за напад на Иран су окончане, екипе су на терену, медијска подршка одрађује своје, иако сви знају да је у питању обична лаж као и у свим претходним случајевима.

  "Милисрдни Анђео" је полетео кад је "светска јавност" већ била избомбардована сликом о Србима као новим нацистима...Хаг мора да оправда напад, јер је одбрана била малко жешћа но што су планери то очекивали...

  Хемијско и биолошко оружје у рукама Садама су били главни адут у рукама "полицајца", па се испоставило да ни дан-данас не могу да га пронађу...

  Иран као нуклеарна претња "свету", нова медијска звезда међу злочинцима...А, како то да Пакистан није претња, или Индија, или Израел...Мада, кажу "полисмени" да су и Русија и Кина претња, али велики залогаји, бато...

  Рањивост Америке је иста као и свих империја кроз историју, арогантност и осионост...

  Крај је ближе но што се чинило ?

 19. #19
  Aktivan član Adalv (avatar)
  Učlanjen
  15.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Požarevac
  Poruke
  1.365
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Citat Original postavio Petar_FPN
  ma postoji ta ideja o prosirivanju saveta bezbednosti...sve to,nazalost,izgleda da je samo maska,jer je citav sistem kolektivne bezbednosti i miroljubivosti na kojima se zasnivaju ujedninjene nacije propao.kao sto ne uspeva da prodje ni rio deklaracija ni protokol iz kjota..yebiga,neko cudno vreme doslo...jesu usa podosta krive za to,ali se takav sitem zaista pokazao neefektivan danas
  Без сагласности Савета безбедности су нас бомбардовали и тиме обесмислили постојање УН. Рушење СТЦ им је учврстило позицију државе ослобођене права и обавеза. Америка данас је слободна да делује по сопственом и да уређује свет по својој замисли. Pax Americana.
  "Кад је неко глуп, не можете му ни то доказати" - Д. Радовић

 20. #20
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Bzezinski: Ranjivost Amerike

  Citat Original postavio vujadin
  Verovatno, ali treba imati u vidu da su Amerikanci zaradili preko sto pedeset milijardi dolara sa ratom u Avganistanu i Iraku...
  Неки можда јесу зарадили (Халибартон...) али су трошкови само рата у Ираку прешли 200 милијарди. У условима огромног трговинског и буџетског дефицита (видети моју тему "Свет у овом веку") народски речено: дара је превршила меру.

  Citat Original postavio Arnold_Layne
  opet oni o Americi... ovo je srBski forum ljudi....
  "Пустио бих ја када би они мене ме пустили"
  Уосталом, откако сам се скијао у Аспену прошлог месеца, решио сам да ублажим свој антиамериканизам
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

Slične teme

 1. Zbignjev Bžežinski o svetskoj vladi !!!
  Autor anarog u forumu Politika
  Odgovora: 71
  Poslednja poruka: 17.07.2009., 22:40
 2. Bžežinski najavljuje WWIV....
  Autor Titus. u forumu Politika
  Odgovora: 75
  Poslednja poruka: 01.08.2008., 10:55
 3. Velika sahovska tabla ~ Z. Bzezinski
  Autor Truman u forumu Politika
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 23.06.2008., 08:52
 4. PUT AMERIKE.............
  Autor dr.HOOK&medicine_shaw u forumu Politika
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 21.04.2006., 21:00
 5. KRIJEMO LI RANJIVOST
  Autor ZVONAR u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 23.08.2005., 16:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •