Da li....

Još kako mogu da uticu na cenu telefonskih računa ako se telefonska slušalica ne nalazi u konzoli. Naime želeo bih da ispricam neka moja iskustva. Veoma odavno posedovao sam daljinski kućni telefon marke Panasonik belo kucusta sa dva kanala koji je radio negde oko 47 MHz i bi ga je pun Beogred. Bilo je dovoljno da uzmem slusalicu postavim je na bilo kom kanalu u da stisnem tastar ukljuceno i da pocnem da se šetam duž ulice. U 90% slucaja odmah se cuo signal otvorene linije TU TU. Signal je nekad bio jedva cujan ali je bilo potrebno šetati dalje i doci u poziciju gde je TU TU bio jak. Pozvao sam zeljeni telefonski broj i veza je funkcionisala. Naravno da vlasnik nije imao pojma šta mu se desilo i da sam ga orobio za jedan impuls. Isto sam pokušao da izvedem u mojoj zgradi koja ima nekoliko stotina stanova i stvar je funkcionisala. Pokušao sam i medjunarodnu vezu i to je fukcionisalo ali nisam razgovarao vec je samo zazvonolo i prekinuo sam vezu.
Sada će biti visoko moralnih prekora ali to da ostavimo za neki drugi put je to radjeno samo iz znatiželje.
Da zakljucim smatram da današnji moderni kućni daljinski telefoni tog tipa imaju nekoliko desetina kanala koji se mogu birati ili to sami rade.Takodje ne mogu Vas dovesti u tu situaciju da Vam kradu impulse jer su programski zašticeni. Imaju samo jednu manu da novi tipovi jedva pokrivaju zonu stana dok oni stari su imali domet od nekoliko stotina metara.
Za telefono manijake postoje i kućni telefoni velikog domata ( sanio i drugi ) kojima dodavanjem jagi antene na krov uz prethodno postavljenje koaksijalnog konektora na konzolu i koaksijalnog kabla do antene postiže se stvarno veliki domet. Autor je ostvario vezu vrh Avale do Novog Beograda. Moje skromno misljenje je da je ovo prevazidjeno jer postoje GSM mreza koja skoro sve pokriva.
Ako vas nesto vise interesuje iz ove problematike javite se privatnom porukom.
Sa postovanjem.
 
Postovani strucnjace, ono TU-TU koje ti cujes u slusalici telefona se zove --TON SLOBODNOG BIRANJA--.!
To sto se sa jednom mobilnom jedinicom moglo pobuditi gomila baza sada je istorija ,jer se takvi telefoni vec deceniju ne proizvode. Sada telefoni rade na frekfencijama od 900MHz do nekoliko GHz, veza je full digital, postoji ceo algoritam koji kontrolise kompatibilitet baze i mobilne jedinice, tako da je nabijanje impulsa od strane druge identcne jedinice sada ostvarljivo u verovatnoci 1:1 000 000 000., sto je skoro pa nemoguce zar ne??

Doduse sa senaom i drugim high range telefonima mogucnost je dosta veca zato ih i netreba koristiti bez neke velike potrebe
 

Back
Top