Potresni video zapisi sa Kosova i Metohije.
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Potresni video zapisi sa Kosova i Metohije.

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  23.01.2006.
  Poruke
  87
  Reputaciona moć
  0

  Angry Potresni video zapisi sa Kosova i Metohije.

  Vlada Republike Srbije za Kosovo i Metohiju

  Vlada Republike Srbije pokrenula je Internet stranicu u nameri da ne dozvoli domaćoj i inostranoj javnosti da se zaboravi nedopustivo ugrožavanje ljudskih prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

  Dolazak međunarodnih snaga i institucija međunarodne uprave na Kosovo i Metohiju 10. juna 1999. godine nije rešio problem južne srpske pokrajine. U proteklih šest godina, preostali kosovski Srbi i pripadnici drugih nealbanskih nacionalnih zajednica bili su primorani na to da se iseljavaju sa svojih ognjišta, uništavana im je imovina, skrnavljena su groblja i kulturna baština, paljene crkve i manastiri koji su simbol postojanja i trajanja jednog naroda na teritoriji koju naseljava vekovima. U periodu od juna 1999. godine do martovskog nasilja 2004. godine, više od 220 hiljada Srba i drugih nealbanaca izgnano je iz pokrajine, a 120 hrišćanskih svetinja i spomenika devastirano i uništeno.

  Nasilje albanskih ekstremista i etničko čišćenje srpskog stanovništva koje se dogodilo 17. i 18. marta 2004. godine još jednom je pokazalo da ni postojeće institucije u pokrajini, ni institucije međunarodne uprave na Kosovu i Metohiji nisu ispunile svoj zadatak jer nisu omogućile stvarno funkcionisanje i postojanje multikulturnog društva u pokrajini. Martovski pogrom odneo je nekoliko desetina života, ranjeno je više stotina osoba, proterano više od četiri hiljade Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 800 njihovih domova i razrušeno ili teško oštećeno 35 pravoslavnih hramova i spomenika kulture.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Da bi ste videli ove filmove morate imati Real Media Player,ukoliko to nije slucaj preuzmite ga sa http://www.real.com/products/player/index.html besplatno.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Da biste odgledali filmove u MPEG-4 formatu, morate ih prethodno prebaciti na disk svog kompjutera. Kursor miša dovedete iznad linka, desnim tasterom miša otvorite listu opcija i iz ponuđenog izbora levim tasterom odaberete "Save target as..." (važi za Internet Explorer) ili "Save link as..." (Netscape, Mozilla).
  Ukoliko nemate, QuickTime Player preuzmite ga besplatno sa http://www.apple.com/quicktime/download/

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  Autor filmova je Ninoslav Randjelovic.Filmovi su izuzetno potresni i sadrze scene mrtvih,ranjenih,krvi,nasilja i rata.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  "Srpska sela u okolini Peći" (3 minuta)


  Članovi hora Crkve Presvete Bogorodice iz Beograda su krajem aprila ove godine tokom obilaska Kosova i Metohije prolazili kroz napuštena i razorena srpska sela u okolini Peći - Počešće, Gornji i Donji Vragovac, Babić i Glavičica.

  Oni su kamerom zabeležili uništene i spaljene kuće, oskrnavljeno groblje u Gornjem Vragovcu, kao i nabacan šut, šljunak i materijal dovučen iz razorenih kuća iz srpskih sela na obradivu zemlju.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/srpska_sela_u_okolini_peci_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/interno_raseljeni_high.mp4
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/srpska_sela_u_okolini_peci_high.mp4

  "Slava Visokih Dečana" (20 minuta)

  Manastir Visokih Dečana je jedan od poslednjih centara pravoslavne duhovnosti na Kosovu i Metohiji. Tokom godina ratnog stradanja i etničkih sukoba na prostoru Kosova i Metohije, manastir Visoki Dečani je opstao i postojana je zaštita svima kojima je pomoć nužna, bez obzira na etničku ili versku pripadnost.

  Iza bodljikave žice, pod zaštitom vojnih snaga KFOR-a i retko posećeni od strane verujućih Srba, ova monaška zajednica, ipak, živi miran i bogat život. Svojim svakodnevnim podvigom monasi ove Carske Lavre svedoče "dobru vest": vest da je pravi duhovni život ujedno i najsavršenija dipolomatija. To je "diplomatija srca" koja se ogleda u sposobnosti da praštamo, da jedni prema drugima pokažemo milosrđe i ljubav.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/slava_visokih_decana_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/slava_visokih_decana_high.mp4

  "Metohija, juni 2005." (4 minuta)

  U petak, 17. juna ove godine, služena je prva služba u manastiru-isposnici Sv. Petra Koriškog od 1998. godine.

  Mala grupa Srba posetila je ovu pravoslavnu svetinju iz 13. veka koja se nalazi na obroncima Šar-planine u Metohiji. Mošti sv. Petra Koriškog čuvaju se u manastiru Crna Reka.

  Tokom puta kroz Metohiju, ova grupa posetilaca videla je i do temelja razrušene pravoslavne crkve u okolini Đakovice koje se ne obnavljaju.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/metohija_juni_2005_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/metohija_juni_2005_high.mp4

  “Beleške o kamenu“ (24 minuta)

  Jedinstvena arhiva porušenih pravoslavnih crkava, manastira i svetinja na Kosovu i Metohiji u periodu 1998-2005. godine. Mnogi od ovih video zapisa predstavljaju i jedini video dokument kojim se trenutno medijski raspolaže.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/beleske_o_kamenu_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/beleske_o_kamenu_high.mp4 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  23.01.2006.
  Poruke
  87
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Potresni video zapisi sa Kosova i Metohije.

  "Pećina za sećanje" (4 minuta)

  Od sredine aprila ove godine do danas predstavnici UNMIK-a pronašli su u pećini kod sela Volujak u blizini Kline ostatke 21 tela kosovskih Srba koji su nestali tokom leta 1998. godine.

  U ovom video-zapisu korišćeni su materijali koje je novinar "Glasa juga" iz Gračanice nedavno napravio u pećini Volujak kod Kline, kao i materijali iz arhive autora Ninoslava Ranđelovića, koji je u jesen 1998. godine snimio razgovore sa porodicama nestalih kosovskih Srba sa tog područja koje je tada bilo čvrsto uporište takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pecina_za_secanje_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pecina_za_secanje_high.mp4

  "Kosovo i Metohija, 1998-2003" (17 minuta)

  Dokumentarni pregled šest godina patnje i stradanja srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Ovaj film je ujedno i autentično svedočanstvo o neuspehu međunarodne zajednice da se u ovom regionu zaštite i obezbede osnovna ljudska prava Srba i nealbanaca.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/kosovo_metohija1998-2003_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/kosovo_metohija1998-2003_high.mp4

  "Dani od straha" (20 minuta)

  Bez obzira na formiranu Skupštinu Kosova i lokalne institucije vlasti, tokom 2003. godine dolazi do izuzetnog pogoršanja bezbednosnih uslova života srpskog i nealbanskog stanovništva Kosova i Metohije. Brojni teroristički napadi, ubistva prosvetnih radnika i dece, učestali pokušaji kidnapovanja i zastrašivanja zabeleženi su u ovom filmu. Sve ovo ukazuje na temeljne propuste međunarodnih snaga vojske i policije u dosadašnjoj borbi protiv organizovanog terorističkog delovanja u regionu, ali i u izvršenju osnovnih ciljeva njihove misije – da se na Kosovu i Metohiji zaštite sve etničke grupe koje ovde žive i da se obezbede osnovna prava svih stanovnika Kosova i Metohije.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/dani_od_straha_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/dani_od_straha_high.mp4

  "Pogrom" (15 minuta)

  Jedinstven dokumentarni zapis o tri dana brojnih terorističkih napada na srpsko i nealbansko stanovništvo Kosova i Metohije (17-19. marta, 2004. godine) tokom kojih je 19 ljudi poginulo, 34 pravoslavna manastira i crkava uništeno i oskrnavljeno, više od 500 srpskih kuća spaljeno i demolirano, preko 4000 Srba napustilo svoje domove i stotine Srba i nealbanaca teško ranjeno i prebijeno.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pogrom_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pogrom_high.mp4

  "Jesen na ničijoj zemlji" (20 minuta)

  Snimljen u septembru 2004. godine, ovaj film dokumentuje činjenično stanje na Kosovu i Metohiji 6 meseci nakon pogroma, odnosno spori proces obnove porušenih svetinja i kuća koji jedva da je započeo, kao i tegobne uslove života u kojima živi preostalo srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/jesen_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/jesen_high.mp4

  "Sneško Belić u mraku" (20 minuta)

  Spor i delikatan proces povratka raseljenih Srba (u Metohiji) kao i život preostalog srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji (sela centralnog Kosova) je početkom 2005. godine ugrožen novim problemima i poteškoćama – nedostatkom električne energije i vode. Ipak, ovi hrabri ljudi, uprkos svemu i dalje opstaju i predstavljaju jedinu nadu da Kosovo i Metohija neće u potpunosti biti etnički očišćeno.

  Real Video Stream:
  Dial-up (56K)
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/snesko_belic_u_mraku_56k.ram

  MPEG-4 download:
  Brza veza
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/snesko_belic_u_mraku_high.mp4

  "Crkva Svetog Apostola" (18 minuta)

  Uništena crkva Sv. Apostola Andreja u Podujevu, koju su albanski ekstremisti zapalili i minirali 18. marta 2004. godine.

  Real stream:
  http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/podujevo180304_lan.ram

Slične teme

 1. Vesti o i oko Kosova i Metohije
  Autor adem_ks u forumu Politika
  Odgovora: 827
  Poslednja poruka: 09.01.2009., 16:00
 2. Reconquista Kosova i Metohije
  Autor John McClane u forumu Politika
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 21.11.2008., 22:32
 3. x-31 video zapisi
  Autor ivan24 u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 18.10.2006., 08:48
 4. svetinje kosova i metohije
  Autor ddozet u forumu Istorija
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 28.06.2006., 18:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •