Novi krivichni zakonik protiv zlostavljanja zivotinja
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Novi krivichni zakonik protiv zlostavljanja zivotinja

 1. #1
  Zainteresovan član dankam (avatar)
  Učlanjen
  30.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  110
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Novi krivichni zakonik protiv zlostavljanja zivotinja

  Zlostavljanje životinja, od nove godine krivično delo i u Srbiji


  Od prvog januara 2006. godine u Srbiji stupa na snagu Krivični zakonik u kojem stoji: "ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest meseci" (čl. 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije, Sl. gl. 85/05).
  Zlostavljanje životinja kao socijalno neprihvatljivo ponašanje koje izaziva bol, patnju, distres i/ili smrt životinje, podrazumeva zanemarivanje, fizičko, seksualno i psihološko zlostavljanje. Njegovo tretiranje kao krivično delo veoma je značajno za unapređivanje zaštite životinja, ali i kao način za prevenciju nasilja u društvu, posebno interpersonalnog nasilja.
  Do sada je u našoj zemlji zlostavljanje životinja bio prekršaj. Niske kazne (500-1000 dinara), kao i neadekvatan nadzor, doveli su do toga da skoro nikada nije izrečena kazna. Zbog toga smo svedoci čestih slučajeva teških oblika zlostavljanja životinja, kao što su sakaćenja, oslepljivanja, kamenovanja, spaljivanja i druge svirepe metode. S druge strane, u društvu vlada visoka tolerancija prema takvom ponašanju, a zabrinjavajuće je što su zlostavljači u velikom procentu maloletna lica, odnosno deca.
  Kako bi se ova materija sveobuhvatno definisala, u skladu Prvom Rezolucijom o zaštiti životinja u SCG, a u cilju efikasnije borbe protiv nasilja i drugih negativnih pojavu u društvu (problem pasa lutalica i sl.), neophodno je da se za krivična dela kvalifikuju još i:
  - napuštanje životinja, kao jedan od glavnih razloga za nastanak pasa lutalica (ovo se posebno odnosi na životinju koja može biti opasna po okolinu)
  - borbe između životinja ili između životinja i ljudi (njihovo organizovanje i održavanje, klađenje, držanje, gajenje, obuka, prodaja ovih životinja, kao i prisustvo ovim borbama)
  - hordašenje, odnosno sakupljanje i gomilanje većeg broja životinja, pri čemu vlasnik može da zadovolji samo najminimalnije standarde ishrane, higijene i veterinarske nege i ne uspeva da reaguje na pogoršavanje stanja životinja i/ili staništa
  Takođe smatramo da bi kazne morale biti strožije kada je u pitanju svirepo i namerno zlostavljanje životinja, nezakonit lov i ribolov (trenutno je previđena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci).
  Bez obzira na sve ovo, činjenica da je Narodna Skupština Republike Srbije prepoznala zlostavljanje životinja, kao socijalno neprihvatljivo ponašanja i kvalifikovala ga krivičnim delom, predstavlja značajan korak napred u ovoj oblasti.


  Jedna jako lepa vest!
  Skinuto sa Orkinog sajta.
  www.orca.org.yu 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  18.05.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  48
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi krivichni zakonik protiv zlostavljanja zivotinja

  Evo i deo iz Izvoda o krivicnom zakonu. Skinuto sa Zivotinjskog Carstva http://www.zivotinjsko-carstvo.com/

  Izvod iz Krivicnog Zakona Republike Srbije

  Ubijanje i mucenje zivotinja

  Clan 269.

  (1) Ko krseci propise ubije, povredi ili muci zivotinju, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do sest meseci.

  (2)Ako je usled dela iz stava 1. ovog clana doslo do ubijanja, mucenja ili povredjivanja veceg broja zivotinja, ili je delo ucinjeno u odnosu na zivotinju koje pripada posebno zasticenim zivotinjskim vrstama, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom ili zatvorom do tri godine.


  Nesavesno pruzanje veterinarske pomoci

  Clan 271.

  (1)Veterinar ili ovlasceni veterinarski radnik koji pri pruzanju veterinarske pomoci prepise ili primeni ocigledno nepodobno sredstvo ili ocigledno nepodoban nacin lecenja ili uopste nesavesno postupa pri lecenju zivotinja i time prouzrokuje uginuce zivotinja ili drugu znatnu stetu kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

  (2)Ako je delo iz stava 1. ovog clana ucinjeno iz nehata ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom ili zatvorom do sest meseci.

  Proizvodnja stetnih sredstava za lecenje zivotinja.

  Clan 272.

  (1) Ko proizvodi radi prodaje ili stavlja u promet sredstva za lecenje ili sprecavanje zaraza kod zivotinja koja su opasna za njihov zivot ili zdravlje kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

  (2) Ako je delom iz stava 1 ovog clana prouzrokovano uginuce zivotinja ili znatna steta, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

  (3) Ako je delo iz stava 1. i 2. ovog clana ucinjeno iz nehata, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom ili zatvorom do sest meseci.

  Zagadjivanje hrane i vode za ishranu odnosno napajanje zivotinja

  Clan 273.

  (1)Ko kakvom skodljivom materijom zagadi hranu ili vodu koja sluzi za ishranu ili napajanje zivotinja i time dovede u opasnost njihov zivot ili zdravlje, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

  (2)Kaznom iz stava 1. ovog clana kaznice se i ko kakvom skodljivom materijom zagadi vodu u ribnjaku, jezeru reci ili kanalu ili poribljavanjem iz zarazenih voda prouzrokuje opasnost za opstanak riba ili drugih vodenih zivotinja.

  (3)Ako je delom iz stava 1. i 2. ovog clana prouzrokovano uginuce zivotinja ili druga znatna steta, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom ili zatvorom do 2 godine.

  (4)Ako je delo iz stava 1. ovog clana ucinjeno iz nehata, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom ili zatvorom do sest meseci.

Slične teme

 1. Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 08.01.2009., 00:10
 2. Peticija protiv tacaka nacrta Zakona za dobrobit zivotinja
  Autor cetus u forumu Svet životinja
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 17.11.2008., 18:10
 3. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 25.04.2007., 14:29
 4. Novi direktor CIA bio protiv antisrpske politike
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 11.05.2006., 21:16
 5. Hamurabijev zakonik?
  Autor Ma u forumu Istorija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 26.12.2003., 13:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •