Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.11.2005.
  Lokacija
  Srbija u srcu uvek.
  Poruke
  338
  Reputaciona moć
  48

  Exclamation Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  Broj: 1/0-387/1-94
  Datum: 27. 10. 1994.
  INFORMACIJA O STRANIM PLAĆENICIMA
  UČESNICIMA U RATU NA PODRUČJU BIVŠE SFRJ
  I UČESNICI OPERACIJE HRVATSKE VOJSKE U "MEDAČKOM DŽEPU"

  1. Rik Graunjert: rođen u Den Helderu-u, Holandija, star oko 27 godina. Završio Kraljevsku vojnu školu u Holandiji. Kao profesionalni vojnik služio u Holandskoj armiji u činu vodnika. Kao plaćenik u hrvatskoj vojsci angažovan krajem 1991. godine. Bio je stacioniran u Perušiću. Jedan je od plaćenika u hrvatskoj vojsci, izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Iz hrvatske vojske demobilisan navodno pod pritiskom zapada, posle čega je pokušao da dobije hrvatsku domovnicu. Pošto to nije uspeo vratio se u Holandiju gde radi kao vozač kamiona u mestu rođenja.

  2. Raymond Van der Linden: rođen u Roosen Daal-u, Holandija, star oko 35 godina. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatskoj vojsci. Bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Jedno vreme bio u HOS-u, a posle toga u 104. brigadi HVO i učestovao u ratnim dejstvima na terenu Bosanske Posavine. Bio je ranjen posle čega je lečen u bolnici u Zgrebu. Dobio državljanstvo Hrvatske, oženjen Tanjom iz Velike Gorice, živi u Gospiću.

  3. Andre Van der Aart: rođen u Lissen-u, Holandija, star je oko 29 godina. Bio je u holandskom kontigentu snaga OUN u Libanu, u činu kaplara. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Sada živi u Holandiji u mestu rođenja.

  4. Mark Molenaar: rođen u Amsterdamu, Holandija, star oko 24 godine. Služio u holandskom delu NATO snaga u bazi Seedorf u Nemačkoj. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Po demobilizaciji vratio se u Holandiju.

  5. Ednjin Hoovens: rođen u Vendlo-u, Holandija, star oko 26 godina. U Holandskoj armiji bio vozač kamiona. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. U hrvatskoj vojsci bio ranjen. Vratio se u Holandiju odakle je navodno otišao u Izrael i sada radi u nekom kibucu.

  6. Martin de Porres: rođen u Ambon-u, Indonezija, star oko 33 godine. U Holandskoj armiji imao čin vodnika. Studirao teologiju. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu.Demobilisan i vratio se u Holandiju,a sada je navodno monah u Arrnem-u.

  7. Joost van Dijk: rođen u Den Boch-u, Holandija, star oko 26 godina. U Holandskoj armiji bio profesionalni vojnik 4 godine, specijalista je za mine i eksplozive. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojsske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Posle demobilizacije vratio se u Holandiju. Lečio se od alkoholizma, a sada je navodno dobrovoljac negde u Kazahstanu.

  8. Tom Chittum: rođen u Whoopaki Lake-u, SAD, star oko 46 godina. Sa Američkom armijom učestvovao u Vijetnamskom ratu. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Posle demobilizacije, preko holandske organizacije za pomoć Hrvatima vratio se u SAD.

  9. Harmut Lange: rođen u Berlinu, Nemačka, star oko 27 godina. Bio je u izviđač u 9. gardijskoj motorizovanoj brigadi hrvatske vojske. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Posle odsustva koje je dobio 1993. godine napustio je hrvatsku vojsku.

  10. Ellijas Laslo: rođen u Mađarskoj. Služio u Mađarskoj armiji, u padobranskoj jedinici. Kao plaćenik hrvatske vojske bio je u HOS-u, a zatim u 104. brigadi HVO, učestvovao u borbama u Bosanskoj Posavini. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu.

  11. Johannes Tilder: rođen 25. 10. 1963. godine u Enkhuizen-u, Holandija. Pohađao Kraljevsku vojnu školu u Holandiji. Služio kao oficir Holandske armije, završio i specijalnu vojnu školu izviđačko-padobranskog smera. Bio u sastavu holandskog bataljona NATO u Nemačkoj, u bazi Sejdorf. U Nemačkoj proveo period od 1985. do 1990. godine. 1990. godine otišao u francusku Legiju stranaca. Krajem 1990. godine napustio Legiju stranaca, vratio se u Holandiju, u rodno mesto. Kao plaćenik hrvatske vojske angažovan krajem 1991. godine, preko holandskog ogranka "Hrvatske pomoći". U njegovom angažovanju za plaćenika hrvatske vojske posredovala je organizacija "Nederlandse Njerk Gemenschap" zajedno sa profašističkom partijom "Centrum Democraten". U Hrvatsku je stigao 22. 11. 1991. godine. Prve instrukcije dobio u ministarstvu odbrane u Zagrebu, gde je bio primljen kod Jura Martinovića. Poslat na raspolaganje hrvatskoj vojsci u Gospić gde se javio Tihomiru Oreškoviću, tada zapovedniku vojne policije. U hrvatskoj vojsci bio poručnik, zamenik komandira izviđačko - diverzantske satnije u 9. gardijskoj motorizovanoj brigadi. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Poginuo?

  II OSTALI PLAĆENICI U HRVATSKOJ VOJSCI

  12. Bart Velt: rođen u Haarlem-u, Holandija, star oko 30 godina. Bio je vezist u kontigentu Holandske armije pri snagama OUN na Sinaju. Kao plaćenik hrvatske vojske angažovan krajem 1991. godine. Bio u kasarni u Perušiću. Posle demobilizacije vratio se u Holandiju i radi u mestu rođenja.

  13. Johannes Stelling: rođen u Drachtenu, Holandija, star oko 28 godina. Kao plaćenik u hrvatskoj vojsci angažovan početkom 1992. godine. U hrvatskoj vojsci bio izviđač. Posle demobilizacije bio je na terenu Hercegovine i u Livnu. Krajem 1992. godine vratio se u Holandiju i živi u mestu rođenja.

  14. Ronald Geurts: rođen u Utrecht-u, Holandija, star oko 27 godina. služio u Holandskoj armiji. U hrvatsku vojsku, u kasarnu u Perušić došao krajem 1991. godine, navodno kao novinar. Video kamerom snimao materijale i preko Zagreba slao izveštaje za holandsku televiziju. U proleće 1994. godine radio u jednom restoranu na Maksimiru u Zagrebu.

  15. Peter van Eekeren: državljanin Holandije. Krajem 1991. godine kao plaćenik bio angažovan u hrvatskoj vojsci kao instruktor u Jastrebarskom. I on je slao izveštaje holandskoj televiziji.

  16. Mustafa N. zvani "Afrika": poreklom Sudanac, navodno studirao na pomorskom fakultetu u Rijeci. U hrvatskoj vojsci bio prevodilac kod Johannes Tildera, a takođe i instruktor u jednoj brigadi hrvatskoj vojsci. Navodno sada radi kao prevodilac kod misije Evropske zajednice u Ogulinu.

  17. NN Englez, bio angažovan u hrvatskoj vojsci u prvoj brigadi u Samoboru.

  18. NN Kanađanin, u činu pukovnika hrvatske vojske angažovan na terenu Zadra.

  19. Henk Joling: državljanin Holandije, oženjen Hrvaticom koja živi u Holandiji. On u Zagrebu ima manju eksport-inport firmu. Služio kao veza između ministarstva odbrane Hrvatske i holandskih plaćenika za angažovanje na strani hrvatske vojske.

  III PLAĆENICI U TZV. INTERNACIONALNOJ BRIGADI

  20. Tzv. "Internacionalna brigada" formirana na početku rata u Zagrebu okupljala je strane plaćenike kao i strance poreklom Hrvate. U toj brigadi je bilo puno Nemaca iz bivšeg DDR-a, Engleza, Amerikanaca, Francuza, Austrijanaca i drugih. Ova brigada je najviše bila angažovana u Slavoniji, u okolini Osijeka. Navodno je zapovednik te brigade bio izvesni Hans, kapetan, državljanin Nemačke.

  IV PLAĆENICI U HRVATSKOJ VOJSCI KOJI SU UČESTVOVALI U OPERACIJAMA NA TERITORIJI TZV. BIH NA PROSTORU BOSANSKE POSAVINE

  21. Uslisti (Aleksandrovič) Sergej: rođen 18. 07. 1963. godine u oblasti Omskaja, bivša SSSR. Bio pripadnik 101. brigade HVO, koja je učestvovala u operacijama u Bosanskoj Posavini.

  22. Trišin (Borisovič) Aleksej: rođen 06. 07. 1964. godine u Novom Sibirskom, bivša SSSR. Bio pripadnik 101. brigade HVO, koja je učestvovala u operacijama u Bosanskoj Posavini.

  23. Volfang Niderojger, državljanin Austrije, bio angažovan u vojsci Hrvata u tzv. BiH, o čemu je pisala austrijska štampa. 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.11.2005.
  Lokacija
  Srbija u srcu uvek.
  Poruke
  338
  Reputaciona moć
  48

  Exclamation Re: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  24. Krup Štefan, državljanin Austrije, iz Koruške, učestvovao u operacijama vojske Hrvata kod Mostara.

  V STRANI PLAĆENICI NA STRANI HRVATSKIH SNAGA NA PROSTORU BIVŠE BIH U HERCEGOVINI

  25. NN Nemački državljanin, 20. jula 1992. godine bio je jedan od počinilaca ubistva Milene Laganjin, Srpkinje, u logoru za Srbe, koji je bio u školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu.

  26. Početkom 1992. godine u sastav hrvatskih snaga u Livnu nalazio se jean broj plaćenika iz Nemačke, Engleske, Španije i Argentine. Takođe je bio zapažen i jedan crnac. Svi su nosili uniforme sa oznakama RH (Republika Hrvatska).

  VI STRANI PLAĆENICI U TZV. BIH U SASTAVU VOJNIH SNAGA MUSLIMANA I U SASTAVU HRVATSKIH VOJNIH SNAGA

  a) Između Tešnja i Teslića polovinom septembra 1992. godine na strani muslimanskih vojnih snaga u operacijama protiv vojske Republike Srpske učestvovala je grupa od 43 plaćenika, mudžahedina, uglavnom iz Saudijske Arabije. Identifikovani su:

  27. Abu Isak, komandant ove grupe, rodom iz Meke,

  28. Abu Džerib, zamenik komandanta ove grupe, rodom iz Meke,

  29. Seih Abu Sulejman, bio odgovoran za verska pitanja,

  Ovi plaćenici prešli su austrijsko-slovenačku granicu početkom avgusta 1992. godine, nekoliko dana kasnije granicu Hrvatske. U Kamenskom dobili su potvrdu od imama Šefika Omerbašića u kojoj je stajalo da u BiH idu radi sagledavanja mogućnosti dopremanja humanitarne pomoći. Kod pojedinih od njih pronađeni su filmovi i fotografije sa odsečenim glavama srpskih boraca.

  b) Na ratištu u Derventi ratovali su na strani vojnih snaga bivše BiH

  30. NN Arapin,

  31. Venzhou Zhejiang, Kinez, državljanin Francuske,

  32. Abid Abu Safijahsi, državljanin Jordana, imao status stalno nastanjenog stranca u Derventi.

  v) U Hrasnici:

  33. Naser N. državljanin Bahreina, zajedno sa grupom lica, stranaca, organizovao nabavku oružja i dotur za skladište u Pazariću i Hrasnici. Ovaj posao pomagao je "Mešihat" iz Zagreba.

  Na području Hrasnice bila je stacionirana specijalna jedinica pod nazivom "crni labudovi", sastavljena od plaćenika, profesionalaca, meću kojima je bilo Amerikanaca, Francuza i Italijana.

  g) Na širem terenu Prijedora kao strani plaćenik na strani vojnih snaga tzv. BiH borio se

  34. Ostruk Mahmut, državljanin Turske.

  d) Oko 30 turskih državljana sa pripadnicima teritorijalne odbrane tzv. BiH za Visoko, učestvovali su u napadu na Ilijaš i Čakrčiće. Sa njima je navodno bilo i dvadesetak Turkinja koje su bile zadužene da podižu moral.

  đ) U bolnici u Zenici lečeni su sledeći strani plaćenici koji su ratovali na strani vojnih snaga tzv. BiH

  35. Ibu Raha, državljanin Saudijske Arabije,

  36. Shaker Al Sharif, državljanin Sirije,

  37. Abu Falah, državljanin Egipta,

  38. Abu Amin, državljanin Egipta,

  39. Ijas Medini, državljanin Saudijske Arabije,

  40. Abu El Zubeir, državljanin Saudijske Arabije,

  41. Abdurahman Abu Sarahudin, državljanin Saudijske Arabije,

  42. dvanaest NN državljana iz islamskih zemalja.

  e) U objektima aluminijskig kombinata iz Mostara, bungalovi u Buni, bilo je smešteno oko trideset stranih plaćenika, Italijana, Nemaca, Francuza i drugih.

  ž) Na području Čapljine, u sastavu jedinica HOS-a bili su NN državljani iz Nemačke, Velike Britanije i SAD.

  z) Plaćenici pripadnici HOS-a u zloglasnom logoru za Srbe u Dretelju.

  43. DžO N. državljanini SAD, predstavljao se kao novinar, nije znao srpski, star oko 48 godina, visok oko 180cm, mršav, smeđe kose. U logoru za Srbe u Dretelju učestvovao u silovanju Srpkinja.

  U sastavu hrvatskih vojnih snaga u tzv. BiH bili su u Dretelju nekoliko Poljaka i Nemaca.

  VII

  Početkom septembra 1992. godine pristiglo je u tzv. BiH 250 mudžahedina ("sveti ratnici džihada") iz Turske, Irana, Bahreina i Katara. Bili su smešteni u zgradi penzionerskog doma u Babinoj rijeci, kod Zenice, i u Kaknju. Njihovo dovođenje na prostore bivše BiH organizovao je potpredsednik vlade tzv. BiH Muhamed Čengić.

  VIII

  Plaćenici iz francuske Legije stranaca i drugi strani državljani bili su u sastavu i tzv. bojne "Frankopan", formirane i obučavane u Kumrovcu kod Zagreba. Ovi plaćenici su se borili na području Hercegovine, oko Mostara. Ova jedinica isključivo je izvodila diverzantsko - teroristička dejstva na prostoru Republike Srpske, pod geslom "nema zarobljenika".

  IX

  Plaćenici iz francuske Legije stranaca i drugi strani državljani bili su u sastavu tzv. 4. samostalne bojne hrvatske vojske pod nazivom "Zrinski". I oni su preipremani i obučavani u Kumrovcu kod Zagreba. Jedno vreme su se nalazili na širem području Tomislavgrada (Duvna).

 3. #3
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.451
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  Баш Ти хвала, Димитрије, ово ћу сачувати као документ... само ниси навео ЧИЈЕ су то информације, да не буде после да је све измишљено... колико видим највише има убица из Холандије(ех, драга Карла ?)... хвала Богу нико од мојих није страдао тамо, али да јесте, овај документ би ми био добар "водич" да пронађем злотворе...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 4. #4
  Domaćin banegad (avatar)
  Učlanjen
  12.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  blato
  Poruke
  4.584
  Reputaciona moć
  93

  Podrazumevano Re: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  karla - leteca holandjanka
  hitro jurisa da pronadje abu el zubeira, državljanina saudijske arabije i raymond van der lindena, dzankija iz amsterdama
  ***** ih u usta
  Poslednji put ažurirao/la banegad2004 : 01.01.2006. u 13:28
  **** Ryan - Richard Reiben

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.11.2005.
  Lokacija
  Srbija u srcu uvek.
  Poruke
  338
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  Citat Original postavio eremita
  Баш Ти хвала, Димитрије, ово ћу сачувати као документ... само ниси навео ЧИЈЕ су то информације, да не буде после да је све измишљено... колико видим највише има убица из Холандије(ех, драга Карла ?)... хвала Богу нико од мојих није страдао тамо, али да јесте, овај документ би ми био добар "водич" да пронађем злотворе...
  Od nase vlade 90tih koji su prikupljali podatke o zverstvima uradjena Srpskome narodu.

 6. #6

  Podrazumevano Re: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  i sta je sada sa tim dokumentima?

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Info o stranim placenicima, na podrucju bivse S.f.r.j.

  Поштовани господине Димитрије, увидом у моју документацију и документацију коју је објавио МИ6, долазимо до сличне листе. Разликује се само у неколико имена, претежно за припаднике ХОСА. Заборавили сте да наведете да је већина њих добила накнадно путне исправе Бошњачке федерације у знак захвалности за учињена доброчинства.

Slične teme

 1. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 11.07.2006., 23:07

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •