Претње због откривања изборних неправилности
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Претње због откривања изборних неправилности

 1. #1
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.640
  Reputaciona moć
  881

  Exclamation Претње због откривања изборних неправилности

  Претње због откривања изборних неправилности

  Након откривања предизборних неправилности на једном од бирачких места на Новом Београду, о чему је Иницијатива Не давимо Београд обавестила јавност и полицију, нашем члану бирачког одбора јутрос су почеле да стижу претње насиљем. Након добро обављеног посла у изборној контроли и крађи, власт се сада бави заташкавањем и ућуткивањем. Од полиције очекујемо хитан и одлучан одговор.

  На преко 25 бирачких места од укупно 158 на којим смо имали чланове бирачких одбора у проширеном саставу, забележили смо озбиљна кршења Закона и Правилника о раду бирачких одбора у виду вођења паралелне евиденције бирача који су изашли на гласање. Ово су у већини случајева радили чланови бирачких одбора из СНС, или непозната лица на улазима бирачких места. Ова пракса је забрањена чланом 27. правилника о раду бирачких одбора, и ми смо покушавали да је спречимо.

  Евиденција редних бројева бирача указује на неколико ствари. Прво, особе које је воде морале су да имају на располагању извод из бирачког списка са редним бројевима бирача, па прво питање које би надлежни органи морали да дају – како се бирачки списак нашао у поседу ових лица? Друго, постоји могућност да се овде ради о “сигурним гласовима”, али постоје и сазнања да се ради о учествовању у давању и примању мита у вези са гласањем, што је по члану 156 Кривичног законика дело, за које је уколико у њему учествују чланови бирачких одбора, предвиђена казна од 3 месеца до 5 година затвора.

  На најмање два места смо добили информације да је евиденција гласања била повезана са давањем мита. На једном бирачком месту на Новом Београду приликом гласања ван бирачког места, бирач се захваљивао члановима бирачког одбора на поклонима које је добила од СНС пре тога. На другом бирачком месту на Звездари бирачима који су довезени комбијем саопштено је место где могу касније да преузму пакете, што је контролор одмах пријавио полицији.

  Подвлачимо да је вођење паралелне евиденције било нескривено и да је било свеприсутно, односно да се дешавало у готово свим општинама на којима смо имали чланове бирачких одбора, о чему смо обавештавали јавност у току изборног дана. Постоји довољно индиција да је на овим изборима постојала озбиљна машинерија утицања на вољу бирача, и уколико се ови случајеви не истраже и не санкционишу, очекујемо да ће се само погоршавати. Оно што је било до нас смо урадили – правни тим Иницијативе поднео је 23 приговора Градској изборној комисији, што је тек почетак процедуре борбе за регуларност изборног процеса. 2. #2
  Moderator đavolčić (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zvornik
  Poruke
  28.532
  Reputaciona moć
  778

  Podrazumevano Re: Претње због откривања изборних неправилности

  Ehm link. Ali ne stranački.

 3. #3
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.640
  Reputaciona moć
  881

  Podrazumevano Re: Претње због откривања изборних неправилности

  Не давимо Београд утврдио драстичне неправилности при гласању

  Иницијатива Не давимо Београд утврдила је повреде бирачких права грађана, вођење паралелне евиденције гласача на више бирачких места у току преподнева из готово свих општина које покривамо. У покушају спречавања ове праксе наши контролори и грађани који су на повреде указали су нападнути.

  На бирачком месту број 66 на Звездари, МЗ Ново Миријево 2, око 11 часова дошло је до инцидента приликом ког је физички насрнуто на гласача који је указивао на вођење паралелног списка од стране чланова бирачког одбора. Гласач који је захтевао да се прекине са вођењем паралелног списка прво је тражио да се престане са тим, затим се обраћао председнику бирачког одбора, који такође није реаговао, па је захтевао да се на бирачко место позове полиција. На захтеве да се позове полиција председник бирачког одбора га је ухватио за руку и рекао “ја сам полиција”. На снимку који је направљен јасно се чује чланица бирачког одбора која је водила паралелну евиденцију како председнику бирачког одбора говори да јој је извесни “Влада тражио да то ради” што указује да председник бирачког одбора има сазнања о којој се особи ради и да се незаконито води додатна евиденција бирача.

  Вођење паралелног списка указује да је дошло до повреда слободе избора. Паралелни спискови се праве као вид контроле лица од којих се очекује глас за одређену листу, како би се касније могли наградити, односно санкционисати они који су гласали, односно изостали са гласања. Самим прављењем паралелног списка чини се кривично дело из чл. 156. ст. 3. Кривичног законика за које је запрећена казна затвора до 5 година.


 4. #4
  Moderator đavolčić (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zvornik
  Poruke
  28.532
  Reputaciona moć
  778

  Podrazumevano Re: Претње због откривања изборних неправилности

  Pošto očito nema linka ključ.

Slične teme

 1. Odgovora: 898
  Poslednja poruka: 27.06.2015., 23:34
 2. Odgovora: 51
  Poslednja poruka: 10.08.2012., 23:40
 3. Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 19.03.2007., 16:31
 4. Хаг прекинуо суђење због Карле
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 15.07.2006., 12:54
 5. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 15.07.2004., 18:31

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •