Zgrebački Globus u tekstu “Bakirova Bosna: Ko sprema “askere” za novi rat” piše o najnovijim tenzijama u BiH, uz nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “ratom i konfliktom” te analiziraju obuku mladića u kampu tzv. “askera”.


U tekstu su iznesene opsežne analize prof. dr. Mirjane Kasapović i prof. dr. Ive Lučića o najnovijim tenzijama u Bosni i Hercegovini, vezanim uz pitanje izbornog zakona, nedavnim prijetnjama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “ratom i konfliktom” te snimkom koji je uznemirio region.

Osnovali su ga pripadnici vehabijskog-selefijskog pokreta, a polaznici obuke su bošnjački muslimanski dječaci koji se, po riječima osnivača kampa izrečenim na javnoj televiziji, “brinu o svom tijelu i duhu” i pripremaju se “za ono što dolazi” – piše Globus.

''A šta to dolazi možemo pretpostavljati i eventualno zaključivati iz prijetnji ratom koje sve češće i otvorenije šalju bošnjački političari i ratni zapovjednici, iz ciljeva obuke koju u zemlji i inostranstvu provode razni “askeri”, što je turski naziv za vojnika, iz nefunkcionisanja institucija BiH te iz kukavičke i licemjerne šutnje, međunarodnih organizacija i evropskih država koje su “garant provođenja Dejtonskog sporazuma” i očuvanja mira u BiH'', komentariše Ivo Lučić.

Šta god se dogodilo, Hrvati će logikom mjerljivosti političkog uticaja za to biti najmanje odgovorni, ali nije isključen, da će kao i ranije, ako budu naivni, ispasti najviše krivi.Nekadašnji komandant Vrhovnog štaba tzv. Armije BiH Sefer Halilović više puta je otvoreno prijetio ratom i Hrvatima i Srbima. Od njegovih su se izjava u septembru 2016. ograđivale čak i neke bošnjačke boračke organizacije. Bivši komandant Atif Dudaković održao je u januaru prošle godine u Luksemburgu tribinu na kojoj je pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju.

On je rekao da su Bošnjaci olako napustili služenje vojnog roka te zatražio da svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti vojnu uniformu, izme, vreću za spavanje i ruksak. Na odaziv, izgleda, nije trebalo puno čekati, ovih dana na internetu se pojavio snimak iz kampa za obuku “askera”. Kamp je izgrađen uz jezero Јelen na teritoriji Tešnja, tik uz granicu opštine Usora s većinskim hrvatskim stanovništvom – piše list “Globus”.


“Zaprijetio Hrvatima usred Zagreba”

Načinom svojstvenim nedarovitom i nezrelom političaru lišenom osjećaja za obzir, mjeru i odgovornost, zaprijetio je Bakir Izetbegović usred Zagreba Hrvatima u Bosni i Hercegovini “konfliktom i ratom” – navodi se u komentaru Ive Lučića u listu “Globus”.

Bilo je to u nedjelju 4. februara 2018. na Prvom programu Hrvatske televizije. Ipak, ostavio je on velikodušno i mogućnost da “konflikt i rat” izbjegnu. Trebaju se odreći zahtjeva za “trećim entitetom”, a bilo bi još bolje i sigurnije ako bi se odrekli i svih nacionalnih prava i identiteta. Tada rata s Hrvatima sigurno ne bi bilo, jer ne bi bilo ni Hrvata.

Na primjedbu voditelja emisije kako ovdašnjim političarima zbog nedavnih tragičnih iskustava nije baš primjereno zazivati rat, gost je odgovorio: “Sigurno konflikt neće početi Bakir Izetbegović niti Bošnjaci. Zna se ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt.” – navodi se u komentaru Lučića u zagrebačkom Globusu.

Izvor: Globus