Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле
Prikazujem rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

 1. #1
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Lightbulb Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле  Теретни воз који је превезао контејнере робе из Кине у складишта у источном Лондону, јануара 2017. године (Фото: Niklas Hallen/Франс Прес)

  Маршалов план је изродио глобални поредак под вођством Сједињених Америчких Држава – сада Кина гради нови свет

  САД су једном имале велику стратегију.

  Њихов програм избављења после Другог светског рата за Европу породио је нови глобални поредак. Дин Ачисон, тадашњи амерички државни секретар који је скицирао оно што је касније постало познато као Маршалов план, примерено је насловио своје мемоаре „Присутан часу Стварања“ (енглески Present at the Creation).

  Само једна држава данас има ту врсту храбре амбиције: у питању је Кина.

  Америка окренута према себи је препустила поприште.

  Кинеска иницијатива Један појас, један пут покренута 2013. године –Маршалов план за 21. век – није, насупрот мишљењу многих, првенствено о новцу.

  Обећана средства, хиљаду милијарди америчких долара да се изгради инфраструктура која повезује Источну Азију и Европу –луке, железничке пруге, информатичка инфраструктура и енергетски цевоводи – су мајушна у односу на огромне потребе подручја које настањује две трећине глобалне популације и које ствара више од једне трећине светског брутодруштвеног производа. Према наводима Азијске развојне банке, само Азији ће бити потребно 26 хиљада милијарди долара за нову инфраструктуру до 2030. године само да би одржала тренутне стопе раста.

  Нити спољнополитички напори председника Си Ђинпинга превасходно имају везе са скелама и грађевинским пројектима.

  Заправо, „Један појас, један пут“ је пре свега о моћи идеја да преобликују свет. У томе се крије суштинско поређење са Маршаловим планом, чија је вредност – по грубој процени 140 милијарди долара када се прилагоди садашњем курсу – била подједнако скромна у односу на изазов састављања делића разореног континента.

  У ствари, трајно наслеђе Маршаловог плана нису биле фабрике, школе и болнице изграђене америчким позајмицама већ њихов допринос вредностима које су стајале у основи постратног либералног поретка – слободна трговина, демократија и управа заснована на владавини права надгледана од снажних мултилатералних институција.  Истовар жита у Ротердаму у Холандији. НА плакатима је парола: “За европски оправак обезбедиле Сједињене Америчке Државе“ (Фото: George C. Marshall Foundation Research Library, Virginia)

  Амерички најсветлији тренутак? Можда.

  Никада раније није победник у рату тако издашно трошио да би опоравио како савезнике тако и непријатеље.

  Међутим, само наивчине могу да верују да је све то чињено из алтруизма. Отворена Европа је обезбедила тржиште за амерички извоз. Слободно протицање добара и капитала текло је у корист суштинског извора америчке снаге: динамизма приватног сектора. Моћни долар је засводио овај систем. И на крају, у промишљању америчких планера попут господина Ачисона, просперитетни „Слободни свет“ је обезбеђивао брану против Совјетског Савеза у Хладном рату.

  Кинеска иницијатива не може да се премери тонама изливеног бетона, или положених железничких шина. Она изгледа да укључује готово сваки инфраструктурни пројекта који подржава Кина било где на свету. Прошле недеље, Кина је инкорпорирала Арктик у своју стратегију, а у магновењу је споменула сајберпростор и чак свемир као домен „Појаса и пута“.

  Господин Си продаје своју визију као „заједницу заједничке судбине“.

  Нико не гради инфраструктуру онако брзо попут Кине, нити располаже упоредивим средствима за њено финансирање. То је један разлог зашто је седамдесетак држава приступило иницијативи.  Кинески градитељи раде на тунелу близу Ванг Вијенга у Лаосу. Овај тунел део је инвестиције вредне шест милијарди долара у железнички систем који треба да повеже осам азијских држжава (Фото: Адам Дин/Њујорк Тајмс)

  Но, ово је такође и колосална вежба у заступању кинеских интереса и самопромовисања,

  Размишљајте о „Једном појасу, једном путу“ као о међународном бренду. Потом замислите Кинеску комунистичку партију као маркетиншку агенцију.

  И о господину Сију као о подесном заступнику овог бренда. Оно што он настоји да прода – производ – је „кинески модел“: брзи економски развој под ауторитарном контролом, противтежу америчком либералном поретку. Његова авангарда су државна предузећа попут Државне мреже и Кинеског државног грађевинског инжењеринга која раде по индустријском плану. Многе владе којима служе имају аутократске склоности, и цене пекиншке благе друштвене и еколошке стандарде за позајмице.

  Готово 90% свих контрактора у „Један појас, један пут“ иницијативи су кинески, према подацима које обезбеђује Центар за стратешке и међународне студије, тинк-тенк са седиштем у Вашингтону. Као што случај Сри Ланке указује, кинески новац који би требао да послужи за ослобођење продуктивних сила често заврши тако што уплете примаоца у дужничку кучину.

  Све више, кинеска монета, јуан, је средство размене.

  Једна од добити су прекоморска тржишта за кинеске мамутске индустријске вишкове. Друга је економски развој Синкјанга и других пограничних провинција где се Пекинг суочава са социјалним и етничким немирима.

  Али кључна дивиденда је кинески утицај.

  У недавном сведочанству пред америчком Конгресном комисијом, Нејдиџ Роланд (Nadège Rolland) експерт у Националном бироу за азијска истраживања, изнео је суд да иницијатива води ка „повећаном кинеском утицају а можда и доминацији над кључним регионом у свету“.

  Сумарно, она ће „послужити неометеном кинеском успону ка статусу велике силе“, рекоа је господин Роланд.

  Америка се не испречава на путу. Националистички приступ Доналда Трампа је антистратегија, чак и пошто је ублажио своју реторику, као што је учинио у Давосу прошле недеље рекавши да „Америка на првом месту не значи Америку саму“.

  Неодређена реторика Стејт Департмента о посвећености „слободном и отвореном Индо–Пацифику“ садржи мало супстанце која би је подржала. У својим новим улогама, Кина гради мостове и аутопутеве, док Америка декламује слогане.

  Заиста, свака некохерентност у кинеским плановима простиче делимично из кинеске журбе да се окористи Трамповим повлачењем из либералног поретка који су Сједињене Државе од Другог светског рата одржавале.

  У Давосу, многи припадници светске елите поздравили су господина Сија и његове најистакнутије сараднике који делују против америчког протекционизма и славили су иницијативу „Један појас, један пут“ као „Глобализацију 2.0“.

  Можда су они потиснули свој скептицизам. Или су дигли руке од Америке. Било како било, победничка велика стратегија је кинеска.

  • Ендру Браун је амерички новинар, виши дописник и колумниста Вол Стрт Џорнала. Ради за Вол Стрит Џорнал од 2004. године. Отпочео је рад у новинарству као новинар Саут Чајна Морнинг Поста (South China Morning Post). Потом је радио за новинску агенцију Ројтерс где је више година водио различита дописништва пре него што је постао уредник за Азијско-пацифичку област. Био је део тима извештача из Пекинга који су 2007. године добили Пулицерову награду.

  ▻ Превод: Милош Милојевић
  ▻ Извор: https://www.wsj.com/articles/china-builds-bridges-and-highways-while-the-u-s-mouths-slogans-1517308205#_=_
  Poslednji put ažurirao/la Vasilij Zajcev : 08.02.2018. u 21:21
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим. 2. #2
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Један појан, један пут, једна Кина, у једном мултиполарном свету.
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 3. #3
  Iskusan Amuletum (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  5.886
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Није овде реч о успону Кине већ Азије. Кина се ту прва издигла али то је само почетак. Јапан има сличне амбиције. Индија такође. А зашто искључити Индонезију, па и Вијетнам, обе Кореје.

  Све у свему мени та дешавања у Азији делују доста непредвидиво. Предност либералне демократије је у томе што је то уистину систем мира. Ко не жели мир не жели досадну либ. демократију. Тако уређене државе не ратују међу собом. За Азију ми немамо такве гаранције.

  Свет у коме Азија постаје арена у којој се такмиче силе у успону, различитих политичко-економских система, ненаплаћених историјских дугова и територијалних спорова је језив свет. Нешто слично Балкану који се диже, економски развија и чије државе потпуно слободно и незауздано воде своју политику.

 4. #4
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Такозвана либерална демократија је систем који ствара привид да обични људи о нечему одлучују, а они који је промовишу, идеолошки задојени залуђеници и пропагандисти у служби оних који стварно вуку све конце на Западу.

  И тако, док САд декламује пароле о некој 'демократији' и 'људским правима', Кина гради мостве, у сваком смислу те речи.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 08.02.2018. u 19:00
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 5. #5
  Iskusan Amuletum (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  5.886
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Такозвана либерална демократија је систем који ствара привид да обични људи о нечему одлучују, а они који је промовишу, идеолошки задојени залуђеници и пропагандисти у служби оних који стварно вуку све конце на Западу.

  И тако, док САд декламује пароле о некој 'демократији' и 'људским правима', Кина гради мостве, у сваком смислу те речи.
  Било како било, да не улазимо сад у ту полемику, либерална демократија је једини систем чији представници не ратују. Мене брину неке ствари у Европи али ме не брине рат. Чак и овде на Балкану се осећам доста комотно.

  За Азију не могу да гарантујем. Па ако треба да замишљам неки будући велики рат то ће пре бити Кина против Индије или Индија против Пакистана него Кина против САД. Ви овде олако превиђате то да је Америка и за нас и за Источну Азију читав океан далеко, а када треба некога млатнути батином, најбоље је да то буде неко до тебе, а не неко на врху зграде. Успон Кине је увертира у успон Азије. Много различитих, међусобно супротстављених држава, сурово реалистичких спољних политика, етнички, расно, верски и идеолошки различитих. Азија је буре барута. Либерална демократија би тај успон држала под контролом. Сутра када се оствари ово што ти пишем, од блата ћете је правити.

 6. #6
  Saliva nije na forumu
  komšinica kaže da patim od autošovinizma, šta je to i kako se leči
  Domaćin Saliva (avatar)
  Učlanjen
  27.02.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.880
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  nemojte previse da se lozite na Kinu
  i kod njih je kapitalizam uzeo zamah
  a drzava pocinje da se ponasa kao amerika
  kad nakucaju dovoljno aviona i nosaca

  gledacemo kako bombarduju neku zemlju
  Hans, get ze flammenwerfer für die Soros-Mitarbeiterliste ds, cro, ldp, AV

 7. #7
  Elita frootsman (avatar)
  Učlanjen
  09.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.620
  Reputaciona moć
  636

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле  ОНИ ДОЛАЗЕ!!!


 8. #8
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov-Gunzburg-Ulm
  Poruke
  31.732
  Reputaciona moć
  608

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Ziveo kapitalizam. Jos jedan dokaz njegove lepote.
  Pa u tome i jeste sve- vraćati se. S jedne točke na zemlji čeznuti, polaziti i ponovo stizati, bez te točke za koju si vezan, život nije odlaženje i vraćanje- nego lutanje.

 9. #9
  Elita frootsman (avatar)
  Učlanjen
  09.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.620
  Reputaciona moć
  636

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio b!keR Pogledaj poruku
  Ziveo kapitalizam. Jos jedan dokaz njegove lepote.
  Живео! Његова авангарда су државна предузећа попут Државне мреже и Кинеског државног грађевинског инжењеринга која раде по индустријском плану!

 10. #10
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio Amuletum Pogledaj poruku
  Било како било, да не улазимо сад у ту полемику, либерална демократија је једини систем чији представници не ратују.
  То заправо није тачно, јер не ратују ни номинално комунистичке Кина, Северна Кореја и Куба, а све и да јесте, разлог за то никако не можемо свести само на либералну демократију. Штавише, либерална демократија не игра никакву улогу у томе.

  Citat Original postavio Amuletum Pogledaj poruku
  За Азију не могу да гарантујем. Па ако треба да замишљам неки будући велики рат то ће пре бити Кина против Индије или Индија против Пакистана него Кина против САД. Ви овде олако превиђате то да је Америка и за нас и за Источну Азију читав океан далеко, а када треба некога млатнути батином, најбоље је да то буде неко до тебе, а не неко на врху зграде. Успон Кине је увертира у успон Азије. Много различитих, међусобно супротстављених држава, сурово реалистичких спољних политика, етнички, расно, верски и идеолошки различитих. Азија је буре барута.
  Однос Кине и Индије свакако није идеалан, што је последица ривалства, блиског кинеско-пакистанског односа, и наравно, нерешеног питања границе. Ипак, од '60-их се много тога променило, и данас је мало вероватно да би Кина и Индија ушле у сукоб због пар квадратних километара снежних планинских врхова. Свашта је могуће, али није све једнако вероватно.

  Либерална демократија би тај успон држала под контролом. Сутра када се оствари ово што ти пишем, од блата ћете је правити.
  Либерална демократија не одржава мир ни у Европи, а камоли да је у стању да га одржава у свету. Ослободи се идеолошког оглава и види свет онаквим какав је.

  Мултиполарни свет, поштовање међународног права, које подразумева немешање у унутрашње послове других земаља и поштовање њиховог суверенитета, затим међусобно уважавање и обострано корисни односи су оно што може загарантовати мир у свету. Све остало је само демагогија и пропаганда.

  А то да ли ће унутрашње уређење неке земље бити апсолутна или уставна монархија, једнопартијски систем, теократија, или пак та фамозна либерална демократија, је ствар о којој треба да одлучи свака земља за себе.

  Наметање либералне демократије је неприхватљиво, и може се ставити у исти кош с радикалним исламом. Уосталом, методе оних који шире либералну демократију и ислам се ни по чему не резлику, с тим што су ови први далеко разорнији од ових других.

  Вратимо се теми. Доста о политици.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 08.02.2018. u 21:29
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 11. #11
  Iskusan Amuletum (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  5.886
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  То заправо није тачно, јер не ратују ни номинално комунистичке Кина, Северна Кореја и Куба, а све и да јесте, разлог за то никако не можемо свести само на либералну демократију. Штавише, либерална демократија не игра никакву улогу у томе.
  Потпуно је тачно. Кина је ратовала са Вијетнамом. Вијетнам са Камбоџом. Сво троје ортодоксне комуњаре. Либерална демократија никада није напала другу либералну демократију. Нема тог примера.

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Однос Кине и Индије свакако није идеалан, што је делом последица блиског кинеско-пакистанског односа, ривалства, и наравно, нерешеног питања границе. Ипак, од '60-их се много тога променило, и данас је мало вероватно да би Кина и Индија ушле у сукоб због пар квадратних километара снежних планинских врхова.
  Није реч само о територији већ и о верским, етничким и идеолошким разликама. Територијални спорови су зачин. Кина и Индија неће имати добре односе у будућности. Сад све изгледа идилично за Кину али њој права претња не долази из Америке већ из Азије. Индија, Јапан, Јужна Кореја, Филипини, Вијетнам, Тајван. Сви се плаше моћне Кине много више него Америке.


  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Либерална демократија не одржава мир ни у Европи, а камоли да је у стању да га одржава у свету. Ослободи се идеолошког оглава и види свет онаквим какав је.

  Мултиполарни свет, поштовање међународног права, које подразумева немешање у унутрашње послове других земаља и поштовање њиховог суверенитета, затим међусобно уважавање и обострано корисни односи су оно што може загарантовати мир у свету. Све остало је само демагогија и пропаганда.

  А то да ли ће унутрашње уређење неке земље бити апсолутна или уставна монархија, једнопартијски систем, теократија, или пак та фамозна либерална демократија, је ствар о којој треба да одлучи свака земља за себе.

  Наметање либералне демократије је неприхватљиво, и може се ставити у исти кош с радикалним исламом. Уосталом, методе оних који шире либералну демократију и ислам се ни по чему не резлику, с тим што су ови први далеко разорнији од ових других.
  Не знам одакле вам храброст да пишете овакве ствари као што је болдовани део. А шта то спречава Немачку да се наоружа и нападне Француску? Ово остало је пресипање из шупљег у празно јер је тобож некакав реализам, а заправо је наивштина.

 12. #12
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio Amuletum Pogledaj poruku
  Потпуно је тачно. Кина је ратовала са Вијетнамом. Вијетнам са Камбоџом. Сво троје ортодоксне комуњаре. Либерална демократија никада није напала другу либералну демократију. Нема тог примера.
  Јелте, молим Вас? А зашто правите разлику између те неке 'либералне демократије' и других демократија, док 'ортодоксне комуњаре' третирате као једну целину, иако је међу њима и те како било разлика?

  Следећи Вашу логику, ја бих могао да наведем безброј примера сукоба међу демократијама, од времена древне Грчке до данас. Али, зашто бих трошио време на то, када је свима очигледно да сте Ви идеолошки заслепљени екстремиста који просто није у стању да прихвати истину.

  Није реч само о територији већ и о верским, етничким и идеолошким разликама. Територијални спорови су зачин. Кина и Индија неће имати добре односе у будућности. Сад све изгледа идилично за Кину али њој права претња не долази из Америке већ из Азије. Индија, Јапан, Јужна Кореја, Филипини, Вијетнам, Тајван. Сви се плаше моћне Кине много више него Америке.
  Кина и Индија ће ратовати због верских, ентичких и идеолошких разлика? Зашто? Покушава ли је једна другој да наметне веру и идеологију, или пак да је колонизује својим живљем.

  Све земље које наводиш имају изузетно јаке и обострано корисне привредне везе са Кином, и ма колико се Америка трудила да то промени, и да поменуте земље окрене против Кине, ниједна од њих земаља није довољно луда да жртвује саму себе зарад интереса, не чак ни Америке, већ шачице оних који је контролишу.

  Не знам одакле вам храброст да пишете овакве ствари као што је болдовани део. Ово остало је пресипање из шупљег у празно јер је тобож некакав реализам, а заправо је наивштина.
  Па, знате, један хришћанин и један муслиман немају исто мишљење по питању Мухамеда и Курана. То што је за Вас светиња, за мене просто није, тако да не треба да Вас чуди моје смело негирање божанства вашег златног телета.

  То остало је, природно, недокучиво идеолошким залуђеницима, међу које сам приморан да Вас сврстам.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 08.02.2018. u 22:02
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 13. #13
  Iskusan Amuletum (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  5.886
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Јелте, молим Вас? А зашто правите разлику између те неке 'либералне демократије' и других демократија, док 'ортодоксне комуњаре' третирате као једну целину, иако је међу њима и те како било разлика?

  Следећи Вашу логику, ја бих могао да наведем безброј примера сукоба међу демократијама, од времена древне Грчке до данас. Али, зашто бих трошио време на то, када је свима очигледно да сте Ви идеолошки заслепљени екстремиста који просто није у стању да прихвати истину.
  Само врдаш. Много си тврдоглав. Ајде, следи моју логику и наведи ми тај свој пример. Баш ме занима шта ћеш смислити. Чекам.


  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Кина и Индија ће ратовати због верских, ентичких и идеолошких разлика? Зашто? Покушава ли је једна другој да наметне веру и идеологију, или пак да је колонизује својим живљем.

  Све земље које наводиш имају изузетно јаке и обострано корисне привредне везе са Кином, и ма колико се Америка трудила да то промени, и да поменуте земље окрене против Кине, ниједна од тих земаља није довољно луда да жртвује саму себе зарад интереса, не чак ни Америке, већ шачице оних који је контролишу.
  Од свих тих земаља, Америка има развијеније економске односе са Кином и као што видимо, то није довољно да будемо сигурни да неће бити сукоба САД и Кине. Иако га врло вероватно неће бити. А зашто би ратовале због тих разлика? Зато што ће азијски свет бити устројен на тим принципима које ти глорификујеш. У Европи су те разлике превазиђене јер се Европа окупила око заједничких вредности, а то су слобода и демократија. У Азији неће бити таквог везивног ткива, а нису ни искусили страхоте великих ратова у истој мери као Европа. Све су карте намештене да међу њима пукне тиква. Мало је смешно да се ти позиваш на економску међузависност јер је то либерална теорија коју је оповргао Први светски рат.

 14. #14
  Iskusan sin Juga (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  grobnica grbavog kralja
  Poruke
  5.184
  Reputaciona moć
  106

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  https://www.theguardian.com/global-d...the-hard-stuff

  Ovo je dobar clanak Milanovica od ranije. Izgradnja je odraz zdrave ekonomije i politike.
  Ko na brdu ak` imalo stoji više vidi no onaj pod brdom

 15. #15
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio Amuletum Pogledaj poruku
  Само врдаш. Много си тврдоглав. Ајде, следи моју логику и наведи ми тај свој пример. Баш ме занима шта ћеш смислити. Чекам.
  Није ти познат ниједан пример сукоба измешу земаља с демократским уређењем? Не морамо уопште говорити о периоду пре 19. века. Од Рат из 1812. наовамо, примера је на претек. Прихвати се какве књиге и листај.

  Од свих тих земаља, Америка има развијеније економске односе са Кином и као што видимо, то није довољно да будемо сигурни да неће бити сукоба САД и Кине. Иако га врло вероватно неће бити. А зашто би ратовале због тих разлика? Зато што ће азијски свет бити устројен на тим принципима које ти глорификујеш. У Европи су те разлике превазиђене јер се Европа окупила око заједничких вредности, а то су слобода и демократија.
  Разлика између свих тих других земаља и САД је у томе што оне нису тренутни светски хегемон који је на заласку, али с тим никако не може да се помири.

  Слажем се да сукоб између Кине и Америке никако није известан. Не важи ли исто и у случају свих тих других земаља које наводиш?

  У Европи су те разлике превазиђене јер се Европа окупила око заједничких вредности, а то су слобода и демократија.
  Једино око чега се Европа окупила је интерес оних који контролишу Америку, која контролише њих - засад.

  Слобода и демократија, илити, пролетери свих земаља, уједините се! Празне флоскуле и пароле на које се пецају само они већ идеолошки заслепљени. Поштеди нас.

  У Азији неће бити таквог везивног ткива, а нису ни искусили страхоте великих ратова у истој мери као Европа. Све су карте намештене да међу њима пукне тиква. Мало је смешно да се ти позиваш на економску међузависност јер је то либерална теорија коју је оповргао Први светски рат.
  То је тачно, јер је Азија искусила далеко већ веће страхоте. Ти просто немаш појма о чему говориш. Ниједна од наведених азијских земаља не настоји да некој од других наметне своју веру или идеологију, још мање да је колонизује. Живиш у прошлости.

  Нимало, јер се ја залажем за здрав и међусобно користан однос међу земљама, и све оно што може допринети томе ми је природно блиско. Ти, пак, шириш своју 'веру', и не мариш за траг смрти и разарања који остаје за њеним апостолима.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 08.02.2018. u 23:07
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 16. #16
  Iskusan Amuletum (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  5.886
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Није ти познат ниједан пример сукоба измешу земаља с демократским уређењем? Не морамо уопште говорити о периоду пре 19. века. Од Рат из 1812. наовамо, примера је на претек. Прихвати се какве књиге и листај.
  Уопште не говорим о 19 веку, сво време причам о либералним демократијама, савременим државама, не правим толики историјиски захват. Савремене демократије не ратују још од Другог светског рата. Што си толико тврдоглав и не прихваташ очигледне ствари?


  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Разлика између свих тих других земаља и САД је у томе што оне нису тренутни светски хегемон који је на заласку, али с тим никако не може да се помири.

  Слажем се да сукоб између Кине и Америке никако није известан. Не важи ли исто и у случају свих тих других земаља које наводиш?
  Важи исто али те земље се наслањају на Кину која се понаша ништа мање хегемонистички од Америке, само у складу са својим ограниченим могућностима. Кина је све агрсивнија и како економски успорава биће све гора. То њени суседи знају, нису будале да верују у кинеску добру вољу и поштовање принципа некаквог мош мислити суверенитета. Шта ће Кина да ради сутра када јој се препоплови привредни раст? Вероватно ће заратити јербо нема бољег начина да покренеш посрнулу привреду. Не би били једини који то раде.

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Једино око чега се Европа окупила је интерес оних који контролишу Америку, која контролише њих - засад.

  Слобода и демократија, илити, пролетери свих земаља, уједините се! Празне флоскуле и пароле на које се пецају само они већ идеолошки заслепљени. Поштеди нас.
  А ко контролише Америку?

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  То је тачно, јер је Азија искусила далеко већ веће страхоте. Ти просто немаш појма о чему говориш. Ниједна од наведених азијских земаља не настоји да некој од других наметне своју веру или идеологију, још мање да је колонизује. Живиш у прошлости.

  Нимало, јер се ја залажем за здрав и међусобно користан однос међу земљама, и све оно што може допринети томе ми је природно блиско. Ти, пак, шириш своју 'веру', и не мариш за траг смрти и разарања који остаје за њеним апостолима.
  Пропорционално површини и броју становника у Европи, Азија није искусила ништа слично разарињама Европе из два светска рата и сигурно не у тако кратком временском периоду.

  А то за шта се ти залажеш је закон јачега, у суштини. То већ имаш. Само не разумеш јер свему додајеш дозу наивности да би земље некако могле да се поштују и уважавају међусобне разлике и живе у миру ето тако.
  Poslednji put ažurirao/la Amuletum : 09.02.2018. u 00:26

 17. #17
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Да, не ратују од Другог светског рата, јер су све до једне под америчком чизмом, а Америци није у интересу да се њене пудлице међусобно кољу. Какаве то везе има са либералном руљократијом? Никакаве. Ни комунисти не ратују међусобно већ деценијама: значи ли то да је комунизам добар? Нису ни нацистичке пудлице међусобно ратовале, док је Хитлер владао.

  Кина се уопште не понаша хегемонично, и у томе и лежи разлика између ње и хегемона-на-изласку, Америке. Све остало су само претпоставке и нагађања једног залуђеника, који одбија да види истину

  Не лупетај. Кинези су у 20. веку прошли коз далеко веће недаће него већина Европљана.

  Ја се залажем за закон јачега? Пројекција.

  А мира свакако неће бити док год се твоји бандити не науче памети и не цивилизују.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 09.02.2018. u 12:55
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 18. #18
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  93.159
  Reputaciona moć
  2266

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  hvala Kinezima

  Smrt Americi
  Слава Христу који смрт победи, а част сваком који Христа следи. Кој га љуби срцем и устима, љубав своју печати делима.

 19. #19
  Moderator Straks92 (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.256
  Reputaciona moć
  309

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Haha, ovde neki ne kapiraju koliko su povezane Amerika i Kina pa ne znaju da propast jedne znaci to i za drugu.

 20. #20
  Iskusan Amuletum (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  5.886
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Да, не ратују од Другог светског рата, јер су све до једне под америчком чизмом, а Америци није у интересу да се њене пудлице међусобно кољу. Какаве то везе има са либералном руљократијом? Никакаве. Ни комунисти не ратују међусобно већ деценијама: значи ли то да је комунизам добар? Нису ни нацистичке пудлице међусобно ратовале, док је Хитлер владао.

  Кина се уопште не понаша хегемонично, и у томе и лежи разлика између ње и хегемона-на-изласку, Америке. Све остало су само претпоставке и нагађања једног залуђеника, који одбија да види истину

  Не лупетај. Кинези су у 20. веку прошли коз далеко веће недаће него већина Европљана.

  Ја се залажем за закон јачега? Пројекција.

  А мира свакако неће бити док год се твоји бандити не науче памети и не цивилизују.
  Ниси ти за Вол стрит журнал друже. Ствари треба читати у целости, а не делимично, а ти их касапиш као месар. То радиш и са мојим проукама и са текстовима које цитираш. Одговараш на ствари које те нико није ни питао. Држи се Информера, Курира, Спутњика и Раше тудеј, то је твој ниво.

 21. #21
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Citat Original postavio Amuletum Pogledaj poruku
  Ниси ти за Вол стрит журнал друже.
  Ти и ја нисмо нити ћемо икага бити 'другови'. Држи се свог места, пар степеника ниже.

  Остатак поруке не заслужује одговор.
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 22. #22
  Domaćin Turpentine (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Brave Ulster
  Poruke
  4.558
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: Вол стрит џурнал: Кина гради мостове и путеве док САД декламују пароле

  Samo ekonomski nepismeni ljudi mogu da misle da je ovaj spoljni dug Amerike prema Kini nekakva prednost Kine. To je zapravo jedna od najvećih poluga koju Amerika ima nad Kinom. Skoro sam u Financial Timesu pročitao članak jednog kineskog novinara, koji je izneo zanimljivu tezu da je pozajmljivanje novca Americi po na papiru fenomalnim uslovima zapravo bila i najveća greška Kine. Ne samo da su upumpavali novac u Američku ekonomiju (Koja je i dalje najveća i najfluidnija ekonomija sveta) već su ga upumpali i previše, do te količine kada Amerika taj dug u nekom razumnom roku ne može da vrati. Eventualna propast "Čemerike" njima ništa dobro neće doneti, jer mrtav čovek ne vraća pare. A ako u budućnosti na čelo države budu dolazili ljudi slični Trampu, moguće je i da Amerika odustane od servisiranja tog duga. A u tom slučaju Kina i nema puno opcija. Kina osim oko ostrva na jugu gde je direktno ugrožena , nije protivrečila Americi ni oko jednog bitnog geo-političkog poteza koji je povučen. Da li je to tradicionalni strah Kineza prema belom čoveku (pogotovu onom sa plavim očima koji im je stvorio kompleks još od Opijumskih Ratova) ili nešto drugo, to verovatno nećemo ni saznati.
  “And yet Mrs. Thatcher tells us that their Republic must have some say in our province. We say : Never, never, never!"

Slične teme

 1. Кина гради канал кроз Никарагву
  Autor Ултрасдм u forumu Politika
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 08.01.2015., 13:08
 2. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 18.10.2011., 23:44
 3. Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 16.03.2011., 21:21
 4. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 17.04.2010., 11:29
 5. ЦРВЕНА КИНА
  Autor Pobunjenik u forumu Putovanja
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 02.04.2005., 12:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •