Oduvek sam se trudio da svakog čoveka sagledam kompletno, sa svim vrlinama i manama, zauzimao i zauzimam jedan kompletan pristup i uspostavljam prijateljski odnos. Zvanična medicina mi je bila veliki izazov, najveći od svih, zato sam se i opredelio za bavljenje istom, ali uvek mi je nešto nedostajalo da bi se sve kockice poklopile i da svakome pomognem na najadekvatniji način. Budući da sam završio i muzičku školu, najpre sam želeo da se bavim muzikoterapijom, ali nekako mi je to bilo neopipljivo i pomalo nestvarno, mada ima odličnu naučnu podlogu. I tako pomažući ljudima svakodnevno, šireći svoje vidike iz dana u dan, proticanjem vremena i sticanjem iskustva, nekako je sticajem spleta pomalo nesvakidašnjih okolnosti aromaterapija pronašla mene i omogućila mi da otkrijem ono za čime sam uvek tragao, a to je da svakom čoveku pristupim na jedan sveobuhvatan, holistički način. Ovde ću vam sada ukratko pojasniti šta je to aromaterapija, kako se primenjuje i koje su joj blagodeti, a u postovima koji slede biće konkretnih primera i rešenja za sve moguće probleme sa kojima se današnji čovek suočava.

Dakle, aromaterapija je jedna od najpopularnijih oblasti alternativne medicine, koja se sve više i više uvrstava i postaje deo zvanične medicine zbog evidentnih rezultata. U državama zapadne Evrope, Americi, Kanadi, Australiji, Aziji, Japanu radi na hiljade kabineta za aromaterapiju, objavljeno je mnoštvo knjiga o njoj, postoje naučni instituti i izdaju se časopisi koji se bave isključivo tim područjem. Kod nas sam na jedvite jade nakon višemesečne potrage uspeo da nađem jedine dve knjige koje se bave ovom oblašću medicine, a koje su do sada prevedene na naš jezik. Uticaj mirisa na čovekovo psihičko i fizičko stanje, koji je odavno poznat u psihologiji i fiziologiji, u aromaterapiji se povezuje sa lekovitim svojstvima eteričnih ulja. Zvanična medicina, pri tretiranju bolesti, pažnju usmerava na fizičko telo i bavi se samo fizičkim simptomima bolesti, a ne skrivenim duhovnim i emocionalnim uzrokom. Temelj holističkog pristupa dobrom zdravlju je preventivna medicina.

Tvorac naziva aromaterapija je francuski hemičar Gatfos koji se bavio ispitivanjem eteričnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata. Prilikom eksplozije u laboratoriji zadobio je opekotine po rukama i, da bi ublažio bol, uronio je ruke u obližnju posudu sa lavandinim uljem. Tako je otkrio da to ulje ne samo da deluje antiseptički, već i znatno ubrzava zarastanje rana i lečenje opekotina. Njegovi eksperimenti su dokazali da su eterična ulja, a naročito lavandino ulje, delotvornija od hemijskih antiseptika, a pomažu i u uklanjanju izumrlog tkiva.
Današnja ispitivanja u svetu sve češće potvrđuju delotvornost eteričnih ulja. Ova ulja su u izvesnom stepenu baktericidna, a neka mogu da pomognu i kod lečenja virusnih infekcija otpornih na metode zvanične medicine. Mnoga eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu i ponovno uspostavljanje fizičke i psihičke ravnoteže organizma. Eterična ulja takođe otklanjaju stres i jačaju oslabljeni krvotok i pospešuju bolju cirkulaciju. Ta svojstva, uz sposobnost podsticanja regeneracije organizma, potvrđuju da ulja pozitivno utiču na otpornost organizma. Blagotvorni uticaj koji eterična ulja mogu imati na stanje duha proširuje njihovu lekovitu primenu. Sva eterična ulja mogu vratiti poljuljanu emocionalnu ravnotežu, a pojedina su poznata po svojim stimulativnim, osvežavajućim, opuštajućim svojstvima, pa čak i po sposobnosti dovođenja u euforično stanje. Takođe otklanjaju zamor i poboljšavaju pamćenje.

Aromaterapija je blisko srodna naročito onim područjima alternativne medicine u kojima su osnovni oblici delovanja masaža, lečenje dodirom, akupresura i bioenergoterapija. Eterična ulja potpomažu delovanje tih metoda obogaćujući fizičko, bioenergoterapeutsko delovanje na čoveka prirodnim svojstvima biljaka. Aromaterapija je idealno čist, potpuno prirodan metod ublažavanja ili otklanjanja različitih tegoba. Svi se zahvati zasnivaju na uvođenju visokokvalitetnih, čistih biljnih eteričnih ulja u ljudski organizam, bez upotrebe hemijskih nosilaca ili dodataka i bez primene uređaja stranih čovekovom telu. Pomoću aromaterapeutskih metoda eterična ulja veoma brzo prodiru u krvotok (za 2 minuta), koji lekovite čestice raznosi po celom organizmu (za 20 minuta nalaze se u svakoj ćeliji ljudskog organizma). To je od izuzetnog značaja, jer je najvažnija osobina aromaterapije i eteričnih ulja koja se u toj metodi koriste, sveobuhvatnost njihovog delovanja. Nakon što dospeju u organizam, eterična ulja mu vraćaju harmoniju, povoljno deluju na strukture i organe čija su ravnoteža ili aktivnost poremećeni. Bizno je naglasiti da su potpuno prirodna, svojstvena čovekovom organizmu koji ih prepoznaje kao deo sebe i ne odbacuje kao sve druge sintetičke preparate, već ih direktno ugrađuje u sebe i to na ćelijskom nivou. Ne postoji eterično ulje koje deluje samo na jednu bolest ili na jedan tip tegoba. Opšte poznato lavandino ulje jedan je od najboljih antiseptika u aromaterapiji, ali uz to, ono ublažava stanja depresije i umora, poboljšava raspoloženje, pomaže kod glavobolje i migrene,...
Aromaterapija je danas pre svega profilaktička metoda, način održavanja dobre fizičke i psihičke kondicije, način ublažavanja svakodnevnih tegoba i način ulepšavanja života.

Znam da je sve ovo malo suvoparno i monotono, ali da bi stigli do konkretnih saveta i reašavanja gorećih problema, smatram da je neophodno da krenemo iz početka, da bi kasnije razumeli sva blagotvorna dejstva i uopšte mogućnost jednog takvog delovanja eteričnih ulja na naš organizam. Moji najbliži i najdraži i ja se svakodnevno uveravamo u delotvornost aromaterapije, a nakon svih mojih saveta i ličnog iskustva u svakodnevnom životu i praksi, uskoro ćete i svi vi koji me pratite biti u prilici da "dišete punim plućima", rasterećeni od svih problema i brmena koje nosite.
Ono najzanimljivije tek sledi, zato budite uz mene svaki dan. Sve što znam i svakodnevno učim, deliću sa vama i tako ću učiniti živote svih nas boljima.