Демитологизација Косовског мита као кукавичје јаје Запада
Strana 1 od 62 123451151 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 1535

Tema: Демитологизација Косовског мита као кукавичје јаје Запада

 1. #1
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Демитологизација Косовског мита као кукавичје јаје Запада

  Демитологизација као кукавичје јаје Запада


  Супротно у јавности доминантном гледишту о миту искључиво као „маштарији“, „измишљотини“, „фантастичној причи“ која може да буде веома штетна и коју из друштва ваља елиминисати, мит представља неопходан елемент културе свих друштава, без изузетка. Оно што мит чини живим и делатним није његова истинитост, него његова функција. Она се састоји у легитимисању друштвених институција и друштвене праксе, као и у стварању друштвене солидарности и кохезије, за чиме свако друштво има потребу (Малиновски). Ко смо ми? Одакле долазимо? Какав је смисао нашег постојања међу другим народима? На ова и друга слична питања одговарају управо митске творевине и зато оне бивају љубоморно чуване у свим народима и нацијама. Митови нам преносе вредности које су од највећег значаја за наш идентитет и зато нема друштва без митова. Укратко, мит представља веома значајну културну снагу, која суштински доприноси опстанку једног друштва.

  Време друштвених сукоба представља једно посебно друштвено стање, битно различито од мирног времена. Ако се ради о сукобу међу државама, међу нацијама, сви друштвени ресурси се концентришу и координирају, како би се извојевала победа. Данас је ваљда свима јасно да уз војне, политичке и економске ресурсе, значајну улогу у сукобима играју и културни ресурси. У време сукоба појављује се повећана потреба за друштвеним јединством, за консензусом. Јединство и консензус омогућавају заједничку акцију против непријатеља, усредсређивање и синхронизовање друштвене енергије у одговарајућем правцу борбе. Без друштвене солидарности и кохезије, шансе неког друштва да у сукобу победи бивају сведене на минимум: свако вуче на своју страну и пораз бива највероватнији исход. Стога не чуди да улога митова у ситуацији друштвеног сукоба (нарочито рата) изузетно расте: у време мира донекле притајени, митови у доба сукоба избијају на површину и њихов утицај битно расте. Мит заправо представља врсту културног ресурса, неопходног за вођење борбе.

  Обе сукобљене стране труде се не само да сопствене ресурсе развију, већ и да противничке разоре: да им униште војна средства или да их спрече да до њих дођу, да им руинирају економију, да противника политички изолују. Када остане без савезника, са руинираном економијом и ограниченим војним средствима, противник ће много лакше бити савладан. Исто важи и за културне ресурсе, чији је мит један део.

  Дакле, митове противника треба елиминисати тако што ће их се прогласити „варварским“ и „неистинитим“ (као да митови уопште и могу бити истинити), тако што ће се они непрестано исмејавати и извргавати руглу и, коначно, означити као „кривци“ за све патње и страдања. Тиме ће се отворити пут за победу, јер ће противник бити лишен смисла борбе, изгубиће унутрашње јединство и подлећи ће дефетизму. Страна која успешно уклони непријатељске митове неће можда ни морати да ангажује друге ресурсе да би победила, или ће их ангажовати у много мањој мери него што би то иначе морала; страна лишена сопствених митова ће, по аутоматизму (јер „митског вакуума“ не може бити), усвојити туђе и погнуте главе дочекати победника. Другачије речено, противника треба и културном смислу „разоружати“, да би га се лакше савладало.

  Уџбенички пример горе описаних процеса јесу сукоби на простору бивше Југославије, посебно они око јужне српске покрајине Косово и Метохија. Са дубоким историјским коренима, тај је сукоб крајем деведесетих година прошлог века (1998-1999) имао своју (још једну) оружану фазу, да би и након ње био настављен на политичком и културном пољу све до данашњег дана. Од самог почетка деведесетих, Косовски мит, са правом виђен као основни културни ресурс српске стране, бива изложен снажним и непрестаним нападима од стране Запада (балкански савезници тог истог Запада имали су и имају врло ограничене способности за овакве акције, па нису сувише вредни спомена). Они се с времена на време појачавају, већ према тренутним политичким потребама.

  У првој деценији овога века напади на Косовски мит прерастају у идеолошки пројекат назван „демитологизација“, чија се реализација види као предуслов коначне победе у Косовском сукобу. Велика финансијска, медијска, кадровска и друга средства уложена су у настојање да се Србима „избије из главе“ Косовски мит, тачније да им се подметне „кукавичје јаје“.

  Запад је већ тада био знао да ствари неће ићи лако. То се види из изјава њихових функционера. Тако је почетком 2008. Ерхард Бусек, тада координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе, изјавио да не верује да ће се проблем Косова брзо решити (за њега је, наравно, „решење“ да Србија призна „независност“ Косова и одрекне се веровања кључних за српски идентитет – С. Ш), јер „ко више од шест стотина година у памћењу задржава битку на Косову, тај и за друга питања има велики капацитет памћења“. Бусек је уједно жалио што „док се у Србији бележе велики привредни успеси, њен политички врх живи у свету митологије“.

  „Невладине“ организације, као и неки српски политичари и интелектуалци бивају укључени у пројекат „промене свести“, јер је добро процењено да је много боље да носиоци „демитологизације“ буду домаћи него западни актери или пак неки из окружења. Посебно је у овом погледу занимљива улога интелектуалаца. Они су некако по природи осетљиви на митске представе, јер им оне изгледају као „издаја разума“; истовремено, њих збуњује делотворност митова код великог дела популације. Зато су многи од њих спремни да своје митове напусте и – парадоксално али сасвим законито – уместо њих усвоје митске представе о моралној изабраности Запада да свима и свуда у свету доноси „слободу и демократију“. „Помоћна средства“ при свему овоме јесу разне привилегије: пројекти, путовања, медијска присутност, разне почасти и друго.

  Упркос томе што су у њега уложена огромна средства, пројекат „демитологизације“ никако не успева да буде доведен до краја. Косовски мит још увек живи у српском народу, али и у делу српске политичке и културне елите. Запад је свестан да без обзира на значајне успехе које је постигао (оружана окупација 1999, проглашење Косовске „независности“ 2008, такозвани „Бриселски споразум“ 2013), као и на остваривање неких од циљева албанске политике (протеривање највећег броја Срба 1999. и 2004), његова победа неће бити потпуна докле год се кукавичје јаје „демитологизације“ не развије до краја, тј. докле год Срби у потпуности не одбаце Косовки мит и прихвате оправданост „хуманитарне интервенције“ из 1999. Тек тада ће Запад моћи да им, мирне душе „опрости што их је бомбардовао“ (како неко то већ рече, парафразирајући реплику из филма „Балкански шпијун“). Ако у томе не успе, што јесте један од могућих исхода, кукавичје јаје „демитологизације“ показаће се као – мућак.

  ▻ Извор: http://www.stanoviste.rs/demitologizacija-kao-kukavicje-jaje-zapada-srdjan-sljukic/

  Ово није вест већ, тако да је питање извора небитно. Не цепидлачите.
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим. 2. #2
  Elita Umri_muski (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mesto gde otkrivate zaboravljene vestine
  Poruke
  18.164
  Reputaciona moć
  270

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Kad dete raste, ono upada u proces upoznavanja sredine oko sebe i pri tome se potcinjava drugima.
  Medjutim, ako roditelji ne vrse vaspitanje i sugestiju, dete ce vrlo brzo iz polozaja potcinjavanja preci u neki polozaj suzivota sa okruzenjem.

  Kljucna stvar je sto roditelji vaspitavanjem mogu to totalno promeniti u skoro vecito stanje podcinjavanja, a onda nastupa vrlo cudna situacija...
  Dete se potcinjava drugima a ocekuje da zauzvrat bude prihvaceno i na kraju postavljeno ravnopravno sa ostalima.
  Neizgradjuje svoj ukus i svoja htenja nego svoj identitet kao skup relacija i tezina tih relacija drugih prema njemu...
  Hijararhija...
  Kasnije uvek ima problem sa svojim htenjima jer to nisu stvarno htenja nego su pracenja obrazaca..

  Zato postoji izreka **** lud zbunjenog, jer stvarno ga moze razvlaciti i zaebavati kako god hoce, izbacivati iz sheme raznim obecanjima, oportunistickim ponudama i slicno...

  Sa druge strane su nemoderni, konzervativni prosti i jednostavni ljudi koji nisu navikli na oportunizam i cesto zato bivaju kaznjeni...
  Savremen covek koji se dresira oportunizmom razresava cesto svoje emocije u vezi statusa tako sto integrali nekad sam dobio nekad sam izgubio, u proseku sam dobro prosao..
  Konzervativni covek koji se ne povija za oportunizmom biva uvek kaznjen, jer ono sto mu je pravo , on ne zeli da proda u bescenje, a to bas svi oko njega cine.
  Ali zato ga ne interesuje ni da prati ponude raznih oportunistickih situacija i kupovina koje se desavaju, pa tu ne dobija nista...
  On predstavlja problem svima, i izdajicama i patriotama , i krimosima i "postenjacinama".
  Medjutim on je pravi reper za to sta se desava...
  On cije misljenje nije na dza i bu...na hu i hihi...

  S tim u vezi, vrlo se lako moze videti da nesto sto nije demitologizovano ustvari to jeste...ako postoji dovoljno veza ka oportunistickom zadovoljavanju gledista na ceo proces...
  To se radi onim poznatim ovo za ono...

  A svest naroda je toliko postala oportunisticka da je skoro i nebitno da li ce posle biti 100% ili svega 10% od obecanog....integraljenje se nastavlja i dalje..

 3. #3
  Domaćin Боб Метјуз (avatar)
  Učlanjen
  18.05.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ИстБгд
  Poruke
  4.381
  Reputaciona moć
  89

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  кукавичје јаје „демитологизације“ показаће се као – мућак

  što i jeste
  blood vs gold

 4. #4
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  36.062
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Опет нам ови са запада нешто подмећу, а?

  Докле више, аман!!!

 5. #5
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.655
  Reputaciona moć
  1524

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Опет нам ови са запада нешто подмећу, а?

  Докле више, аман!!!
  Па док не заврше посао и спуне задатак, чему се чудиш ?

 6. #6
  aleksa ndar nije na forumu
  i kao svim nomadima sloboda u mislima, vreo vetar u kosi, toplota u srcima
  Elita aleksa ndar (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.565
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  768

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Текст је сасвим добар до онога дијела гдје се спомиње косовски мит, остало је сувишно или прецизније није дио теме. То питање нема везе са демитологизацијом јер "косовски мит" није мит него историјска чињеница. Лазар нити је Перун ни Один, него човјек од крви и меса који је живио до 1389. године. Ако се удара на "косовски мит" онда се удара на историју, не на мит.

 7. #7
  Iskusan pustos (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.920
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Kosovski mit je personifikacija Hristovog stradanja i uzdizanja. Delom i zbog toga duboko je povezan sa ucenjem SPC i tesko je poverovati da ce biti uklonjen iz svesti Srba, pre nego sto se ukloni pravoslavna vera.

  Mit jeste sastavni deo kolektivnog bica, ali taj mit moze biti destruktivan, a Kosovski mit u sebi ima poziv na samoubistvo, zarad Carstva Nebeskog.
  Mozda neko na taj nacin zadobije Carstvo Nebesko, ali ce sigurno izgubiti ovozemaljski zivot.

 8. #8
  Nosferatu___2 nije na forumu
  Самовиктимизујући Ултрапедеро хиперквазилиберал
  Elita Nosferatu___2 (avatar)
  Učlanjen
  18.11.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  In den freien Hansestädten
  Poruke
  17.633
  Reputaciona moć
  380

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Какво је ово напрдивање?

 9. #9
  Elita Александр Григорьевич (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Минск
  Poruke
  16.422
  Reputaciona moć
  582

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio vučji čopor Pogledaj poruku
  Па док не заврше посао и спуне задатак, чему се чудиш ?
  Он је један од тих штакора, па чему питање?
  Север - То је посебно место где се сусрећу други светови!

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  27.01.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Útgarðr
  Poruke
  10.919
  Reputaciona moć
  216

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  збуњује делотворност митова код великог дела популације.
  Zaista, ta pojava je zbunjujuća.

  U stvari, kad pogledaš narod, i nije toliko.
  :Operation Werewolf:

 11. #11
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.129
  Reputaciona moć
  913

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Богами ја све чешће чујем тзв. "српске националисте" како употребљавају термин "КОСОВСКИ ЗАВЕТ" уместо *Косоовског мита*, и још вичу да је "завет" правилно рећи, а не *мит* ("то су нам увалиле комуњаре").. Наравно, опет једна глупачка новотарија од стране тих болида.
  Poslednji put ažurirao/la комшија : 03.02.2018. u 10:15

 12. #12
  aleksa ndar nije na forumu
  i kao svim nomadima sloboda u mislima, vreo vetar u kosi, toplota u srcima
  Elita aleksa ndar (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.565
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  768

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  Богами је све чешће чујем тзв. "српске националисте" како употребљавају термин "КОСОВСКИ ЗАВЕТ" уместо *Косоовског мита*, и још вичу да је "завет" правилно рећи, а не *мит* ("то су нам увалиле комуњаре").. Наравно, опет једна глупачка новотарија од стране тих болида.
  Па митом га не можемо звати никако кад ту нема ничега митског.

 13. #13
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.129
  Reputaciona moć
  913

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio aleksa ndar Pogledaj poruku
  Па митом га не можемо звати никако кад ту нема ничега митског.
  Несумњиво да Косовски циклус епских песама врви од митског, а "завет" не значи баш ништа.
  "Завет"? Каква глупост!

  - - - - - - - - - -

  Замислите да на пример Енглези мит о Краљу Артуру преименују у "завет Краља Артура и витезова Округлог стола" ахахаха.

 14. #14
  Iskusan kentaur Nesh (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.336
  Reputaciona moć
  89

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  moramo biti svjesni opasnosti - zapad nista ne radi stihijski, odoka, tek onako...ogromno znanje raznih naucnih grana, kao i brizljivo proucavano ljudsko iskustvo na gotovo svim poljima, stoji iza odredjenih poteza, programa, djelovanja zapadnih drzava ili institucija...primjer su najnovija saznanja u genetici, gdje je dokazano da su mnoge ljudske reakcije i percepcije genetski uslovljenje...tako da nije potreban veliki trud da se pravim potezima, itekako utice na ponasanje pojedinca ili odredjene grupe ljudi...u tom svjetlu treba gledati i na ovu temu, jer se vjerovatno doslo do saznanja da mitovi, predanja, ili pak narodno usmeno pripovjedanje ili pjevanje, utice na stvaranje i ocuvanje nacionalnog identiteta, a taj identitet je zapadnom neoliberalnom kapitalizmu potreban koliko i trece oko...

 15. #15
  Ističe se Kulkiver (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.112
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  Несумњиво да Косовски циклус епских песама врви од митског, а "завет" не значи баш ништа.
  "Завет"? Каква глупост!

  - - - - - - - - - -

  Замислите да на пример Енглези мит о Краљу Артуру преименују у "завет Краља Артура и витезова Округлог стола" ахахаха.
  И даље си бре неписмен џуџа.
  ЈЕЛ МИ ЈЕ ЕКТРА ПОТПИС?!
  ЈЕЛ МИ ЈЕ СУПЕР УМОТВОРИНА?! А А А?!

 16. #16
  Domaćin Urvan Hroboatos (avatar)
  Učlanjen
  26.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.780
  Reputaciona moć
  124

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Опет нам ови са запада нешто подмећу, а?

  Докле више, аман!!!

 17. #17
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.807
  Tekstova u blogu
  10
  Reputaciona moć
  580

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Dekonstrukcija i reprogramiranje Srba od navodnog "kosovskog zaveta" jeste jedan od preduslova ozdravljenja Srba kao nacije
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 18. #18
  Iskusan kentaur Nesh (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.336
  Reputaciona moć
  89

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio Magistar Čolović Pogledaj poruku
  Dekonstrukcija i reprogramiranje Srba od navodnog "kosovskog zaveta" jeste jedan od preduslova ozdravljenja Srba kao nacije
  al si ga pogodio, ko prstom u supak....

 19. #19
  aleksa ndar nije na forumu
  i kao svim nomadima sloboda u mislima, vreo vetar u kosi, toplota u srcima
  Elita aleksa ndar (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.565
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  768

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  Несумњиво да Косовски циклус епских песама врви од митског, а "завет" не значи баш ништа.
  "Завет"? Каква глупост!

  - - - - - - - - - -

  Замислите да на пример Енглези мит о Краљу Артуру преименују у "завет Краља Артура и витезова Округлог стола" ахахаха.
  Kosovski zavjet se odnosi na Lazarevo zavještanje koje se odnosi na nepokoravanje tuđinu, na neizdavanje države i vlasti itd itd, prema tome to je zavjet. Naravno pri tome imam na njegovo djelovanje, ne na kasnije književnoumjetničke intervencije "ne rodila mu pšenica bjelica, ne imao poroda itd itd" To je, dakle zavjet.
  Mit o kralju Arturu koji vadi neizvadivi mač iz kamena je dakako mit i nema tu nikakvog zavjeta.
  Zamislite vi da Englezi Stogodišnji rat proglase mitom.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio kentaur Nesh Pogledaj poruku
  moramo biti svjesni opasnosti - zapad nista ne radi stihijski, odoka, tek onako...ogromno znanje raznih naucnih grana, kao i brizljivo proucavano ljudsko iskustvo na gotovo svim poljima, stoji iza odredjenih poteza, programa, djelovanja zapadnih drzava ili institucija...primjer su najnovija saznanja u genetici, gdje je dokazano da su mnoge ljudske reakcije i percepcije genetski uslovljenje...tako da nije potreban veliki trud da se pravim potezima, itekako utice na ponasanje pojedinca ili odredjene grupe ljudi...u tom svjetlu treba gledati i na ovu temu, jer se vjerovatno doslo do saznanja da mitovi, predanja, ili pak narodno usmeno pripovjedanje ili pjevanje, utice na stvaranje i ocuvanje nacionalnog identiteta, a taj identitet je zapadnom neoliberalnom kapitalizmu potreban koliko i trece oko...
  misliš nešto ovako

 20. #20
  aleksa ndar nije na forumu
  i kao svim nomadima sloboda u mislima, vreo vetar u kosi, toplota u srcima
  Elita aleksa ndar (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.565
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  768

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  A na to što se tiče mitskog u epskim pjesmama mogu samo da se nasmijem, pa naravno da da, ali kakve to veze ima.

 21. #21
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.807
  Tekstova u blogu
  10
  Reputaciona moć
  580

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio kentaur Nesh Pogledaj poruku
  al si ga pogodio, ko prstom u supak....
  "kosovski zavet" je jedan aistorijski, kvazibogoslovski, cinjenicno neutemeljen, logicki i eticki nedosleda konstrukt
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 22. #22
  Elita Александр Григорьевич (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Минск
  Poruke
  16.422
  Reputaciona moć
  582

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio Magistar Čolović Pogledaj poruku
  "kosovski zavet" je jedan aistorijski, kvazibogoslovski, cinjenicno neutemeljen, logicki i eticki nedosleda konstrukt
  Ш'а е било "магистре"?

  Ти би да промовишеш овде твоју научно-фантастичну серију “Хрватски краљеви”?
  Север - То је посебно место где се сусрећу други светови!

 23. #23
  aleksa ndar nije na forumu
  i kao svim nomadima sloboda u mislima, vreo vetar u kosi, toplota u srcima
  Elita aleksa ndar (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.565
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  768

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio Magistar Čolović Pogledaj poruku
  "kosovski zavet" je jedan aistorijski, kvazibogoslovski, cinjenicno neutemeljen, logicki i eticki nedosleda konstrukt
  Ti si jedan od onih što lupa odsječnim rečenicama i terminima, dobra taktika kad si u pravu pa da ne bude lupanje

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Александр Григорьевич Pogledaj poruku
  Ш'а е било "магистре"?

  Ти би да промовишеш овде твоју научно-фантастичну серију “Хрватски краљеви”?
  Ne znaju ljudi da tamo na vikipediji na lijevoj strani monitora ima i opcija za odabiranje srpskog jezika između ostalih

 24. #24
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.807
  Tekstova u blogu
  10
  Reputaciona moć
  580

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Citat Original postavio Magistar Čolović Pogledaj poruku
  "kosovski zavet" je jedan aistorijski, kvazibogoslovski, cinjenicno neutemeljen, logicki i eticki nedosleda konstrukt
  Dodao bih i da je koncept poput "kosovski zavet", sustinski nepoznat pravoslavnom Predanju.
  Ako je i postojalo nesto sto bi se u istoriji moglo uklopiti u ono sto "kosovski zavet" neuspesno pokusava da istorijski isfabrikuje i izgradi na teoloski nestabilnom pescanom terenu, onda je to primer Sv.Vartana Mamigonjana, koji je upravo odbio persijsku ponudu za odbacivanje Hriscanstva i 451. godine u bici kod Avarajra, obezbedio Jermenima pravo na veroispovedanj

  Takodje, rekao bih i da je, zbog svog svesnog, kako precutkivanja cinjenica, tako i njihovog izmisljanja/iskrivljavanja, "kosovski zavet" nema osnovne pretpostavke da u svetlosti pravoslavnog Hriscanstva bude smatran za nesto svesteno/sakralno.

  Svako onaj koji se zarice na vernost i doslednost ovakvom idejno/ideoloskom konstruktu svesno pristaje na samoobmanu, ili PRELEST kako se u pravoslavnoj asketskoj literaturi naziva stanje takve duhovne samoobmane.
  Na ovo dodajte i jos 2 tacke preostale srpske samoobmane: "nebeska Srbija" i "svetosavlje"
  Poslednji put ažurirao/la Magistar Čolović : 03.02.2018. u 13:42
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 25. #25
  Poznat
  Učlanjen
  23.08.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Amsterdam
  Poruke
  7.340
  Reputaciona moć
  225

  Podrazumevano Re: Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  Uvijek i iznova zacudjuje me taj pristanak napadnutih da brane svoje mitove!
  Kada cemo se sjetiti da odgovorimo protunapadom i da priupitamo kakve mitove imaju npr. SAD...i koliko je sekundi potrebno da se oni sruse?!
  Gdje nestadose Indijanci, Aboridjini u Australiji, hriscani u Egiptu...?
  Kako ono glasi ona izreka: "Sto vise upoznajem zivotinje, manje cijenim ljude"?

Slične teme

 1. Балкан између истока и запада
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 18.10.2005., 23:48
 2. Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 15.10.2005., 21:48
 3. ПРИЗНAВAЊE ГEНOЦИДA као услов за ЕУ
  Autor **case-problem**Чича Глиша u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 04.10.2005., 04:04
 4. СРЕБРЕНИЦА КАО МЕТАФОРА
  Autor PAC-PAC u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 02.07.2005., 13:31
 5. Ко је старији - кокош или јаје?
  Autor MaranAta u forumu Filozofija
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 20.07.2004., 19:15

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •