Zašto neću da glasam za Patkicu
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 149

Tema: Zašto neću da glasam za Patkicu

 1. #1
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Post Zašto neću da glasam za Patkicu

  http://www.danas.rs/licni_stavovi/licni_stavovi.1148.html?news_id=367306&title=Za%C5%A1to+ne%C4%87u+da+glasam+za+Patkicu

  MIŠA BRKIĆ:

  Zašto neću da glasam za Patkicu

  PKB je večita neuzorana ledina populista svih boja.

  Najnoviji pretendent da uzore i usreći Poljoprivredni kombinat Beograd je Patkica, udruženje beogradske mladeži koje se sprema da izađe na lokalne izbore i osvoji gradski parlament.

  Novi politički igrač sa - starim (otrcanim) rešenjem. Beogradski novopečeni skojevci okupljeni oko Inicijative Ne da(vi)mo Beograd spremni su da, nudeći rešenje za PKB, udave tržište i ekonomsku logiku.

  Tu ambiciju Inicijative definisao je Milan Škobić u specijalnom dodatku "Patkica osvaja skupštinu" (Danas, 21. decembar 2017).

  Škobić u autorskom tekstu "PKB treba Beogradu" nudi izlizano ekonomsko rešenje - da PKB bude beogradski špajz i da hrani Beograđane jeftinom hranom. Autor teksta smatra da taj agrokombinat "poseduje veliki razvojni potencijal koji se može upotrebiti tako da i građani od njega imaju koristi" i ima "znanje akumulirano godinama koje se može koristiti za kontinuirano obrazovanje kompetentnih kadrova u poljoprivredi". Škobić konstatuje da se u proizvodnju "može ulagati tako da PKB obezbeđuje kvalitetnu a pristupačnu hranu za ceo grad i nova radna mesta". I obaveštava javnost da "Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd prvenstveno smatra da PKB ne sme da bude privatizovan" jer bi građani prodajom "izgubili priliku da odlučuju o upravljanju tako vrednim i velikim imanjem", a čini se (Inicijativi) da "Vlada hoće da proda gotovo svu imovinu PKB-a što pre i time ustupi sve to prostranstvo malom broju investitora". Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd može da obezbedi da "jedino neprivatizovan PKB dugoročno nastavi da proizvodi hranu za grad. I Beograđanima se omogući pristup jeftinoj a kvalitetnoj hrani". Istina, priznaje Inicijativa, posao Beograđanima u procesu preuzimanja kontrole nad PKB-om i uticanja na njegovu sudbinu dodatno otežava to što preduzeće nije više u vlasništvu grada već republike. Ali, Škobić najavljuje da neke opcije i dalje postoje. Nema, međutim, misterije kako će taj poduhvat biti izveden.

  Patkica se zalaže da se PKB nikako ne privatizuje nego da se iz jedne državne ruke (Republika Srbija) ponovo vrati u drugu državnu ruku (Grad Beograd) ali u izmiksanoj vlasničkoj formi državno-društvene svojine u kome bi građani "imali priliku" da odlučuju o upravljanju preduzećem. Pored reinkarnirane društvene svojine u takav ekonomski program udrobljene su i fraze o "osnaživanju lokalne zajednice", "odnosu urbanizovanih sredina sa njihovim prirodnim okruženjem", "zaštiti životne sredine"...

  Škobićev tekst pokazuje da svakom populisti ma koje vere bio, državni intervencionizam je mio. U Srbiji, po nekom nepisanom pravilu ponavlja se nezdrava praksa da kako koji populista krene da osvaja skupštinu prvo što uradi - davi ekonomsku logiku i tržište.

  Ali, hajmo redom. PKB nije već tri decenije nikakvo uspešno preduzeće, niti "zlatna koka" koju neko hoće "da očerupa". Taj poljoprivredni kombinat je stravičan i tragičan dokaz - ruševina neuspešnog državnog - beogradskog i srpskog - upravljanja i vlasništva u privredi.

  Nema toga što država (i beogradska i srpska) do sada nije činila da osposobi PKB za profitabilno poslovanje i proizvodnju jeftine hrane za celo domaće (i strano) tržište, pa i za Beograđane.

  Država je, na primer, besplatno dala PKB-u na upravljanje 17.000 hektara najbolje zemlje, što godišnje vredi između 4,25 miliona evra i 6,8 miliona evra.

  Državni Fond za razvoj dao je PKB-u 5,5 miliona evra povoljnih kredita s niskom kamatom. PKB je dao u zalog veliku imovinu da bi se zadužio kod poslovnih banaka. Na dan 31. 12. 2016. godine vrednost te imovine je 7,5 milijardi dinara.

  Na kraju 2016. godine kratkoročne obaveze PKB-a bile su veće od obrtne imovine za 3,3 milijarde dinara.

  Država ne naplaćuje PKB-u poreze i doprinose već 15 godina. Na kraju 2016. godine preneti poreski krediti bili su 700 miliona dinara a preneti poreski gubici 2,3 milijarde dinara.

  Država ne naplaćuje PKB-u usluge javnih preduzeća. Ukupne obaveze PKB-a prema državnim poveriocima na kraju 2016. godine bile su 5,1 milijardu dinara, a prema komercijalnim poveriocima 3,4 milijarde dinara. Deo obaveza prema komercijalnim poveriocima pokriven je hipotekama vrednim 2,5 milijardi dinara. A zaključkom Vlade (023-12646/2016 od 29. 12 .2016) preporučeno je državnim organima da ne izdaju naloge za blokadu računa, odnosno ne sprovode postupak naplate svojih potraživanja i da povuku sredstva obezbeđenja koja dospevaju na naplatu prema PKB-u najkasnije do 31. 12. 2017. godine.

  PKB je, dok je bio u vlasništvu Beograda, imao gubitak od 100 miliona evra, a od kako ga je preuzela Srbija, napravio je bar još 150 miliona evra gubitaka.


  PKB ni po jedom parametru ne može da se poredi s privatnim agrarnim kompanijama. Primera radi, ove godine PKB je imao prosečan prinos pšenice po hektaru 6,9 tona a Delta 9,2 tona. PKB je od izvoza uspeo 2016. godine da u ukupnom prihodu zaradi zanemarljivih četiri-pet odsto, a MK grupa je iste godine izvezla četvrtinu ukupne srpske proizvodnje pšenice.

  PKB proizvodi najskuplju robu po jedinici mere u Evropi. Tona bilo čega (pšenice, kukuruza, soje, suncokreta, mleka, mesa, graška, boranije...) što se proizvodi u PKB-u uz sve državne subvencije nikad nije bila jeftinija, niti će biti (ukoliko PKB ostane državni) od tone te iste hrane koju proizvede privatne kompanije Delta, MK grupa ili Industrija Matijević.

  Zašto bi onda državni PKB hranio Beograd a ne privatne kompanije Karneks, Napredak iz Stare Pazove, Južni Banat, Flora, Matijević, Viktorija grupa, Frikom...

  A ideja Patkice o građanima koji bi "imali priliku da odlučuju o upravljanju" PKB-om? Zašto da ne. Recimo, da Miloš Škobić bude organizator konzorcijuma građana koji bi svojim novcem kupili PKB za 500, 200 ili 90 miliona evra. Onda bi morali da "suvim zlatom" plate dokazano sposoban svetski menadžment da proizvodi hranu s najboljim odnosom cene i kvaliteta. Da bi se to postiglo u PKB-u treba podići nivo tehnologije obrade zemljišta, uvesti veću zastupljenost industrijskog bilja, semenskih kultura, povrća i voća. Za tu investiciju konzorcijumu građana-vlasnika PKB-a bio bi potreban kapital od najmanje trećine vrednost kupovine kompanije (dakle još 160, 65 ili 30 miliona evra). Samo tako konzorcijum građana mogao bi da pobedi konkurenciju i hrani Beograđane jeftinom hranom.

  Jer, bez prihvatanja materijalne odgovornosti za takav eksperiment, odnosno bez direktno uloženog vlastitog novca, lako je biti pametan s tuđim a naročito državnim parama koje se sakupljaju od svih građana Srbije.

  "Vratićemo staru slavu PKB-u." To je slogan populista svih političkih boja. To je bila ideja gradonačelnika i demokrate Dragana Đilasa, ali i profesora i dverjanina Miladina Ševarlića, a evo sada im se pridružio "patkica" Miloš Škobić.

  I Patkica hoće da nam uvali - patku. Od onih koji traže da "ne da(vi)mo Beograd" neočekivano je stigla ponuda "davimo ekonomsku logiku i tržište". Jer, iza obećanja o jeftinoj hrani nudi se jeftin populizam čija je upotrebna politička vrednost manja od higijenske korisnosti toaletnog papira sa utisnutom patkicom kao zaštitnim znakom.
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе 2. #2
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.218
  Reputaciona moć
  1439

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Невероватно, у Србији нема политичке опције која се не залаже за државно руковођење економијом.

 3. #3
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  55.837
  Reputaciona moć
  1395

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Ko da bi Patkari i došli u situaciju da odlučuju o bilo čemu .
  The Show Must Go On...

 4. #4
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  35.300
  Reputaciona moć
  559

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio ivan_andj Pogledaj poruku
  Невероватно, у Србији нема политичке опције која се не залаже за државно руковођење економијом.
  Јеси ли чуо за политичку опцију која је анатемисана од медија и у великом медијском мраку (јер не даје паре медијима).

  Зове се "Доста је било".

  Они се не залажу за државно руковођење економијом.

 5. #5
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio ivan_andj Pogledaj poruku
  Невероватно, у Србији нема политичке опције која се не залаже за државно руковођење економијом.
  Ovi se, recimo, zalazu za taj etatizam sa nekog hipsterskog stanovistva.
  Ali, stvarno je neverovatno koliko je Srbija bogata wanna-be investitorima drzavnog novca

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Јеси ли чуо за политичку опцију која је анатемисана од медија и у великом медијском мраку (јер не даје паре медијима).

  Зове се "Доста је било".

  Они се не залажу за државно руковођење економијом.
  Da, ali znaš li koliko je firmi upropastio Radulović!!
  A Pavlović gleda 'rniće!!!

  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 6. #6
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  35.300
  Reputaciona moć
  559

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio De_Sisti Pogledaj poruku
  Ovi se, recimo, zalazu za taj etatizam sa nekog hipsterskog stanovistva.
  Ali, stvarno je neverovatno koliko je Srbija bogata wanna-be investitorima drzavnog novca

  - - - - - - - - - -  Da, ali znaš li koliko je firmi upropastio Radulović!!
  A Pavlović gleda 'rniće!!!

  Дуго сам мислио да сам сам на овом свету и несхваћен, а кад је Павловић објавио твит, схватио сам да постоје људи као што сам ја.

 7. #7
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Дуго сам мислио да сам сам на овом свету и несхваћен, а кад је Павловић објавио твит, схватио сам да постоје људи као што сам ја.
  Isti osećaj sam i ja imao na taj tvit.
  Budeš srećan kad znaš da, pored sebe, imaš još i hiljade ljubitelja analize budžeta
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 8. #8
  Moderator Platin (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  35.244
  Reputaciona moć
  2321

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Prethodni gradonacelnik je bio objavio da su poceli da placaju porez... ali se to vreme ovde ne pominje bas jasno.
  Samo se kaze da je pod gradskom upravom napravio 100 miliona gubitaka a posle toga jos 150... Nadam se da neko ima prave podatke, jer bi ispalo, ako se produzi razmatrani period do 2000. godine, da PKB duguje komotno preko milijarde evra - a mislim da to ipak nije slucaj.

  Mozda ne zele svi striktno drzavnu kontrolu, ali mi sa privatnom svojinom imamo prilicno lose iskustvo. Da utrapimo PKB nekom investicionom fondu pa da se pomolimo da ce dobro da ispadne... to nije put ka jasnom dobrom resenju.

 9. #9
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Vredi napomenuti da je i Đilas predvodnik struje novog etatizma...

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Platin Pogledaj poruku
  Prethodni gradonacelnik je bio objavio da su poceli da placaju porez... ali se to vreme ovde ne pominje bas jasno.
  Samo se kaze da je pod gradskom upravom napravio 100 miliona gubitaka a posle toga jos 150... Nadam se da neko ima prave podatke, jer bi ispalo, ako se produzi razmatrani period do 2000. godine, da PKB duguje komotno preko milijarde evra - a mislim da to ipak nije slucaj.

  Mozda ne zele svi striktno drzavnu kontrolu, ali mi sa privatnom svojinom imamo prilicno lose iskustvo. Da utrapimo PKB nekom investicionom fondu pa da se pomolimo da ce dobro da ispadne... to nije put ka jasnom dobrom resenju.
  Sad ću pogledati fin.izveštaje na APR
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 10. #10
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.718
  Reputaciona moć
  882

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  ПКБ не сме да се прода!

  - - - - - - - - - -

  Тема оцењена са *ГРОЗНО*

 11. #11
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.218
  Reputaciona moć
  1439

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Јеси ли чуо за политичку опцију која је анатемисана од медија и у великом медијском мраку (јер не даје паре медијима).

  Зове се "Доста је било".

  Они се не залажу за државно руковођење економијом.
  Добро, заборавих да напишем: Сви осим ДЈБ.

 12. #12
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  ПКБ не сме да се прода!

  - - - - - - - - - -

  Тема оцењена са *ГРОЗНО*
  Zašto ne sme da se proda?
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 13. #13
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.218
  Reputaciona moć
  1439

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio De_Sisti Pogledaj poruku
  Ovi se, recimo, zalazu za taj etatizam sa nekog hipsterskog stanovistva.
  Ali, stvarno je neverovatno koliko je Srbija bogata wanna-be investitorima drzavnog novca
  И Патка би хтела да има своју краву музару.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio De_Sisti Pogledaj poruku
  Zašto ne sme da se proda?
  Јер нам државна имовина улива осећај сигурности, као код детета у топлом мајчином загрљају.

 14. #14
  Domaćin Troubleshooter (avatar)
  Učlanjen
  30.09.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.411
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Милован Бркић је гимназијалац који се лажно представља као економиста. Додуше, некако је успео да га тако прихватају чак и озбиљни људи.
  Ово је моје мишљење! И ја се са њим слажем :)

 15. #15
  Legenda dive (avatar)
  Učlanjen
  06.09.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  50.676
  Reputaciona moć
  5242

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Јеси ли чуо за политичку опцију која је анатемисана од медија и у великом медијском мраку (јер не даје паре медијима).

  Зове се "Доста је било".

  Они се не залажу за државно руковођење економијом.
  pa to dosta je bilo bi bilo u redu da ne stoji kradule iza
  ovako nista, dzaba ste krecili
  Kosmos kaze moze!

 16. #16
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio ivan_andj Pogledaj poruku
  И Патка би хтела да има своју краву музару.

  - - - - - - - - - -  Јер нам државна имовина улива осећај сигурности, као код детета у топлом мајчином загрљају.
  Pa, da nema ništa bliže osećaju majčinskog zagrljaja od brkatog direktora SOUR-a.
  Šta koji qratz ovi novi direktori što piju smutije i jedu salatu od pinjole, rukole i čeri paradajza!

  - - - - - - - - - -

  Evo šta o Brkiću kaže ekonomski nobelovac Dragaš

  Kada sam ga devedesetih godina finansijski pomagao, verovao sam da smo na istoj strani izgradnje građanskog društva, liberalne ekonomije i pravljenje bogate i uređene države. Mislio sam da su to naši ideali.
  Danas je on postao tržišni taliban.
  Udarna pesnica krupnog kapitala.
  Estradni ekonomski analitičar koji baljezga o stvarima o kojima pojma nema.
  Znači, nobelovac Dragaš je hteo da pravi liberalnu ekonomiju, a sad Brkiću zamera što ovaj ima poverenje u tržište
  Pa, da, zato je Dragaš i nobelovac, zar ne
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 17. #17
  Moderator sasasta (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.178
  Reputaciona moć
  322

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  da kontrolisu gradjani- njih nekoliko u upravnom odboru da gazduju , da zaradjuju a da nemaju odgovornost

  dosta nam je takvih firmi upropastise nas

  da moze da radi dobro kao drzavno preduzece ne bi napravilo tolika dugovanja  prodati , pa makar i jeftinije , ne jednom gazdi koji ce da mesetari

  nego domacinima koji ce da savesno rade
  smisao zivota - svako ima svoj . opsti - nacionalni , verski , politicki - nije dobar .

  to su sve manipulacije gomilom a osoba je jedinka koja ima svoje vizije.

 18. #18
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio sasasta Pogledaj poruku
  da kontrolisu gradjani- njih nekoliko u upravnom odboru da gazduju , da zaradjuju a da nemaju odgovornost

  dosta nam je takvih firmi upropastise nas

  da moze da radi dobro kao drzavno preduzece ne bi napravilo tolika dugovanja  prodati , pa makar i jeftinije , ne jednom gazdi koji ce da mesetari

  nego domacinima koji ce da savesno rade
  Mi smo probali sve varijante kolektivizma:
  - pašićevski
  - komunistički
  - slobistički
  - dosistički
  - radikalno-napredni

  Pa, majku mu, valjda i ova hipsterska deca imaju pravo na svojih 5 etatističkih minuta?
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 19. #19
  Elita Deki1987 (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Goli Otok
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  239

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  ПКБ не сме да се прода!

  - - - - - - - - - -

  Тема оцењена са *ГРОЗНО*
  Kome to pises ... mora sve da se proda ... a pre nego sto se proda godinama se unistava... Pa logicno je da mora da se proda...

  Evo za aerodrom nude bednih 500 milki ... hahahahah 25 godina im dajemo za tu sicu ... a oni kao blesavi ulozice milijarde ... neoliberalne lazi.
  Američki novinar u Jugoslaviji '89: Deca se više ne igraju "kauboja i Indijanaca", već "Srba i Hrvata"

 20. #20
  Elita GeorgeV (avatar)
  Učlanjen
  16.11.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  19.607
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Svi mi koji smo u agrobiznisu znamo da je PKB rupa bez dna.

  Čista politička firma.

  A ovi genijalci hoće da ga još ukopaju.

  To treba hitno prodati nekome ko zna da radi.

 21. #21
  Elita Deki1987 (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Goli Otok
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  239

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio De_Sisti Pogledaj poruku
  Mi smo probali sve varijante kolektivizma:
  - pašićevski
  - komunistički
  - slobistički
  - dosistički
  - radikalno-napredni

  Pa, majku mu, valjda i ova hipsterska deca imaju pravo na svojih 5 etatističkih minuta?
  20 godina prodajete ovu zemlju .... postalči smo kolonija stranog kapitala ... sta je sledece struja , voda i vazduh ?

  Postoje preuslovi opet da se vrati drzavi prodato i ili bolje receno oteto a pre toga lustracija!

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio GeorgeV Pogledaj poruku
  Svi mi koji smo u agrobiznisu znamo da je PKB rupa bez dna.

  Čista politička firma.

  A ovi genijalci hoće da ga još ukopaju.

  To treba hitno prodati nekome ko zna da radi.
  Ko zna da manipulise , tj muze za interese Nemacke, Francuske ili NOrveske ...

  Zasto ne potrazimo strucna lica koja bi tom kompanijom upravljaja a kroz subvencije i polako obnavljaja proizvodnju .... ah da to ne sme da se radi.

  Plati menagera i milion evra na godisnjem nivou ali da napravi rezultate a ne da drzava gubi stotine miliona ...
  Američki novinar u Jugoslaviji '89: Deca se više ne igraju "kauboja i Indijanaca", već "Srba i Hrvata"

 22. #22
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio GeorgeV Pogledaj poruku
  Svi mi koji smo u agrobiznisu znamo da je PKB rupa bez dna.

  Čista politička firma.

  A ovi genijalci hoće da ga još ukopaju.

  To treba hitno prodati nekome ko zna da radi.
  Meni je najsmešniji proPKB argument: "On treba da snabdeva Beograd hranom"
  Kao da je ovo Beograd iz 1952. godine, premrežen državnim prodavnicama u kojima se na bodove uzima hrana.
  Kao da ne postoje pijace na kojima robu iznose mali proizvođači i gde se ljudi uglavnom i snabdevaju tim proizvodima.
  Kao da ne postoje hiljade prodavnica koje slobodno biraju dobavljače polj.proizvoda, te bi sad trebalo da im se nametne da je PKB ekskluzivac.
  Ma smešno.
  Kako čujem nekog sa tim argumentom za PKB, odmah mi se upali Carson Tucker mod
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

 23. #23
  Aktivan član
  Učlanjen
  25.05.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.507
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Nije samo patkica koja nema blage veze o ekonomiji. Od opozicije, jedinu viziju (koja se meni bas i ne svidja toliko), zaista ima DJB i Radulovic. Samo sto je on za onu najliberalniju ekonomiju i fazon "trziste sve regulise", odnosno novu sok terapiju koja bi osakatila socijalno gradjane. Ali to ne sprecava DJB i ekipu da kritikuje one mere kada su se smanjivale plate i penzije, iako je Radulovic, dok je bio ministar, predlagao jos drasticnija resenja. Opet, da se vratimo na to da on ipak makar nesto razume i kapira i ima neko resenje koje je mozda surovo, ali je ipak odrzivo.

  One kampanje, "majka dvoje i vise dece do kraja zivota da ima platu" i slicni populisticki povici, od strane raznih politicara u pokusaju, prilicno su neodgovorni. Podsecaju na nekada Vuka manitog kada je u sred sankcija i ludila obecavao penzije od po hiljadu maraka. Niko ne zna koliko bi neka mera kostala, odakle bi se nasle pare i slicno. Pa ona jedna danska serija, politicka drama, o fiktivnoj danskoj premijerki, iako fikcija, pokazala je kako funkcionise jedna normalna drzava. Tako je neki ekonomista predlagao veliku reformu gde bi se neki enormni iznosi ulagali u socijalu i ekologiju. Onda ga je ta fiktivna premijerka pokopala u TV emisiji gde je izracunala u dinar (krunu, evro koja god je valuta bila u pitanju), da mu za tako nesto godisnje fale tacno toliko i toliko milijardi i da je njegov predlog ekonomksi neodrziv.

  Ovde obecanja i vlasti i opozicije niko ne meri, sve se uzima (ili odbacuje) zdravo za gotovo. A svako obecanje je podlozno racunici i ono o kvadratu od 500 evra i ovo o drzavnom upravljanju PKB-om.

  Kada je konkretno PKB u pitanju, i ne samo to preduzece, odavno sam misljenja da drzava treba da ima sto manje vlasnistva bilo gde. Drzava je los vlasnik. Ona je mozda dobar poslodavac za one srecne sa partijskom knjizicom koji dodju do bilo kog drzavnog posla, ali je neefikasan vlasnik. A danas u 21. veku i ovom okruzenju vise se ne moze braniti carinama i nekim merama kako bi sacuvala primat. Pogledajte Zeleznicu, EPS i jos nekolicinu drzavnih firmi, cak i tamo gde ima profita. U najmanju ruku uvek je bilo lose menadzerisanje. Bolje privatnici da pokupuju, pa da kroz poreze placaju drzavi, nego drzava da upravlja, pa da im razna preduzeca sluze kao krave muzare za punjenje i licnih dzepova i partijske kase.

 24. #24
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.787
  Reputaciona moć
  450

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Јеси ли чуо за политичку опцију која је анатемисана од медија и у великом медијском мраку (јер не даје паре медијима).

  Зове се "Доста је било".

  Они се не залажу за државно руковођење економијом.
  Али се залажу за контролисано руковођење медијима. Не може свако да пита све.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 25. #25
  Moderator Magistar Čolović (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.059
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Zašto neću da glasam za Patkicu

  Citat Original postavio fobos11 Pogledaj poruku
  Nije samo patkica koja nema blage veze o ekonomiji. Od opozicije, jedinu viziju (koja se meni bas i ne svidja toliko), zaista ima DJB i Radulovic. Samo sto je on za onu najliberalniju ekonomiju i fazon "trziste sve regulise", odnosno novu sok terapiju koja bi osakatila socijalno gradjane. Ali to ne sprecava DJB i ekipu da kritikuje one mere kada su se smanjivale plate i penzije, iako je Radulovic, dok je bio ministar, predlagao jos drasticnija resenja. Opet, da se vratimo na to da on ipak makar nesto razume i kapira i ima neko resenje koje je mozda surovo, ali je ipak odrzivo.

  One kampanje, "majka dvoje i vise dece do kraja zivota da ima platu" i slicni populisticki povici, od strane raznih politicara u pokusaju, prilicno su neodgovorni. Podsecaju na nekada Vuka manitog kada je u sred sankcija i ludila obecavao penzije od po hiljadu maraka. Niko ne zna koliko bi neka mera kostala, odakle bi se nasle pare i slicno. Pa ona jedna danska serija, politicka drama, o fiktivnoj danskoj premijerki, iako fikcija, pokazala je kako funkcionise jedna normalna drzava. Tako je neki ekonomista predlagao veliku reformu gde bi se neki enormni iznosi ulagali u socijalu i ekologiju. Onda ga je ta fiktivna premijerka pokopala u TV emisiji gde je izracunala u dinar (krunu, evro koja god je valuta bila u pitanju), da mu za tako nesto godisnje fale tacno toliko i toliko milijardi i da je njegov predlog ekonomksi neodrziv.

  Ovde obecanja i vlasti i opozicije niko ne meri, sve se uzima (ili odbacuje) zdravo za gotovo. A svako obecanje je podlozno racunici i ono o kvadratu od 500 evra i ovo o drzavnom upravljanju PKB-om.

  Kada je konkretno PKB u pitanju, i ne samo to preduzece, odavno sam misljenja da drzava treba da ima sto manje vlasnistva bilo gde. Drzava je los vlasnik. Ona je mozda dobar poslodavac za one srecne sa partijskom knjizicom koji dodju do bilo kog drzavnog posla, ali je neefikasan vlasnik. A danas u 21. veku i ovom okruzenju vise se ne moze braniti carinama i nekim merama kako bi sacuvala primat. Pogledajte Zeleznicu, EPS i jos nekolicinu drzavnih firmi, cak i tamo gde ima profita. U najmanju ruku uvek je bilo lose menadzerisanje. Bolje privatnici da pokupuju, pa da kroz poreze placaju drzavi, nego drzava da upravlja, pa da im razna preduzeca sluze kao krave muzare za punjenje i licnih dzepova i partijske kase.
  Sto je zanimljivo, DJB ekipa nije libertarijanska. Oni su više socijaldemokrati, ali onakvi socijaldemokrati kakvi postoje u pravim kapitalističkim državama.
  Zato nam njihova priča izgleda ekstremno liberalna. Oni se čak zalažu za univerzalnu zdravstvenu zaštitu, pravo vrtić sve dece i slično.

  Što se tiče opaske za državu kao vlasnika, slažem se. Možda u drugim zemljama, Norveška recimo, država i nije loš vlasnik. Ali Država Srbija JESTE loš vlasnik i loš upravitelj firmi, iskustveno pokazano
  Момчило Ђорговић: "ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" - Шта људе у Србији нагони да раде против себе

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Ja cu da glasam samo ako....
  Autor kosta1703 u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 06.12.2011., 00:03
 2. Za koga da glasam?
  Autor Мистер НО u forumu Politika
  Odgovora: 281
  Poslednja poruka: 25.11.2011., 14:53
 3. Zašto više neću da glasam za LDP
  Autor Istrebljivac arhaizma u forumu Politika
  Odgovora: 41
  Poslednja poruka: 01.10.2010., 07:39
 4. Nemam za koga da glasam....
  Autor Bratislav90 u forumu Politika
  Odgovora: 80
  Poslednja poruka: 13.04.2009., 02:35
 5. Zato glasam za Srs.
  Autor -Dimitrije- u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 14.01.2006., 21:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •