Amfilohije samo potpisnik apela


Mitropolija crnogorsko-primorska demantuje medijske napise. Inicijativa grupe intelektualaca.MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije samo je jedan od potpisnika "Apela za odbranu Kosova i Metohije" koji je pripremljen i iniciran od grupe uglednih intelektualaca iz Beograda i Srbije. Apel nije upućen nikome pojedinačno nego svima odgovornima za budućnost Kosova i Metohije, a među potpisnicima je i više arhijereja srpske Patrijaršije.
Ovako u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj komentarišu napise pojedinih medija da je autor i inicijator potpisivanja ove peticije mitropolit Amfilohije, kao i da je ona suprotna načelima unutrašnjeg dijaloga o budućnosti pokrajine. U sedištu mitropolije na Cetinju negiraju da je verski skup na Luštici iskorišćen za promociju dokumenta koji se protivi rešavanju ovog problema.


"Divno sabranje na Luštici nije imalo nikakve veze sa "Apelom", već se u nedelju tamo proslavljalo 900 godina od izgradnje luštičke Saborne crkve Svetog Nikolaja u Radovanićima. Nije bilo organizovano nikakvo predstavljanje "Apela" najbližim saradnicima, niti su se održali tajni sastanci, kako neistinito pišu mediji", poručuju iz Mitropolije.


Apel javnih ličnosti za odbranu pokrajine intoniran je kao izraz protivljenja politici o Kosovu i Metohiji koju vodi vlast u Beogradu. U ovom tekstu izražava se protivljenje svakoj podeli pokrajine, prijemu u međunarodne organizacije i potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom.

Mediji svašta pišu. Očigleda da u Srbiji nedostaje zakon koji postoji na primer u Nemačkoj, kada su mediji u pitanju.