Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохије
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохије

 1. #1
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Lightbulb Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохије

  Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохије, многе од тих држава су веома осетљиве на питање територијалног интегритета

  У свету се све више схвата да је то што Србија у вези с Косовом говори и заступа неупоредиво ближе реалности од приче оних којима се донедавно, из политичких разлога, априорно веровало, или се политички коректно сматрало да им треба веровати. А упорно превиђање, потискивање и изневеравање реалности законито у једном тренутку почне да се свети. Управо то отрежњујуће, па и болно суочавање са осветом презрене реалности код многих је довело до постепеног преиспитивања става у вези с "косовским синдромом".


  Овако познати оријенталиста и амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић говори, за "Новости", о точку једнострано проглашене независности Косова, који је, повлачењем неких признавања и изостанком пријема у одређене међународне институције, као што је Унеско, почео, после низа година, да се окреће у супротном смеру.

  * Дипломатска офанзива Србије у овој години дала је одличне резултате?

  - Реч је несумњиво о дипломатском успеху, што не треба крити, али ни ову добијену рунду у надгорњавању с Приштином и њеним покровитељима у међународној заједници не би требало непримерено тријумфалистички величати као победу. Случај Мадагаскара је упозорење да морамо бити несмањено будни. Најважније је да, разложно оснаженог самопоуздања, трезвено сагледамо читаву ситуацију, анализирамо је у свим димензијама и изведемо закључке који ће нам омогућити да у будућности будемо још делотворнији у дипломатској борби за доказивање своје истине о Косову. Та наша истина увек мора бити што ближа реалности, јер различите и супротстављене "истине" стварају људи и народи, а реалност је само једна.

  * Како сте успели два пута заредом да осујетите покушаје Приштине да се домогне чланства у Унеску?

  - У односу на искуство из 2015. године, овогодишње је било у много чему различито. Тада је било теже, јер је кампања Приштине и њених савезника знатно дуже трајала, била је боље припремљена и праћена повремено бруталним притиском на поједине државе да се определе за пријем "Косова". Поред тога, представници неких држава нису знали ни где се "Косово" налази, па ни шта је то уопште "Косово", а не треба заборавити да свака држава у Генералној конференцији носи један глас. Овога пута је све било неупоредиво краће, али и крајње интензивно. Сада сви у Унеску знају у чему је суштина проблема. Најава подношења захтева доживљена је као непријатно изненађење, чак и за неке утицајне покровитеље косовске независности и заговорнике њеног афирмисања у међународној заједници. Срећом, нас овај авантуристички чин није затекао неспремне, тако да се брзо и ефикасно реаговало.

  * Шта је преломило да Приштина овога пута одустане?

  - Одустајање Приштине од покушаја подношења захтева за пријем у Унеско резултат је стицаја већег броја околности на глобалном, регионалном и унутрашњем, косовском плану, а наравно и учинак упорног, аргументованог и, очигледно, убедљивог дипломатског деловања Србије на свим нивоима, како у билатералним контактима с партнерима у свету, тако и у међународним организацијама.

  * Какво би требало да буде решење за Косово?

  - Нико данас не може да одговори на то питање свих питања. Зато је, претпостављам, и покренут унутрашњи дијалог. Биће нам, тако, ако ништа друго, лакше при души, а бистрије у глави, што свако истинско суочавање са самим собом, у овом случају колективно, неминовно доноси, уз одређену меру катарзе и потенцијално продуктивног унутрашњег растерећења, а зарад успостављања чвршћег темеља платформе за стратегијски осмишљено деловање у настојању да се за мучно "косовско питање" изнађе оптимално решење, ако је то у овом историјском тренутку уопште могуће. Оптимално, наравно, не значи и идеално.

  * Видите ли "Косово" у будућности као чланицу неке од међународних организација, као што су Унеско, УН или Савет Европе?

  - Ако не буде некаквих великих преокрета, мислим да, бар краткорочно, па и средњорочно, покушајима "Косова" да се домогне чланства у значајнијим међународним организацијама, поготово онима из система УН, што је један од приоритета Приштине и њених покровитеља, не цветају руже.

  * Како одржати ту тенденцију?

  - Онако како смо то и до сада чинили, уз стално побољшавање наших метода деловања, саборно, организовано, плански, са пуним учешћем и координацијом свих државних органа и друштвених субјеката, трезвеним уважавањем међународнополитичке реалности и кроз помно анализирање динамике светских процеса који утичу на постављање појединих држава. Главни услов успешности је, ипак, убеђеност у исправност онога што се ради и, на тој основи, изграђена свест да се нешто може постићи, упркос каткад веома неповољним околностима. Малодушност и дефетизам, неретко заогрнути рухом наводно супериорне реалистичности и прагматизма, руше свако позитивно прегнуће и воде у сигуран губитак.

  * Иду ли дешавања у Каталонији наруку Србији?

  - Иако Србија принципијелно и одлучно осуђује једностране потезе каталонских сепаратиста, објективно иду, као, уосталом, и референдум о независности у ирачком Курдистану.

  * Занимљиво је да Косову опада рејтинг и у муслиманском свету?

  - У муслиманским земљама све се боље разуме да у вези са статусом "Косова" нема никакве основе за испољавање исламске солидарности, јер није реч о територији на којој су ислам и муслимани на било који начин угрожени, већ су, сасвим супротно, у великој већини муслимански Албанци нарушили државни суверенитет и територијални интегритет Србије. Многе муслиманске државе су веома осетљиве на довођење у питање територијалног интегритета и своје конкретне државне и националне интересе претпостављају мистификацији и инструментализацији позива на свемуслиманску солидарност са браћом по Алаху, браћом од које су многи поприлично далеко од Алаха. Ово, наравно, не значи да, у савременим околностима, "Косово" није погодно место за деловање исламског експанзионизма и екстремизма на европском тлу. Напротив! Али то је већ друга, крајње озбиљна прича.


  * Суринам и Гвинеја Бисао су повукли признавање, а шта би се догодило када би то урадила и нека европска земља, Чешка, на пример?

  - Тешко је очекивати такве "реверзибилне" потезе европских земаља, чак и у случају једне Чешке, чији је председник Земан, за разлику од "прагматичне" владе, чврсто опредељен против независног статуса "Косова", и то не крије. Оно што се, међутим, већ може запазити код појединих држава јесте опадање ентузијазма за активно промовисање међународне афирмације "Косова" и опрезнији однос према овом парадржавном ентитету, размаженом недоношчету које неким својим поступцима као да отежава доток струје у инкубатор око кога је брижно окупљен сразмерно невелик конзилијум и даље несмањено упорних тутора.

  * Како оцењујете избор Одри Азула за генералну директорку Унеска у светлу питања која су од кључне важности за Србију?

  - Приликом сусрета с министром спољних послова Ивицом Дачићем, на маргинама заседања Генералне конференције, Одри Азуле је, поред осталог, јасно исказала намеру да се супротстави тенденцији непримерене политизације Унеска, специјализоване агенције УН у чијој су надлежности образовање, наука и култура. Остаје да се види да ли ће хтети, односно да ли ће успети да у пракси спроведе то несумњиво исправно опредељење.

  * Када ће српско коло бити увршћено на листу светске баштине?

  - Ако све буде у реду, наше коло би требало да буде уписано на листу светске нематеријалне баштине до краја године. Биће то значајно, оправдано и сасвим заслужено постигнуће. У Србији је, на овај или онај начин, са одржавањем и унапређивањем традиције народне игре, повезано око пола милиона људи, а "моравац" је, као тип кола, одавно искорачио преко националних културних медија.

  ▻ Извор: Вечерње Новости.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 03.12.2017. u 22:57
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим. 2. #2
  Poznat faraonn (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Luzern...Beograd- Berane
  Poruke
  9.863
  Tekstova u blogu
  469
  Reputaciona moć
  438

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  ..prof. Tanaskovic je bio i ambasador u Vatikanu,
  sto govori
  da sve sto se desava ima neke
  cudne velove...

 3. #3
  Saliva nije na forumu
  komšinica kaže da patim od autošovinizma, šta je to i kako se leči
  Domaćin Saliva (avatar)
  Učlanjen
  27.02.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  bio je i u turskoj ambasador

  vrlo je strucan, slusao sam vise puta njegova izlaganja, izuzetno edukovan covek
  Hans, get ze flammenwerfer für die Soros-Mitarbeiterliste ds, cro, ldp, AV

 4. #4
  Buduća legenda mina68 (avatar)
  Učlanjen
  31.01.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Тужна Србија
  Poruke
  25.384
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  1069

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Мој професор

  Образован, господин, најбољи познавалац оријенталног света на Балкану, патриота...

  Прави човек на правом месту.
  Преко трња до звезда!

 5. #5
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Дарко Танасковић је велики човек и велики интелектуалац.
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 6. #6
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.417
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1296

  Question Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Citat Original postavio mina68 Pogledaj poruku
  Мој професор

  Образован, господин, најбољи познавалац оријенталног света на Балкану, патриота...

  Прави човек на правом месту.  A gospodin i dr. Jeftic Miroljub sa FPN - a (?) :

  https://www.youtube.com/results?search_query=jeftic+fakultet+politickih+nauka
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 7. #7
  Supermoderator Ljuta Tica (avatar)
  Učlanjen
  09.05.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  7.163
  Reputaciona moć
  1053

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Имамо учених и утицајних људи, али џаба им труд, када дела оног који се ваља по бриселском поду могу да пониште сав њихов минули рад.
  Слободан као ... ' тица

 8. #8
  Veoma poznat TONOLAN (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.920
  Reputaciona moć
  385

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Mora da je ovaj Darko član SNS- a
  Da je Luj XIV znao kako će zavrsiti Luj XVI sve bi bilo drugačije...

 9. #9
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.417
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1296

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Mozda je "clan i SNS - a" ...?
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 10. #10
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Молио бих вас да не испирате уста овим човеком.

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  A gospodin i dr. Jeftic Miroljub sa FPN - a (?)
  Уз све дужно поштовање др Јефтићу, склон је претеривању. Др Танасковић је ерудита каквих је мало и међу интелектуалцима, тако да бих га лично ставио пар нивоа изнад већине наших интелектуалаца.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 04.12.2017. u 00:42
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 11. #11
  Buduća legenda mina68 (avatar)
  Učlanjen
  31.01.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Тужна Србија
  Poruke
  25.384
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  1069

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Citat Original postavio TONOLAN Pogledaj poruku
  Mora da je ovaj Darko član SNS- a
  Ово може да каже само злонамерна човек, или неко ко не познаје Дарка.

  Тај човек је потпуно оперисан од дневнополитикантских тема по Србији.

  Именован је за амбасадора од стране разних власти, искључиво због познавања ствари.

  Један од ретких у овој земљи кога странка није гурала.
  Преко трња до звезда!

 12. #12
  Veoma poznat Mortimer (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  257

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Citat Original postavio Ljuta Tica Pogledaj poruku
  Имамо учених и утицајних људи, али џаба им труд, када дела оног који се ваља по бриселском поду могу да пониште сав њихов минули рад.
  Sta ces, to nam je doneo 5 listopad!
  Sta radi pirgavi isped akvarijuma!

  Radi da zavadi ribice

 13. #13
  Buduća legenda mina68 (avatar)
  Učlanjen
  31.01.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Тужна Србија
  Poruke
  25.384
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  1069

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  Не може се упоредити, јер Дарко познаје историју, менталитет, језике и подједнако је цењен у иностранству као и код нас.
  Преко трња до звезда!

 14. #14
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Дарко Танасковић: У муслиманском свету све боље разумеју проблем Косова и Метохиј

  Препоручио бих свима књигу Аутономија мишљења.
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

Slične teme

 1. Дарко Танасковић о ситуацији у БиХ
  Autor Велебитдрема u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 05.08.2013., 22:51
 2. Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 19.12.2012., 02:36
 3. Odgovora: 184
  Poslednja poruka: 17.02.2011., 22:30
 4. Odgovora: 239
  Poslednja poruka: 30.07.2008., 02:38
 5. СВЕ БОЉЕ ОД БОЉЕГ
  Autor вождовац u forumu Politika
  Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 20.03.2008., 14:59

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •