"Slave su postale trend za široke narodne mase"
Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 174

Tema: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

 1. #1
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  "Slave su postale trend za široke narodne mase"


  Sveća, žito, tamjan, ikona, slavski kolač… većini Srba dobro poznati rekviziti. Uz to uglavnom i bogata trpeza i naravno - vino. Sezona slava je uveliko stigla.
  Ovaj, za Srbe karakterističan praznik, jedan je od retkih koji su se održali još od paganskih vremena. Nekad su se slavili bogovi, danas sveci. Običaji se zaboravljaju, neki se dodaju "u hodu", Crkvi i veri smo sve manje privrženi, ali kad dođe slava, gleda se da sve prođe "po pravilima". Uz Božić, ovaj praznik se smatra najznačajnijim crkvenim praznikom.

  Poznato je da su Srbi na ovaj način održavali veze sa precima i da je obeležavanje slave imalo važnu ulogu u očuvanju pravoslavne vere i tradicije tokom turske vladavine. Teolog i veroučitelj Mladen Aleksić smatra da je ono što ovaj praznik drži u životu, "njen versko-tradicionalni element, a koji je naš narod povezao sa nacionalnim identitetom".

  Iako karakterističan za Srbe i Pravoslavlje, ovaj praznik se sreće i u Makedoniji, delovima Bugarske, Crnoj Gori, a i kod katolika u Albaniji, Dalmaciji, Hercegovini… U Srbiji se najbolje održao, mada su istorijske okolnosti i moderno doba uticale na način na koji se on proslavlja i doživljava.

  "Odnos građana prema slavi se promenio u poslednje dve decenije u smislu da su slave postale trend za široke narodne mase. Sve je počelo devedesetih, kada se srpski narod, stradajući u ratovima, okrenuo Crkvi, nakon poluvekovnog odsustva religije iz jugoslovenskog društva. To 'versko buđenje' imalo je i negativne posledice, jer je narod sada Crkvu doživljavao kao instituciju za ispunjavanje svojih religioznih, privatnih potreba“, objašnjava Aleksić.

  Dok se za osnovne potrebe često nema, za pripremu slavske trpeze se izdvaja i do nekoliko stotina evra. To mnoge navodi na stav da je ovakav vid praznovanja danas pomodarstvo, da se zaboravlja na njen duhovni smisao, što ne uključuje obilje hrane i pića. Kako tvrdi Aleksić, to je odlika „nominalnih hrišćana“, onih koji ispunjavaju određene verske forme, dok se suština Pravoslavlja zaboravlja. Tu se vidi "kontradiktornost u vezi statistike verujućih i polupraznih crkvi nedeljom“, navodi on.

  "Ne možemo reći da je nekad postojao duhovni smisao, a danas ne. U 21. veku, digitalnom dobu, narod je i dalje u potrazi za duhovnom hranom. Samo, pitanje je da li im mi, kao Crkva, možemo prilagoditi traženu 'duhovnu hranu' današnjem vremenu“, navodi Aleksić i napominje da "pridavanje pažnje krsnoj slavi može biti pomodarstvo ako se samo držimo te forme, ne obraćajući pažnju na njenu suštinu“.

  Razlog zašto se većina svetitelja slavi tokom hladnijeg dela godine je praktičan. Kako su Srbi bili zemljoradnički narod, uglavnom su slavili svece koji se praznuju tokom hladnijeg dela godine, kad ima manje posla na njivi. Najčešće slave u Srbiji su Sveti Nikola 19. decembra (Nikoljdan), Arhanđel Mihajlo 21. novembra (Aranđelovdan), Sveti Georgije 6. maja (Đurđevdan), Sveti Jovan Krstitelj 20. januara (Jovanjdan), Dimitrije Solunski 8. novembra (Mitrovdan) i Sveti Sava 27. januara (Savindan).

  Nema domaćinstva u kojem slava prolazi bez karakterističnih obrednih predmeta poput sveće, žita, svete vodice. Ipak, malo je onih koji znaju njihovu simboliku, kao i običaje koje treba ispoštovati.

  Pripreme za slavu su nekad trajale i po nekoliko dana, jer je bilo važno da se ovaj dan, kojim se proslavlja zaštitnik doma, dočeka svečano kako dolikuje. Prvo se kuća raspremi i očisti, ukućanima se kupi ponešto novo, da bi se "ponovili", a potom nastupaju ostale pripreme.

  Od davnih vremena običaj je da sveštenik dolazi u kuću da sveti vodicu, koja, prema verovanju, čisti dom i progoni zlo. Uz pomoć grančice bosiljka umočene u vodicu, krope se ukućani i dom. Svećenjem vodice se, kao i zajedničkim molitvama, održava duhovni mir i snaga u domaćinstvu, a običaj se sprovodi za slavu i Vaskrs. Nakon što sveštenik kropi dom i nakon što ukućani popiju malo svete vodice, ona se dodaje u testo za slavski kolač, koji se obično mesi dan pred slavu.

  Nakon što se prekrste i očitaju Očenaš, domaćice se daju u ovaj zadatak sa željom da kolač što lepše ukrase. Krst i pletenica su nezaobilazni detalji, a razni simboli od testa kojima se kolač ukrašava predstavljaju želje ukućana za svoju porodicu. Na sredini kolača utiskuje se pečat sa slovima IS HS NI KA, što je skraćeno od "Isus Hristos pobeđuje“. Veruje se da se na ovaj način prinosi žrtva u znak zahvalnosti Bogu za spasenje, a sam kolač predstavlja telo Isusa Hrista. Ono se simbolično poliva vinom, "krvlju Isusovom". Kolač se lomi obredno, uz njegovo okretanje i molitvu i, ako se lomi u crkvi, uz pominjanje imena domaćina i njegovih ukućana. Predavanjem dela kolača slava se simbolično predaje sledećem domaćinu. Pošto se kolač iseče, svako od ukučana pojede po parče, a ostatak se poslužuje gostima.

  Osim slavskog kolača, domaćica uoči slave priprema i slavsko žito, odnosno koljivo ili panaiju. Ono se prinosi u čast sveca koji se slavi, za zdravlje ukućana i pokoj duša predaka. Veruje se da se žito ne sprema za Aranđelovdan i Ilindan, jer su oni "živi svetitelji", ali to je pogrešno verovanje jer se žito prinosi za pokoj duša predaka, a ne svetitelja.

  Kao i slavski kolač, koljivo se pravi od čiste pšenice. Pšenično zrno u hrišćanstvu simboliše večni život, smrt i vaskrsenje. Tokom pripreme koljiva, pšenici se dodaju šećer i orasi, te je prijatnog slatkog ukusa, zbog čega ga deca vole i ostatak nakon slave se obično daje njima.

  Nakon što se žito stavi u posudu za posluženje, u sredinu se postavlja mala sveća koja gori dok traje sečenje kolača. Običaj je da se žitom prvo posluži domaćin, a zatim ostali ukućani. Njega gostima služe žene, domaćica ili mlađe devojke u kući. Najčešće se poslužuje uz vino koje se pije nakon jedne kašičice žita. Gost se prvo prekrsti, čestita slavu, posluži se žitom, ponovo se prekrsti i sedne. Žito se, kao i kolač, na dan slave nosi u crkvu na osvećenje.

  Slavska sveća je još jedan rekvizit koji nosi značenje žrtve. Ona treba da bude od čistog pčelinjeg voska, jer označava čistu i nevinu žrtvu. Svećom se ističe svečanost praznika. Simbolizuje svetlost, odnosno govori o ukućanima kao o sinovima svetlosti, a ne mraka. Sveća može biti manja, ali ne bi trebalo da bude od parafina. Ona se pali na dan slave i gori tokom celog dana, a kada izgori malo do svećnjaka, domaćin se prekrsti i polako je ugasi vinom. Nakon gašenja, sveća se postavlja pored ikone ili na neko drugo svečano mesto u kući, gde čeka do sledeće godine.

  Svi slavski obredi se vrše uz prisustvo ikone svetitelja koji se slavi, a sto za kojim se sedi bi trebalo a bude okrenut prema njoj.

  Iako nam, kad pomislimo na slavu, na pamet pada obilan slavski ručak, ovo nije obavezan deo. Postoji običaj da se na dan slave spreme ručak i večera za goste, ali potrebno je spremiti samo ono što ide uz obred rezanja kolača. Sve ostalo je stvar volje i finansijskih mogućnosti. Nisu obavezni ni veliki pokloni, posebno kada se uzme u obzir koliko su slave česte tokom ovog dela godine.

  http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2017&mm=11&dd=12&nav_id=1324274


  "Slava se svela na to da se zdere i opija, da se dovodi i muzika koja uzme dobre pare u pojedinim krajevima i da se gosti sto vise dana kako bi se pokazalo bigatstbo a gosti ustedeli na pripremi hrane kod sebe.....duhovni smisao je ostao na selu gde se ljudi ne krste svaki put kada neko spomene zdravlje, ocekivanje, nadanje i Boga. Srbin = pravoslavac je postala floskula u koju veruju samo naivni. A da vifite tek minice i dekoltee po slavama "
  Sto sad ljubav, sto sad ljubav ima Steam, kad te vise ne volim... 2. #2
  Iskusan Rudjer (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.591
  Reputaciona moć
  262

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Siguran sam da 90% domaćina ne zna ni Oče Naš, a kamoli šta drugo.

 3. #3
  Ističe se Књаз Милош (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.066
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio Rudjer Pogledaj poruku
  Siguran sam da 90% domaćina ne zna ni Oče Naš, a kamoli šta drugo.
  Богами, расту нове генерације !
  Мој син иде сваке недеље на литургију !
  ( има 15 година )

  То је директан производ верске наставе у школи
  коју похађа од првог разреда.

  Ми старији у кући потпадамо под вернике који слабо знају,
  али ови што долазе, хмммм ...

  Биће све добро - само полако !

 4. #4
  Veoma poznat Mstislav (avatar)
  Učlanjen
  04.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Toplo-Hladno
  Poruke
  11.628
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Mora nesto i siroti popovi da zarade, a i bolnice da popune kvotu.

 5. #5
  Ističe se Књаз Милош (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.066
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio Mstislav Pogledaj poruku
  Mora nesto i siroti popovi da zarade, a i bolnice da popune kvotu.
  У болницама су они који не верују ни у шта,
  ни у комунизам,
  ни у религију,
  ни у породицу
  ни у шта !

 6. #6
  Moderator đavolčić (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zvornik
  Poruke
  28.528
  Reputaciona moć
  778

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio b!keR Pogledaj poruku

  "Slava se svela na to da se zdere i opija, da se dovodi i muzika koja uzme dobre pare u pojedinim krajevima i da se gosti sto vise dana kako bi se pokazalo bigatstbo a gosti ustedeli na pripremi hrane kod sebe.....duhovni smisao je ostao na selu gde se ljudi ne krste svaki put kada neko spomene zdravlje, ocekivanje, nadanje i Boga. Srbin = pravoslavac je postala floskula u koju veruju samo naivni. A da vifite tek minice i dekoltee po slavama "
  To možda kod tebe.

 7. #7
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio đavolčić Pogledaj poruku
  To možda kod tebe.
  Ja je nemam ali idem na nekoliko i svuda isto. Valjda vidim i cujem sta pricaju ljudi iz mog mesta. Opsta pijanka, krkanje itd. A ima i onih koji znaju da drze slavu kako valja.

  Nemoj da si ljut na mene zbog toga sto nemam slavu i sto pricam ono sto vidim. A i sto sam stavio clanak koji nisam ja napisao.

  I procitaj komentare u clanku. Nisam sve ja pisao.

  I nije cro ds ldp
  Sto sad ljubav, sto sad ljubav ima Steam, kad te vise ne volim...

 8. #8
  Moderator đavolčić (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zvornik
  Poruke
  28.528
  Reputaciona moć
  778

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Zanimljivo kako se ti članci periodično ponavljaju.I uvijek kada dođe doba slava. Kod mene se ne svodi na to. Ni kod ljudi kod kojih ja idem. Niti sam na slavi vidio neku sa ogromnim dekolteom ili prekratkom suknjom.

 9. #9
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio đavolčić Pogledaj poruku
  Zanimljivo kako se ti članci periodično ponavljaju.I uvijek kada dođe doba slava. Kod mene se ne svodi na to. Ni kod ljudi kod kojih ja idem. Niti sam na slavi vidio neku sa ogromnim dekolteom ili prekratkom suknjom.
  Ja jesam. Vecinu.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Књаз Милош Pogledaj poruku
  Зашто ми овако говориш ?
  Да ли си нормалан ?

  Ако знаш нешто боље - подучи ме !
  Niko nikada tvoj nije bio u bolnici???
  Sto sad ljubav, sto sad ljubav ima Steam, kad te vise ne volim...

 10. #10
  Ističe se Књаз Милош (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.066
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio b!keR Pogledaj poruku
  ...
  Koliko ja znam na slavu se ne zove. Iako nikada nepozvan ne bih otisao ni u goste a kamoli slavu
  ...

  Што се тиче звања
  на славу се не зове !

  Идеш ономе ко и теби долази.
  Зато се не иде ако не славиш
  Poslednji put ažurirao/la Књаз Милош : 12.11.2017. u 11:52

 11. #11
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Ne vredjaj clanove romske populacije vecina su pravoslavci!


  Vidis mene su svi zvali na slavu niti na jednu nisam otisao nepozvan. Znaci ti domacini nemaju pojma ili je to stvar kulture pozvati nekoga?

  Znaci tebi nepozvan udje neko ko nije hriscanin a kolega ti je sa posla ti ces da ga izbacis? To nije hriscanski.

  Ja zivim u sredini gde su npr. sela toliko unikatna tipa- oko mog, koje je sarenoliko sto se toga tice, u jednom su vecina slovaci, u drugom muslimani, u trecem romi dominiraju sad, u cetvrtom pravoslavci vecina. Niko nikoga ovde ne mrzi, i sramota je izbaciti prijatelja sa slave ili bilo koga ko ti je dosao jer on nije hriscanin ili pravoslavac.

  I da ponovim, mene je svaki domacin do sada pozvao na slavu, licno i personalno.
  Sto sad ljubav, sto sad ljubav ima Steam, kad te vise ne volim...

 12. #12
  Moderator .Gogilli. (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2016.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.436
  Reputaciona moć
  196

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Slava za domaćina je važan čin i na slavu poziva goste koje izuzetno ceni i poštuje.
  Na slavu vam mogu doći i gosti drugačije veroispovesti od vas i to treba da poštujete jer su bez obzira na svoje religijsko uverenje došli i pokazali veliku ljubav i poštovanje prema vama.
  Na slavu mogu ići i ljudi koji ne slave jer se ne gleda ono ja tebi ti meni ...
  Običaj je da se gost prve godine zove a posle dolazi bez poziva ali ipak domaćin svake godine podseti gosta kad mu je slava i pozove ga.
  21+4 = ❤️

 13. #13
  Ističe se Књаз Милош (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.066
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio .Zara. Pogledaj poruku
  Slava za domaćina je važan čin i na slavu poziva goste koje izuzetno ceni i poštuje.
  Na slavu vam mogu doći i gosti drugačije veroispovesti od vas i to treba da poštujete jer su bez obzira na svoje religijsko uverenje došli i pokazali veliku ljubav i poštovanje prema vama.
  Na slavu mogu ići i ljudi koji ne slave jer se ne gleda ono ja tebi ti meni ...
  Običaj je da se gost prve godine zove a posle dolazi bez poziva ali ipak domaćin svake godine podseti gosta kad mu je slava i pozove ga.
  Све си погрешно изнела.
  Надам се да те нисам сада увредио ?

  Нећеш ме избрисати да више не постојим ?

 14. #14
  Moderator .Gogilli. (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2016.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.436
  Reputaciona moć
  196

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio Књаз Милош Pogledaj poruku
  Све си погрешно изнела.
  Надам се да те нисам сада увредио ?

  Нећеш ме избрисати да више не постојим ?
  Ako nastaviš sa tim provokacijama..... hoću
  21+4 = ❤️

 15. #15
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Po ovom clanku i kom u njemu se vidi stanje a ono je opste poznato godinama. A nisam ja taj koji je birao komunjare svih ovih god

 16. #16
  Ističe se Књаз Милош (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.066
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio .Zara. Pogledaj poruku
  Ako nastaviš sa tim provokacijama..... hoću
  Којим провокацијама ?
  Да не знаш ред и православне обичаје ?

 17. #17
  Moderator .Gogilli. (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2016.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.436
  Reputaciona moć
  196

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Ima domaćina gde su se slave pretvorile u zurke a ne u slavu kakva treba biti ali postavlja se pitanje da li su oni uopšte vernici.
  Pa na ovom forumu sam čitala ljude koji brane neke drugačije stavove i pripadaju nekim drugim verskim zajednicama a u kući slave slavu.

  Zna se kako slava treba da se slavi a ti b!ker ne gledaj trun u tudjem oku već balvan u svom.
  Ako si već kod nekoga na slavu bio ružno je sada olajavati ga ili krećeš onom logikom:
  -Pišem na forumu pa neće saznati ....
  21+4 = ❤️

 18. #18
  Moderator đavolčić (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zvornik
  Poruke
  28.528
  Reputaciona moć
  778

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio b!keR Pogledaj poruku
  Po ovom clanku i kom u njemu se vidi stanje a ono je opste poznato godinama. A nisam ja taj koji je birao komunjare svih ovih god
  Da da novinski tekstovi u Srbiji su obično tačni i odražavaju realno stanje.

 19. #19
  Moderator .Gogilli. (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2016.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.436
  Reputaciona moć
  196

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Citat Original postavio Књаз Милош Pogledaj poruku
  Којим провокацијама ?
  Да не знаш ред и православне обичаје ?
  Ako misliš da neko ne zna običaje opet ti to ne daje za pravo da vredjaš.
  O tome više nemam šta raspravljati.

  Vratimo se temi ...
  Na osnovu čega ti iznošiš tvrdnju da ako ne slaviš slavu na nečiju slavu ne treba ni da ideš?
  21+4 = ❤️

 20. #20
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Pa kako da napisem nesto o tekstu ako ne iznesem svoja iskustva?

 21. #21
  Moderator .Gogilli. (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2016.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.436
  Reputaciona moć
  196

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Moja iskustva su da i moja porodica i ljudi kod kojih odlazim na slave poštuju slavu i obeleže je baš onako kako treba.
  Izgleda svako se druži sa sebi sličnima ...
  21+4 = ❤️

 22. #22
  Buduća legenda Motorcyclist (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ruzinov, BL
  Poruke
  29.324
  Reputaciona moć
  550

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Ne dajes sebi c1 za provokaciju?

 23. #23
  Moderator .Gogilli. (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2016.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.436
  Reputaciona moć
  196

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  b1keR sve što smatraš neprimerno napisanim prijavi ali sa komentarisanjem rada moderatora ovde se stavlja tačka.
  Svako dalje komentarisanje bilo koga u vezi toga biće obrisano i kažnjeno ..... pročitaj pravilnik.
  21+4 = ❤️

 24. #24
  Ističe se Књаз Милош (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.066
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Јасно је да је вера и обичаји нешто крајње интимно, народно ...
  Јасно је такође да смо сви јако осетљиви на коментарисање других.

  Ја сам у бајкеровим коментарима видео злу намеру,
  спомињање да се Срби на славама опијају, упишавају и слично
  је очигледно тенденциозно.

  Сада бих ја требало да одговорим да су католички свећеници углавном педофили
  ( само у САДу преко 10.000 оптужених !) ?

  Не !
  Ја сам лепо рекао да није лепо ићи људима на славу
  а после у јавности износити своје злобне коментаре.

  Па ја сам коментарисање на овој темо почео спомињући свога сина, заборављате ?
  Хоћу да кажем, кренуо сам крајње добронамерно !

  Да би ми бајкер написао да треба да се убијем
  зато што сам чисто филозофски рекао
  да свако треба да има нешто у шта верује ?!

  Наравно све ово пишем због трећих лица,
  не због ових који ме већ нису разумели ...

  Збогом !

 25. #25
  Veoma poznat Zauz (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2012.
  Pol
  ženski
  Poruke
  13.740
  Reputaciona moć
  474

  Podrazumevano Re: "Slave su postale trend za široke narodne mase"

  Pravoslavni vernici se zovu na slavu.Posle dolaze sami.Izuzetak je kada se neki stranac tipa Carls,Arno pozovu da vide obicaje nase vere.Islamisti,katoliku,budisti na dan slave nije mesto u kuci domacina jer su to verski dani.Pravoslavna vera,na njoj je akcenat.Molitva Bogu i svecu zastitniku kuce.Ne ice i pice.To je zaista potpuno sporedna stvar.Osoba druge vere moze da se javi i cestita.Samo to.

  Islamisti na hodocasce u Meku pustaju samo islamiste.Pravoslavci na slavu pustaju samo pravoslavne vernike.Kod istih idu na njihovo obelezavanje slave.

  Ne znam vas sukob,ostajem van njega ali kad vec postaviste pitanje.
  Komunisti deklarativno "slave slavu,to je moda" i zovu sve.Moji preci su obelezavali taj datum i za vreme vladavine komunista.Ja obelezavam danas.Akcenat slave za vernike je na duhovnom ne fizickom.

Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. POST, POSNE SLAVE; POSNA JELA
  Autor Biba u forumu Kulinarstvo
  Odgovora: 439
  Poslednja poruka: 30.10.2018., 09:46
 2. Šta je dobro i interesantno u seriji "seks i grad"
  Autor Tuzni_patak u forumu Muškarci
  Odgovora: 57
  Poslednja poruka: 09.02.2005., 16:55
 3. utisci sa slave -drugi deo
  Autor SINDI u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 25.12.2004., 19:31
 4. tekstovi narodne muzike
  Autor ...je zakon u forumu Muzika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 30.11.2004., 22:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •