"EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: "EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"

 1. #1
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.534
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1307

  Exclamation "EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"

  EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)

  "Kina ima jedan princip: kada mi sarađujemo, nema nijednog političkog preduslova. To je naš generalni stav i politika, kaže kineski ambasador u Beogradu Li Mančang. Ovako odgovara na pitanje o pritiscima na Srbiju da se opredeli samo za „jednu stolicu“.

  U intervjuu za Sputnjik najavljuje dolazak „Alibabe“ u Srbiju, kao i otvaranje još jedne direktne avio-linije iz Srbije za Kinu. Sa ambasadorom razgovaramo u jednom od salona Ambasade NR Kine u Beogradu u trenutku kada su sve oči sveta uprte u Aziju: predsednik Kine Si Đinping primio je američkog predsednika Donalda Trampa, a pred samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

  Da li očekujete da će ti razgovori i susreti doprineti većoj bezbednosti u Aziji i smirivanju tenzija?

  — Svakako. Svaki susret lidera Amerike, Kine, Rusije ili neke druge zemlje, pozitivan je, i siguran sam da će imati pozitivan rezultat i dati doprinos saradnji, očuvanju mira, unapređenju ekonomske saradnje i saradnje u drugim oblastima. Očekujem veliki uspeh od ove posete.


  ...

  Što se tiče kineskog sna i poređenja sa američkim, koliko je on različit?

  — Ja gradim kineski san, nisam proučavao američki san. Kineski san je da svaki Kinez, svako ko živi u našoj zemlji da ima sva prava. Nažalost, činjenica je da trenutno u našoj zemlji imamo skoro dvadeset miliona ljudi koji žive ispod granice siromaštva. Normalno, rešili smo veliki deo stanovnika, ranije smo imali skoro 300 miliona ispod te granice, sada ostaje 20 miliona. To je za nas veliki zadatak. Za nekoliko godina mi ćemo taj problem rešiti. To je kineski san — da svi lepo živimo, da dostojanstveno živimo, da cela Kina bude bogata, napredna, slobodna.


  ...


  Možete li da zamislite situaciju u kojoj bi, recimo, Kina rekla: Ako hoćeš da sarađuješ sa nama, onda nećeš moći da sarađuješ sa nekim drugim?

  — Između Kine i Srbije postoje zaista prijateljski odnosi. Postoji mnogo konkretnih oblika saradnje između Kine i Srbije. I ne samo sa Srbijom, nego u celom svetu. Kina ima jedan princip: kada mi sarađujemo, nema nijednog političkog preduslova. To je naš generalni stav i politika.


  U Bukureštu je u sredu održan sastanak ministara energetike 16 zemalja Istočne i Centralne Evrope i Kine, i na tom sastanku je, između ostalog, ocenjeno da je Srbija lider što se tiče broja projekata. Posebno se to odnosi na infrastrukturu i energetiku. Ukupna vrednost najvećih zajedničkih projekata Srbije i Kine dostigla je cifru od 6 milijardi dolara, od čega su projekti na kojima se trenutno radi vredni 2,5 milijardi. Reč je o 15 projekata. Koje biste izdvojili kao posebno važne?

  ...

  Rekli ste da je više kineskih kompanija zainteresovano za ulaganja u Srbiju. Koje su to kompanije koje su najbliže toj odluci i u kojim granama privrede su još moguće kineske investicije?

  — Tu ima nekoliko projekata i nekoliko kineskih kompanija. Još su u toku pregovori, pa po džentlmenskom dogovoru još ne možemo da damo informacije javnosti i ja moram da održim reč. Svakako da očekujemo da će doći novi talas kineskih investicija.

  Koliko je tih kompanija?

  — Tri-četiri kompanije, i to su ozbiljni pregovori. Brzo ćete saznati. Sume još ne znam.


  ...

  ...

  Nedavno smo čuli i za „informatički put svile“, u okviru „Pojasa i puta“. Održan je niz sastanaka delegacija Srbije i Kine u vezi sa izgradnjom „pametnih gradova“ i „onlajn turizma“. Možete li nam reći više o tome?

  — Poznata je kineska kompanija „Alibaba“. Mi smo već uspeli da nekoliko puta kontaktiramo sa „Alibabom“. I moja i srpska zajednička želja je da dovedemo „Alibabu“ u Srbiju.

  Dokle se tu stiglo?

  — To je u toku. Pre četiri meseca bio je ovde guverner provincije Džeđang. „Alibaba“ je kompanija u toj provinciji. Razgovarao sam sa guvernerom, i on mi je obećao da će sa svoje strane učiniti sve da „Alibaba“ dođe u Srbiju. Hoćemo da napravimo ovde trgovački centar na sajtu, a „Alibaba“ će biti čelnik, odnosno to će biti njihov posao. Jedan problem još nije rešen, a to je kako ćemo da vršimo plaćanje. Ali počeli smo da razmatramo kako da rešimo i to pitanje. Drugo, počeli smo da razgovaramo o drugoj direktnoj avionskoj liniji. Čim smo počeli da razgovaramo o tome, znači da tržište postoji.


  Hoće li to biti Beograd—Šangaj?

  — Ne, Šendžen. To je blizu Hongkonga, na jugu Kine. U toku je i rad na „pametnim gradovima“. To radi naša kompanija „Huavej“.

  Pomenuli ste da je otvorena linija Beograd—Peking. Ukinute su i vize. Kolika su realna očekivanja da zahvaljujući tome Srbija značajno poveća priliv kineskih turista?

  — Po našoj statistici, a ona nije precizna ali može da posluži kao informacija, dosad je triput više turista nego prošle godine. Ovde dve kineske kompanije primaju i organizuju grupe kineskih turista. One sad više nisu u stanju da prime svaku kinesku delegaciju. Znači, velika je potražnja, ali one nisu u stanju da joj izađu u susret. To je znak da dolazi puno Kineza. I ja često nailazim u gradu na kineske turiste. Mislim da je to tek početak. Krajem ovog meseca organizovaćemo grupu Si-Si-Ti-Vija. Oni će doći ovde da naprave seriju o lepotama Srbije. Kada to bude emitovano u Kini, to će biti velika reklama i tek tada očekujemo masovni talas kineskih turista.


  Koliko su Kinezi dobri turisti, da li mnogo troše?

  — Mnogo. U proseku 4.000 evra za jedno putovanje.


  Očekuje se da će iduće godine biti završen Kineski kulturni centar. Kako će on doprineti kulturnoj saradnji naših dveju zemalja?

  — Prema planu, krajem iduće godine taj projekat treba da bude završen. Srbija je kičma u ovom regionu. Srbija je miroljubiva zemlja. Ima bogatu i dugu istoriju, i ja očekujem da će, kada Kineski kulturni centar počne da radi, tu biti prostor da se Srbima predstavi kineska kultura i da kroz taj prostor i mi vašu kulturu pošaljemo u Kinu i predstavimo kineskom narodu. Drugi zadatak jeste da odavde pokrivamo region, pošto u drugim zemljama još nemamo kulturni centar.

  Rekli ste da je Srbija kičma regiona. Kako vidite regionalnu situaciju, da li je nešto ugrožava?

  — Ne vidim neku veliku opasnost. Svaka zemlja vodi svoju politiku, i pogotovu Srbija hoće dobrosusedske odnose sa svim zemljama i postiže rezultate. I svet, međunarodna zajednica, treba da vidi da Srbija daje sve od sebe da sačuva stabilnost u regionu.


  Kina daje veoma snažnu podršku Srbiji kad je reč o Kosovu. To se, recimo, videlo na poslednjem sastanku Interpola, kada Kosovo nije primljeno u tu organizaciju. Međutim, jasno je da pritisak Zapada neće popustiti i da će na svaki način pokušavati da Kosovo ugura u druge međunarodne institucije. Koliko je opasno to ugrožavanje međunarodnog prava, tim pre što najnoviji događaji u Evropi upravo to potvrđuju?

  — Kineska spoljna politika je pre svega međusobno poštovanje. Kao drugo, poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje. Što se tiče Kosova, naš stav je jasan: Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti je okvir u kom treba da se reši pitanje Kosova. Mada u svetu ima nekih zemalja koje su priznale Kosovo, mi ga ne priznajemo. Mi smatramo da taj problem treba rešiti, ali u okviru rezolucije SB i međunarodnog prava. U tom smislu podržavamo Srbiju, a zahvaljujemo Srbiji što i ona uvek podržava kineske suštinske interese. Normalno, i mi kao prijateljska zemlja podržavamo srpske suštinske interese. Tu nema nikakve sumnje.".


  Sa:

  https://www.krstarica.com/vesti/svet/ekskluzivno-evo-kako-kina-gleda-na-zapadne-pritiske-na-srbiju-video/
  Izdvojio bih ovaj deo , koji daje objasnjenje i sliku medjunarodne politike :

  "......
  Možete li da zamislite situaciju u kojoj bi, recimo, Kina rekla: Ako hoćeš da sarađuješ sa nama, onda nećeš moći da sarađuješ sa nekim drugim?

  — Između Kine i Srbije postoje zaista prijateljski odnosi. Postoji mnogo konkretnih oblika saradnje između Kine i Srbije. I ne samo sa Srbijom, nego u celom svetu. Kina ima jedan princip: kada mi sarađujemo, nema nijednog političkog preduslova. To je naš generalni stav i politika...  A posebno , odnosa koji danas vladaju imedju "velikih i malih drzava" ili preciznije - onih koji raspolazu razaracima , nuklearkama , avionima bombarderima i enormno velikom materijalnom silom ...!
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец" 2. #2
  Veoma poznat Mortimer (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  257

  Podrazumevano Re: "EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"

  U Kini nisu na vlasti strani placenici i domaci izdajnici!

  Pa da ih mogu ucenjivati!
  Sta radi pirgavi isped akvarijuma!

  Radi da zavadi ribice

 3. #3
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  106.004
  Reputaciona moć
  2254

  Podrazumevano Re: "EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"

  Моја породица је дуго живела у близини Кинеске амбасаде која је некада била овде на Врачару - о Кинезима само све најлепше...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  28.11.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  658
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: "EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"


 5. #5
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.534
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1307

  Exclamation Re: "EKSKLUZIVNO: evo kako Kina gleda na zapadne pritiske na Srbiju (video)"  Ima ih i "vrlodobrih , pa cak i odlicnih" :

  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

Slične teme

 1. Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 05.04.2009., 09:50
 2. http://www.links.net ,,,,/Neko nas stalno gleda
  Autor duda_dp u forumu Internet
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 18.04.2004., 16:01
 3. E....Ljudovi 'el gleda neko south park?
  Autor d4ch4 u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 03.04.2004., 14:44
 4. Japan i/ili Kina
  Autor Aaleksandar u forumu Istorija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 09.02.2004., 22:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •