Москва: На Црвеном тргу одржана војна парада поводом 76. годишњице параде која је на том месту одржана 1941. године


На стотине људи обучени у униформе из Другог светског рата и са аутентичним оружјем из тог доба учествују у овом догађају.


7. новембра 1941. трупе совјетске војске марширале су кроз центар Москве, пре него што су кренуле на линију фронта да се боре против немачке нацистичке војске.

Реконструкција чувене војне параде одржане у Москви 7. новембра 1941. изведена је данас, на стогодишњицу Октобарске револуције, на Црвеном тргу.

То представља подсећање на херојске моменте руске историје, на храброст и постојаност бранилаца Москве који су право са параде отишли на фронт, пише ТАСС.

"Драги Московљани, честитам вам 76. годишњицу легендарне параде - пре 76 година по калдрми Црвеног трга ишла је несаломива и легендарна Црвена армија, војници су ишли на фронт да одбаце непријатеља, а данас се захвална Москва сећа сваког хероја. Данас у вашу част Црвеним тргом пролазе унуци и праунуци, и захваљујем се у име Московљана. Драги ветерани, желим вам снагу и здравље", рекао је градоначелник Сергеј Собјањин.

Он је навео да је једна улица у Москви недавно названа по генералу Павлу Артјомову, команданту параде из 1941.

У новембру 1941. немачка војска је брзо напредовала ка Москви, а линија совјетске одбране је на неким местима била и на само 30 километара од града.

У рано јутро 7. новембра на Црвеном тргу је почела парада у част годишњице Октобарске револуције. ;На њој је учествовало више од 28 хиљада војника који су директно са параде одмарширали у борбу.

По утицају на догађаје, историчари ту параду пореде са важном војном операцијом јер је имала велики утицај на подизање морала војске и целог Совјетског Савеза јер је показала да се Москва не предаје, наводи ТАСС.

Комунистичка партија Русије (КПРФ) и представници левице из многих землаља обележили су стогодишњицу Октобарске револуције шетњом и митингом у Москви, пренеле су РИА новости.

Лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов навео је да је тим поводом у Русију стигло више од 130 делегација из више од 80 земаља.

Комунисти одлучно одбацују наводе да је револуција представљала "катастрофу".

"Еволуција је увек боља опција, али револуција није синоним за рушење. За нашу отаџбину револуција је имала конструктивну улогу", рекао је Иван Мељников, високи функционер КПРФ.

Према његовим речима, "Велики Октобар је извео земљу из друштвеног застоја на стазу брзог развоја који је довео Совјетски Савез на водећу позицију у свету".

"Зашто се све завршило како се завршило је друга тема за анализу, тема која нема много везе са том научном и праведном идеологијом која упркос свему и даље живи и добија нове импулсе развоја", навео је Мељников.