http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=361338&title=DS+ne%C4%87e+slati+predlog+promene+Ustava+predsedniku+Srbije

DS neće slati predlog promene Ustava predsedniku Srbije

Naš predlog za izmenu Ustava odnosi se samo na pravosuđe jer je Srbija sama sebi postavila obavezu da izmeni najviši pravni akt u oblasti pravosuđa do kraja godine, kaže za Danas Zoran Lutovac

Predlogom za promenu Ustava, na kojem radi Demokratska stranka, neće se baviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer to nije u njegovoj nadležnosti, kaže za Danas lider te stranke Dragan Šutanovac.
Beograd 06. novembar 2017.

On napominje da taj predlog neće biti poslat na adresu predsednika Srbije, već u parlament, svim poslaničkim grupama.

"Demokratska stranka šalje predloge svih zakona, pa i Ustava, u parlament", kaže Šutanovac za naš list. Pritom, kako kaže, da ne bude nesporazuma, treba istaći da je Aleksandar Vučić predsednik najveće stranke u Srbiji, pa i u Skupštini Srbije.

Prema rečima Zorana Lutovca, predsednika Političkog saveta DS, izrada predloga za promenu Ustava je u fazi rasprave o Nacrtu predloga, posle čega će, kako ističe sagovornik Danasa, uslediti manja dopuna teksta. "Nacrt predloga se isključivo odnosi na pravosuđe", kaže Lutovac.

On je na naše pitanje zbog čega se predlog DS za izmene Ustava bavi samo pravosuđem, imajući u vidu brojne manjkavosti najvišeg pravnog akta Srbije, na koje upućuje stručna javnost, kao i njegov raskorak sa realnošću, odgovorio da je to učinjeno zato što je Srbija sama sebi postavila obavezu da do kraja godine izvrši promene najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa.

"Kao odgovorni ljudi mi smo već početkom godine sačinili Nacrt predloga kako bismo ispoštovali rok. DS je jedina stranka koja je to učinila. Nacrt je u ovoj fazi namenjen građanima Srbije", zaključuje sagovornik našeg lista.


Namera Demokratske stranke da se uključi u proces promene najvišeg pravnog akta, u avgustu ove godine, izazvala je raskid te stranke sa Pokretom slobodnih građana Saše Jankovića. Na pitanje zbog čega misli da je taj potez DS izazvao tako oštre kritike Jankovića i članova njegovog pokreta, Šutanovac je odgovorio da je to pitanje za njih.

Janković je odbacio svaku saradnju sa DS, jer, kako je objasnio, ne želi da ima ništa ni sa kim ko ima nešto s Aleksandrom Vučićem, pa tako ni sa DS i njenim liderom Draganom Šutanovcem koji će predlog za promenu Ustava poslati, između ostalih i predsedniku države, što je u Jankovićevom pokretu protumačeno kao saradnja. "Jedini dijalog koji ćemo ikada imati sa Vučićem isključivo može da bude razgovor o mirnoj predaji vlasti", saopštio je tada Jankovićev pokret.