"Svaki čovek na planeti zaslužuje da ima svoj Sansui"

Sansui Electric Co., Ltd. japanski je proizvođač audio i video opreme. Sa sedištem u Tokiju , Japan , deo je Grande Holdingsa , kineskog konglomerata u Hong Kongu , koji takođe poseduje japanske marke Akai i Nakamichi .

Osnovan u Tokiju 1947. godine, Sansui je u početku proizvodio transformatore, ali je 1960-ih godina razvio reputaciju za ozbiljne audio komponente.

Godine 1971. Sansui je predstavio Quadphonic Synthesizer QS-1 koji bi mogao simulirati četiri kanala stereo iz dvokanalnih izvora. Sansui je razvio QS Regular Matrix sastav, koji je omogućio prenos četiri kanala Quadraphonic zvuka iz standardnog LP. Razdvajanje kanala je bilo samo 3 dB, ali zbog ljudskog načina slušanja zvučalo je relativno dobro. Godine 1973. Sansui je uveo napredniji QS Vario Matrix dekoder s 20 dB odvajanja. Nažalost SQ sustav razvijen od strane Columbia / CBS bio je najpopularniji tzv matrični sustav. Ali kasnije QS dekoderi takođe mogu igrati SQ zapise. Neki Sansui prijemnici takođe mogu podržati najnapredniji četverokanalni sastav - CD-4 / Quadradisc od strane japanskog JVC-a i američke RCA . Većina velikih diskografskih kuća koristi SQ ili CD-4, ali Decca je koristio Sansui QS sastav.

Tokom kasnih sedamdesetih godina prošlog stoleća, objavljeni su pojačivači serija AU s optičkim crnim vlaknima. Modeli prve generacije '07' uključivali su dual-mono napajanje AU-517 i AU-717, a druga generacija sadržavala je ažurirane AU-719, 819 i 919. Zasebni pred-amp / power-amp CA-F1 / BA-F1 na vrhu modela asortimana zajedno s AU-X1 integriranim pojačalom.

U Velikoj Britaniji, oko 1982., Sansui AU-D101 pojačalo i njegov snažniji brat AU-D33 bili su visoko cenjeni od strane audiofila i bili su tako dobro uskladeni na par KEF Coda III zvučnika da oni mogu se kupiti kao set od nekih prodajnih mesta. Ove pojačala koristili su složeni servo sastav napajanja koji je rezultovao vrlo niskim harmonijskim izobličenjem drugog reda. Uprkos ovom uspehu, Sansui u potpunosti nije uspeo pratiti daljnje audiofilne komponente masovnih tržišta.

Kako su stigli sredinom 1980-ih, prodaja je izgubljena od konkurenata ( Sony , Pioneer , Matsushita 's Technics ). Sansui je počeo gubiti vidljivost u Sjedinjenim Američkim Državama oko 1988., a zatim se usresredio na proizvodnju vrhunskih komponenti u Japanu. Kompanija je počela proizvoditi high-end televizore i drugu video opremu, ali je prestala izvoziti. Krajem 1990-ih, brand kompanije je korišten na video opremu proizvedenu od strane drugih kompanja. Sadašnji proizvođač rebrandiranih setova je Orion Electric , sa sedištem u Osaki i Fukui , Japan. Njegova podružnica SAD-a, među ostalima, proizvodi proizvode pod brandom Sansui. Sansui je danas puki brand kišobran . Ova radikalna promena u Sansuiovom korporativnom identitetu rezultirala je značajnom promenom kvalitete proizvoda jer potrošači sada imaju tendenciju da razmisle o Sansui maržu masovnog tržišta, a ne o proizvođaču high-end elektronike.Njegova najnovija pojačala uključuju serije au alpha poput 707 907, vintage b-2105, au-x1111, b 2302, c 2302 i druge. Sansui je završio svoju japansku produkciju vrhunskih pojačala neko vreme između 2002. i 2005. godine.

Mnogi Sansui uređaji, posebno vintage stavke, imaju veliki ugled u audio zajednici do danas.

Napišite ako ste vlasnik nekog od ovih uređaja, ili želite postati vlasnik, ili ste ih imali.