Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 127

Tema: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

 1. #1
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Lightbulb Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  То је поднаслов филма „Бал вампира“ (овде). Мртвац је, у ствари, жив и храни се крвљу жртве – права слика умрле државе закачене за врат Србије.

  Заправо, више мртвих држава данас паразитира на Србији. По томе смо, ваљда, јединствени у Европи. Османско царство весело се простире по „Санџаку“, дух Аустроугарске упорно се мота по Војводини, а у Београду је за већину наше културне елите рахметли Југославија заправо жива мајка, док им је Србија тек повампирена маћеха којој настоје да забоду колац у срце.

  Када Соња Бисерко каже да је „Југославија била наша прва ЕУ“ (овде), проклињући „српски национализам“ што ју је, наводно, „убио“, она заправо изражава мишљење највећег дела културне и медијске елите из круга двојке. Тим баналним малограђанима Србија је, као отаџбина, некако мала и бедна. Они се ње гаде и сањају о временима када Србије или није било или сањају о временима када Србије више неће бити. Симбол првог је Југославија, а другог ЕУ.

  Занимљиво је да се Србија проглашава убицом Југославије, а да та одавно мртва држава чак и номинално нигде није присутнија него управо овде. Само у Србији можете прочитати вест, као 4. октобра 2017. године, да „Југословенско спортско друштво Партизан данас слави 72. рођендан“ (овде); или вест да ће се „у Југословенском драмском позоришту, 23. октобра 2017, публици представити Херта Милер.“ (овде); или вест да ће „Југословенска кинотека, 26. октобра 2017, обележити Светски дан аудио-визуелне културе“ (овде); а само у Србији толико националистичка САНУ и даље ради на „Речнику српскохрватског књижевног и народног језика“ (овде).

  Сада је читав тај наш свет колонијалних лакеја и културтрегерских Фема добио и своју Утопију – роман Марка Видојковића „Е баш вам хвала“ (Лагуна, 2017). У њој паралелно с нашим универзумом постоји и свет у ком је СФРЈ жива и здрава. Заправо, у том, другом, универзуму СФРЈ је до 2017. године израсла у напредну и моћну земљу, у друштво благостања. Заплет почиње када се између нашег света и света паралелене СФРЈ отворе капије и када дође до мешања. Но, све се завршава хепиендом: војно и технолошки надмоћна СФРЈ из 2017. извршиће инвазију на Србију из 2017, побити „националисте“ и на целој некадашњој територији обновиће Соц-Југославију.

  Ту би се, уједно, и завршила прича о овом роману да, изненађујуће, није у питању, ипак, добра књига. Неке књиге су занимљиве, неке подстичу читаоце на размишљање, а добре књиге, посебно у жанру политичке фантастике, јесу и једно и друго. Видојковићев роман је такав.

  Критиковао сам, својевремено (2008) једну од Видојковићевих претходних књига (овде), као допринос утемељењу наше „клозетске књижевности“. Несразмеран део те књиге, наиме, чинили су описи стомачних тегоба, начина вршења нужде и садржаја клозетске шоље. Од тада се „клозетска књижевност“, код нас сасвим лепо развила. Тако смо прошле године добили и „хит сликовницу“ за децу, у којој су главни јунаци комади измета чија су имена: Какани, Говница и Тврдокак (овде).

  Не може се баш рећи да у најновијем Видојковићевом роману нема натруха ранијег манира, али ту је тек једна епизода са флатуленцијом (испуштањем гаса из задњице; стр. 38) чија је функција за радњу романа, морам признати, нејасна. Постоје и псовке: избројао сам 15 глагола или придева (као и изведеница) на „ј“, 10 на „с“, 7 на „к“, а после ме је мрзело даље да бројим. Но то, ваљда, и није превише за роман од двеста страна, барем када је реч о вулгарности у данашњој српској књижевности.

  Међутим, ако изузмемо те појединости (као и незнање лекторки које су у два наврата „Обод“ [из Цетиња] преправиле у „обод“; стр. 8 и 17), све остало у књизи у складу је са добрим стандардима романа из напоменуте врсте фантастике. Радња је динамична и уверљива, стварносна и фикционална компонента су кохерентне, читалац бива усисан у особени свет и са занимањем прати причу о његовом настанку, као и оно што се с тим светом даље збива.

  Посебно су духовите странице на којима се приповеда о сусрету главног јунака, који долази из СФРЈ 2017, са актуелном Србијом, заправо са Београдом, а посебно са Београђанкама: „Фасаде су биле разјебане, уџерице улегнуте, прљавштина и хаос, као да су уместо људских бића у граду живели гремилини. Уочио сам две млађе женске особе: изгледале су као проститутке из филмова, у минићима и мајицама, с уснама пуним колагена. Била су то два језива, готово нестварна бића“ итд. (стр. 91).

  Нарочито похвално за ову књигу јесте то што се она, по својим карактеристикама, чини књижевно успелијим делом од оба романа српске политичке фантастике у последњој деценији: од „Лепосаве“ (2007) Павла Ћосића, као и од романа „Незнаном јунаку“ (2010)Сретена Угричића.

  Угричићево дело углас је хвалила другосрбијанска „књижевна критика“: „издваја се за неколико копаља од свега другог што се код нас објављује, а претендује на статус литературе“; „као чаша хладне воде усред лета“; „текст од 343 стране без ликова, а читалац ни у једном тренутку не помишља да остави књигу; нека магија је у питању“; „авантуристичко-љубавни наратив о борби добра и зла који се не разликује од било ког холивудског блокбастера“ итд. (овде и овде). Међутим, свако ко прочита првих десет страница овог „романа“ схватиће колико књижевни критичари умеју да лажу, посебно када им је то у идеолошком или личном интересу.

  Угричићева дистопија заправо је бескрајно досадно, претенциозно, надобудно и патетично штиво без живота и духа, о некаквој националистичкој и девастираној Србији која и даље, уз помоћ Руса, ратује у Босни и на Косову, а којом управља зли Диктатор. Главни опозиционар је Незнани јунак, описан као „неустрашиви дезертер“ (стр. 209) – у коме је један критичар препознао Угричићеву самопројекцију (овде). То маштање из фотеље директора Народне библиотеке Србије о јуначкој борби са имагинарним националистичким диктатором типично је за другосрбинанског малограђанина који је храбар само у својим фантазијама. Штиво је пуно патолошких идеологема које се непрекидно клате од аутошовинизма типа: „Dovoljno je živeti u Србији pa da razumeš šta znači biti u nemilosti sudbine i smisla“ (стр. 115; о пејоративној употреби ћирилице код Угричића видети овде), па све до аутофашизма попут: „U Србији se ne vrše eksperimenti nad ljudima, nego samo nad Srbima“ (стр. 183; опширнију критику видети овде, овде, стр. 33‒34 и овде).

  ▼ ▼ ▼ ▼ ▼
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 25.10.2017. u 18:21
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим. 2. #2
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Ћосићева „Лепосава“, наравно, далеко је књижевно успелија дистопија од Угричићеве. У њој се приповеда о нашој земљи у којој је Друга Србија потпуни господар друштва. Реч је о сатиричном приказу Београда у коме је једна улица названа по Наташи Kандић, Пери Луковићу се прави споменик, а Соња Бисерко добија Нобелову награду за мир; за било какав документ обавезно је да се извади „некрштеница“ коју мора да изда СПЦ; Србију су њени пријатељи „из нормалног света“ већ четири пута „цивилизовали из ваздуха“, али још увек нису задовољни, па је око Србије опасан „санитарни кордон“; у школама постоји предмет „Политичка коректност“ из кога се полажу истине попут: „Нову српску фашистичку мисао треба потпуно игнорисати, то је група националистичких и мафијашких апологета и квазианалитичара, пропалих новинара и интелектуалаца у покушају“, итд.

  Ипак, без обзира на мноштво духовитих појединости, као и на чињеницу да је реч о неупоредиво животнијем и динамичнијем штиву од Угричићевог, „Лепосава“, ипак, има извесних проблема са радњом – на моменте наивном, на моменте натегнутом, на моменте компликованом – што донекле квари иначе врло добар утисак који ово дело оставља на читаоца.

  Видојковићев роман пак не само да је у односу на Угричићево дело права књижевност већ је и кохерентнији и убедљивији у односу на „Лепосаву“. Али, како је онда „Е баш вам хвала“ истовремено добра књига политичке фантастике и, уједно, Утопија другосрбијанских југоносталгичара?

  То је стога што је другосрбијански утопизам једнодимензионалан. Наши културтрегерски снобови скачу од среће када код Видојковића читају како су специјалци из СФРЈ 2017. године упали у Владу Србије и побили „националисте“, не би ли и овде успоставили Југославију. Но, мноштво других детаља указује на то да Видојковићева Југославија заправо и није другосрбијанска.

  Његова Југославија не само да је остала изван ЕУ и НАТО – ЈНА је четврта армија у свету, а у војску, осим мушкараца, иду и жене – него је СФРЈ и даље социјалистичка земља и изразито антикапиталистичка. Главни јунак примећује да Србијом управљају „криминалци под контролом белосветских банкарских и корпоративних злочинаца“ (стр. 143) – што наши другосрбијански компрадори никад не би смели ни да помисле за своје драге беле господаре.

  Таква СФРЈ преживела је у паралелном универзуму, о коме нам прича јунак приповедач, само зато што је Удба 1989. године побила комплетан политички врх земље. Удба је не само и даље свемоћна: дошљаке из „националистичког“ универзума она ће депортовати на Голи оток, где ће бити једноставно ликвидирани и побацани у море. Штавише, у Удби не ради ниједан Хрват (стр. 58, 80 и 106) – што баш не делује као идеал другосрбијанских југоносталгичара.

  Уз све то, читаоца на размишљање свакако подстиче и суровост Удбе према сваком ко јој се нађе на путу. Можда и немамо проблем с тим што Удба баца националисте у море, ликвидира политичку елиту или упада у „Пинк“ и пред камерама постреља све учеснике „Фарме“. Али Удба, такође, ликвидира и потпуно недужну Тамару, описану као „фину неку рибу, за разлику од осталих овде“ (стр. 197) – она је добила метак у потиљак само зато што се удбашима нашла на путу.

  Дакле, то је цена очувања или обнављања СФРЈ. Неко би је платио, а неко не би. И то је оно о чему размишљамо када затворимо Видојковићеву књигу. Зато је она добра.

  По коју цену Југославија? – то јесте актуелно питање не само зато што је следеће године стогодишњица оснивања прве Југославије већ и зато што се Србија поново настоји увући у тзв. Малу Југославију – Западну Балканију (видети овде и овде).

  Чини ми се да чак и Видојковићева књига – без обзира на његове намере – показује да би мртваце требало вратити у гроб. Србија ваља да каже тој бледој дами која јој је обгрила леђа: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“. Нека бледа госпођа лепо оде у Загреб, у Љубљану или у Приштину на даљи пансион – јер ми смо је убили, сећате се?

  Србија је два пута пробала Југославију и није ишло. Сада покушава са ЕУ и, некако, опет не иде. Зар није време за нешто треће – за суверену Србију у савезу са стварно сродним и пријатељским народима?

  ▻ Извор: ФСК.

  Без забушавања у коментарима!
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 25.10.2017. u 18:26
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 3. #3
  Buduća legenda Boljarin (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.778
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  569

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Ovo svakako nije za politiku, ovde nema dobre volje da se razume,

  a verovatno i bode oci. Stavi to na umetnost proizvoljnu.

 4. #4
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Boljarin Pogledaj poruku
  Ovo svakako nije za politiku, ovde nema dobre volje da se razume,
  a verovatno i bode oci. Stavi to na umetnost proizvoljnu.
  Рекао сам, без забушавања! А сад, у ћоше!
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 5. #5
  Buduća legenda Boljarin (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.778
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  569

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Opsss izvinjavam se, ne citam dugotrajne postove.

 6. #6
  Veoma poznat Sotir zvani djubre (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.684
  Reputaciona moć
  184

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Sutra cu da kupim Vidojkovicevu knjigu
  A ja sam mama samo pio, ubila me je tuga nocas, ne pitaj me gde sam bio, tamo gde je isla ona.........

 7. #7
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Boljarin Pogledaj poruku
  Opsss izvinjavam se, ne citam dugotrajne postove.
  У суштини, донекле си у праву, али мислим да овде ипак говоримо о једном политичком феномену. Зато сам изабрао право овај подфорум.
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 8. #8
  Buduća legenda veliki krang (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.026
  Reputaciona moć
  522

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Jako zanimljivo, da ne kažem retardirano, je mišljenje ovdašnjih srbomrzačkih komunista, po kome su Srbi krivi za raspad SFRJ. Na stranu što je odlično da je ta nakaza crkla (nadamo se da će i BiH kao SFRJ u malom završiti slično), ali takvo razmišljanje veze sa vezom nema. Dovoljno je samo pogledati aktivnosti ostalih, Slovenci se prvi otcepljuju bez obzira što ih "srpski nacionalizam" nije ni dotakao. Hrvati nikad nisu ni planirali da ostaju u toj državi, posebno jer su im komunisti dali teritorijalni okvir za dalje. Mudžiburci sanjaju džamahiriju, Čokalistan izlazi na mala vrata, a Šiptari i pored gotovo apsolutne vlasti na KiM nikada nisu prestali sa terorom nad Srbima.

  I opet su tom ološu Srbi nešto krivi. Možda bi bili zadovoljni da smo jednostavno seli i sačekali da nas pobije ko hoće, ili udeli mrvu milosti ko neće. Mada, u kakvom pravcu ide njihov rezon, ta bagra bi okrivila Srbe i za proboj iz Jasenovca, kao teroristički akt protiv mlade hrvatske države
  https://www.youtube.com/watch?v=RP2u4wJcnS0

 9. #9
  Elita Громовик (avatar)
  Učlanjen
  02.06.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.641
  Reputaciona moć
  659

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Ko priziva jugoslaviju u kuci mu bila.

 10. #10
  Buduća legenda Boljarin (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.778
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  569

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  У суштини, донекле си у праву, али мислим да овде ипак говоримо о једном политичком феномену. Зато сам изабрао право овај подфорум.
  Jasan mi je motiv. a i krang ga potvrdjuje na najbolji nacin.

 11. #11
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Шта рећи, колега? У њиховим програмираним умовима, Срби који не мрзе саме себе су дежурни кривци за све.

  Симпатично је како дотични себе доживљабају као тобож толерантне и савремене, а у суштини су све само не то. По духу су најсличнији исламским екстремистима и средњевековним инквизиционарима.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 25.10.2017. u 18:47
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 12. #12
  Veoma poznat Sotir zvani djubre (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.684
  Reputaciona moć
  184

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio veliki krang Pogledaj poruku
  Jako zanimljivo, da ne kažem retardirano, je mišljenje ovdašnjih srbomrzačkih komunista, po kome su Srbi krivi za raspad SFRJ. Na stranu što je odlično da je ta nakaza crkla (nadamo se da će i BiH kao SFRJ u malom završiti slično), ali takvo razmišljanje veze sa vezom nema. Dovoljno je samo pogledati aktivnosti ostalih, Slovenci se prvi otcepljuju bez obzira što ih "srpski nacionalizam" nije ni dotakao. Hrvati nikad nisu ni planirali da ostaju u toj državi, posebno jer su im komunisti dali teritorijalni okvir za dalje. Mudžiburci sanjaju džamahiriju, Čokalistan izlazi na mala vrata, a Šiptari i pored gotovo apsolutne vlasti na KiM nikada nisu prestali sa terorom nad Srbima.

  I opet su tom ološu Srbi nešto krivi. Možda bi bili zadovoljni da smo jednostavno seli i sačekali da nas pobije ko hoće, ili udeli mrvu milosti ko neće. Mada, u kakvom pravcu ide njihov rezon, ta bagra bi okrivila Srbe i za proboj iz Jasenovca, kao teroristički akt protiv mlade hrvatske države
  Oni bi ti sad odgovorili da je Milosevic za sve kriv jer je prvi poceo sa nacionalizmom kad je vratio Vojvodinu i Kosovo u sastav Srbije i kad je preuzeo Crnu Goru .. Valjda je na taj nacin rasturio ravnotezu jer je sa takvim novim odnosom snaga Srbija postala previse mocna u toj SFRJ .. Ono sto je bilo pre Slobe za nas je pogubno za nas je to slaba Srbija mislim na ustav iz 1974 a za njih je to ok .. kao neki balans
  A ja sam mama samo pio, ubila me je tuga nocas, ne pitaj me gde sam bio, tamo gde je isla ona.........

 13. #13
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Није њима сметли ни Милошевић ни непостојећи српски 'национализам'. Једноставно, крава музара је пресушила и дошао је час да се одвоје. Све остало су само изговори и покушаји сваљивања кривице на друге.

  Просто, Хрвати су ушли у Југославију зато што им је то било у интересу, и 1918. и 1945. године, али никада нису имали намеру да у њој и остану. Једино смо ми Срби озбиљно приступили југословенском пројекту, и том злу смо остали одани и далеко након распада заједниче државе. Као што видимо изнад, неки из наших редова још увек жале за том највећом грешком у српској нововековној историји.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 25.10.2017. u 18:56
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 14. #14
  Veoma poznat Sotir zvani djubre (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.684
  Reputaciona moć
  184

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Pa to kad tako kazes nepostojeci srpski nacionalizam to je tako iz naseg ugla stalno nam se cini da smo u nekoj defanzivi a iz njihove perspektive je drugacije .. Njima se cini da mi ovde pravimo cuda .. Treba biti objektivan i priznati da je dolaskom Milosevica na vlast zaista nabujao srpski nacionalizam sto naravno nije nista lose ali samo kazem .. Do njegovog dolaska na vlast odnos u predsednistvu je bio 7 : 1 a Milosevic ga je munjevito preokrenuo na 4 : 4 i Hrvati i Slovenci to nisu hteli da trpe .. Do 41 Jugoslavija je vise bila srpska drzava nego hrvatska ali od 45 je mnogo vise bila hrvatska i slovenacka i oni su se navikli na to i smetao im je taj balans koji je Sloba uspostavio ..
  A ja sam mama samo pio, ubila me je tuga nocas, ne pitaj me gde sam bio, tamo gde je isla ona.........

 15. #15
  Buduća legenda veliki krang (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.026
  Reputaciona moć
  522

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Sotir zvani djubre Pogledaj poruku
  Oni bi ti sad odgovorili da je Milosevic za sve kriv jer je prvi poceo sa nacionalizmom kad je vratio Vojvodinu i Kosovo u sastav Srbije i kad je preuzeo Crnu Goru .. Valjda je na taj nacin rasturio ravnotezu jer je sa takvim novim odnosom snaga Srbija postala previse mocna u toj SFRJ .. Ono sto je bilo pre Slobe za nas je pogubno za nas je to slaba Srbija mislim na ustav iz 1974 a za njih je to ok .. kao neki balans
  Upravo tako, za njih je Sloba samo izgovor da opravdaju svoje namere, a realno nije uopšte bio kriv za to. Osim ako se pod krivicu ne računa ovo što si rekao, vraćanje Vojvodine i KiM pod srpsku upravu, a oni to očigledno tako posmatraju...
  https://www.youtube.com/watch?v=RP2u4wJcnS0

 16. #16
  Elita Smorisha (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ciklicna manijakalna depresija
  Poruke
  21.836
  Reputaciona moć
  354

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Jako dobar tekst, ali sta je zapravo Srbija. Pasicevska Srbija?
  Nije cudo sto niko ne zeli da zivi tu.
  radnik obespravljen, malo placen, robovski uslovi rada itd. a opet niko nece da iskoriscava srpskog radnika bez subvencija

 17. #17
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Колега, Милошевић није био никакав националиста. Он је у целини деловао у оквирима социјалистичкој вредносног и политичког система. То што су Срби деценијама били у подређенох позицији и њихови интереси стављани на последње место, не значи да Хрвати и Словенци имају право да се буде када неко покуша да ту правду исправи.

  Хрвати нису били спремни на то да живе као једнаки, да деле заједничку државу и оставе простора за остваривање интереса других. Дакле, понели су се тако да је наставак 'брака' био немогућ за другу страну, јер је од ње захтевано да жртвује све док сами Хрвати нису били спремна да дају било шта - а опет су они били ти који су први (уз Словенце) иступили из заједнице.

  Дакле, разумем о чему говориш, али то не мења ништа. То је као да се бавиш осећањима белих господара у Америци после еманципације робова.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 25.10.2017. u 19:16
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 18. #18
  Domaćin Боб Метјуз (avatar)
  Učlanjen
  18.05.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ИстБгд
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio veliki krang Pogledaj poruku
  I opet su tom ološu Srbi nešto krivi. Možda bi bili zadovoljni da smo jednostavno seli i sačekali da nas pobije ko hoće
  kao i turbo/ciganski 'nacionalizam' i ovakvo razmišljanje je nažalost, često ali jednako pogrešno, ta pomirljivost - koga boli **** za taj lokalni ciganski ili belosvetski ološ, šta oni misle, hoće ili čime bi bili zadovoljni

  naši 'ideali' moraju biti mnogo viši, a iznad svega je Sveto Srpstvo
  Poslednji put ažurirao/la Боб Метјуз : 25.10.2017. u 19:24
  blood vs gold

 19. #19
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.633
  Reputaciona moć
  881

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  (...) „Нову српску фашистичку мисао треба потпуно игнорисати, то је група националистичких и мафијашких апологета и квазианалитичара, пропалих новинара и интелектуалаца у покушају“, (...)


  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Urosiuss Pogledaj poruku
  Jako dobar tekst, ali sta je zapravo Srbija. Pasicevska Srbija?
  (...)
  E на то питање Слободан Антонић-Какани нема одговор.

 20. #20
  Buduća legenda veliki krang (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.026
  Reputaciona moć
  522

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Боб Метјуз Pogledaj poruku
  kao i turbo/ciganski nacionalizam i ovakvo razmišljanje je nažalost, često ali jednako pogrešno, ta pomirljivost - koga boli **** za taj lokalni ciganski ili belosvetski ološ, šta oni misle, hoće ili čime bi bili zadovoljni

  naši 'ideali' moraju biti mnogo viši, a iznad svega je Sveto Srpstvo
  Ja uvek razmišljam na taj način, da nam niko neće određivati šta treba da radimo i kako da se ponašamo. Jednostavno, mi smo civilizacioni iskorak u odnosu na taj ološ i možemo samo da budemo ponosni na to, a s vremena na vreme i da udaramo po ušima one kojima se takvo razmišljanje ne sviđa.
  https://www.youtube.com/watch?v=RP2u4wJcnS0

 21. #21
  Veoma poznat Sotir zvani djubre (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.684
  Reputaciona moć
  184

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio veliki krang Pogledaj poruku
  Upravo tako, za njih je Sloba samo izgovor da opravdaju svoje namere, a realno nije uopšte bio kriv za to. Osim ako se pod krivicu ne računa ovo što si rekao, vraćanje Vojvodine i KiM pod srpsku upravu, a oni to očigledno tako posmatraju...
  Pa to ti pricam . Da je odnos snaga u predsednistvu ostao 7:1 u njihovu korist to bi za njih bilo nesto prirodno i najnormalnije jer je ta drzava u svojoj sustini bila anti-srpska .. Medjutim taj novi odnos snaga koji je Milosevic uspostavio 4:4 u predsednistvu je u svojoj biti zaista bio neka vrsta balansa i ravnoteze ali oni su to dozivljavali kao srpsku hegemoniju ..

  - - - - - - - - - -

  Jer je eto njih svih zajedno 4 a Srbi sami imaju 4 .. To kad se tako kaze ispada da imaju pravo medjutim ako se uzme u obzir na cijoj krvi je nastala ta drzava i ko je svoju drzavnost uneo u nju onda i nije nelogicno da sami Srbi drze polovinu glasova .

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Колега, Милошевић није био никакав националиста. Он је у целини деловао у оквирима социјалистичкој вредносног и политичког система. То што су Срби деценијама били у подређенох позицији и њихови интереси стављани на последње место, не значи да Хрвати и Словенци имају право да се буде када неко покуша да ту правду исправи.

  Хрвати нису били спремни на то да живе као једнаки, да деле заједничку државу и оставе простора за остваривање интереса других. Дакле, понели су се тако да је наставак 'брака' био немогућ за другу страну, јер је од ње захтевано да жртвује све док сами Хрвати нису били спремна да дају било шта - а опет су они били ти који су први (уз Словенце) иступили из заједнице.

  Дакле, разумем о чему говориш, али то не мења ништа. То је као да се бавиш осећањима белих господара у Америци после еманципације робова.
  Pa opet ti kazem zavisi kako posmatras .. Iz naseg ugla ti njegovi postupci su ok nista ekspanzionisticki samo vracanje stvari na svoje mesto .. ali iz njihovog ugla to je imperijalizam . O kakvoj ti pravdi pricas u politici druze ? Svako se bori za sebe . I nije ti bas neko poredjenje to sa robovima u SAD .. Jesmo bili u podredjenom polozaju ali ti ga pretera ..
  A ja sam mama samo pio, ubila me je tuga nocas, ne pitaj me gde sam bio, tamo gde je isla ona.........

 22. #22
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Sotir zvani djubre Pogledaj poruku
  Pa opet ti kazem zavisi kako posmatras .. Iz naseg ugla ti njegovi postupci su ok nista ekspanzionisticki samo vracanje stvari na svoje mesto .. ali iz njihovog ugla to je imperijalizam . O kakvoj ti pravdi pricas u politici druze ? Svako se bori za sebe . I nije ti bas neko poredjenje to sa robovima u SAD .. Jesmo bili u podredjenom polozaju ali ti ga pretera ..
  Поређење је есктремно али и савршено прикладно. Бели господари (ово нема никакве безе са расама, јер су се за слободу робова на првом месту изборили управо белци) су свакако били оштећени, али то не значи да су имали морално право да се жале. Исто је и са Хрватима и Словенцима. Проблем не може никао бити то што су Срби покушали да се изборе за једнакост, већ то што су други инсистирали на неравноправности. Дакле, небитно је како посматрамо на ствари. То нам може помоћи да схватимо шта је ко мислио и осећао, али то не мења шта је у основи исправно.

  Ја говорим о моралном праву. Разуме се да на пољу политике морал не игра претерано важну улогу. По том питању не гајим никакве илузије.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 25.10.2017. u 19:46
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 23. #23
  Domaćin Боб Метјуз (avatar)
  Učlanjen
  18.05.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ИстБгд
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio veliki krang Pogledaj poruku
  Ja uvek razmišljam na taj način, da nam niko neće određivati šta treba da radimo i kako da se ponašamo. Jednostavno, mi smo civilizacioni iskorak u odnosu na taj ološ i možemo samo da budemo ponosni na to, a s vremena na vreme i da udaramo po ušima one kojima se takvo razmišljanje ne sviđa.
  nije stvar u 'civilizovanosti' (slažem se da u okolini Srbi tu nemaju premca do grčke na jugu i beča na severu), mislio sam na čest kukavni stav prema neprijateljima usred, jasno kao sunce, večitog derbija sa njima do istrebljenja  pitomi kao golub, budni kao poskok
  blood vs gold

 24. #24
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.633
  Reputaciona moć
  881

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Sotir zvani djubre Pogledaj poruku
  Sutra cu da kupim Vidojkovicevu knjigu
  Књига је живо срање. Боље купи његову књигу прича "Бог ти помогао". То је задње добро што је написао.
  Нема панкер више идеје за романе, нити хумора, напустила га "муза". Развукао псеудо-SF причицу на довољно страна да буде роман.
  Слободан Антонић-Какани му хвали књигу јер је потписао за Хамдију.
  А ако хоћеш баш добру књигу са злим титоистима у њој, купи "Тито је умро" од Мирјане Новаковић, издање Лагуна. Трилер за награду!
  Poslednji put ažurirao/la комшија : 25.10.2017. u 20:10

 25. #25
  Domaćin 12 hiljada (avatar)
  Učlanjen
  22.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Колин
  Poruke
  4.214
  Reputaciona moć
  130

  Podrazumevano Re: Слободан Антонић: „Извините, али Ваши зуби су у мом врату“

  Citat Original postavio Nan Elmoth Pogledaj poruku
  Ko priziva jugoslaviju u kuci mu bila.

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 31.08.2017., 01:42
 2. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 21.11.2012., 18:00
 3. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 22.10.2012., 17:15
 4. Слободан Антонић: Поуке избора 2012
  Autor комшија u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 11.05.2012., 14:46
 5. Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 22.11.2011., 12:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •