http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=360093&title=Oliver+Ivanovi%c4%87%3a+Pirova+pobeda+Srpske+liste

Lider Građanske inicijative SDP o rezultatima lokalnih izbora na Kosovu

Oliver Ivanović: Pirova pobeda Srpske liste

- Naš rezultat je u okvirima koje smo predviđali. Ne možemo biti zadovoljni rezultatima, ali idemo dalje. Moram još jednom da istaknem da su uslovi bili teški, da je ogromna mašinerija radila za Srpsku listu...Srpska lista nije bila naš rival. Naš rival je bila i čitava Vlada Srbije, sa svim svojim potencijalima. Kada to uzmete u obzir, možda i nismo loše prošli, rekao je danas u obraćanju novinarima Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, komentarišući ishod jučerašnjih lokalnih izbora na Kosovu, na kojima je bio kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice. U Severnoj Mitrovici pobedio je Goran Rakić, kandidat Srpske liste, sa osvojenih oko 80 odsto glasova, dok je za Ivanovića glasalo oko 19 odsto birača.

Ivanović je konstatovao da se radi o "Pirovoj pobedi" Srpske liste.

- Ono što mislim da će biti rezultat ovoga jeste da gube građani, da gubi grad i mislim da u krajnjem slučaju gubi i Srbija, ali to više nije naša briga. Neka se tim pitanjem bavi onaj koji će uživati u ovim rezultatima, ali ja mislim da je to jednostavno "Pirova pobeda"... Protiv velike organizacije, protiv tolikog budžeta koji je sto puta veći od sredstava koje smo mi imali na raspolaganju, prosto je bilo teško napraviti bolje od ovoga. Jednog dana Srpska neće moći da dovodi autobuse, da koristi sredstva javnih preduzeća i njihov potencijal i to će biti trenutak istine kada ćemo videti koliko vredi Srpska lista, istakao je Oliver Ivanović.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost na izborima bila 43,58 odsto, odnosno da je glasalo 809.637 građana. Srpska lista pobedila je u prvom krugu u devet od deset opština u kojima Srbi čine većinu, dok će u većini albanskih opština pobednici biti poznati nakon drugog kruga. Prištinski mediji prenose da će drugi krug biti organizovan u 18 opština, uključujući Prištinu, Južnu Mitrovicu, Đakovicu, Gnjilane, Prizren... CIK je naveo da "uočeni incidenti nisu ugrozili regularnost izbornog procesa", a KFOR je objavio da je situacija na dan održavanja izbora bila mirna.
"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pobeda Srpske liste u opštinama sa srpskom većinom "pokazala jedinstvo, slogu, kao i umeće Srba da prepoznaju važnost zajedničkog nastupa u onome što je za Srbe važno". "Sad ostaje da se radi i da se borimo za interese naših ljudi na Kosovu", kazao je Vučić posle svečanog početka izgradnje novog pogona NIS u Pančevu. Prema Vučićevom mišljenju, podrška koju je opozicija iz Beograda dala nekim drugim predstavnicima Srba na Kosovu "samo im je štetila jer kad je narod čuo ko ih podržava, sve im je bilo jasno". "Mislite: sedite u toploj sobi i dva puta napišete 140 karaktera na Tviteru i tako se dobiju izbori", smatra on.
"