Венето и Ломбардија за већу аутономију: "Нисмо Каталонија"
Рим -- Италијански региони Венето и Ломбардија организују саветодавне референдуме о већој аутономији, али одбијају било каква поређења са Каталонијом.

ИЗВОР: ТАЊУГ СУБОТА, 21.10.2017. | 11:48
Подели

У тим регионима сматрају да немају довољно користи од пореза које уплаћују у централну државну благајну.

Прошле је године негативна разлика између износа који су становници Венета уплатили на име пореза и добили назад кроз јавну потрошњу износила 15,5 милијарди евра, а у случају Ломбардије реч је од 54 милијарди евра.

Поређења ради, у Каталонији се ради о минусу од осам милијарди евра.

Председници Венета и Ломбардије Лука Заја и Роберто Марони, обојица чланови Лиге за Север, желели би располагати половином тог новца.

"То не би био проблем да су ти порези добро уложжени, али истина је да се на националном нивоу сваке године расипа 30 милијарди евра", рекао је Заја.

Референдум подржава читав десни центар, укључујући Берлусконијеву странку Форца Италиа, као и популистички Покрет пет звезда као и удружења послодаваца и синдикати, преноси регионална телевизија Н1.

Левичари, попут Комунистичке партије, сматрају пак да је реч о "расипању јавног новца" и "фарси" и позивају људе да не излазе на биралишта. Владајућа Демократска странка (леви центар) није се изјаснила, али неколико њених истакнутих чланова, попут градоначелника Милана, казало је да ће гласати за већу аутономију.

Референдуми су у складу с италијанским Уставом, који предвиђа да парламент можже регијама дати већу аутономију ако оне то затраже, објашњава професор уставног права Никола Лупо с римског Универзитета Луис.

У случају победе, Марони и Заиа планирају да затраже већа овлашћења у области здравства, образовања и инфраструктуре, као и овласћења које су иначе резервисана за државу као што су безбедност и имиграција, што су омиљене теме ЛИге за Север. За то би, међутим, требало променити Устав.

Марони понавља да ће се референдум одржати "у оквиру националног јединства" и да има за циљ "реформу односа између централне владе и регионалних влада".

Заја каже да је било какво повлачење паралела с Каталонијом покушај да се обесхрабре бирачи да гласају за већу аутономију.

Биралишта ће бити отворена од 7 до 23 сата.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=10&dd=21&nav_category=78&nav_id=1316680