Novi zakon o porodici koji se priprema u Hrvatskoj donosi niz novina na koje je javnost oštro reagovala. Po tom zakonu porodica bez dece nije porodica.
Kako prenose hrvatski mediji, predlog novog zakona o porodici koji je u sredu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju porodice i ona glasi:

"U smislu ovog Zakona porodicu čine: majka, otac i njihova deca, majka s detetom odnosno otac s detetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive".

I deo porodice u kojoj žive deca više neće biti porodica po novom zakonu, a radi se o deci koju odgajaju dve istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj deteta ima u određenim uslovima pravo na tzv. partnerska prava, koja su gotovo izjednačena s roditeljskim, novi zakon jasno im poručuje da oni nisu porodica, piše Jutarnji list.

Jutarnji list i Vijesti.hr navode da u Evropi ima malo država koje su u svojim zakonodavtsvima definisale porodicu i dodaju da je to učinila sada Hrvatska ali na taj način da ako nema dece, nema ni porodice.

Sada se postavlja pitanje i da li su prema novoj definiciji, porodica bake i deke sa unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, navode hrvatski mediji.

Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dete preminulo, smatraju porodicom ili ne?
http://www.blic.rs/vesti/svet/sok-zakon-u-hrvatskoj-porodica-bez-dece-nije-porodica/thlkw48

Овакав закон је потребан и у Србији не знам што се буне кад је закон ок.Додала бих још и да они сто су сами не могу да се баве децом лечењe, образовањe итд.Неке нво и повереница за родну равноправност тврде да је све ово дискриминација,и родитељи су дискриминисани јер им се ускраћује избор и намећу неке опције.

Колико држава са својим законима има права и треба да се бави породицом?