http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=09&dd=19&nav_category=206&n av_id=1305133

Korak ka istini: Koliko nas je otrovalo NATO bombardovanje


Beograd -- Predlog Inicijative za istinu o posledicama NATO bombardvanja Srbije dobio podršku predsednika Srbije, saznaju "Večernje novosti".
Izvor: Večernje novosti utorak, 19.09.2017. | 09:07
Podeli


Tanjug, arhiva
Kako navodi taj list, prema planu te Inicijative trebalo bi da se oformi nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice koje je NATO bombardovanje Srbije 1999. imalo po ljude i životnu sredinu.
Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Aleksandru Vučiću prosleđeni su ministarstvimazdravlja i životne sredine, a u preporukama se ističe neophpdnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije, navode "Novosti".

Iza te incjative stoji više od 100 stručnjaka različitih profila - hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, lekara, kao i pripadnika Vojske Srbije koji su bili aktivni posle bombardovanja u prikupljanju materijala i čiščenju terena od osiromašenog uranijuma.

Stručnjaci od države traže da im obezbedi novac za rad, što je preduslov da sami, bez uloge drugih zemalja, ispitamo kako su posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom uticale na zdravlje ljudi ali i na kompletno zagađivanje zemlje, vazuda, vode, pogotovo jer su bombardovana velika hemijska, energetska i naftna postrojenja.

Iako sručnjaci za sada nemaju čvrstih dokaza za tvrdnje da su bobardovanja postrojenja uzrokovala porast broja kancerogenih oboljenja, steriliteta, povećan broj autoimunih bolesti,smatraju da sve to ipak ima veze sa bombardovanjem 1999.

Да ли је ово по оној Черчиловој :
Формирај комисију ако хоћеш да никада не решиш случај
или
Ухлебљење подобних страначких кадрова
или
ће стварно да утврде колики је степен загађења Србије осиромашеним уранијумом.

Национална лабораторија ће моради да добије акредитацију, како би резултати
који се буду добили били валидан доказ на суду.