Грчки официр је ОДБИО да бомбардује Србе, па осуђен на затворску казну

Бомбардовање Југославије 1999. године оставило је неизбрисив траг у сећањима свих оних који су се тада затекли у нашој држави, али је за гест једног грчког капетана, који је одбио да својим бродом крене на Србе, мало ко чуо.

Година 1999. остаће у српском народу упамћена као година бомбардовања, страдања невиних цивила, наношења велике материјалне штете Србији. Грчка, иако чланица НАТО-а, из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима на СРЈ. Ипак, упутила је у јадранске воде свој ратни брод "Темистоклис".

У кратком документарном видеу која је Српска научна телевизија објавила на својој страници на Фејсбуку објашњено је да је посада била разочарана таквом одлуком своје владе.

Стога, капетан брода, потпоручник ратне морнарице, одбија да бомбардује СРЈ, окрећући свој брод "Темистоклис" и враћајући га назад у луку.

Маринос Ритсоудис, капетан који није хтео да учествује у нападу на СРЈ
Фото: Сцреенсхот / сцреенсхот
Маринос Ритсоудис, капетан који није хтео да учествује у нападу на СРЈ
пин он пинтерестсхаре ит
- Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ - рекао је Маринос Ритсоудис, капетан брода, а његову одлуку подржала је и готово цела грчка јавност.

Многи грчки морнари стали су уз свог капетана, народ га је подржао, али га је ипак војни суд 1999. осудио на две и по године затвора.http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ne-smemo-zaboraviti-ovog-coveka-grcki-oficir-je-odbio-da-bombarduje-srbe-pa-osuden-na/rbdwcky