SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u školu?
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u školu?

 1. #1
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.098
  Reputaciona moć
  912

  Thumbs down SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u školu?

  http://www.espreso.rs/vesti/drustvo/...-widget-home-v  SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete JEDNOG ĐAKA u školu?

  Bliži se 1. septembar, đaci će krenuti u školu - a roditelje će opet boleti glava!

  Polako se približava septembar, a sa njim i pripreme đaka za školu.
  Nekim roditeljima već nije dobro na samu pomisao koliko će im novca biti potrebno!

  Polako pravite spisak koji je sve duži, a znate da im je potrebno baš sve - od odeće i obuće, do olovaka i bojica. Čak ste i na more poneli blokčić da dopišete šta im je sve potrebno, štedeći na svemu, jer znate šta vas uskoro čeka.

  Kroz razgovor sa prijateljima shvatate da i oni prolaze kroz isto - neki čak razmišljaju o podizanju kredita, jer drugačije neće uspeti da izađu na kraj sa svim troškovima.

  Knjige, pribor i nova garderoba

  Početak školovanja deteta roditelje može koštati i do 15.000 dinara. U ovu sumu novca ulazi oprema za fizičko, pribor za likovno, različite sveske, blokovi za crtanje, pernica i ranac.


  Sada dolazimo i do najveća investicije, a to je svakako komplet udžbenika. Cena varira od 5.000 do 10.000 dinara, ako u obzir uzmemo i kompletnu lektiru, i to za đake nižih razreda osnovne škole, dok su udžbenici za učenike od petog do osmog razreda duplo skuplji.

  Mnogi roditelji se snalaze tako što uzimaju polovne udžbenike:

  - Mnogo je, zaista... Ni plata ne može da nas pokrpi za to. Evo dogovaramo se, menjamo dve za jednu, snalazimo se... - priča majka jednog đaka.

  Staro za staro menjaju i oni s jednim detetom, kada komplet iznosi gotovo polovinu njihove mesečne plate.

  - Za nove knjige treba oko 14.000 dinara - priča majka jednog đaka - Videćemo, ja ću dati knjige za peti i četvrti, a dobićemo za šesti. A radne sveske ćemo verovatno kupiti.

  Polovne knjige nisu zabranjene, ali izdavači udžbenike menjaju iz godine u godinu i prema rečima roditelja uvek morate kupiti nešto novo. Tako da, što je više udžbenika, kompleti su sve veći, a torba je sve teža.

  Sledeće na spisku, ali ne manje bitno, za opremanje đaka prvaka jeste ranac. Sami znate da se na rancu ne sme štedeti, jer je bitno da je kvalitetan zbog tereta koji će vaša deca nositi na leđima - koji je poprilično veliki, težina ide i do deset kilograma!

  Cene rančeva su uglavnom odraz kvaliteta. Na etiketama ćete naći od 1.000 do 3.000 dinara. Svaka stavka "plus" povećaće cenu, ali i kvalitet.

  Na kraju se biraju olovke i gumice, pernice, kao i oprema za muzičko i likovno koje deca posebno vole. Cene su možda na oko sitnica, ali, kako roditelji kažu – „malo po malo, nakupi se’’.

  Ovako se kreću cene tih "sitnica":  ernice (prazne): 200 - 500
  pernice (pune): 500 - 1.500
  sveske (sa tankim koricama): 20 - 50
  sveske (sa ojačanim koricama): 50 - 150
  vežbanka: 20
  rečnik: 20
  olovke: 30 - 70
  rezač: 20 - 50
  drvene bojice (komplet, 12 komada): 100 - 350
  vodene bojice (komplet, 12 komada): 70 - 150
  tempere (komp., 12 komada): 300 - 1.000
  voštane bojice (komplet, 12 komada): 50
  flomasteri (komplet, 12 komada): 80 - 350
  plastelin: 60 - 130
  računaljka: 500
  komplet lenjira: 250 - 400
  gumice: 10 - 100
  blok za crtanje: 35 - 50
  notne sveske: 20

  Cene variraju do 10 %

  Kada saberete sve, cifra koju dobijete na kraju može biti kao cela vaša mesečna plata. Još ako na to dodamo nove patike, novu garderobu - cifra premašuje prosečnu platu u Srbiji!

  Ne zaboravimo da su sveske, bojice, blokovi potrošna roba, pa je vremenom potrebno kupovati još toga, a onda na red dolazi i ekskurzija i drugi troškovi.

  (Espreso.rs) 2. #2
  Buduća legenda
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.399
  Reputaciona moć
  384

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  Uvek je to bilo tako i pre 40 godina i danas
  Smrt fašizmu i antifašizmu

 3. #3
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  36.042
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  Не брини Комшо. Слобода је близу. Чим напредни оду са власти а дођу наши.

  Besplatni udžbenici su ostvariv cilj
  17. avgusta 2017.
  Ustav Republike Srbije:
  Član 71.
  Svako ima pravo na obrazovanje.
  Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno.  Izvod iz EU Konvencije o pravima deteta:
  Član 28.
  1. Države članice priznaju pravo deteta na obrazovanje i, radi postepenog ostvarenja tog prava na osnovu jednakih mogućnosti, posebno:
  (a) proglašavaju osnovno obrazovanje obaveznim i besplatnim za sve…  U Srbiji više nije ni vest da ne postoji vladavina prava i da sama država ne poštuje svoje zakone i pravila. Ovih dana nam se i od strane čoveka koji pretenduje da bude diktator u Srbiji nameće da vladavina prava nije na vrhu prioriteta ove vlasti i da je to normalno, te da ćemo se time baviti u (neodređeno dalekoj, ali izgledno svetloj) budućnosti. Ipak, da li je to baš tako? Naravno da nije!

  Svaka društvena zajednica koja sebe naziva državom mora da ima skup pravila i zakona koji će da se poštuju uvek i u svakom slučaju od strane svih koji su njeni članovi, a to bi posebno trebalo da važi za one koji čine državnu administraciju i koji bi svojim primerom morali da pokažu kako to treba da izgleda. U suprotnom, ako nema poštovanja zakona, država se pretvara u haotičnu zajednicu gde važi pravo jačeg i glasnijeg i to je upravo ono što se trenutno dešava u Srbiji.

  Kakve to veze ima sa obrazovanjem? Svedoci smo da se svakog avgusta pokreće pitanje dostupnosti osnovnog obrazovanja i dilema da li udžbenici treba da budu besplatni ili je na roditeljima odgovornost i obaveza da ih obezbede. Tu dolazimo na teren vladavine prava, odnosno jasne obaveze koju je država sama preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta i propisala svojim Ustavom, a to je da omogući besplatno obrazovanje za sve njene građane. Ako se pogledaju dva izvoda sa početka ovog teksta vidi se da u njima ne postoji „ako“ ili „možda“, već je to preuzeta obaveza države Srbije! Tačka! Nema mesta diskusiji!

  Ipak, pre početka svake školske godine stižu nam demagoška objašnjenja kako nema novca za sistem besplatnih udžbenika i da je obrazovanje svakako besplatno, jer roditelji ne plaćaju školarinu. Ovo bi bilo tačno samo u slučaju da deca mogu da pohađaju nastavu bez udžbenika i ostalog pribora i da je jedini trošak plata učitelja i nastavnika. Naravno, ovo je nemoguće i svima je jasno da se knjige i nastavna sredstva moraju kupiti! Pa dobro, ko je onda dužan da to finansira? Ako ćemo da poštujemo Ustav i zakone Srbije onda je odgovor jasan – država! Ako želimo vladavinu prava, država Srbija mora da poštuje svoj najviši pravni akt i da obezbedi svim učenicima sve što je potrebno za njihovo školovanje!

  Pošto smo ovo razjasnili očekujem da prvo pitanje bude – Od kojih para i da li imamo dovoljno novca? Evo samo jedan mali primer na nivou AP Vojvodine, da pokažemo kako se trenutno neracionalno raspoređuju sredstva u budžetu, a koja bi mogla da se iskoriste na drugi način.

  U školskoj 2016/2017. u Vojvodini je u prvi razred osnovne škole upisano 17.879 učenika. Ako uzmemo cenu kompleta udžbenika za prvi razred, koja iznosi negde oko 7.800 dinara, dobije se da bi za kupovinu knjiga za sve učenike prvog razreda u Vojvodini bilo potrebno izdvojiti 139,5 miliona dinara. Pri čemu treba imati u vidu da su u tu cenu uračunati i PDV i cena u slobodnoj prodaji koja bi mogla da bude i niža ako bi se išlo na javnu nabavku. Odakle bi se to moglo platiti? Navešću samo jedan primer od mnogih na koje trenutna vlast baca novac poreskih obveznika.

  Budžetom za 2017. godinu, kao i rebalansom budžeta od juna ove godine, u budžetu AP Vojvodine je predviđeno 195 miliona dinara za rušenje i uklanjanje zgrade RTV Vojvodine koja je srušena tokom bombardovanja 1999. Tom prilikom je cela opozicija kritikovala visinu sredstava predviđenih za taj posao, jer je svima jasno da je to astronomska cifra za jedan tako relativno lak posao i spekulisalo se da će biti potrebno oko 50 miliona. Zatim je zbog sporosti javnih nabavki i uprave koja je sprovodila nabavku, posao odložen za sledeću godinu i sredstva su preneta u budžet za 2017. u istom obimu, opet uz negodovanje opozicije. Ipak, tu nije kraj! Tokom donošenja ranog rebalansa budžeta APV u junu, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović je na samoj sednici rekao da će posao biti urađen za 54 miliona dinara, ali je iznos opredeljenih sredstava ostao isti, 195 miliona RSD!

  Ako se vratimo na računicu, videćemo da je samo onaj deo prenaduvanog iznosa za rušenje zgrade RTV-a (razlika od 140 miliona RSD) dovoljan da se kupe udžbenici za sve prvake u Vojvodini! Da ponovimo još jednom, novac koji postoji u budžetu, jednostavnim preraspoređivanjem na realne potrebe građana bio bi dovoljan da se na teritoriji Vojvodine kupe udžbenici za sve đake prvake! Bez pomoći iz republičkog budžeta ili lokalne samouprave.

  Na kraju, svako ko je skeptičan može da postavi pitanje – „Koliki je iznos koji Pokrajina Vojvodina trenutno izdvaja za besplatne udžbenike? Nemoguće da jedna Vojvodina nema novca za ovo!“ I tu se dolazi do apsolutnog apsurda koji verno pokazuje brigu države o obrazovanju i poštovanju zakona. Odgovor je 0 (slovima: nula) dinara! Naime, postojao je program u budžetu APV za 2016. i početkom 2017. godine koji se odnosio na kupovinu knjiga za prvake, ali je on bio simboličnog karaktera, a junskim rebalansom je i ukinut! Govoreći u ciframa, za 2016. je bilo predviđeno 50.000 dinara za 5900 učenika (oko 8 i po dinara po učeniku!), a za 2017. godinu 10.000 dinara (1,7 dinara po učeniku), da bi junskim rebalansom ovaj program bio sveden na 0 dinara, kako je već rečeno.

  Poslanici pokreta Dosta je bilo su svaki put ukazivali na apsurdnost ovakvog odnosa pokrajinske SNS vlasti prema jednom od najvažnijih pitanja u državi, kakvo je sigurno besplatno obrazovanje za sve! Novac je potrebno „oteti“ iz ruku partokratije i usmeriti ga na realne i životne potrebe građana! Ovo nije pitanje politike, već vladavine prava kroz poštovanje usvojenih međunarodnih konvencija, osnovnih ljudskih prava i Ustava Srbije!  Dr Ivan Stijepović

  poslanik u Skupštini Vojvodine

  http://dostajebilo.rs/besplatni-udzbenici-su-ostvariv-cilj/

 4. #4
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  36.042
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  „Besplatno“ školovanje
  pre 19 sati  „Najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih“
  Erazmo Roterdamski

  Roditelji đaka u Srbiji dobro znaju da školovanje nije besplatno, iako je po zakonu obavezno završiti osnovnu školu.

  Za neku decu troškovi su smanjeni jer mogu dobiti besplatne udžbenike, ali za školski pribor i dodatnu opremu se već nekako moraju snaći. Roditelji mogu aplicirati za dobijanje besplatnih udžbenika, ali većina roditelja će biti prinuđena da ih kupi. Besplatne udžbenike će dobiti deca iz socijalno ugroženih porodica (porodica koje su korisnici socijalne pomoći), svako treće i naredno dete u porodici i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Uslov da svako treće i naredno dete dobije besplatne udžbenike je da dvoje dece imaju status učenika ili studenta.

  Ove godine će udžbenike dobiti oko 86 000 dece, dok ih je prošle dobilo oko 126 000. Primetna je ogromna razlika u broju dece koja su mogla prethodne školske godine iskoristiti pravo na besplatno školovanje u odnosu na ovu. Ne znamo da li je razlog tome to što smo „napredovali“ pa ima mnogo manje socijalno ugroženog stanovništva ili je razlog pad nataliteta.

  Uzmimo za primer dvoje dece koja idu u osnovnu školu, a najstarije dete je završilo srednju školu ili fakultet. Ni jedno od to dvoje dece osnovaca neće ostvariti pravo na „besplatno“ školovanje. Nije relevantno da li je najstarije dete zaposleno ili ne. Roditelji će morati da nabave udžbenike, radne sveske i dodatni školski pribor, osim ako nisu korisnici socijalne pomoći.

  Na sreću, postoje rešenja koja roditeljima mogu da umanje troškove. Neki udžbenici se mogu naslediti (ako imate od koga, a da je izdavač isti kao što škola traži) ili kupiti polovni. U prodavnicama koje se bave otkupom i prodajom polovnih udžbenika (u Novom Sadu ih ima sigurno pet) cene su bar duplo niže u odnosu na nove. Naravno, radne sveske se moraju kupiti nove. Takođe, izdavačka kuća „Eduka d.o.o“ se dosetila kako da spreči kupovinu polovnih, pa je za predmete matematiku, svet oko nas i prirodu i društvo napravila udžbenike sa radnom sveskom. Postoji po jedan udžbenik sa radnim listovima za svako polugodište. Ako se vaša škola odlučila za njihova izdanja, možete zaboraviti na kupovinu polovnih ili nasleđivanje.
  Veliki problem svakako imaju roditelji blizanaca jer oni moraju nabaviti dva kompleta. Jedan udžbenik nije dovoljan, jer oba deteta uče iste stvari u isto vreme i imaju kontrolni iz istog predmeta istog dana. Ako imaju i treće dete koje ide u vrtić opet ne ostvaruju pravo na besplatne udžbenike.

  Za niže razrede troškovi su niži jer ima manje predmeta, ali od petog razreda trošak raste, posebno od ove godine.

  Posao sa trgovinom polovnim udžbenicima uvek nađe svoj prostor, pa se to nekako mora sprečiti. Kako? Ministarstvo prosvete je našlo rešenje i za to. Od ove godine prisutna su tri „redizajnirana“ predmeta – fizičko i zdravstveno obrazovanje, tehnika i tehnologija i informatika, kao obavezan predmet. Uvešće se još i preduzetništvo i finansijska pismenost kao međupredmetno povezivanje. Ove promene pogađaju i nastavnike jer moraju proći obuke za te redizajnirane predmete.

  S obzirom da živimo u „naprednoj“ državi, reforme su uvek dobrodošle, pa će od ove školske godine učenici u nekim školama početi da nose školske uniforme. Nosiće ih đaci u školama u kojima su se učenici i njihovi roditelji opredelili za to. A ko će to platiti? Pa roditelji, naravno. Školske uniforme će nositi i oni koji su bili protiv toga, pa im ne preostaje ništa drugo nego da se pripreme za dodatni trošak. U osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Kaluđerici đaci nose uniforme već nekoliko godina.

  Brojne reforme koje je sadašnja vlast sprovela pretežno su predstavljale veće izdatke za roditelje, ali kvalitet školovanja se nije poboljšao. Ako ste se prepoznali u ovome, znajte da mi to želimo da promenimo. Osnovno i srednje obrazovanje mora biti zaista besplatno za SVE kategorije stanovništva i mora biti finansirano iz budžeta. Neophodno je da država ulaže u obrazovanje, a ne u finansiranje preduzeća sa negativnim bilansima i subvencije stranim investitorima koji su od Srbije stvorili državu sa najjeftinijom radnom snagom u Evropi. Dosta je bilo pogrešnih reformi školstva i „estetskih“ promena koje isključivo rezultiraju povećanim troškovima u porodičnom budžetu.

  Ljiljana Videčnik
  GO Novi Sad

  Izvori:
  http://ranac.rs/uniforme-u-svim-skolama-od-septembra/
  http://ranac.rs/novi-predmeti-i-djacke-uniforme/
  http://ranac.rs/stizu-besplatni-udzbenici/
  http://ranac.rs/wp-content/uploads/2017/03/katalogudzbenika.pdf
  https://eduka.rs/
  http://mondo.rs/a752159/Info/Drustvo/Skolske-uniforme-djaci-nose-vec-tri-godine-u-skoli-u-Kaludjerici.html

 5. #5
  Legenda
  Učlanjen
  05.02.2013.
  Pol
  ženski
  Poruke
  69.065
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  Једу говна са тим поласцима у школу. Све половно и вози!

 6. #6
  Buduća legenda Miller (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.002
  Reputaciona moć
  957

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  polovno nego sta

 7. #7
  Poznat јанпи (avatar)
  Učlanjen
  11.03.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.037
  Reputaciona moć
  222

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  Citat Original postavio Miller Pogledaj poruku
  polovno nego sta
  Можда плачу само они који су се опуштено проводили на мору у Августу.
  Овим осталима је свеједно-кад нема мора,не мора да буде ни књига
  Пиштаљка ти се позлатила Милораде !

 8. #8
  Moderator đavolčić (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zvornik
  Poruke
  29.388
  Reputaciona moć
  835

  Podrazumevano Re: SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete ĐAKA u ško

  Kao što je već mnogo puta rečeno espreso ne može biti izvor. Kada se dostavi drugi tema ide dalje. Dotle ključ.

Slične teme

 1. Sta zene, osim novca, vole kod muskaraca?
  Autor u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 56
  Poslednja poruka: 03.05.2004., 18:06
 2. 11. septembar
  Autor MartaV u forumu Istorija
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 09.10.2003., 03:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •