Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 61

Tema: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  107.095
  Reputaciona moć
  2300

  Podrazumevano Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН

  среда, 16. авг 2017
  Извор: РТС
  Аутор: Раде Мароевић @maroevic

  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку жестоко су расправљали пред амбасадорима Савета безбедности УН. Дачић је рекао да је забринут због заједничког става САД, Француске, Британије и Приштине око укидања Унмика. Русија против промене мандата или величине мисије УН на Косову.

  "Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатле беже овом балканском рутом? Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато не вређајте Србију", рекао је Дачић.
  Шеф српске дипломатије је, такође, рекао да "Србија и дан-данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије".
  "Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија", рекао је Дачић.
  Жестока расправа уследила је пошто је Читаку од амбасадора чланица Савета безбедности затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може "боље потрошити".
  Реплика Ивице Дачића

  Њен захтев подржали су представници САД, Велике Британије, Француске и Шведске, што је изазвало будрне реакције Дачића и руског амбасадора при УН Василија Небензје.
  "Нема основа да се смањује број извештаја Унмика пред Саветом безбедности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа", рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности "не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову".
  Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон
  Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је да растући буџет Унмика не одговара стању на терену, као и да нема потребе за тромесечним "жучним расправама" представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу.
  Дачић је, такође, упозорио де нема напретка када је реч о формирању Заједнице српских општина и правосуђу, упозоравајући да је споразум о ЗСО потписан пре четири године.
  "Увек можемо пронаћи разлог за одгађање... Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом", рекао је Дачић.
  Читаку је узвратила рекавши да Београд "опструише" серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифети Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.

  Овако је текла седница Савета безбедности УН:

  18.55 – Независност Косова није производ сецесионистичког покрета, већ консенсуалног распада бивше Југославије, рекла је Читаку, одговарајући на Дачићеве примедбе. Косовo има проблеме, али проблеме какве ми имамо имају и остале балканске државе, рекла је Читаку.
  18.52 – Србија и дан-данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије, рекао је Дачић. "Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија", истакао је Дачић. "Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато не вређајте Србију", рекао је Дачић.
  18.48 – Дачић је, у додатној расправи, рекао да га брине што су САД, Француска и Британија, ускладиле ставове са Приштином око укидања Унмика. "О каквом партнерству разговарате?", упитао је Дачић. "Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатле беже овом балканском рутом?", рекао је Дачић.
  18.42 – Нема основа да се смањује број извештаја Унмика пред Саветом безбедности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа, рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности "не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову".
  18.35 – Руски амбасадор је упозорио на опасност од радикалних исламиста и осудио речник којим је, недавно, НАТО упозорио власти у Приштини на наводне руске активности на Косову. Небензја је такође упозорио на могуће последице такве политике, посебно у Македонији и у Црној Гори. "Русија се није мешала, већ је Русија оптуживана да се меша", рекао је руски амбасадор.
  18.31 – Политичари у Приштини се осећају заштићено и не испуњавају договоре из Брисела, рекао је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја. У светлу напада на косовске Србе и остале неалбанце, тражимо гаранције за њихову безбедност.
  18.21 – Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт подржао захтев САД и Приштине да се мисија УН на Косову постепено приводи крају, наводећи да растући буџет Унмика не одговара стању на терену. Такође, Рајкрофт је рекао да нема потребе за тромесечним "жучним расправама" представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу. Смањење ангажмана УН на Косову подржали су и представници Француске и Јапана.
  18.00 – Други човек кинеске мисије при УН Ву Хаитао успротивио се иницијативи да се смањи или укине мисија светске организације на Косову, наглашавајући значај Унмика.
  17.20 – Сједињене Америчке Државе затражиле да Косово што пре формира нову владу, ратификује споразум о граници са Црном Гором и направи кораке ка изградњи мултиетничког друштва, рекла је заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон. Она је затражила и да се постепено смањи и на крају укине мисија УН на Косову, као и да се извештаји Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци.
  17.20 – "ОВК није терористичка армија већ најуспешнија ослободилачка војска у историји", рекла је Вљора Читаку.
  17.13 – Читаку је оптужила Београд да "опструише" серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифети Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.
  17.02 – Представница Косова Вљора Читаку затражила је окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може "боље потрошити". Уместо смањења, видимо да буџет Унмика расте.
  17.00 – Желимо да пронађемо трајно решење за косовски проблем. Обострано прихватљиво решење мора да узме у обзир права и интересе и Срба и Албанаца, рекао је Дачић.
  16.50 – На Косово се вратило 1,9 одсто протераних Срба, рекао је Дачић и од генералног секретара УН и шефа Унмика затражио да се податке о избеглим и протераним Србима врате у извештаје о Косову. Дачић је навео да данас у Приштини живи 100 пута мање него пре 30 година.
  16.37 – Дачић је упозорио на "огромну политичку нестабилност" на Косову. Шеф српске дипломатије је, такође, рекао и да правосуђе на Косову "није у стању или не жели" да процесуира починиоце злочина над Србима. Навео је одлуке косовских судова да ослободе Самија Љуштакуа и Љирима Јакупија, познатог и под надимком "командант Наци", обустављање истраге о убиству Срба у Старом Грацку, као и непроналажење починилаца убиства српских дечака крај реке Бистрице.
  16.31 – Нема напретка о формирању Заједнице српских општина и правосуђу, рекао је Дачић, упозоравајући да је споразум о ЗСО потписан пре четири године. "Увек можемо пронаћи разлог за одгађање... Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом", рекао је Дачић.
  16.24 – Амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН обраћа се министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је истакао значај редовног тромесечног извештавања Савета безбедности о стању на Косову. Дачић је критиковао извештај Унмика наводећи да је изостао део који се односи на притиске на косовске Србе током изборног процеса.
  16.15 – Танин је поручио да би дијалог Београда и Приштине требало да се настави што пре, истичући да "постизање фер, тешких и често болних компромиса изискује снажно лидерство са свих страна".
  16.07 – Редовни тромесечни извештај генералног секретара УН представља шеф Унмика Захир Танин, који се у рад седнице укључио путем видео-линка и поздравио иницијативу председника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову.
  16.00 – Очекује се почетак седнице Савета безбедности УН којој председава Египат.

  ****************
  Морам признати да је овога пута И.Дачић заиста добро бранио интересе Србије АЛИ ДА НАЈВИШЕ ТРЕБА ЗАХВАЛИТИ РУСИЈИ И КИНИ !!!
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.257
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1469

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Neka "Miljacka" predlozi da se UN vrati na Kososvo i Metohiju , a da se uklone oni iz Eurupice , ako sme ...!
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 3. #3
  Domaćin Lord Gledston (avatar)
  Učlanjen
  26.08.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PLANETA ZEMLJA
  Poruke
  3.157
  Tekstova u blogu
  493
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Nije mi jasno,i ne odobravam,sto Srbija placa dugove Kosova,iz vremena,kada su bili u sastavu Jugoslavije.Oni tvrde,da su nezavisna Republika Kosovo.Ako vec to tvrde,
  onda neka sami placaju svoje dugove.Svaka nova Drzava,postaje pravni sledbenik,one bivse.Mi u Srbiji,krivi smo,sto od svojih usta odvajamo,da placamo tudje dugove.
  MENS SANA IN CORPORE SANO!

 4. #4
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  dugovi se placaju zato sto za medjunarodno pravo kosmet nije nezavisan, sta god ameri doneli

  zato se i vode pregovori pod usa kispbranom, mic po mic da mi odustanemo sami od toga da je kosovo srbije u nasem ustavu
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 5. #5
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  18.746
  Tekstova u blogu
  58
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Сасвим добар наступ Дачића.
  Волим кад је овако ку**евит у УН...
  Poslednji put ažurirao/la Роло Томази : 18.08.2017. u 01:20

 6. #6
  Zaslužan član DeeLite (avatar)
  Učlanjen
  21.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  137.868
  Reputaciona moć
  3967

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  štaznam, možda grešim dušu, možda sam ciničan, maliciozan, al meni se nekako čini da sve što naši političari rade, oni to rade za domaću publiku, a ne da bi postigli cilj
  mukami

 7. #7
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  ne gresis sada, oduvek gresis

  sta da radi drugo na sednici u un, sto bi tebe zadovoljilo? da pece rakiju? da pripali mekejna?
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 8. #8
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.071
  Reputaciona moć
  912

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!


 9. #9
  Zaslužan član DeeLite (avatar)
  Učlanjen
  21.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  137.868
  Reputaciona moć
  3967

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  ma pusti mene, ja sam nebitan...

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  to upravo sada gledam
  mukami

 10. #10
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  18.746
  Tekstova u blogu
  58
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio DeeLite Pogledaj poruku
  štaznam, možda grešim dušu, možda sam ciničan, maliciozan, al meni se nekako čini da sve što naši političari rade, oni to rade za domaću publiku, a ne da bi postigli cilj
  И јеси и ниси у праву; ко зна шта заиста мисле, шта раде и какве се игре иза кулиса играју. Кад се оволико лаже- немогуће је знати када си чуо неку истину. Све је, мање више лични утисак, од случаја до случаја...

 11. #11
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  vazno je da su ds, spo i ldp patriote celih 30 godina

  koji ste vi kvarnjaci
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  06.01.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.227
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Lako je Dacicu da glumi heroja kad je prvi uz AV potpisao predaju 2013. Sad se to samo finalizira polako.

  Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka

 13. #13
  Zaslužan član DeeLite (avatar)
  Učlanjen
  21.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  137.868
  Reputaciona moć
  3967

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  to s kosovom je odavno rešeno, sad je samo fora da se obradi narod
  mukami

 14. #14
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio Nista Pogledaj poruku
  Lako je Dacicu da glumi heroja kad je prvi uz AV potpisao predaju 2013. Sad se to samo finalizira polako.

  Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka
  bas ste zapeli.

  gresis sinak,. gresis. prividja ti se po mraku

  vec smo opsirno pisali o briselskim sporazuiumima i ovde sam postavljao intervju borka kako su on i bota sve dogovorili sa siptarima. av je zatekao sporazum i nije bilo moguce menjanje, pa ni ti takak koji se zoves nista
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 15. #15
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  18.746
  Tekstova u blogu
  58
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio DeeLite Pogledaj poruku
  to s kosovom je odavno rešeno, sad je samo fora da se obradi narod
  Није ту ништа решено док се не потпише.
  Повремено и великима затреба међународно право, и треба сачекати такав период.

 16. #16
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  i dokle vise da lazete i lupetate stavri koje smo 150x resili na krsti

  shizofrenija? sad je ds kao za narod? ds branite kosovo? niko vam ne veruje i necete dobiti izbore nikad vise jer lazete
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 17. #17
  Zaslužan član DeeLite (avatar)
  Učlanjen
  21.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  137.868
  Reputaciona moć
  3967

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio Роло Томази Pogledaj poruku
  Није ту ништа решено док се не потпише.
  Повремено и великима затреба међународно право, и треба сачекати такав период.
  potrebno im je zvanično priznanje, da, potpis...a na korak su od toga
  mukami

 18. #18
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  18.746
  Tekstova u blogu
  58
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio DeeLite Pogledaj poruku
  potrebno im je zvanično priznanje, da, potpis...a na korak su od toga
  Не верујем у то, али- видећемо.
  Није Вучић тако блесав- може да добија изборе још пет пута само на- "не дам Косово".

 19. #19
  Ističe se
  Učlanjen
  06.01.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.227
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio 27E Pogledaj poruku
  bas ste zapeli.

  gresis sinak,. gresis. prividja ti se po mraku

  vec smo opsirno pisali o briselskim sporazuiumima i ovde sam postavljao intervju borka kako su on i bota sve dogovorili sa siptarima. av je zatekao sporazum i nije bilo moguce menjanje, pa ni ti takak koji se zoves nista
  Slazem se. Ko zna ko je od Tita, Slobe i Tadica prodao teritoriju. Sad se, kao sto sam reko, samo finalizira. Samo sto je sad nadjena dovoljno usluzna vlast.

  Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka

 20. #20
  Iskusan КласичноЛибералан (avatar)
  Učlanjen
  28.04.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Golden State
  Poruke
  6.161
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Nisam pratio sednicu.

  Jesmo l' pobedili? Srbija pobedjuje? Yes?

 21. #21
  Zaslužan član DeeLite (avatar)
  Učlanjen
  21.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  137.868
  Reputaciona moć
  3967

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio Роло Томази Pogledaj poruku
  Не верујем у то, али- видећемо.
  Није Вучић тако блесав- може да добија изборе још пет пута само на- "не дам Косово".
  koji crni izbori
  on je doveden da prizna kosovo i oće da prizna
  ako ne prizna onda neće da bude više na vlasti
  mukami

 22. #22
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  32.985
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  895

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio 27E Pogledaj poruku
  vazno je da su ds, spo i ldp patriote celih 30 godina

  koji ste vi kvarnjaci
  Све власти од 2000 до данс имају ису политику. Нема ту никаквих политичких разлика.
  СРБИЈА , МОЈА ОТАЏБИНА
  http://forum.krstarica.com/showthread.php/472159-Moja-Srbija/page4

 23. #23
  Legenda
  Učlanjen
  07.10.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Tu, blizu ! Na puškomet odavde...
  Poruke
  60.316
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Najjači Dačić do sada.
  Od Slobinog vremena i bureka !
  Mislio sam da će Šiptarka zaplakati.
  To bi se i dogodilo, samo da je Dačić
  otpevao strofu refrena "Miljacke"....

 24. #24
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  18.746
  Tekstova u blogu
  58
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio DeeLite Pogledaj poruku
  koji crni izbori
  on je doveden da prizna kosovo i oće da prizna
  ako ne prizna onda neće da bude više na vlasti
  Ок.
  Ти рече своје, ја своје- видећемо.

 25. #25
  Buduća legenda kojeimedadam (avatar)
  Učlanjen
  18.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СТВАРНИ ЖИВОТ
  Poruke
  26.211
  Reputaciona moć
  8890

  Podrazumevano Re: Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН!!!

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН

  среда, 16. авг 2017

  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку жестоко су расправљали пред амбасадорима Савета безбедности УН. Дачић је рекао да је забринут због заједничког става САД, Француске, Британије и Приштине око укидања Унмика. Русија против промене мандата или величине мисије УН на Косову.

  "Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатле беже овом балканском рутом? Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато не вређајте Србију", рекао је Дачић.
  Шеф српске дипломатије је, такође, рекао да "Србија и дан-данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије".
  "Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија", рекао је Дачић.
  Жестока расправа уследила је пошто је Читаку од амбасадора чланица Савета безбедности затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може "боље потрошити".
  Реплика Ивице Дачића

  Њен захтев подржали су представници САД, Велике Британије, Француске и Шведске, што је изазвало будрне реакције Дачића и руског амбасадора при УН Василија Небензје.
  "Нема основа да се смањује број извештаја Унмика пред Саветом безбедности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа", рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности "не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову".
  Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон
  Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је да растући буџет Унмика не одговара стању на терену, као и да нема потребе за тромесечним "жучним расправама" представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу.
  Дачић је, такође, упозорио де нема напретка када је реч о формирању Заједнице српских општина и правосуђу, упозоравајући да је споразум о ЗСО потписан пре четири године.
  "Увек можемо пронаћи разлог за одгађање... Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом", рекао је Дачић.
  Читаку је узвратила рекавши да Београд "опструише" серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифети Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.

  Овако је текла седница Савета безбедности УН:

  18.55 – Независност Косова није производ сецесионистичког покрета, већ консенсуалног распада бивше Југославије, рекла је Читаку, одговарајући на Дачићеве примедбе. Косовo има проблеме, али проблеме какве ми имамо имају и остале балканске државе, рекла је Читаку.
  18.52 – Србија и дан-данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије, рекао је Дачић. "Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија", истакао је Дачић. "Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато не вређајте Србију", рекао је Дачић.
  18.48 – Дачић је, у додатној расправи, рекао да га брине што су САД, Француска и Британија, ускладиле ставове са Приштином око укидања Унмика. "О каквом партнерству разговарате?", упитао је Дачић. "Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатле беже овом балканском рутом?", рекао је Дачић.
  18.42 – Нема основа да се смањује број извештаја Унмика пред Саветом безбедности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа, рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности "не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову".
  18.35 – Руски амбасадор је упозорио на опасност од радикалних исламиста и осудио речник којим је, недавно, НАТО упозорио власти у Приштини на наводне руске активности на Косову. Небензја је такође упозорио на могуће последице такве политике, посебно у Македонији и у Црној Гори. "Русија се није мешала, већ је Русија оптуживана да се меша", рекао је руски амбасадор.
  18.31 – Политичари у Приштини се осећају заштићено и не испуњавају договоре из Брисела, рекао је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја. У светлу напада на косовске Србе и остале неалбанце, тражимо гаранције за њихову безбедност.
  18.21 – Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт подржао захтев САД и Приштине да се мисија УН на Косову постепено приводи крају, наводећи да растући буџет Унмика не одговара стању на терену. Такође, Рајкрофт је рекао да нема потребе за тромесечним "жучним расправама" представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу. Смањење ангажмана УН на Косову подржали су и представници Француске и Јапана.
  18.00 – Други човек кинеске мисије при УН Ву Хаитао успротивио се иницијативи да се смањи или укине мисија светске организације на Косову, наглашавајући значај Унмика.
  17.20 – Сједињене Америчке Државе затражиле да Косово што пре формира нову владу, ратификује споразум о граници са Црном Гором и направи кораке ка изградњи мултиетничког друштва, рекла је заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон. Она је затражила и да се постепено смањи и на крају укине мисија УН на Косову, као и да се извештаји Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци.
  17.20 – "ОВК није терористичка армија већ најуспешнија ослободилачка војска у историји", рекла је Вљора Читаку.
  17.13 – Читаку је оптужила Београд да "опструише" серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифети Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.
  17.02 – Представница Косова Вљора Читаку затражила је окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може "боље потрошити". Уместо смањења, видимо да буџет Унмика расте.
  17.00 – Желимо да пронађемо трајно решење за косовски проблем. Обострано прихватљиво решење мора да узме у обзир права и интересе и Срба и Албанаца, рекао је Дачић.
  16.50 – На Косово се вратило 1,9 одсто протераних Срба, рекао је Дачић и од генералног секретара УН и шефа Унмика затражио да се податке о избеглим и протераним Србима врате у извештаје о Косову. Дачић је навео да данас у Приштини живи 100 пута мање него пре 30 година.
  16.37 – Дачић је упозорио на "огромну политичку нестабилност" на Косову. Шеф српске дипломатије је, такође, рекао и да правосуђе на Косову "није у стању или не жели" да процесуира починиоце злочина над Србима. Навео је одлуке косовских судова да ослободе Самија Љуштакуа и Љирима Јакупија, познатог и под надимком "командант Наци", обустављање истраге о убиству Срба у Старом Грацку, као и непроналажење починилаца убиства српских дечака крај реке Бистрице.
  16.31 – Нема напретка о формирању Заједнице српских општина и правосуђу, рекао је Дачић, упозоравајући да је споразум о ЗСО потписан пре четири године. "Увек можемо пронаћи разлог за одгађање... Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом", рекао је Дачић.
  16.24 – Амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН обраћа се министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је истакао значај редовног тромесечног извештавања Савета безбедности о стању на Косову. Дачић је критиковао извештај Унмика наводећи да је изостао део који се односи на притиске на косовске Србе током изборног процеса.
  16.15 – Танин је поручио да би дијалог Београда и Приштине требало да се настави што пре, истичући да "постизање фер, тешких и често болних компромиса изискује снажно лидерство са свих страна".
  16.07 – Редовни тромесечни извештај генералног секретара УН представља шеф Унмика Захир Танин, који се у рад седнице укључио путем видео-линка и поздравио иницијативу председника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову.
  16.00 – Очекује се почетак седнице Савета безбедности УН којој председава Египат.


  Морам признати да је овога пута И.Дачић заиста добро бранио интересе Србије АЛИ ДА НАЈВИШЕ ТРЕБА ЗАХВАЛИТИ РУСИЈИ И КИНИ !!!
  НИЈЕ РЕКАО НИ ПОЛА ОД ОНОГ ШТО ЈЕ ТРЕБАО...

  ...АЛИ ЈЕ ЗАТО НАГЛАСИО ВАЖНОСТ АНТИУСТАВНОГ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА КОЈИ ИГНОРИШЕ РЕЗОЛУЦИЈУ 1244 СБ УН...

  16.31 – Нема напретка о формирању Заједнице српских општина и правосуђу, рекао је Дачић, упозоравајући да је споразум о ЗСО потписан пре четири године. "Увек можемо пронаћи разлог за одгађање... Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом", рекао је Дачић
  СРБИЈА МИ ЈЕ СВЕ - А ЗА СВЕ ОСТАЛО - НИШТА МИ НЕ ТРЕБА БЕЗ СРБИЈЕ

Slične teme

 1. Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 18.07.2012., 06:04
 2. Odgovora: 110
  Poslednja poruka: 13.10.2008., 08:54
 3. Последњи бој на косову
  Autor OrthodoxCelt u forumu Politika
  Odgovora: 74
  Poslednja poruka: 24.02.2006., 18:59

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •