Жарко Јокановић: Писмо послушног грађанина Србе - робље његових „успеха“
http://www.nspm.rs/hronika/zarko-jokanovic-pismo-poslusnog-gradjanina-srbe-roblje-njegovih-uspeha.html

Ви који сте уверени да живите бољи живот о којем слушате у његовим говорима, упркос крчању својих црева, ви који главу уплашено сагињете брже него што и помислите да је подигнете, ви који хитро повлачите своје захтеве за веће плате после оптужбе да је непатриотски што недовољно трпите глад своје деце – за боље и нисте. И треба да вас газе. Јаче, брже, боље... Јер, верујете да је нормално да се за плате радника једне фабрике издваја мање од 2% укупних трошкова те фабрике. Чиме сте постали уникати светских размера, који се радују што готово бесплатно раде за робовласнике. Којима ту могућност бесплатног рада усхићено плаћате својим парама из буџета. Чак сте и појам мазохизма надоградили сопственом глупошћу.

И док вас плаше да ће Фиат отићи из Србије, ако радници наставе да штрајкују тражећи веће плате и боље услове рада, прећуткују вам да је плата запослених у аутоиндустрији у Србији трећа најнижа на свету. Гори су једино Индија и Мексико. У Кини је плата два пута већа него у Србији, у Бразилу и Пољској три пута, у Чешкој четири, а у Словачкој пет пута. Док вас премијерка, која вам глуми савезника, оптужује да сте политички мотивисани и изманипулисани. А нико од вас њу не упита да ли је постала портпарол ваших тлачитеља добровољно или из неког другог разлога. Тим пре што председник Привредне коморе каже да “продаја Фијатових аутомобиле расте у земљама ЕУ”. Једино вам нико није објаснио зашто не расту и ваше плате, ако већ расте продаја. И нико вам није објаснио шта је било са десетинама пута поновљеном лажи трулог вође да је са Путином договорио извоз аутомобила у Русију. Само што није почео. Сад ће. За месец, за два, за пет... И тако пет година лажних обећања, која ви трпите. Снисходљиво. И верујете. Као што су веровали и радници Гоше. Који су за последња два месеца примили по 100 динара, иако сваком од њих дугују око 600.000 динара вишемесечних неисплаћених плата.

Истовремено, вођа је радницима пропалих друштвених фирми у Нишу обећао неисплаћене зараде - па их је слагао. Сада им држава шаље извршитеље. Као надокнаду за лаковерност. Србија има извршитеље за робље које не плати рачун за комуналије. А нема извршитеље за робовласнике које робље не исплаћује и по неколико година. Плени се имовина робова и чува се имовина робовласника. Кинеска компанија Хестил, која је власник Железаре у Смедереву, тражи од Владе Србије да промени Закон о раду и да се омогући лакше отпуштање радника који не желе да прихвате додатне радне норме. Дакле оне који неће да буду робље. А, пошто су српске робовласничке реформе на добром гласу – стиже још нових “инвеститора”. Који ће градити фабрике субвенцијама из српског буџета. Што нам је открио Алфред Фелдер из Управног одбора аустријске компаније “Цумтобел”. Градиће фабрику у Нишу, јер је Србија одабрана због “високе незапослености, ниских плата и субвенција од 8 милиона евра”. У фабрици ће радити 150 радника, што значи да ће држава платити 53.333 евра по раднику. У преводу: “инвеститори” десет година неће платити ниједног радника из свог џепа. А ко се уградио у тих 8 милиона евра субвенција – сазнаће се. Некада. Можда. До тада ћете ви викендима ићи у супермаркете - да би на дегустацијама нахранили сопствену децу.

Зато вас поздрављам вашим традиционалним поздравом:

Робовласник сад вас тлачи – јер сте глупи, иако сте јачи.

Заувек ваш

послушни грађанин,

Срба

П. С.

Није увреда насловна страна НИН-а, нити писање НИН-а који детектује зло власти. Увреда су они који то зло праве. И који оптужују НИН што се усуђује да то зло примети и критикује.
...