PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt s r
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 38

Tema: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt s r

 1. #1
  Ističe se
  Učlanjen
  03.10.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  OD GLAVE ZETE DO GRADA SPUZA
  Poruke
  2.482
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt s r

  PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt s realnošću, uvek željan pažnje...

  Džerald Post, direktor programa za političku psihologiju Univerziteta „Džordž Vašington“, punih dvadeset godina radio je u Centralnoj obaveštajnoj službi (CIA), gde je osnovao specijalizovanu službu za izradu psiholoških profila svetskih lidera za potrebe američke vlade. Analizirao je ponašanje svih vodećih političara s Bliskog istoka, Sadama Huseina, Gadafija, a s prostorom Balkana upoznao se devedesetih, kad je za Belu kuću uradio profil Slobodana Miloševića, koji su američke diplomate dobile neposredno pre početka pregovora u Dejtonu.

  Značajan aspekt ovog tipa ličnosti na vlasti predstavlja način na koji pokušava da ulogom vođe zadovolji svoje psihološke potrebe. Primarni cilj je da stekne priznanje, popularnost i slavu. Ta težnja za priznanjem proizilazi iz njihove izuzetne egocentričnosti, snažne ambicije i grandioznih fantazija. Pokretački poriv koji leži u pozadini ove potrage je, međutim, unutrašnja praznina i nesigurnost u pogledu sopstvenog identiteta. Neki autori pišu i o „kompleksu Nobelove nagrade“ kao potrazi za priznanjem.

  Međuljudski odnosi redovno su poremećeni, i to na karakterističan način. Prisutna je sklonost ka iskorišćavanju drugih, uz zanemarivanje njihovih potreba i osećanja. Okružuju se obožavaocima, od kojih očekuju neprestano divljenje i laskanje.

  To, međutim, nije uzajamno koristan odnos, a verni sledbenik može da bude bezobzirno odbačen kad više nije od koristi. Ovaj nagli pad u nemilost često ume da zapanji i zbuni odbačenu osobu koja je pogrešno verovala da je njen junak visoko ceni. On je, međutim, zaista cenio samo to što mu obezbeđuje psihološku „hranu“, stalni priliv laskanja i divljenja, ali je nije video kao zasebnu osobu sa sopstvenim potrebama, već više kao sopstveni produžetak. To su često izuzetno šarmantne i prijatne osobe u društvu, što doprinosi njihovoj sposobnosti da lažno očaraju bliske osobe. Za njega je, međutim, karakteristično da teško može dugo da održi lojalne odnose.

  Potreba za dodvoravanjem uslovljava osetljivost na najmanju uvredu i kritiku. Ranjiv je, lako ga je povrediti i on preduzima složene manevre kako bi izbegao da bude povređen. On može da stavi masku hladne ravnodušnosti i da se obavije takozvanim „staklenim balonom“. Poput Malog Princa, veruju da žive sami u sjajnoj izolaciji, da vode slavan ali usamljenički život, opkoljeni neprobojnom ali providnom zaštitom. Pošto je tako ranjiv na psihološko povređivanje, on ne može sebi da priušti da prizna neznanje. Ukoliko želi da sačuva sliku o sebi kao o nekome ko je savršen i briljantan, niko ne može da mu prenese novo znanje i nijedan aspekt njegovog poimanja stvari ne može da bude pogrešan.

  Ovaj tip osoba na vlasti ima posebne psihološke prednosti u smislu očuvanja grandiozne slike o samom sebi. On zapravo može da restrukturiše svoju stvarnost na taj način što će da obezvredi ili čak eliminiše one koji prete njegovom krhkom samopoštovanju. To dovodi do toga da se vođa okružuje ulizicama koje osećaju potrebu svog lidera za nekritičkim dodvoravanjem i povlađivanjem, dok svi oni savetnici koji su se usuđivali da ga kritikuju ili mu donose neprijatne vesti naglo odlaze. Na taj način vođa može da bude u kontaktu s realnošću u psihološkom smislu, ali pošto se okružio zabrinutim ulizicama, moguće je da je potpuno izgubio kontakt s političkom stvarnošću. Vešt savetnik će u takvim okolnostima naučiti da pruža preporuke vođi na taj način što će naglašavati da su sve to zapravo njegove sugestije. "Slažem se s vašom sugestijom da...“

  Ovaj tip osoba u suštini ima savest, ali je to veoma rastegljiva savest. On iskreno veruje da se rukovodi visokim principima, ali može brzo da promeni stavove i obaveze zato što su se „okolnosti promenile“. Iskrena indignacija s kojom iznosi sud o moralnom neuspehu drugih često je u oštroj suprotnosti s njegovim sebičnim ponašanjem. Iako je to licemerno za nekoga sa strane, on je stvorio sliku o sebi kao o principijelnoj i skrupuloznoj osobi koja je bila prisiljena da promeni stav zbog promenjenih okolnosti. On uspeva da prenese iskrenost svojih uverenja drugima tako da će osoba koja nije upoznata sa situacijom u potpunosti biti ubeđena u njegovu iskrenost; i zaista, u tom trenutku on jeste iskren.

  Teško ga je dovesti u vezu s bilo kojim konstantnim uverenjima o svetu, protivniku itd. zbog toga što se ta uverenja menjaju. Povrh toga, više od bilo kojih drugih tipova ličnosti sve što ova ličnost kaže „sračunato je na efekat“.

  Za njega reči ne odražavaju duboko ukorenjena uverenja. One mu služe samo da bi se ojačale njegove lične pozicije i steklo divljenje i podrška. Jedino ključno i čvrsto uverenje jeste uverenje da se on nalazi u središtu svega. Ono što je dobro za njega, dobro je i za njegovu zemlju. U suštini, takav pojedinac počinje da veruje da nacionalni interes i nacionalna bezbednost zavise od njegovog ponovnog izbora i imenovanja na funkciju.

  Sklonost da bude u središtu svega ima zanimljive implikacije za njegovo viđenje protivnika. Možda je još značajnije to što je on sklon da znatno preuveličava uticaj koji može da ima na unutrašnje ili spoljašnje ponašanje drugih zemalja. Ove osobine stvaraju izvesne ozbiljne probleme u rešavanju problema ili obradi informacija. Za njega problemi nisu, recimo, kakve pretnje ugrožavaju zemlju u ovom trenutku i šta može da se uradi kako bi se na te pretnje odgovorilo, već „kako ja mogu da iskoristim ovu situaciju da bih sačuvao ili povećao vlastiti ugled“. Potraga za informacijama sprovodi se na veoma javan način kako bi se vođa prikazao „u najboljem svetlu“.

  Generalno govoreći, ovaj tip ličnosti će se opredeliti za stil upravljanja u kome se on nalazi u centru, a istovremeno se stavlja veliki naglasak na „timski rad“ i na veliku grupu saradnika koji ga podržavaju. Zbog osetljivosti na uvredu i zbog slabosti njegovog samopoštovanja, postoji snažan pritisak da se izbegava neslaganje da bi se udovoljilo potrebi takve osobe za ohrabrivanjem i da bi se sprečilo da bude prikazana u lošem svetlu. Štaviše, zbog njegove potrebe da bude sveprisutan, da sve zna, veoma mu je teško da izloži novu informaciju. To bi značilo da je on neznalica, a to je neprihvatljivo. Svrha grupe nije da se iznose nove opcije ili stvara dodatni saznajni kapacitet za procenu tih opcija, niti čak podela rada; grupa služi za to da se udovolji ličnoj potrebi za pažnjom dotičnog pojedinca. Ipak, sledbenici mogu da mu izlože određene ideje, ali samo kao ulepšane ideje koje je on sam smislio i za koje oni ne mogu da preuzmu nikakvu zaslugu. Pametni pojedinci koji sami žele da zablistaju ne traju dugo u krugu takve osobe. Često na suptilan način uspeva da zavadi jednog savetnika protiv drugog da bi obezbedio svoj položaj gazde.

  Osoba je zaokupljena fantazijama koje imaju nerealne ciljeve. Ti ciljevi mogu da podrazumevaju sticanje neograničene moći, bogatstva, inteligencije, lepote ili slave. Ovakve fantazije često zamenjuju realno delovanje radi postizanja uspeha. Ali čak i kad se ciljevi postignu, to često nije dovoljno jer postoji kompulzivna sklonost ka ambicijama koje je nemoguće zadovoljiti.

  Osoba traži stalnu pažnju i divljenje i ova težnja je neutoljiva, tako da postoji stalna potreba za uveravanjem da je sve u redu, stalna zabrinutost koliko mu dobro ide, šta drugi misle o njemu i preterane reakcije na kritiku ili poraz koje mogu dovesti do osećanja besa, niže vrednosti, stida, poniženja i praznine.

  Pošto su toliko zaokupljene sobom, ove osobe nisu u stanju da saosećaju s drugima. Druge, zapravo, vide kao sopstvene produžetke, koji su tu samo da bi im pružili divljenje ili zadovoljstvo, tako da osoba koja se više ne doživljava kao psihološki korisna može naglo da bude odbačena. U međuljudskim odnosima često je prisutno iskorišćavanje drugih. Ove osobe koje umeju da budu izuzetno šarmantne često se opisuju kao „ajkule“.

  Jedan od aspekata „posebnih“ kvaliteta ovih osoba jeste i osećaj da imaju pravo na sve i šire ga oko sebe. One od drugih očekuju poseban tretman, očekuju da drugi rade šta one hoće i naljutiće se ako ne ispunjavaju njihove nerazumne zahteve. Po pravilu, ignorišu tuđa prava i potrebe, te stoga uglavnom nisu u stanju da dugo održe lojalne odnose.

  Kod ovog tipa ličnosti prisutan je izvestan broj očiglednih protivurečnosti. Tako, recimo, slika sujetne veličine koju prikazuje obično prikriva osećaj niže vrednosti, što objašnjava stalnu potragu ličnosti za slavom i popularnošću. Prisutna je velika glad za potvrđivanjem i sklonost da se realno tumačenje stvarnosti menja ukoliko je samopoštovanje ugroženo. Spoljna slika nepokolebljive moralnosti prikriva podmitljivu savest.
  http://www.kurir.rs/vesti/politika/2...-zeljan-paznje 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  29.04.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beocin
  Poruke
  2.257
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  CIA je pomogla NATO-u da nas bombarduju

 3. #3
  Ističe se
  Učlanjen
  03.10.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  OD GLAVE ZETE DO GRADA SPUZA
  Poruke
  2.482
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio Andrija28 Pogledaj poruku
  CIA je pomogla NATO-u da nas bombarduju
  Sto ne znaci da nemaju odlicne psihologe.

 4. #4
  Ističe se
  Učlanjen
  29.04.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beocin
  Poruke
  2.257
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio REMOVE KEBAB Pogledaj poruku
  Sto ne znaci da nemaju odlicne psihologe.
  Haha mani te tkz psihologe sačinjene od bivših agenata

 5. #5
  Ističe se Lord Gledston (avatar)
  Učlanjen
  26.08.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PLANETA ZEMLJA
  Poruke
  2.977
  Tekstova u blogu
  493
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Sta da kuvam ??? Kuvaj lazi i prevare,koje si u skoli ucio,kao Titove velike misli.Zaprzi sve to,ludim postupcima,poludelog Pozarevljanina Milosevica,pa sve to,zacini
  ludilom njegove "drugarice" Lujke,iz njene kuhinje.!!! Ovo je odgovor,na tekst : "STA DANAS DA KUVAM"!
  MENS SANA IN CORPORE SANO!

 6. #6
  Buduća legenda Milan od Gruze (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.447
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  745

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Vlas je kao droga.

  Veoma malo je onih koji su kadri da je nose.
  Poslednji put ažurirao/la Milan od Gruze : 23.06.2017. u 22:37

 7. #7
  Ističe se Darth Vader (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.255
  Reputaciona moć
  77

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Likana je njemu lek. ;-)

 8. #8
  Elita hypnotoad (avatar)
  Učlanjen
  22.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Вуковар
  Poruke
  18.844
  Reputaciona moć
  427

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  CIA psiholog rekao ono sto narod govori vec 5 godina.. Vucic je totalno prso s mozgom

 9. #9
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.417
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1296

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 10. #10
  Ističe se
  Učlanjen
  29.04.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beocin
  Poruke
  2.257
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Psiholozi sastavljeni od škart agenata CIA

 11. #11
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  17.720
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  390

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Није ова анализа која је у оптицају у ЦИА и у САД. Ово је она која је објављена, и врло је "танка".
  ово је испод просека...
  Ја босиљак садим- мени фридрих ниче!

 12. #12
  Elita crni lepotan (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  21.133
  Reputaciona moć
  579

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Što se tiče profila, mislim da je Vučićev profil kud i kamo gori od ovog opisanog. Nekako mi ovaj profil nije dovoljno zao.

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  Ovo je bilo ko svadba. Samo je falilo da ih patrijarh venča, kruniše, a onda i da hirotoniše Vučića za patrijarha nad patrijarsima...

 13. #13
  Iskusan petar.petrovic (avatar)
  Učlanjen
  01.04.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dembelija!!!!!
  Poruke
  6.457
  Reputaciona moć
  159

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Jaka mhuda zakljuciti da je Vucic okruzen ulizicama....Samo pogledas te face oko njega Nesu,Vulina i ostale kakve izraze lica prave kada Vucic prica i sve ti odmah jasno...
  Naravno da je izgubio kontakt sa realnoscu.
  Vučić Vranjancima: Kad budete šetali svetskim metropolama videćete cipele koje vi pravite!

 14. #14
  Legenda
  Učlanjen
  05.02.2013.
  Pol
  ženski
  Poruke
  69.065
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Психолог ЦИА има веће пацијенте у властитој земљи.

 15. #15
  Iskusan
  Učlanjen
  24.07.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ni na nebu ni na zemlji (cardak)
  Poruke
  6.414
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Ajde da bacimo koju kintu da ce mu smestiti Knezevic uz asistenciju Dacica

 16. #16
  Buduća legenda sunchaya (avatar)
  Učlanjen
  26.08.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  33.967
  Reputaciona moć
  3158

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Očekivala sam da saznam nešto novo. Mis'im ipak je agent CIAe.

 17. #17
  Poznat jolemisa (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okolina Lazarevca
  Poruke
  7.039
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio REMOVE KEBAB Pogledaj poruku
  PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt s realnošću, uvek željan pažnje...

  Džerald Post, direktor programa za političku psihologiju Univerziteta „Džordž Vašington“, punih dvadeset godina radio je u Centralnoj obaveštajnoj službi (CIA), gde je osnovao specijalizovanu službu za izradu psiholoških profila svetskih lidera za potrebe američke vlade. Analizirao je ponašanje svih vodećih političara s Bliskog istoka, Sadama Huseina, Gadafija, a s prostorom Balkana upoznao se devedesetih, kad je za Belu kuću uradio profil Slobodana Miloševića, koji su američke diplomate dobile neposredno pre početka pregovora u Dejtonu.

  Značajan aspekt ovog tipa ličnosti na vlasti predstavlja način na koji pokušava da ulogom vođe zadovolji svoje psihološke potrebe. Primarni cilj je da stekne priznanje, popularnost i slavu. Ta težnja za priznanjem proizilazi iz njihove izuzetne egocentričnosti, snažne ambicije i grandioznih fantazija. Pokretački poriv koji leži u pozadini ove potrage je, međutim, unutrašnja praznina i nesigurnost u pogledu sopstvenog identiteta. Neki autori pišu i o „kompleksu Nobelove nagrade“ kao potrazi za priznanjem.

  Međuljudski odnosi redovno su poremećeni, i to na karakterističan način. Prisutna je sklonost ka iskorišćavanju drugih, uz zanemarivanje njihovih potreba i osećanja. Okružuju se obožavaocima, od kojih očekuju neprestano divljenje i laskanje.

  To, međutim, nije uzajamno koristan odnos, a verni sledbenik može da bude bezobzirno odbačen kad više nije od koristi. Ovaj nagli pad u nemilost često ume da zapanji i zbuni odbačenu osobu koja je pogrešno verovala da je njen junak visoko ceni. On je, međutim, zaista cenio samo to što mu obezbeđuje psihološku „hranu“, stalni priliv laskanja i divljenja, ali je nije video kao zasebnu osobu sa sopstvenim potrebama, već više kao sopstveni produžetak. To su često izuzetno šarmantne i prijatne osobe u društvu, što doprinosi njihovoj sposobnosti da lažno očaraju bliske osobe. Za njega je, međutim, karakteristično da teško može dugo da održi lojalne odnose.

  Potreba za dodvoravanjem uslovljava osetljivost na najmanju uvredu i kritiku. Ranjiv je, lako ga je povrediti i on preduzima složene manevre kako bi izbegao da bude povređen. On može da stavi masku hladne ravnodušnosti i da se obavije takozvanim „staklenim balonom“. Poput Malog Princa, veruju da žive sami u sjajnoj izolaciji, da vode slavan ali usamljenički život, opkoljeni neprobojnom ali providnom zaštitom. Pošto je tako ranjiv na psihološko povređivanje, on ne može sebi da priušti da prizna neznanje. Ukoliko želi da sačuva sliku o sebi kao o nekome ko je savršen i briljantan, niko ne može da mu prenese novo znanje i nijedan aspekt njegovog poimanja stvari ne može da bude pogrešan.

  Ovaj tip osoba na vlasti ima posebne psihološke prednosti u smislu očuvanja grandiozne slike o samom sebi. On zapravo može da restrukturiše svoju stvarnost na taj način što će da obezvredi ili čak eliminiše one koji prete njegovom krhkom samopoštovanju. To dovodi do toga da se vođa okružuje ulizicama koje osećaju potrebu svog lidera za nekritičkim dodvoravanjem i povlađivanjem, dok svi oni savetnici koji su se usuđivali da ga kritikuju ili mu donose neprijatne vesti naglo odlaze. Na taj način vođa može da bude u kontaktu s realnošću u psihološkom smislu, ali pošto se okružio zabrinutim ulizicama, moguće je da je potpuno izgubio kontakt s političkom stvarnošću. Vešt savetnik će u takvim okolnostima naučiti da pruža preporuke vođi na taj način što će naglašavati da su sve to zapravo njegove sugestije. "Slažem se s vašom sugestijom da...“

  Ovaj tip osoba u suštini ima savest, ali je to veoma rastegljiva savest. On iskreno veruje da se rukovodi visokim principima, ali može brzo da promeni stavove i obaveze zato što su se „okolnosti promenile“. Iskrena indignacija s kojom iznosi sud o moralnom neuspehu drugih često je u oštroj suprotnosti s njegovim sebičnim ponašanjem. Iako je to licemerno za nekoga sa strane, on je stvorio sliku o sebi kao o principijelnoj i skrupuloznoj osobi koja je bila prisiljena da promeni stav zbog promenjenih okolnosti. On uspeva da prenese iskrenost svojih uverenja drugima tako da će osoba koja nije upoznata sa situacijom u potpunosti biti ubeđena u njegovu iskrenost; i zaista, u tom trenutku on jeste iskren.

  Teško ga je dovesti u vezu s bilo kojim konstantnim uverenjima o svetu, protivniku itd. zbog toga što se ta uverenja menjaju. Povrh toga, više od bilo kojih drugih tipova ličnosti sve što ova ličnost kaže „sračunato je na efekat“.

  Za njega reči ne odražavaju duboko ukorenjena uverenja. One mu služe samo da bi se ojačale njegove lične pozicije i steklo divljenje i podrška. Jedino ključno i čvrsto uverenje jeste uverenje da se on nalazi u središtu svega. Ono što je dobro za njega, dobro je i za njegovu zemlju. U suštini, takav pojedinac počinje da veruje da nacionalni interes i nacionalna bezbednost zavise od njegovog ponovnog izbora i imenovanja na funkciju.

  Sklonost da bude u središtu svega ima zanimljive implikacije za njegovo viđenje protivnika. Možda je još značajnije to što je on sklon da znatno preuveličava uticaj koji može da ima na unutrašnje ili spoljašnje ponašanje drugih zemalja. Ove osobine stvaraju izvesne ozbiljne probleme u rešavanju problema ili obradi informacija. Za njega problemi nisu, recimo, kakve pretnje ugrožavaju zemlju u ovom trenutku i šta može da se uradi kako bi se na te pretnje odgovorilo, već „kako ja mogu da iskoristim ovu situaciju da bih sačuvao ili povećao vlastiti ugled“. Potraga za informacijama sprovodi se na veoma javan način kako bi se vođa prikazao „u najboljem svetlu“.

  Generalno govoreći, ovaj tip ličnosti će se opredeliti za stil upravljanja u kome se on nalazi u centru, a istovremeno se stavlja veliki naglasak na „timski rad“ i na veliku grupu saradnika koji ga podržavaju. Zbog osetljivosti na uvredu i zbog slabosti njegovog samopoštovanja, postoji snažan pritisak da se izbegava neslaganje da bi se udovoljilo potrebi takve osobe za ohrabrivanjem i da bi se sprečilo da bude prikazana u lošem svetlu. Štaviše, zbog njegove potrebe da bude sveprisutan, da sve zna, veoma mu je teško da izloži novu informaciju. To bi značilo da je on neznalica, a to je neprihvatljivo. Svrha grupe nije da se iznose nove opcije ili stvara dodatni saznajni kapacitet za procenu tih opcija, niti čak podela rada; grupa služi za to da se udovolji ličnoj potrebi za pažnjom dotičnog pojedinca. Ipak, sledbenici mogu da mu izlože određene ideje, ali samo kao ulepšane ideje koje je on sam smislio i za koje oni ne mogu da preuzmu nikakvu zaslugu. Pametni pojedinci koji sami žele da zablistaju ne traju dugo u krugu takve osobe. Često na suptilan način uspeva da zavadi jednog savetnika protiv drugog da bi obezbedio svoj položaj gazde.

  Osoba je zaokupljena fantazijama koje imaju nerealne ciljeve. Ti ciljevi mogu da podrazumevaju sticanje neograničene moći, bogatstva, inteligencije, lepote ili slave. Ovakve fantazije često zamenjuju realno delovanje radi postizanja uspeha. Ali čak i kad se ciljevi postignu, to često nije dovoljno jer postoji kompulzivna sklonost ka ambicijama koje je nemoguće zadovoljiti.

  Osoba traži stalnu pažnju i divljenje i ova težnja je neutoljiva, tako da postoji stalna potreba za uveravanjem da je sve u redu, stalna zabrinutost koliko mu dobro ide, šta drugi misle o njemu i preterane reakcije na kritiku ili poraz koje mogu dovesti do osećanja besa, niže vrednosti, stida, poniženja i praznine.

  Pošto su toliko zaokupljene sobom, ove osobe nisu u stanju da saosećaju s drugima. Druge, zapravo, vide kao sopstvene produžetke, koji su tu samo da bi im pružili divljenje ili zadovoljstvo, tako da osoba koja se više ne doživljava kao psihološki korisna može naglo da bude odbačena. U međuljudskim odnosima često je prisutno iskorišćavanje drugih. Ove osobe koje umeju da budu izuzetno šarmantne često se opisuju kao „ajkule“.

  Jedan od aspekata „posebnih“ kvaliteta ovih osoba jeste i osećaj da imaju pravo na sve i šire ga oko sebe. One od drugih očekuju poseban tretman, očekuju da drugi rade šta one hoće i naljutiće se ako ne ispunjavaju njihove nerazumne zahteve. Po pravilu, ignorišu tuđa prava i potrebe, te stoga uglavnom nisu u stanju da dugo održe lojalne odnose.

  Kod ovog tipa ličnosti prisutan je izvestan broj očiglednih protivurečnosti. Tako, recimo, slika sujetne veličine koju prikazuje obično prikriva osećaj niže vrednosti, što objašnjava stalnu potragu ličnosti za slavom i popularnošću. Prisutna je velika glad za potvrđivanjem i sklonost da se realno tumačenje stvarnosti menja ukoliko je samopoštovanje ugroženo. Spoljna slika nepokolebljive moralnosti prikriva podmitljivu savest.
  http://www.kurir.rs/vesti/politika/2...-zeljan-paznje
  Nije to trebalo da objavi CIA.Mnogi posteni ljudi i koji nisu plasljivi za svoje radno mesto ce tako nesto isto reci.

 18. #18
  Ističe se
  Učlanjen
  29.04.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beocin
  Poruke
  2.257
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Bivši agent zašto je bivši

 19. #19
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  17.720
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  390

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio sunchaya Pogledaj poruku
  Očekivala sam da saznam nešto novo. Mis'im ipak je agent CIAe.
  Има Циа много боље аналитичаре од овог. Ово је неуспела анализа, у којој се врти иста мисао у десет варијација. Сумњам да су га проучили по овој "анализи".
  Ја босиљак садим- мени фридрих ниче!

 20. #20
  Ističe se
  Učlanjen
  29.04.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beocin
  Poruke
  2.257
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  CIA više nema dobrih ljudi

 21. #21
  Elita Роло Томази (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  17.720
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  390

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio Andrija28 Pogledaj poruku
  CIA više nema dobrih ljudi
  Има сјајне стручњаке и службе, али су лењи и кардинално им је лоша организација и руководство. Бирају се по политичкој подобности, а знамо куда то води.
  Ја босиљак садим- мени фридрих ниче!

 22. #22
  Stara legenda skura58 (avatar)
  Učlanjen
  11.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Danilovgrad
  Poruke
  89.019
  Tekstova u blogu
  625
  Reputaciona moć
  16800

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Stari su rekli:
  Daj čoveku vlast
  i ženi mnogo para
  pa ćes videti kakvi su.
  Poslednji put ažurirao/la skura58 : 24.06.2017. u 02:27
  Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima.

 23. #23
  Legenda
  Učlanjen
  07.10.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Tu, blizu ! Na puškomet odavde...
  Poruke
  60.317
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Opravi ga Amer.
  Svaka mu čast !

 24. #24
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  35.288
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio Andrija28 Pogledaj poruku
  Psiholozi sastavljeni od škart agenata CIA
  Андрија, шта ти мислиш о вучићевој болести?

 25. #25
  Buduća legenda Komunistkinja (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Стаљинград на реци Волги
  Poruke
  40.156
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  585

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG CIA NAPRAVIO VUČIĆEV PROFIL LIČNOSTI: Okružen ulizicama, izgubio kontakt

  Citat Original postavio skura58 Pogledaj poruku
  Stari su rekli:
  Daj čoveku vlast
  i ženi mnogo para
  pa ćes videti kakvi su.
  мислим да су били и противници генерализације
  Информационное бюро коммунистических и рабочих партий
  Живео Стаљин и светска револуција

Slične teme

 1. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 28.05.2012., 02:54
 2. Seksualni profil licnosti
  Autor Gost118 u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 179
  Poslednja poruka: 26.06.2011., 10:15
 3. psiholog????????????
  Autor u forumu Zdravlje
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 09.02.2004., 14:32
 4. Psiholog
  Autor studentkinja u forumu Zdravlje
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 04.12.2003., 21:13

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •