Почео десети Тамбурица фест


Јубиларни десети по реду “Тамбурица фест” почео је данас тачно у подне, отварањем изложбе слика са ликовне колоније “Пријатељи тамбурице” и представљањем фотографија некадашњег Дневниковог фоторепортера Мартина Цандира, у “Етно сокаку” у Католичкој порти.


]Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

У оквиру програма званично најбољег фестивала етно музике у Европи, до суботе, 24. јуна, наступиће више од 600 извођача из осам земаља.
Организатор “Тамбурица феста” Јован Пејчић и Мартин Цандир дошли су на идеју да у кафићима, посластичарницама, ресторанима, као и бутицима у Змај Јовиној и Дунавској улици, поставе изложбу фотографија са претходних девет година фестивала.
"Изложба обухвата сто фотографија, десет за сваку годину", објаснио је Мартин Цандир и додао да није било лако одабрати фотографије које ће обухватити све што се претходних година дешавало на фестивалу.Фото: Дневник (Бранислав Лучић)
Ове године се навршава 75 година од како постоји Ликовни круг, који се од почетка прикључио Тамбурица фесту, а у Католичкој порти изложен део слика.
"Интересантно је да смо направили један леп легат од више од сто уметничких дела, чији је мали део изложен у Католичкој порти" објаснио је Цандир и најавио да ће изложбу слика и фотографија моћи да погледају и посетиоцима у другим градовима Србије.Фото: Дневник (Бранислав Лучић
Цандир каже да је многима можда чудно што ће Бајага свирати на “Тамбурица фесту”, а да заправо не знају да је управо он компоновао две песме за Виду Павловић, која је једна од најпознатијих ромских певачица.
Представник за јавност “Тамбурица феста” Јелена Пејчић најавила је да ће у току данашњег дана променада тамбураша и културно-уметничкух друштава кренути из Католичке порте и ићи ће кроз центар града, а потом ће се разместити по баштама кафића.
Главна дешавања биће одржана на Тргу слободе од четвртка до суботе.
Фест ће у четвртак у 20.45 часова на Тргу слободе свечано отворити амбасадор Руске федерације Александар Чепурин, а потом се очекује наступ Великог тамбурашког оркестра Радио телевизије Војводине, а музичарима ће се на бини придружити и вокални солисти Душан Свилар и Новосађанин Ђорђе Чавић.
Под диригентском палицом Владимира Андропова од 22 до поноћи очекује се наступ Симфонијског оркестара руских народних инструмената московске филхармоније “НП Осипова”, којем ће се придружити солисти Дарја Рубцова и Александар Захаров.
У такмичарском програму у петак и суботу наступиће 15 оркестара, као и досадашњи победници фестивала који ће се надметати за гран при.
Такође, у петак наступају и финалисти емисије “Никад није касно”. Како је најављено, последњег дана фествала на Тргу слободе, посетиоце очекује и Бајагин наступ.
Ј. Вукашиновић

- - - - - - - - - -

https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/poceo-deseti-tamburica-fest-20-06-2017

- - - - - - - - - -

ja sam već bio a vi?

da li volite tamburicu?