Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 95

Tema: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

 1. #1
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.731
  Reputaciona moć
  513

  Podrazumevano Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Na Filozofskom fakultetu već neko vreme traje rat između pojedinih zaposlenih, čiji su koreni dosta složeni i duboki, ali se izlivi ovog konflikta u javnosti mogu posebno videti u proteklih par godina, najindikativnije u vreme pokušaja otpuštanja osmaniste Aleksandra Fotića i njegovom zamenom relativno nepoznatom Marijom Kocić, kao i blokadom funkcionisanosti samog Odeljenja zbog čega su studenti bili u neizvesnosti kada će im biti odobreni završni radovi, odnosno kada će uopšte moći da završe studije. U skorije vreme, ovaj sukob se zaoštrava i konkretno, trojica nastavnika (stručnjaku za rimsku istoriju, osmanisti i ekspertu za XIX vek) su u mogućnosti da će se simultano naći bez posla, a njihove stolice biti popunjene novim kadrovima.

  Evo zajedničkog saopštenja velikog dela zaposlenih na Odeljenju, objavljeno na Peščaniku:  Медијска кампања којом се омаловажава и деградира Одељење за историју и Филозофски факултет Универзитета у Београду наставак је неуспешне опструкције рада Одељења која је почела 2015. године, приликом избора управнице Одељења. Незадовољна организацијом избора која је изведена у складу с прописима, и заступајући став да је потребно изабрати проф. др Смиљу Марјановић Душанић која није имала подршку већине (за управницу је изабрана проф. др Данијела Стефановић тајним гласањем), група наставника, међу којима и доц. др Милош Ковић, проф. др Александар Фотић и проф. др Жарко Петковић, напустила је седницу и започела бојкот Већа Одељења, што се пренело и на већа Факултета. Организовани и континуирани бојкот седница Одељења за историју, о чему је била обавештена и инспекција Министарства просвете, угрожава наставни процес и интересе запослених и студената.

  Опструкција већа Факултета довела је до вишемесечних кашњења у доношењу свих одлука, те су се у правном вакууму нашле и колеге са историје које су опструкцији допринеле, верујући да им се овакав правни проблем не може догодити. Међутим, догодио се. Истеком избора у наставничка звања истекли су им и уговори о раду. Тиме се отворило и питање њиховог радног статуса.

  У јавности се креира погрешна слика да се ради о личном или политичком прогону појединих професора. Овим дописом желимо да јавност упознамо с прецизним подацима о статусу наставника Одељења за историју којима су истеком звања на која су бирани на одређено време истекли и уговори о раду.

  1. Др Александру Фотићу (1960) је 9. децембра 2015. истекло звање ванредног професора, тиме и уговор о раду. Тадашњи декан, проф. др Милош Арсенијевић, му је, пред истицање свог мандата крајем септембра 2015, уручио правно неутемељени „анекс“ уговора, тако да је др Фотић наставио да ради, са свим последицама које могу из тога проистећи.

  Упоредо с тим отворен је и конкурс за радно место ванредног професора за ужу научну област Општа историја новог века, на који се, поред др Фотића (трећи реизбор), јавила још једна кандидаткиња. У реферату који је потписала изабрана комисија констатовано је да кандидаткиња има већи број референци и испуњава кумулативан услов (за избор у доцента и ванредног професора истовремено), те је и предложена за избор у звање. Др Фотић је у каријери објавио само једну научну монографију 2000. године, и то докторску дисертацију одбрањену 1999, што према сада важећим прописима Филозофског факултета није довољно за избор у звање ванредног професора. Управо су покушаји да се поништи тај конкурс и довели до двогодишњих опструкција рада већа факултета. Читав конкурсни материјал доступан је на интернет страници Филозофског факултета.

  2. Др Милош Ковић (1969) је у звању доцента од 2007. године. У децембру 2016, кад је коначно најавио излазак књиге која ја најважнији услов за напредовање, покренута је процедура за његово унапређење у звање ванредног професора. Међутим, због блокаде Факултета у којој је активно учествовао, истекли су му звање доцента (трећи изборни период) и уговор о раду што је у надлежности Управе и Опште службе ФФ. На седници Изборног већа 1. јуна 2017. године усвојен је предлог одлуке за избор у звање ванредног професора.

  3. Др Жарку Петковићу (1967) је на седници Већа Одељења за историју децембра 2016. образована комисија за избор у звање (реизбор). У међувремену су му због опструкције Изборног већа, у којој је активно учествовао, истекли звање ванредног професора и уговор о раду. На седници Изборног већа 1. јуна 2017. године Веће је верификовало предложену комисију и донело одлуку о расписивању конкурса, чиме је покренута процедура избора.

  Без жеље да улазимо у даљу полемику, и реагујући искључиво због претходно објављених тектова у Данасу, Вечерњим новостима, Печату и Политици, остајемо у уверењу да ће се, у сарадњи Факултета, Ректората и Министарства просвете, правни проблеми решити и да ће бити превазиђена изузетно опасна ситуација, у којој се медијском кампањом, петицијама и мотивисањем студената на блокаду Факултета свесно производи додатно расуло, као простор за ванинституционално деловање и остваривање партикуларних интереса.

  Наставници Одељења за историју:

  Проф. др Андрија Веселиновић, ред. професор
  Проф. др Милош Јагодић, ред. професор
  Проф. др Радош Љушић, ред. професор
  Проф. др Синиша Мишић, ред. професор
  Проф. др Радивој Радић, ред. професор
  Проф. др Сузана Рајић, ред. професор
  Проф. др Никола Самарџић, ред. професор
  Проф. др Влада Станковић, ред. професор
  Проф. др Данијела Стефановић, ред. професор
  Проф. др Дубравка Стојановић, ред. професор
  Проф. др Радина Вучетић, ван. професор
  Проф. др Јелена Мргић, ван. професор
  Проф. др Марко Шуица, ван. професор
  Доц. др Чедомир Антић
  Доц. др Харис Дајч
  Доц. др Лариса Вилимоновић
  Доц. др Јелена Рафаиловић
  Доц. др Алексеј Тимофејев

  Наставници Одељења за историју Филозофског факултета

  Пешчаник.нет, 12.06.2017.
  Saopštenje je potom 14. juna objavljeno u Danasu, pod naslovom Pogrešna slika o političkom progonu.

  Relevantni članci koji su prethodili:

  * Pečat Др Милош Ковић – Час бешчашћа на Филозофском факултету (9. jun 2017)
  * Politika Филозофски факултет у мутним правним водама (9. jun 2017)
  * Večernje novosti KLjUČA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU: Profesori postaju ćate! (3. jun 2017)

  Miloš Ković je nešto poznatiji javnosti postao u proteklim godinama, istupajući povodom stogodišnjice Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a u žiži javnosti našao se u skorije vreme oko prilično vatrene prepirke sa Svetislavom Basarom u Danasu.
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 18.06.2017. u 21:01
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant. 2. #2
  Buduća legenda Rasejani Prorok (avatar)
  Učlanjen
  14.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  korak do bogatstva
  Poruke
  29.342
  Tekstova u blogu
  54
  Reputaciona moć
  690

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Pa jel smo od majmuna ili nismo?
  I ♥ Ceca

 3. #3
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.731
  Reputaciona moć
  513

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 4. #4
  Poznat Petar BSK (avatar)
  Učlanjen
  23.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  North side Belgrade
  Poruke
  9.838
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  302

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Осмелићу се да одговорим пошто знам да сигурно неко од професора прати форум.
  О њиховим унутрашњим сукобима не знам, нити ме занимају (иако има студената који целокупну ситуацију прате са нестрпљењем, ако неку шпанску серију). Једино о чему могу да пишем је однос професора са студентима.

  Један од узрока поделе на факултету је питање продужетка професуре др Александра Фотића. Професор Фотић на основим студијама предаје предмет Рану модерну историју заједно са Николом Самарџићем који и води хајку против њега. Некада је професор Фотић један од наших најбољих османиста, половини студената држао предавања у првом семсетру, а половини у другом (исто важи и за Самарџића). Међутим сада обојица држе по једној групи и оба семестра зато што су прекинули сваку сарадњу. Е сад, како теку часови код ова два професора ? Док професор Фотић марљиво ради са студентима, редовно одржава вежбе и предавања, професора Самарџића често нема, а када га има углавном се бави невезаним глупостима и својим личним животним догодовштинама. Енормна је разлика у знању између студената који су курс слушали код професора Самарџића и професора Фотића. Већина студената ипак прећутно прелази преко тога зато што су критеријуми код професора Самарџића и његовог асистента доцента Дајча изразито ниски. Испит код њих се своди на обично писање приказа који студенти крајње олако ураде. Ако би факултет остао без професора Фотића и тај читав период се свео само на Николу Самарџића то би била катастрофа. Самарџић том девојком из Ниша жели да елиминише професора Фотића и преузме потпуну контролу. Професори Ковић и Петковић су пали у немилост зато што су се дали у одбрану професора Фотића.

 5. #5
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  18.213
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  566

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Podržavam Kovića u svemu što je uradio zato što je jedan od retkih istoričara koji pokušava svojim zalaganjem i entuzijazmom da pruži odgovore društvu koje to od svojih istoričara očekuje.

  https://forum.krstarica.com/entry.php/42458-Dr-Milo%C5%A1-Kovi%C4%87-Slu%C5%A1ajte-ovog-%C4%8Doveka
  ꒌ Znaš šta je u celoj priči tragično ‒ to što ti je sistem nezasluženim uhlebljenjem dao iluziju da nisi glup. 6. #6
  Legenda
  Učlanjen
  07.10.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Tu, blizu ! Na puškomet odavde...
  Poruke
  60.317
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio Rasejani Prorok Pogledaj poruku
  Pa jel smo od majmuna ili nismo?
  Još uvek nismo, ali postajemo !
  Proces je u toku...

 7. #7
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1016

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Podržavam Kovića u svemu što je uradio zato što je jedan od retkih istoričara koji pokušava svojim zalaganjem i entuzijazmom da pruži odgovore društvu koje to od svojih istoričara očekuje.

  https://forum.krstarica.com/entry.php/42458-Dr-Milo%C5%A1-Kovi%C4%87-Slu%C5%A1ajte-ovog-%C4%8Doveka
  Управо тако.
  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf

 8. #8
  Primećen član
  Učlanjen
  31.05.2017.
  Pol
  muški
  Poruke
  837
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Nisam upućen u istoriju , osim nekih detalja koji mi skreću pažnju , ali kada čujem reč "peščanik" ili pročitam neki njihov tendenciozni naručeni text dobijem nagon za povraćanjem.

 9. #9
  Ističe se Matt Wolfeys (avatar)
  Učlanjen
  28.06.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  2.861
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Иако нисам историчар, историју обожавам, а професора Ковића изузетно ценим. Дакле, на његовој сам страни, јер знам да има знање, велики ја патриота, и цене га његови студенти али и странци - често издаје књиге у иностранству, а и може се видети у страним документарним филмовима, нарочито сад кад је у жижу интересовања поново дошао 1. Светски рат.

  А ови који своја саопштена пуштају преко Peščanika...
  Не треба трошити речи на њих, довољно је видети преко чега је другосрбијанска багра издала саопштење.
  Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи...

 10. #10
  Primećen član
  Učlanjen
  12.04.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  586
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Ković je veliki istoričar i, reklo bi se, veliki čovek. Nemam razloga da ne verujem njemu i njegovim kolegama, pogotovu što i razni izvori sa strane potvrđuju njihovu priču.

  Velika je šteta što se među potpisnicima ovog saopštenja nalazi i nekoliko ljudi koji, inače, zaslužuju svako poštovanje. Pored nekoliko imena poznatih po sumnjivim i tendencioznim delima.

  Mada, to znači da sukob možda nije ideološke prirode, nego bi se mogao svoditi i na sujetu i koristoljublje. Ili ipak jeste?

 11. #11
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.731
  Reputaciona moć
  513

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio Plastun Pogledaj poruku
  Ković je veliki istoričar i, reklo bi se, veliki čovek. Nemam razloga da ne verujem njemu i njegovim kolegama, pogotovu što i razni izvori sa strane potvrđuju njihovu priču.

  Velika je šteta što se među potpisnicima ovog saopštenja nalazi i nekoliko ljudi koji, inače, zaslužuju svako poštovanje. Pored nekoliko imena poznatih po sumnjivim i tendencioznim delima.

  Mada, to znači da sukob možda nije ideološke prirode, nego bi se mogao svoditi i na sujetu i koristoljublje. Ili ipak jeste?
  Ovde smo u situaciji takvoj da za njihove stolice već postoje kandidati koji se ili razmatraju ili su već usvojeni, tako da se svakako nalazi tu i pitanje obezbeđivanja radnih mesta. Konkretno govoreći za Fotića, Marija Kocić bi trebalo da preuzme njegovo mesto kao Samardžićev kolega, koja je kod Samardžića nedavno i doktorirala.

  Ovde zapravo u neku ruku govorimo o maču sa dve oštrice jer, s jedne strane, ako su tačni neki od prigovora na Fotićev rad, na stranu svih motiva koji bi se mogli kriti iza toga, nekih povoda ili ovako, potrebno je ispuniti sve kriterijume koji su propisani za konkurisanje. S druge strane, komisija je prilikom ocenjivanja Kocićeve izgleda se bavila i pojedinim alternativnim modelima, kako bi ona ispunila dopustivi minimum kriterijuma za izbor u zvanje.

  Okvirni sažetak problematike iz ugle podrške reizbora Aleksandra Fotića.  Nemoguće je a da ne zapadne u oči izrazito strog rečnik koji se upotrebljavao prilikom ocene Fotića; interesantan mi je komentar kojim se oseća odsustvo razumevanja istorijske dinamike, naročito iz domena ekonomske, demografske, političke, diplomatske i socijalne istorije. Prosto se čovek zapita šta ostaje; istorija klime?

  Takođe, vrlo je retko i neobično da neko ko nije bio biran nikada u ikoje naučno-nastavno zvanje preskoči neke korake i najdirektnije biva izabran za profesora.
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 18.06.2017. u 21:56
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 12. #12
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Ово је невероватно ружно и недостојанствено. Драма ове врстe се обично рађа у присуству 'малих људи', чија висока звања не иду руку уз руку са људским квалитетима. Довољан је само један такав за затрује читаву заједницу, а овде их је на делу можда и више.

  Ко је тачно овде у праву, не знам, али јасно је су сви бар делимично у криву јер су допустили да се ово ругло прелије и у јавну сферу, и тиме додатно срозали углед Универзитета.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 19.06.2017. u 19:11
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 13. #13
  Primećen član
  Učlanjen
  20.02.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio βoλtεp Pogledaj poruku
  Nisam upućen u istoriju , osim nekih detalja koji mi skreću pažnju , ali kada čujem reč "peščanik" ili pročitam neki njihov tendenciozni naručeni text dobijem nagon za povraćanjem.
  Ovo svakako a cini mi se ovo kao da iz nekog centra krene ujdurma na nekoga, tu je "Pescanik" necije javno glasilo. Nisam bas neki pristalica teorija zavera ali ovde definitivno toga ima.
  Posledica toga je negativna selekcija ljudi pa to vidimo svi...

 14. #14
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  18.213
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  566

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  8-01-2007
  NIKOLA SAMARDŽIĆ
  Šta je agape?  Imam najmanje prava da se bavim analizom medija, koje ne pratim, i, u ove blagdane, religioznih sadržaja, za koje osećam da su supstitucija nekadašnjih prenosa zasedanja Saveza komunista. Ali priznajem da sam nekoliko puta s neopisivim mazohizmom pokušavao da dokučim stvarni sadržaj i smisao mentalnog smeća kojim nas zasipa teolog-amater prof. dr, akademik V.J. s gradske televizije, tog kilavog čeda musave srpske metropole. Na koju se obraća pažnja samo kad se na nju zaleti neki julovsko-sepeseovsko-sepeoovsko-deesesovski manijak s nekom novom mesijanskom idejom. Koja bi trebalo da nas kolektivno poništi.

  Bojim se da sam nedovoljno spreman da se odreknem utisaka koji nemaju veze s racionalnim prosuđivanjem. Možda u sebi gajim predrasudu, da je to trtljanje samo jednoga u nizu portparola ološa, razbojnika i ubica. Koji su zauzeli sva važna mesta u našim životima. Ustalom, ostrvili smo se na naše političke protivnike, i nadamo se, dugoročno, pobedi, jer na našoj strani je i čitav srećan i uspešan svet. Ali kako osporiti zlonamernog propovednika pseudohrišćanstva, ideja trpljenja i samouništenja, pseudoreligije ropstva, tuposti, samodovoljnosti, samozadovoljnosti, samoizolacionizma i mentalno-seksualnog samozadovoljavanja? Pred tolikim titulama? Ta pobožna smirenost? Nova Vizantija, koja samu sebe jedino razume, kao svaki univerzum. I razdragani sagovornici, izbauljali iz akademskog julovskog čučavca na oltar novih laži, prevara i zločina.

  Ko bi bauljao po još jednoj bezobraznoj logoreji, u kulturi lažnih proroka i pogrešnog mišljenja? Ali tu ipak zaudara. Kao na otvorenom grobu. Na groblju našeg javnog mentalnog zdravlja.


  Prof. dr Nikola Samardžić

  Redovni profesor
  Radno iskustvo
  2008–danas: profesor
  Osnovne studije: Rana moderna istorija, Opšta istorija 19. i 20. veka, Društvo i država SAD, Istorija džeza
  Postdiplomske studije: Rana moderna istorija, Američke studije

  Obrazovanje i istraživanja:
  Doktorirao na Filozofskom fakultretu u Beogradu, na Odeljenju za istoriju (1995)

  Specijalistički kursevi:
  1986, Trapani Archivio di Stato, Trapani, Italia; 1986-1987, INALCO (Oriental Languages Institute), Paris, France; 1997, School of Education, New York University, New York, NY, USA; 2003, Fulbright Grant, New York University, NY, NY, USA

  Istraživanja:
  Ministry of Foreing Affairs Archives, National Library, Paris, France; Istorijski arhiv, Dubrovnik, Hrvatska; Arhive of Simancas, Valladolid, National Library, Royal Academy of History (Archive), Madrid, Spain.


  Nikola Samardžić, bibliografija 1980-2015, prema klasifikaciji u R. Srbiji

  - - - - - - - - - -

  SAMARDŽIĆ, Nikola. Traganje za nacionalnim identitetom u sprskoj istoriografiji i kulturi srpskog baroka i prosvetiteljstva, Hrvati i Srbi u Habzburškoj monarhiji u 18. Stoljeću. Interkulturni aspekti prosvećene modernizacije, 2014, Filozofski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za komparativno historijske i interkulutne studije, 235, ISBN 978-953-175-530-6, http://www.historiografija.hr/news.php?id=1164 str.
  25-35

  ꒌ Znaš šta je u celoj priči tragično ‒ to što ti je sistem nezasluženim uhlebljenjem dao iluziju da nisi glup. 15. #15
  Poznat
  Učlanjen
  19.03.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.184
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Cim vidim na kojoj strani je Dubravka odma znam za koga da budem a protiv nje, ne mora da imam bilo koji drugi info.

 16. #16
  Primećen član HanibalBarka666 (avatar)
  Učlanjen
  18.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  843
  Reputaciona moć
  26

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Ово је невероватно ружно и недостојанствено. Драма ове врсто се обично рађа у присуству 'малих људи', чија висока звања не иду руку уз руку са људским квалитетима. Довољан је само један такав за затрује читаву заједницу, а овде их је на делу можда и више.

  Ко је тачни овде у праву, не знам, али јасно је су сви бар делимично у криву јер су допустили да се ово ругло прелије и у јавну сферу, и тиме додатно срозали углед Универзитета.
  Potpuno se slažem.

  Imao sam prilike da slušam Kovića, ne samo na tv emisijama u kojima je zastupljen zadnje 2-3 godine, nego i uživo. Mislim da je odličan predavač, naučnik i istoričar. ali posle svega stoji jedno veliko ALI. To ne znači da gore potpisani njegovi protivnici to nisu, u svom polju izučavanja naravno. Osim izuzetaka kojih uvek ima.
  Kao što reče haeul i jedna i druga strana ima svoje "grehe", da nije tako ne bi do ovog medijskog prepucavanja ni došlo.
  Mene zanima šta je sa ostalim fakultetskim profesorima koji nisu među potpisanim ? Jel podržavaju Kovića ili su uzdržani ? Ili su protiv Kovića ali nisu hteli da im se ime pojavljuje u onom saopštenju ?

  E sad zašto svi podržavaju baš Kovića ? Otvorili su neku facebook grupu gde je sakupio preko 6000 pristalica što nikako ne mogu da budu samo studenti, a još manje samo njegovi studenti. Razlog je što je Ković kao što rekoh u zadnje 2-3 god. počeo aktivno medijski da istupa i to kao "nacionalini istoričar" i zato ga podržavaju i oni koji nikada nisu pročitali nijednu njegovu knjigu ili rad.
  Dok se nisu gurali u medijima niko nije ni čuo za Č. Antića i P. Markovića, ovog drugog bi se neko možda i setio sa kviza... Dakle da se Ković nije medijski probio zadnjih godina ili da se ista situacija desila nekom drugom profesuru cela afera bi prošla neprimećena i brzo zaboravljena.  - - - - - - - - - -

  Odavno mi je poznato da su neke katedre na fakultetu kao srednjovekovni feudi. Moguće da je i to jedan od korena prepirke:

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  8-01-2007
  NIKOLA SAMARDŽIĆ
  Tatin sin

  Radovan (III)
  Poslednji put ažurirao/la HanibalBarka666 : 19.06.2017. u 17:42

 17. #17
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.731
  Reputaciona moć
  513

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio HanibalBarka666 Pogledaj poruku
  Mene zanima šta je sa ostalim fakultetskim profesorima koji nisu među potpisanim ? Jel podržavaju Kovića ili su uzdržani ? Ili su protiv Kovića ali nisu hteli da im se ime pojavljuje u onom saopštenju ?
  Gore možeš definitivno videti primedbe koje je Nebojša Šuletić uputio na račun izbora Kocićeve umesto Fotića, cela knjižica je tu.

  A u potpisnici podrške Fotiću možeš videti ko čini drugu grupu (pored naravno samih Kovića i Petkovića, koji su se ubrzo našli u sličnoj situaciji):  To su celokupna katedra za istoriju Jugoslavije, većina srednjeg veka i nacionalna i osmanska rana moderna istorija, opšti XIX vek, kao i deo katedre za stari vek, uz jednog vizantologa.

  Zbog toga sam i odredio ovakav naslov teme, koji je možda pomalo pompezan i publicistički tako da bi više odgovarao pdf Politici nego ovde; sudeći po potpisnicima koji su u javnost izlazili, podela je među opredeljenom nastavnom osoblju 18:15.
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 19.06.2017. u 18:21
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 18. #18
  Primećen član HanibalBarka666 (avatar)
  Učlanjen
  18.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  843
  Reputaciona moć
  26

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  To su celokupna katedra za istoriju Jugoslavije, većina srednjeg veka i nacionalna i osmanska rana moderna istorija, opšti XIX vek, kao i deo katedre za stari vek, uz jednog vizantologa.
  .
  Ko je ovde vizantolog ??

  Da nema ovo prepucavanje veze sa onom pričom od pre par godina kad su javno šikanirali Lj. Maksimovića
  Pošto je Radić u taboru protiv...

 19. #19
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.731
  Reputaciona moć
  513

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio HanibalBarka666 Pogledaj poruku
  Ko je ovde vizantolog ??
  Maja Nikolić.
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 20. #20
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio HanibalBarka666 Pogledaj poruku
  Potpuno se slažem.

  Imao sam prilike da slušam Kovića, ne samo na tv emisijama u kojima je zastupljen zadnje 2-3 godine, nego i uživo. Mislim da je odličan predavač, naučnik i istoričar. ali posle svega stoji jedno veliko ALI. To ne znači da gore potpisani njegovi protivnici to nisu, u svom polju izučavanja naravno. Osim izuzetaka kojih uvek ima.
  Kao što reče haeul i jedna i druga strana ima svoje "grehe", da nije tako ne bi do ovog medijskog prepucavanja ni došlo.
  Mene zanima šta je sa ostalim fakultetskim profesorima koji nisu među potpisanim ? Jel podržavaju Kovića ili su uzdržani ? Ili su protiv Kovića ali nisu hteli da im se ime pojavljuje u onom saopštenju ?

  E sad zašto svi podržavaju baš Kovića ? Otvorili su neku facebook grupu gde je sakupio preko 6000 pristalica što nikako ne mogu da budu samo studenti, a još manje samo njegovi studenti. Razlog je što je Ković kao što rekoh u zadnje 2-3 god. počeo aktivno medijski da istupa i to kao "nacionalini istoričar" i zato ga podržavaju i oni koji nikada nisu pročitali nijednu njegovu knjigu ili rad.
  Dok se nisu gurali u medijima niko nije ni čuo za Č. Antića i P. Markovića, ovog drugog bi se neko možda i setio sa kviza... Dakle da se Ković nije medijski probio zadnjih godina ili da se ista situacija desila nekom drugom profesuru cela afera bi prošla neprimećena i brzo zaboravljena.Radovan (III)
  Уз све дужно поштовање др Ковићу, чињеница је да је он једини у овој групи који је познат широј јавности, и да је својим јавним наступима освојио одређене симпатије (рекао бих, оправдано). То му даје неправедну предност у односу на његове противнике, а та предност се може и злоупотребити. Злоупотреба јавног мњења од стране мањине у сврху надјачавања или стављања притиска на већину нам није никакава новина, али није ни залагање већине за нешто што је погрешно. Ово друго је у нашем друштву можда и чешћа појава.

  Тешко је оценити ко је овде у праву, јер једноставно не знамо довољно. Јасно је да сви који су се упустили у ово јавно препуцавање имају бар мало разлога да се стиде, чак и ако су у то нерадо увучени. А што се тиче оних који се нису јавно огласили, то да ли су достојни нашег поштовања зависи од тога да ли су свесно одбили да учествују у таборизацији и јавном препуцавају (што је за похвалу), или су пак једноставни задовољни својом позицијом и не занима их шта се дешава у околини (немар достојан презира, а иначе тако својствен нашем народу).

  Лично верујем Ковићу, мада за то немам неке конкретне разлоге, а и свестан сам да му моја подршка мало значи.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 19.06.2017. u 20:22
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 21. #21
  Poznat Petar BSK (avatar)
  Učlanjen
  23.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  North side Belgrade
  Poruke
  9.838
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  302

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Није професор Ковић једини активан у медијима. Чедомир Антић је много активнији и бави се много више дневно политичким темама, за разлику од професора Ковића. Ту је и Радош Љушић, па и Дубравка Стојановић, Радина Вучетић итд.
  Препуцавање у медијима јесте срамно за углед факултета, али је потегнуто пошто ништа друго више не фунционише. Већ три године траје раздор на одељењу, можда чак и дуже.

 22. #22
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  18.213
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  566

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Da se ne lažemo, ovo je soroševski puč. Svi ovi koji su potpisali su na ovaj ili onaj način involvirani ili bili involvirani u Soroševe spletke. Čak je i Čeda Antić u jednom trenutku odlušio da izjavi kako moramo priznati Kosovo, a posle je krenuo više u patriotsku stranu.

  Mislim, prosto je i providno.
  ꒌ Znaš šta je u celoj priči tragično ‒ to što ti je sistem nezasluženim uhlebljenjem dao iluziju da nisi glup. 23. #23
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Citat Original postavio Petar BSK Pogledaj poruku
  Није професор Ковић једини активан у медијима. Чедомир Антић је много активнији и бави се много више дневно политичким темама, за разлику од професора Ковића. Ту је и Радош Љушић, па и Дубравка Стојановић, Радина Вучетић итд.
  Препуцавање у медијима јесте срамно за углед факултета, али је потегнуто пошто ништа друго више не фунционише. Већ три године траје раздор на одељењу, можда чак и дуже.
  Да, у праву си. У суштини, све су то имена која су позната и онима који немају појма у историји, мада је др Ковић, бар у мојим очима, освојио више симпатија јавности (у оној мери у којој је то могуће једном историчару). Можда грешим.

  Знање у одсуству мудрости и морала.. Жалосно је видети људе који баратају с толиким знањем, али као људи нису ништа бољи од свима нам познатих примера браће која су наследила по спрат очеве недовршене куће и данас воде борбу око три квадратна метра дворишта.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 19.06.2017. u 20:54
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

 24. #24
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  18.213
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  566

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Prema sadašnjim saznanjima, Soroševa agenda je denacionalizacija Evrope. Pravljenje nekakve Amerike od Evrope u cilju uništenja svih ideologija koje bi bile u stanju da se suprotstave ideologiji dolara.

  S tim u vezi napadnuti su svi eksponenti nacionalne svesti, gde su katedre za arheologiju i istoriju veoma značajni strateški ciljevi jer predstavljaju jezgro nacionalne nauke, nacionalne svesti, nacionalne ideologije, patriotizma i održanja državne i društvene stabilnosti.
  ꒌ Znaš šta je u celoj priči tragično ‒ to što ti je sistem nezasluženim uhlebljenjem dao iluziju da nisi glup. 25. #25
  Poznat haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Terra Horribilis ▻ѣ→☰
  Poruke
  9.109
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: Rat na Odeljenju za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu)

  Па, на челу Универзитета већ имамо сорошевца, а рекао бих да исто важи и за САНУ. О држави је сувишно и говорити.

  Таоистичким фосилим и српским антисрбим Сорошев неолиберални политички пројекат пружа могућност за постизање истих циљева за које се залажу већ деценијама. Денационализација је кључан аспект тога.

  Да ли је овде о томе реч, не знам.
  Poslednji put ažurirao/la haeul : 19.06.2017. u 21:38
  「一死固知忠義在」 · Србија никада неће ући у ЕУ. Помирите се с тим.

Slične teme

 1. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 29.03.2017., 19:52
 2. osnovan pravni i filozofski fakultet u pancevu
  Autor novi fakultet u forumu Fakulteti
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 16.02.2009., 14:46
 3. Filozofski fakultet u Beogradu - arheologija
  Autor stameni_F u forumu Fakulteti
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 27.06.2005., 14:15
 4. test informisanosti za filozofski fakultet
  Autor Baby_Doll u forumu Fakulteti
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 06.01.2005., 20:15
 5. Filozofski fakultet
  Autor ih u forumu Fakulteti
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 09.06.2004., 22:03

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •