PSIHOLOG O VOĐI NARCISU: Evo kako je to patološki voleti samog sebe
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 26

Tema: PSIHOLOG O VOĐI NARCISU: Evo kako je to patološki voleti samog sebe

 1. #1
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.059
  Reputaciona moć
  912

  Exclamation PSIHOLOG O VOĐI NARCISU: Evo kako je to patološki voleti samog sebe

  http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2865373/psiholog-objasnjava-vucicevu-dijagnozu-maligni-narcisizam-evo-kako-je-to-patoloski-voleti-samog-sebe  IZ LIČNOG ISKUSTVA

  PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM: Evo kako je to patološki voleti samog sebe

  Narcistički lider više voli sjaj i glamur dobro organizovanih iluzija nego napor i metodičnost stvarnih dostignuća. Njegova vladavina je sva od ogledala i dima, lišena je suštine, sastoji se od pukog spoljnog privida i masovnih iluzija.

  Ja sam Sem i ja sam patološki narcis. Moja bolest je i dalje sa mnom, i tu će i ostati, nema joj leka. Bez obzira na to da li su to vaši najbliži ili političari, jedino ih možete pobediti ako ih razotkrijete

  Dakle, želite da znate nešto o meni. Ovako - zovem se Sem Vaknin i rođen sam 1961. godine u Izraelu. Počeo sam da se bavim pisanjem u stanju velike prinude. Nalazio sam se u zatvoru i pokušavao sam da shvatim šta mi se to desilo. Devetogodišnji brak mi se raspadao, finansije su mi bile na rubu propasti, porodica se rasturila, ugled mi je bio uništen, a lične slobode drastično ograničene.

  Prve stranice knjige pisao sam u zatvoru, noću, i to stojeći.

  Zašto sam uopšte otišao u zatvor? Mačevao sam se sa izraelskom vladom. Moj mač je bio kraći. Uhapšen sam zbog velike prevare koju sam izneo na svetlost dana, a koja se desila u banci koju sam kupio na berzi. Ali ne, ovo nije priča o tome „da nisam bio kriv“, kako to obično biva!

  Polako sam počeo da shvatam da je sve to bila moja greška, da sam bio bolestan i da mi je bila potrebna pomoć kako bih srušio zid koji sam decenijama gradio oko sebe. Pisao sam o svom oporavku. Bio je to bolan proces koji nije vodio nikuda. Danas nisam drugačiji - nisam zdraviji nego onda kad sam počeo da pišem. Moja bolest je i dalje tu sa mnom i tu će i ostati - prognoze su loše i alarmantne.

  Ono što sam za ovo vreme naučio je da je narcise lako otkriti i tada, kad ih otkrijete, lako je njima upravljati. Zbog čega je to važno? Zato što, ako im se ne suprotstavite, oni će imati želju da unište sve i svakog oko sebe. Manipulisanje narcisima je jedini način da preživite - bez obzira na to da li su to vaši prijatelji, članovi porodice ili političari koji odlučuju o vašoj sudbini. U današnjem tekstu baviću se baš ovom poslednjom i najopasnijom grupom - političarima. Kako ih otkriti i kako ih pobediti.

  Narcistički vođa će verovatno izbiti na čelo u narcističkim društvima. Patologija vođinog mentalnog zdravlja u saglasju je s nedostatkom društvenih i moralnih normi u njegovom društvu i kulturi. Vođa i sledbenici pritom formiraju svojevrstan zatvoreni sistem, koji se kroz uzajamni fidbek samopotvrđuje i snaži, dvoje koji se jedno u drugom s obožavanjem ogledaju i jedno drugo s ljubavlju odražavaju. Uzdizanjem i idealizovanjem svog firera svetina zapravo uzdiže i idealizuje sebe i vladavinu zauzdane rulje koju njen vođa demagoški iskorišćava; u dučeovom usponu oni vide nadu, u njegovoj očiglednoj bolesti - isceliteljsku utehu i legitimnost za sopstveno kolektivno ludilo. Sam diktator svoju pobedu na izborima, mada očigledno nepoštenu, izjednačava s tim da je izabran od viših sila, od bogova i istorije. On je vidljivo oličenje sudbine, njegova izuzetnost - izuzetnost je same nacije.

  Zloćudni narcis izmišlja i zatim projektuje svoju lažnu, fiktivnu ličnost, koje svet treba da se boji ili da joj se divi. On od samog početka ima slab kontakt sa stvarnošću, a zamke vlasti to još više pogoršavaju. Narcističko grandiozno samozavaravanje i fantazije o svemoći i sveznanju podržani su i ojačani stvarnom vlašću i sklonošću narcisa da se okružuje servilnim ulizicama.

  Vođina privatna ličnost i njegov intimni život mogu biti potpuno različiti od javnih. To je neprestani efekat doktora Džekila i mister Hajda. Narcističko-psihopatski lider kao privatna ličnost može biti očinski nastrojen, saosećajan, sentimentalan, spreman da pomogne, nezanimljiv, građanskih shvatanja, osrednji, umeren, bolešljiv, sumnjičav, hladan prema drugima ili prijateljski raspoložen. On se, međutim, veoma trudi da te osobine prikrije od javnosti.

  Ravnoteža narcističke ličnosti je tako nestabilna da ne može da podnese čak ni nagoveštaj kritike i neslaganja. Većina narcističkih osoba je paranoična i pati od sumanutih ideja odnosa (neosnovanog uverenja da ih drugi ismevaju ili komentarišu i kad ovi to ne čine). Stoga narcistička ličnost sebe često smatra „žrtvom progona“.

  Narcistički lider hrani i ohrabruje kult ličnosti, sa svim obeležjima institucionalne religije. U toj religiji ovaj lider je svetac koji živi asketskim životom. On, poput monaha, sebi uskraćuje zemaljska zadovoljstva (ili bar tvrdi da to čini) kako bi mogao u potpunosti da se posveti svom pozivu.

  Narcistički lider predstavlja neku vrstu monstruozno izokrenutog Isusa, koji žrtvuje svoj život i poriče sebe radi dobrobiti svog naroda - ili čovečanstva u celini. Potiskujući i prevazilazeći svoju ljudskost, narcistički vođa postaje iskrivljena verzija Ničeovog natčoveka.

  SVE JE GLUMA

  Ukratko, kod njih je sve gluma, a ne život. Da bi uživao u spektaklu (i bio njegov deo), kultni vođa od podanika zahteva odustajanje od vlastite moći prosuđivanja, depersonalizaciju i derealizaciju, odnosno doživljavanje sopstvene ličnosti i sveta oko sebe kao nestvarnih. U toj narcističkoj dramaturgiji katarza je praktično isto što i samoponištenje.

  Manjine onih „drugih“ - često proizvoljno odabranih - predstavljaju savršeno, lako prepoznatljivo otelovljenje svega što je „pogrešno“. Optužuju ih da su zastareli, da su jezivo nerealni, kosmopolitski orijentisani, deo utvrđenog establišmenta ili „dekadentni“. Omraženi su iz verskih ili društveno-ekonomskih razloga ili pak zbog svoje rase, nacionalnosti, seksualne orijentacije ili porekla. Oni su savršen predmet mržnje, oličenje gubitnika. Narcisoidne ličnosti hrane se mržnjom i patološkom zavišću.

  Upravo to je i izvor fascinacije Hitlerom, po dijagnozi Eriha Froma, kao zloćudnim narcisoidnim ličnostima. Hitler je bio čovek izvrnut naglavce. Njegovo nesvesno bilo je njegovo svesno. Živeo je i ostvarivao naše najdublje potisnute porive, želje i fantazije.

  Hitler nam omogućava da bacimo pogled na užase koji leže ispod glatke površine, na varvare pred kapijama naše ličnosti, na stanje kakvo je bilo pre nego što smo izmislili civilizaciju.

  Hitler nas je sve silom poveo na putovanje kroz vreme, a mnogi se s njega nisu vratili. On nije bio Satana. Bio je jedan od nas. Bio je ono što Hana Arent tako tačno naziva banalnošću zla. Samo obični, mentalno poremećeni, neuspešni član jednog mentalno poremećenog i neuspešnog naroda koji je živeo u burnim, poremećenim i neuspešnim vremenima. Predstavljao je savršeno ogledalo, kanal, glas i ono što se krije na samom dnu naših duša.

  Narcistički lider više voli sjaj i glamur dobro organizovanih iluzija nego napor i metodičnost stvarnih dostignuća. Njegova vladavina je sva od ogledala i dima, lišena je suštine, sastoji se od pukog spoljnog privida i masovnih iluzija.

  Nakon njegovog režima, pošto narcistički lider umre, bude svrgnut ili pak voljom birača smenjen s položaja, sve to se razotkriva. Stalna i neumorna iluzionistička predstava prestaje i čitavo zdanje se ruši. Ono što je izgledalo kao ekonomsko čudo, ispostavlja se kao mehur od sapunice optočen prevarama. Neučvršćene imperije se raspadaju. Vredno zbirani poslovni konglomerati takođe. „Revolucionarna“ i „fundamentalna“ naučna otkrića i teorije bivaju obesnaženi. Društveni eksperimenti završavaju u haosu.

  Kako im se kraj bliži, narcističko-psihopatski lideri glumataju dajući oduška svojoj mašti, napadaju druge, doživljavaju prave erupcije. S jednakom žestinom i energijom napadaju sunarodnike, bivše saveznike, susede i strance.

  Važno je razumeti da je ta upotreba nasilja obavezno ego-sintonična, odnosno takva da odražava ličnost i predstave ovakve osobe. Nasilje za kojim poseže mora biti u skladu sa slikom narcističke ličnosti o samoj sebi. Mora da održava i podržava njene grandiozne fantazije i hrani njen osećaj da na to ima prava. Mora biti u skladu s pričom narcističke osobe.

  Svi populisti, harizmatični lideri, veruju da imaju posebnu vezu s narodom, vezu koja je direktna, gotovo mistična i prevazilazi normalne kanale komunikacije, kao što su zakonodavna tela ili mediji. Stoga, narcistička ličnost koja sebe smatra dobrotvorom kad je reč o siromašnima, čovekom iz naroda, predstavnikom obespravljenih, onim ko se u ime siromašnih bori protiv korumpirane elite, verovatno u prvo vreme neće pribegavati nasilju.

  „Mali ljudi“, „pešadija“, „odani vojnici“ narcističke ličnosti - njegovo stado, njegov narod, njegovi zaposleni - oni su ti koji plaćaju cenu. Gubitak iluzija i kraj začaranosti predstavljaju pravu agoniju. Proces obnove, odnosno uzdizanja iz pepela, prevazilaženja traume prevarenosti, iskorišćenosti i izmanipulisanosti - dugo traje. Teško je ponovo nekome pokloniti poverenje, verovati, voleti, prepustiti se vođstvu, sarađivati. Nekadašnje sledbenike narcističkog vođe proždire osećaj stida i krivice. 2. #2
  Buduća legenda Boljarin (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  28.392
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  588

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Tebe stvarno dobro placaju ili ...

 3. #3
  Emihs nije na forumu
  Nikakva spoljašnja sloboda ne može se postići bez unutrašnjeg mira.
  Moderator Emihs (avatar)
  Učlanjen
  21.11.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Navagio
  Poruke
  17.392
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  456

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Robovi su postali slobodni a slobodni ljudi robovi!

 4. #4
  Poznat
  Učlanjen
  14.08.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  In The Swamp
  Poruke
  7.027
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Ali mu se mora priznati da vodi stranku ko pod konac.
  Svi su olicenje vozda. Samo im uniforme fale.

 5. #5
  libe strasni nije na forumu
  почетак краја диктатора најавио је курир
  Veoma poznat libe strasni (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СМЕДЕРЕВО
  Poruke
  14.433
  Reputaciona moć
  1345

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  лажов бре
  ништа без снс,пинка&дезинформера

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  30.10.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  23.388
  Tekstova u blogu
  27
  Reputaciona moć
  1187

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Komsijino botovanje prevazilazi Stiroporase.
  Jeremic: Da li je unilateralna deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosovu o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine u saglasnosti s međunarodnim pravom?
  Odgovor Suda pravde: Da

 7. #7
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio Boljarin Pogledaj poruku
  Tebe stvarno dobro placaju ili ...
  ne bre, kad si prirodno blentav to je za dz
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 8. #8
  libe strasni nije na forumu
  почетак краја диктатора најавио је курир
  Veoma poznat libe strasni (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СМЕДЕРЕВО
  Poruke
  14.433
  Reputaciona moć
  1345

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio Mračak@ Pogledaj poruku
  Komsijino botovanje prevazilazi Stiroporase.
  ви сте ненадјебиви
  ништа без снс,пинка&дезинформера

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  30.10.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  23.388
  Tekstova u blogu
  27
  Reputaciona moć
  1187

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio libe strasni Pogledaj poruku
  ви сте ненадјебиви
  Opet mi persiras, ljubitelju portparola Vozdona, vojvode Seselja?!
  Jeremic: Da li je unilateralna deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosovu o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine u saglasnosti s međunarodnim pravom?
  Odgovor Suda pravde: Da

 10. #10
  Početnik dragonaum (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd-Sremčica
  Poruke
  47
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Ekspertu gde je analiza i idejni proijekat kako da se narod izbavi od idiota.Kada se kaže narod misli se na one koji ništa ne znaju i koji ništa ne shvataju ali uporno za idiota glasaju jer ih polupismeni informatičari iz svih medija na to podstiču. Bez informacije nema ni analize ni planan ni pozitivnog pomaka. Analiza i plan mora da budu spasonosni i razumljivi za masu koja gilja u propast, sa oduševljenjem jer je na to navedena. Kako iskoreniti laž kod informatičara kojom se hrani polupismena masa glasača je jedan od prvih koraka u borbi protiv idiota.Zavedenom narodu je potrebna jednosdtavna televizijska stanica i istina koja će raskrinkavati sve laži lažnih glasila i lažnih parazitskih mesija.

 11. #11
  Zaslužan član georgejune (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Chase the Sun
  Poruke
  149.293
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  6247

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Ubo ga
  Gis maj es,trust my instinct in these matters,,is attention whores,who cares,ako cete digrate kolo to ne drzimo

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  107.092
  Reputaciona moć
  2300

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Ево шта ради АВ и како сам потврђује ДИЈАГНОЗУ:

  Вести » Бета 16.06.2017
  Радосављевић: Тужићу Вучића због показивања моје слике

  Бета пре 1 сат

  Грађанин Марко Радосављевић најавио је данас да ће тужити председника Србије Александра Вучића јер је на конференцији за новинаре показао његову фотографију из представе у којој је као глумац аматер играо пијанца.

  Радосављевић је агенцији Бета рекао да ће председника Србије тужити за увреду части и душевну бол и додао да ће тужити и медије који су објавили ту фотографију.

  Вучић је јуче на конференцији за новинаре у Председништву Србије показао фотографију на којој један младића седи и пије из флаше, рекавши да је он један од "ДОС-овских батинаша", који су провоцирали људе на скупу подршке који је Српска напредна странка организовала на дан његовог преузимања дужности председника, 31. маја.

  "Ево то је овај. Ево ја да вам покажем. То је тај човек. То је један од досовских батинаша који је и тог дана на улицама био и који је спречавао људе… ја му не знам име, да вам право кажем. То је један од досовских батинаша и тај дан је био на улицама и покушавао да изазове најтеже могуће инциденте. А остало ће да утврде надлежни органи", рекао је Вучић показујући слику.

  После тога, Радосављевић је на свом Фејсбуку навео да је Вучић искористио његову фотографију са "представе, на којој глуми пијаницу", представљајући га као "неподобног".

  "Ја, који сам најобичнији грађанин, без икаквог утицаја на било која дешавања на нивоу државе, јер немам баш никакву власт, постадох преко ноћи вођин архинепријатељ", навео је Радосављевић.

  Почетком седмице дневни листови "Данас" и "Курир" објавили су фотографије за које тврде да доказују насиље над присталицама опозиције и медијима испред Скупштине Србије у центру Београда. Та два дневника објавили су на насловним странама фотографије које показују насиље над Марком Радосављевићем, новинарком Данаса Лидијом Валтнер и фоторепортером Милутином Марковићем.

  На фотографијама се види да их са скупа испред Скупштине Србије силом одводе неидентификовани мушкарци, крупне грађе, са кратким фризурама и наочарима за сунце, а листови тврде да се све одиграло у присуству полиције која није реаговала.(Бета, 16.06.2017)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  04.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  iza sedam brda i dolina u 3pm
  Poruke
  15.798
  Reputaciona moć
  390

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Između genija i ludila tanka je linija ovaj izraelac ga je odavno prešao.

 14. #14
  Dremač nije na forumu
  FKCZvezda šampion 33х. Uništiti FsS lopove, penaltizane, grobote, medije, kos partije, mafije
  Aktivan član Dremač (avatar)
  Učlanjen
  21.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.779
  Reputaciona moć
  77

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Vi botovi i kururi koji napadate Vucica ste deo njegove kaste, i samo ga pritiskate da iznudite neki dinar i bolji polozaj, da ste stvarno hteli da ga srusite vec bi nasli nacin.
  In my sleep I'm searching for a way to find the open door leading me to where it all begins
  NLO starnka - Kosmos je Srbija! Dogodine na Orionu!

 15. #15
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.059
  Reputaciona moć
  912

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio Dremač Pogledaj poruku
  Vi botovi i kururi koji napadate Vucica ste deo njegove kaste, i samo ga pritiskate da iznudite neki dinar i bolji polozaj, da ste stvarno hteli da ga srusite vec bi nasli nacin.
  Аууу како вас ебе Курир, па само пиштите...
  Није ни чудо јер ваш педерфирер може да "нормално" влада само ако су у његова кола упрегнути СВИ мејнстрим медији, као и 90% интернет "андерграунд" медија типа "Снаге народа", радија ромског каналитичара из Крушевца Милана Миленковића, радија "Ведро" и сл.

 16. #16
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.231
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1467

  Talking Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio комшија Pogledaj poruku
  http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2865373/psiholog-objasnjava-vucicevu-dijagnozu-maligni-narcisizam-evo-kako-je-to-patoloski-voleti-samog-sebe  IZ LIČNOG ISKUSTVA

  PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM: Evo kako je to patološki voleti samog sebe

  Narcistički lider više voli sjaj i glamur dobro organizovanih iluzija nego napor i metodičnost stvarnih dostignuća. Njegova vladavina je sva od ogledala i dima, lišena je suštine, sastoji se od pukog spoljnog privida i masovnih iluzija.

  Ja sam Sem i ja sam patološki narcis. Moja bolest je i dalje sa mnom, i tu će i ostati, nema joj leka. Bez obzira na to da li su to vaši najbliži ili političari, jedino ih možete pobediti ako ih razotkrijete

  Dakle, želite da znate nešto o meni. Ovako - zovem se Sem Vaknin i rođen sam 1961. godine u Izraelu. Počeo sam da se bavim pisanjem u stanju velike prinude. Nalazio sam se u zatvoru i pokušavao sam da shvatim šta mi se to desilo. Devetogodišnji brak mi se raspadao, finansije su mi bile na rubu propasti, porodica se rasturila, ugled mi je bio uništen, a lične slobode drastično ograničene.

  Prve stranice knjige pisao sam u zatvoru, noću, i to stojeći.

  Zašto sam uopšte otišao u zatvor? Mačevao sam se sa izraelskom vladom. Moj mač je bio kraći. Uhapšen sam zbog velike prevare koju sam izneo na svetlost dana, a koja se desila u banci koju sam kupio na berzi. Ali ne, ovo nije priča o tome „da nisam bio kriv“, kako to obično biva!

  Polako sam počeo da shvatam da je sve to bila moja greška, da sam bio bolestan i da mi je bila potrebna pomoć kako bih srušio zid koji sam decenijama gradio oko sebe. Pisao sam o svom oporavku. Bio je to bolan proces koji nije vodio nikuda. Danas nisam drugačiji - nisam zdraviji nego onda kad sam počeo da pišem. Moja bolest je i dalje tu sa mnom i tu će i ostati - prognoze su loše i alarmantne.

  Ono što sam za ovo vreme naučio je da je narcise lako otkriti i tada, kad ih otkrijete, lako je njima upravljati. Zbog čega je to važno? Zato što, ako im se ne suprotstavite, oni će imati želju da unište sve i svakog oko sebe. Manipulisanje narcisima je jedini način da preživite - bez obzira na to da li su to vaši prijatelji, članovi porodice ili političari koji odlučuju o vašoj sudbini. U današnjem tekstu baviću se baš ovom poslednjom i najopasnijom grupom - političarima. Kako ih otkriti i kako ih pobediti.

  Narcistički vođa će verovatno izbiti na čelo u narcističkim društvima. Patologija vođinog mentalnog zdravlja u saglasju je s nedostatkom društvenih i moralnih normi u njegovom društvu i kulturi. Vođa i sledbenici pritom formiraju svojevrstan zatvoreni sistem, koji se kroz uzajamni fidbek samopotvrđuje i snaži, dvoje koji se jedno u drugom s obožavanjem ogledaju i jedno drugo s ljubavlju odražavaju. Uzdizanjem i idealizovanjem svog firera svetina zapravo uzdiže i idealizuje sebe i vladavinu zauzdane rulje koju njen vođa demagoški iskorišćava; u dučeovom usponu oni vide nadu, u njegovoj očiglednoj bolesti - isceliteljsku utehu i legitimnost za sopstveno kolektivno ludilo. Sam diktator svoju pobedu na izborima, mada očigledno nepoštenu, izjednačava s tim da je izabran od viših sila, od bogova i istorije. On je vidljivo oličenje sudbine, njegova izuzetnost - izuzetnost je same nacije.

  Zloćudni narcis izmišlja i zatim projektuje svoju lažnu, fiktivnu ličnost, koje svet treba da se boji ili da joj se divi. On od samog početka ima slab kontakt sa stvarnošću, a zamke vlasti to još više pogoršavaju. Narcističko grandiozno samozavaravanje i fantazije o svemoći i sveznanju podržani su i ojačani stvarnom vlašću i sklonošću narcisa da se okružuje servilnim ulizicama.

  Vođina privatna ličnost i njegov intimni život mogu biti potpuno različiti od javnih. To je neprestani efekat doktora Džekila i mister Hajda. Narcističko-psihopatski lider kao privatna ličnost može biti očinski nastrojen, saosećajan, sentimentalan, spreman da pomogne, nezanimljiv, građanskih shvatanja, osrednji, umeren, bolešljiv, sumnjičav, hladan prema drugima ili prijateljski raspoložen. On se, međutim, veoma trudi da te osobine prikrije od javnosti.

  Ravnoteža narcističke ličnosti je tako nestabilna da ne može da podnese čak ni nagoveštaj kritike i neslaganja. Većina narcističkih osoba je paranoična i pati od sumanutih ideja odnosa (neosnovanog uverenja da ih drugi ismevaju ili komentarišu i kad ovi to ne čine). Stoga narcistička ličnost sebe često smatra „žrtvom progona“.

  Narcistički lider hrani i ohrabruje kult ličnosti, sa svim obeležjima institucionalne religije. U toj religiji ovaj lider je svetac koji živi asketskim životom. On, poput monaha, sebi uskraćuje zemaljska zadovoljstva (ili bar tvrdi da to čini) kako bi mogao u potpunosti da se posveti svom pozivu.

  Narcistički lider predstavlja neku vrstu monstruozno izokrenutog Isusa, koji žrtvuje svoj život i poriče sebe radi dobrobiti svog naroda - ili čovečanstva u celini. Potiskujući i prevazilazeći svoju ljudskost, narcistički vođa postaje iskrivljena verzija Ničeovog natčoveka.

  SVE JE GLUMA

  Ukratko, kod njih je sve gluma, a ne život. Da bi uživao u spektaklu (i bio njegov deo), kultni vođa od podanika zahteva odustajanje od vlastite moći prosuđivanja, depersonalizaciju i derealizaciju, odnosno doživljavanje sopstvene ličnosti i sveta oko sebe kao nestvarnih. U toj narcističkoj dramaturgiji katarza je praktično isto što i samoponištenje.

  Manjine onih „drugih“ - često proizvoljno odabranih - predstavljaju savršeno, lako prepoznatljivo otelovljenje svega što je „pogrešno“. Optužuju ih da su zastareli, da su jezivo nerealni, kosmopolitski orijentisani, deo utvrđenog establišmenta ili „dekadentni“. Omraženi su iz verskih ili društveno-ekonomskih razloga ili pak zbog svoje rase, nacionalnosti, seksualne orijentacije ili porekla. Oni su savršen predmet mržnje, oličenje gubitnika. Narcisoidne ličnosti hrane se mržnjom i patološkom zavišću.

  Upravo to je i izvor fascinacije Hitlerom, po dijagnozi Eriha Froma, kao zloćudnim narcisoidnim ličnostima. Hitler je bio čovek izvrnut naglavce. Njegovo nesvesno bilo je njegovo svesno. Živeo je i ostvarivao naše najdublje potisnute porive, želje i fantazije.

  Hitler nam omogućava da bacimo pogled na užase koji leže ispod glatke površine, na varvare pred kapijama naše ličnosti, na stanje kakvo je bilo pre nego što smo izmislili civilizaciju.

  Hitler nas je sve silom poveo na putovanje kroz vreme, a mnogi se s njega nisu vratili. On nije bio Satana. Bio je jedan od nas. Bio je ono što Hana Arent tako tačno naziva banalnošću zla. Samo obični, mentalno poremećeni, neuspešni član jednog mentalno poremećenog i neuspešnog naroda koji je živeo u burnim, poremećenim i neuspešnim vremenima. Predstavljao je savršeno ogledalo, kanal, glas i ono što se krije na samom dnu naših duša.

  Narcistički lider više voli sjaj i glamur dobro organizovanih iluzija nego napor i metodičnost stvarnih dostignuća. Njegova vladavina je sva od ogledala i dima, lišena je suštine, sastoji se od pukog spoljnog privida i masovnih iluzija.

  Nakon njegovog režima, pošto narcistički lider umre, bude svrgnut ili pak voljom birača smenjen s položaja, sve to se razotkriva. Stalna i neumorna iluzionistička predstava prestaje i čitavo zdanje se ruši. Ono što je izgledalo kao ekonomsko čudo, ispostavlja se kao mehur od sapunice optočen prevarama. Neučvršćene imperije se raspadaju. Vredno zbirani poslovni konglomerati takođe. „Revolucionarna“ i „fundamentalna“ naučna otkrića i teorije bivaju obesnaženi. Društveni eksperimenti završavaju u haosu.

  Kako im se kraj bliži, narcističko-psihopatski lideri glumataju dajući oduška svojoj mašti, napadaju druge, doživljavaju prave erupcije. S jednakom žestinom i energijom napadaju sunarodnike, bivše saveznike, susede i strance.

  Važno je razumeti da je ta upotreba nasilja obavezno ego-sintonična, odnosno takva da odražava ličnost i predstave ovakve osobe. Nasilje za kojim poseže mora biti u skladu sa slikom narcističke ličnosti o samoj sebi. Mora da održava i podržava njene grandiozne fantazije i hrani njen osećaj da na to ima prava. Mora biti u skladu s pričom narcističke osobe.

  Svi populisti, harizmatični lideri, veruju da imaju posebnu vezu s narodom, vezu koja je direktna, gotovo mistična i prevazilazi normalne kanale komunikacije, kao što su zakonodavna tela ili mediji. Stoga, narcistička ličnost koja sebe smatra dobrotvorom kad je reč o siromašnima, čovekom iz naroda, predstavnikom obespravljenih, onim ko se u ime siromašnih bori protiv korumpirane elite, verovatno u prvo vreme neće pribegavati nasilju.

  „Mali ljudi“, „pešadija“, „odani vojnici“ narcističke ličnosti - njegovo stado, njegov narod, njegovi zaposleni - oni su ti koji plaćaju cenu. Gubitak iluzija i kraj začaranosti predstavljaju pravu agoniju. Proces obnove, odnosno uzdizanja iz pepela, prevazilaženja traume prevarenosti, iskorišćenosti i izmanipulisanosti - dugo traje. Teško je ponovo nekome pokloniti poverenje, verovati, voleti, prepustiti se vođstvu, sarađivati. Nekadašnje sledbenike narcističkog vođe proždire osećaj stida i krivice.  Sta kaze "strucno lice" o "Kurativi" , kada je vec "Preventiva zakazala" ?!
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 17. #17
  libe strasni nije na forumu
  почетак краја диктатора најавио је курир
  Veoma poznat libe strasni (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СМЕДЕРЕВО
  Poruke
  14.433
  Reputaciona moć
  1345

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio Mračak@ Pogledaj poruku
  Opet mi persiras, ljubitelju portparola Vozdona, vojvode Seselja?!
  вама да персираммора да ти ни9је добро проврела подригуша и тако
  ништа без снс,пинка&дезинформера

 18. #18
  Dremač nije na forumu
  FKCZvezda šampion 33х. Uništiti FsS lopove, penaltizane, grobote, medije, kos partije, mafije
  Aktivan član Dremač (avatar)
  Učlanjen
  21.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.779
  Reputaciona moć
  77

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Bitno da je ustaski kurijakir stavio sliku barnabicke u crveno belom.

  a jos se ne zna za koga navija u fudbalu ?!?! ???

  no grobljanska bot struja SNS sistema ima insajd informacije. Od hrvatskih sluzbi.?

  a Tv Kurir svoj termin u grobarskim bojama na SNS Nasa Tv
  In my sleep I'm searching for a way to find the open door leading me to where it all begins
  NLO starnka - Kosmos je Srbija! Dogodine na Orionu!

 19. #19
  Iskusan S1MCRO (avatar)
  Učlanjen
  11.03.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  marinac me skinuo sa ignorea :)
  Poruke
  5.520
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Mikro penis.
  Water, water, every where, Nor any drop to drink

 20. #20
  Ističe se
  Učlanjen
  03.10.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  OD GLAVE ZETE DO GRADA SPUZA
  Poruke
  2.482
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio S1MCRO Pogledaj poruku
  Mikro penis.
  Toma mu nafilovao paravan zenu.. Ma ja ne verujem da je on uopste dobio to dete.Jel neko video malog Jonuza?Ima li slike?Gde bas pred brnabickino krunisanje da se rodi?Ne verujem mu ni kad kaze da se zove vucic.Musliu je to.

 21. #21
  Poznat
  Učlanjen
  14.08.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  In The Swamp
  Poruke
  7.027
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio S1MCRO Pogledaj poruku
  Mikro penis.
  Zato frustrira kada kara narod

 22. #22
  Moderator sasasta (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.828
  Reputaciona moć
  346

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  vucic mora da se ponasa tako kako se ponasa

  vecini odgovara takvo ponasanje i takav predsednik

  vole ljudi da im neko lepo prica pa to ti je
  razlicit stav nije razlog za ljutnju
  mozda si ti u pravu , mozda je sagovornik .

 23. #23
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.541
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  672

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  psihologa treba negde u tapaciranu sobu
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 24. #24
  Ističe se
  Učlanjen
  03.10.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  OD GLAVE ZETE DO GRADA SPUZA
  Poruke
  2.482
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Citat Original postavio 27E Pogledaj poruku
  psihologa treba negde u tapaciranu sobu
  Treba tog tvog tamo strpati i baciti kljuc..A i tebe sa njim..

 25. #25
  Ističe se
  Učlanjen
  03.10.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  OD GLAVE ZETE DO GRADA SPUZA
  Poruke
  2.482
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PSIHOLOG OBJAŠNJAVA VUČIĆEVU DIJAGNOZU - MALIGNI NARCISIZAM

  Slika i prilika naprdnjacke Srbije..Uzas..

Slične teme

 1. Psihijatar ili Psiholog
  Autor Bratislav90 u forumu Jezik
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 12.02.2009., 01:50
 2. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 25.06.2007., 23:44
 3. psiholog?
  Autor pomalo izgubljena u forumu Žene
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 06.05.2004., 18:33
 4. psiholog????????????
  Autor u forumu Zdravlje
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 09.02.2004., 14:32
 5. Psiholog
  Autor studentkinja u forumu Zdravlje
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 04.12.2003., 21:13

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •