Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

 1. #1
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.835
  Reputaciona moć
  884

  Exclamation Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  http://www.kurir.rs/vesti/politika/2...po-koji-milion  KO STVARNO VLADA SRBIJOM

  STRAŠNA ISTINA O NASTANKU SRPSKE NAPREDNE STRANKE: Evo kako je Vučić stvarno napravio SNS! Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Francuski obaveštajac Arno Danžan za Newsweek prvi put javno govori o navodnom sastanku u pariskom hotelu "Ric" i poznanstvom s Aleksandrom Vučićem i Canetom Subotićem

  Zvanično, Srpska napredna stranka (SNS) nastala je ovako - Tomislav Nikolić podržao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te 2008. godine, i to uprkos protivljenju Vojislava Šešelja, i tako postao manjina u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS).

  Tri dana kasnije, sa još deset svojih pristaša, osnovao je novi poslanički klub pod nazivom Napred, Srbijo, posle čega je isključen iz SRS. Dve nedelje kasnije pridružio im se Aleksandar Vučić.

  Nezvanična verzija nastanka trenutno najmoćnije političke partije u Srbiji mnogo je zanimljivija i sadrži sve što i jedan dobar špijunski triler - tajne susrete u luksuznim pariskim hotelima, vrhunske francuske špijune osumnjičene za šverc duvanom, vodeće političare, novinare - i milione, milione evra.  „Aleksandra Vučića poznajem lično, ali to poznanstvo nije ništa posebno. Prvi put smo se sreli u sedištu radikala u Zemunu, kad su bili u opoziciji, mislim da je to bilo 2008. godine. Bilo je to vreme kad se na predsedničkim izborima vodila bitka između Tadića i Nikolića", kaže za Njuzvik Arno Danžan, koji je u to vreme bio vodeći operativac u francuskom Generalnom direktorijatu za spoljnu bezbednost (DGSE), a sad poslanik Evropskog parlamenta.


  Upravo je Danžan bio opisivan kao čovek koji je organizovao susret u pariskom hotelu „Ric", kad je, navodno, dogovoreno rušenje Srpske radikalne stranke i formiranje nove - Srpske napredne stranke (SNS).


  Javnost je o tome prvi obavestio Vojislav Šešelj prilikom jednog svedočenja u Hagu.


  Iako se poslednjih dana libi da negativno govori o svojim nekadašnjim partijskim prijateljima, a posebno o premijeru Aleksandru Vučiću, u razgovoru za Njuzvik Šešelj je odlučio da podeli svoja saznanja o dešavanjima od pre osam godina.


  „Stanko Subotić Cane i Arno Danžan uticali su maksimalno na slabljenje Srpske radikalne stranke i izlazak Nikolića i Vučića iz nje", počinje vođa radikala. „Prvo se Subotić javio kao sponzor SRS. Vučić me je obavestio da je Cane dao Nikoliću milion evra, ali Nikolić taj novac nije koristio u kampanji, već ga je uzeo za sebe, a stranku je zadužio kod Banke Inteze po kamati od 19 odsto, i to uprkos mom izričitom naređenju da to ne sme da radi."


  Osim Šešelja, o dešavanjima koja su bila odlučujuća za srpsku političku scenu govorio je i kontroverzni crnogorski biznismen Ratko Knežević, koji je tvrdio da je već pomenuti francuski obaveštajac u najluksuznijem pariskom hotelu „Ric" organizovao sastanak, čiji je cilj bio rad na daljem rasturanju radikala i pacifizaciji ove ultradesničarske stranke.


  Prema njegovim tvrdnjama, na sastanku su bili prisutni Milo Đukanović, Stanko Subotić, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i novinar Milomir Marić. U jednom od ranijih intervjua Knežević je naveo da je to dokaz da su na sastanku jednim udarcem ubijene dve muve - novcem Stanka Subotića razbijen je SRS i na vlast su dovedeni Nikolić i Vučić, a nada da će proces protiv Subotića biti povučen porasla je, dok je Danžan zadovoljio i interese Francuske jer je preko Nikolića uspeo da ojača svoje veze u Srbiji...  SUSRET U LUKSUZNOM HOTELU

  Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić oštro su demantovali navedene tvrdnje, a Nikolić se čak i kleo da nikad nije video ni Danžana ni Subotića. U medijskim izjavama u to vreme priznao je da su se Vučić i on sreli sa Đukanovićem u navedenom hotelu, doduše sasvim slučajno.

  „Aleksandar Vučić i ja bili smo na sastanku s investitorima i bili smo u hotelu 'Ric'. To nije tajno mesto i nije bio tajni sastanak ni sa kim. Trebalo je da se završi posao u vezi sa investiranjem u gasnu elektranu u Novom Sadu, a investitori su bili iz Rusije, Švajcarske i Francuske. Mi smo u hotel otišli ujutro, a vratili se po podne. Za jednim stolom sedeo je Milo Đukanović u velikom društvu. Ustao je, pozdravili smo se. Čak smo i minut ili dva razgovarali. I kome ja tu da podnosim izveštaj?"

  Ipak, Ratko Knežević podvlači da se tu nije radilo ni o kakvoj elektrani u Novom Sadu i da to nije bio jedini sastanak u „Ricu". Prema njegovim rečima, bilo ih je još nekoliko tokom 2008.  Pomenuti novinar Milomir Marić, koji se u početku pravio da ne zna ništa o tom sastanku, kasnije je smislio šaljiviju izjavu: „I ako sam u to vreme bio u 'Ricu', bio sam u ženskom društvu, pa nisam primećivao muškarce."

  U razgovoru za Njuzvik govori nešto drugačije i tvrdi da nema nikakve veze s tim, kako je rekao, zavereničkim sastancima: „O tome sam samo čitao u novinama, kao i svi građani."

  Vojislav Šešelj ističe da je priču o sastanku u „Ricu" nekoliko puta Mariću sasuo u lice i da ovaj nikad to nije negirao.

  „Vrlo moguće da je postojao neki drugi razlog da sam se sa ovima sreo. Nekoliko puta sam s njim o tom događaju pokretao to pitanje u privatnom razgovoru, ali je on to uvek okretao na šalu govoreći: 'Ti si ih odgajio, ti si i stvorio."  Sasvim izvesno, najtajnovitiji učesnik tog navodnog sastanka bio je upravo obaveštajac Arno Danžan. Kad smo ga pronašli, bio je vidno iznenađen. Prvo je istakao da ga niko od novinara nikad nije pozvao da ga bilo šta pita u vezi s tim događajima od pre osam godina:


  „To su samo prazne priče sa puno fantazija. Uostalom ja sam u to vreme kada se navodno dešavao taj sastanak u Ricu bio na odmoru u Tajlandu. Čitao sam o tome u novinama, ali to nije istina. Apsolutno nije istina".


  Ipak, u razgovoru ne negira da je održavao odnose s Vučićem, ali i s drugim srpskim političarima: „Nakon susreta u Zemunu Vučića sam nekoliko puta video u Briselu i u Srbiji i jednom u Kanadi na jednoj konferenciji koja je pre dve godine održana u Halifaksu. Te moje posete Srpskoj radikalnoj stranci nisu bile nikakva tajna. S Nikolićem se čak nikad nisam ni sreo. Nemam nikakve specijalne kontakte sa SNS, to je za mene samo jedna od srpskih stranaka, ništa posebnije od toga."


  Danžan nam je potvrdio i da poznaje Stanka Subotića: „Da, znam ga, poznajem Subotića. Videli smo se nekoliko puta u Švajcarskoj. Istina, sreli smo se još nekoliko puta nakon toga, ali te posete ne smatram važnim. U našem odnosu nema ničeg posebnog. Imali smo samo jedan zvaničan sastanak, i to u Ženevi, mislim da je bila 2003. To je bilo pre mnogo godina." 2. #2
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.835
  Reputaciona moć
  884

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  (NASTAVAK)

  „Pogledajte samo njegov učinak na Kosovu. Prvo je bio jedan od glavnih savetnika prvog civilnog administratora na Kosovu Bernara Kušnera. Blizak je prijatelj s Hašimom Tačijem. Koliko je cenjen govori i činjenica da je na proglašenju nezavisnosti sedeo u počasnoj loži s porodicom Ibrahima Rugove."
  Danžan i ne krije da je njegov posao bio da upoznaje ljude i stvara različite kontakte:


  „Više od deset godina ja ne pratim tako detaljno političku scenu u Srbiji, ali dok sam bio na Balkanu, radio sam za svoju vladu. To je bio moj posao. Znao sam mnogo ljudi. Veoma sam cenio rad Zorana Đinđića, ali poznajem i Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića, ali i Vuka Jeremića, s kojim sam isto dobar prijatelj. Imam dobre privatne kontakte s nekoliko vaših političara u svim stranaka. Ponekad kad neko od njih poseti Pariz, nađemo se i razgovaramo. Moj posao je bio da dobijem informacije i ja to nisam radio pod lažnim imenom, već pod svojim pravim. To vam je kao diplomatija. Ničega tu nema toliko tajnog."


  KO JE BIO U FOKUSU STRANACA


  Vojislava Šešelja, međutim, nije lako ubediti da francuske obaveštajne službe nisu odigrale ulogu u rušenju radikala.


  „Ne samo francuski obaveštajci već i engleski, američki i nemački. Moj veliki prijatelj Vikiliks piše da je decembra 2006. savetnik francuskog predsednika Nikole Sarkozija za nacionalnu bezbednost Moris Gordo-Montanj (karijerni diplomata i trenutno ambasador Francuske u Kini, prim. aut.) rekao američkim zvaničnicima u Jelisejskoj palati: 'Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo Šešelja da pobedi na izborima u Srbiji.'"


  Šešelj je primetio da se to dogodilo nedelju dana pre nego što je on okončao gotovo jednomesečni štrajk glađu u pritvoru Haškog tribunala.


  „Prvo su očekivali da ću umreti u toku štrajka glađu. U Hagu je bio sastanak Komiteta za moju odbranu i ja sam im telefonom saopštio da su svi moji zahtevi u Hagu ispunjeni i da zbog toga prekidam štrajk. Većina članova komiteta bila je radosna - Dragan Todorović odmah je otvorio flašu viskija, iako je kod nas u stranci zabranjeno da se konzumira alkohol. S druge strane, Nikolić i Vučić su tužni žurno napustili stranku."


  Šešelj iznosi još neke detalje. U početku Vučić nije bio u fokusu stranaca.


  „Kad je Tomislav Nikolić izbačen iz stranke i kad je počeo da planira formiranje nove partije, Vučić je dve nedelje oklevao i nadao se da ću se ja predomisliti i da ću njega, umesto Dragana Todorovića, postaviti na mesto novog zamenika predsednika. Pošto se to nije desilo, on je onda otišao kod Nikolića."


  Iako, možda, nije bio glavni pik stranaca, Vučić se, prema Šešeljevim rečima, trudi da se što više dokaže. „O ponašanju Tomislava Nikolića ja sam najviše informacija dobijao od Aleksandra Vučića. Tek kasnije sam saznao za sastanke Vučića i Mikija Rakića, koji je bio i glavni operativac u stvaranju te nove stranke. Cilj je bio ili da slome stranku ili da je preotmu. U stvaranju SNS ne treba zaobići i odgovornost Borisa Tadića, koji je strašna budala. Čak su ga i u njegovoj stranci upozoravali da je opasno da se bilo šta dogovara s Nikolićem, ali je bilo kasno. On je sam sebi stvorio onoga ko će ga počistiti s vlasti. A Nikolić i Vučić su ga ladno počistili uz zapadnu podršku."

  - - - - - - - - - -

  (NASTAVAK)

  CANE SUBOTIĆ  Kad je krajem decembra prošle godine Apelacioni sud oslobodio biznismena Stanka Subotića Caneta optužbi za šverc cigareta, neke pretpostavke o tome kako je nastala Srpska napredna stranka (SNS) postale su iznova važne.


  „Ja sam oslobađajuću presudu Subotiću i njegovo finansiranje SNS i učestvovanje u osnivanju te stranke već doveo u vezu. Nisam se bavio baš svim detaljima tog procesa, ali sam još pre mnogo godina pisao o njemu kao o kralju duvanske mafije", kaže Šešelj.


  Crnogorski biznismen Ratko Knežević tvrdio je u jednom intervjuu Blicu još 2009. da je za „Subotića i Đukanovića od životne važnosti da se uspostavi 'njihova' vlada u Beogradu, jer se plaše presude ili hapšenja Subotića u Beogradu i njegovog eventualnog stavljanja na poligraf".
  U jednom od svojih malobrojnih intervjua iz 2012. Stanko Subotić negirao je bilo kakav odnos s aktuelnim vlastima, izjavljujući za crnogorsku Pobjedu da je to nametnuta lažna tema Borisa Tadića i njegovih saveznika iz Crne Gore. Ipak, nije krio naklonost prema sadašnjim vlastima u Beogradu:


  „Glasao sam za nove vlasti, i ja i cela moja porodica. Ali kao i više od 50 odsto građana Srbije. I to je sve."
  Nakon procesa koji je trajao osam godina premijer Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše oslobađajuću presudu Subotiću.


  „Neću da govorim ništa, bolje da ćutim. Shvatio sam da ne smem ništa da kažem ni o jednoj presudi."
  Ipak, da li je tih milion evra Caneta Subotića, koje je Šešelj pominjao da su otišle na privatni Nikolićev račun, ako ih je uopšte i bilo, moglo biti dovoljno da se razbije jedna stranka koja je po svojoj monolitnosti bila bez premca?


  Između zvanične i ona manje zvanične verzije o nastanku SNS kao da se nalaze oblaci gustog duvanskog dima koji ne daju da se stvari baš jasno vide. U zavisnosti od okolnosti, nekad je moguće videti više, nekad manje.

  U toj magli ne vidi se jasno ni uloga još nekih aktera, kao što je Vladimir Beba Popović. Danžan ne krije da mu je i Beba Popović blizak prijatelj, ali nije želeo da ulazi u detalje.

  Uprkos svemu što se negativno piše o njemu, Danžan i dalje ostaje vezan za Srbiju:

  „Moja žena je Srpkinja, rođena je u Beogradu i žao mi je što moja familija u Srbiji ponekad mora da čita ružne svari o meni. Ljudi u Srbiji ne znaju da tajne službe u Francuskoj nisu kao kod vas. Mi nismo tajna policija i ne bavimo se manipulacijama."

  I možda je to sasvim tačno, kao što je tačno da se ni dim ne može uhvatiti, ali na tri stvari se u rasuđivanju možemo osloniti. Prva je da je Srpska napredna stranka trenutno na vlasti, druga da je Stanko Subotić Cane tokom te vlasti zahvaljujući zastarelosti a ne dokazima postao slobodan čovek i treća - da će sudske troškove u vrednosti od nekoliko miliona evra, prema tvrdnjama Subotićevih advokata, platiti građani Srbije.

 3. #3
  libe strasni nije na forumu
  почетак краја диктатора најавио је курир
  Veoma poznat libe strasni (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СМЕДЕРЕВО
  Poruke
  14.433
  Reputaciona moć
  1344

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  их па то и није новост
  бтв имати поверење у ова два пајсера је глупост највећа
  ништа без снс,пинка&дезинформера

 4. #4
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.593
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1309

  Talking Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!  U vreme Tominog "bekstva iz SRS - a" i njegovog cekanja "da se Pametni i vredni lik" vrati sa proputovanja po "klasicnoj Italiji i Svajcarskoj" i upoznavanja sa njihovim "lokalnim i tradicionalnim znamenitostima" i da se nakon toga "izjasni o statusu u SRS - u" , vreedni i "transparentni clan obavestajne zajednice" se "nije mesao u svoj Posao" ...?

  Hmmm...?!
  I a - haa...!
  Da ...Da ...
  Ovde rastu sve same "vrancuske sobarice" ...


  A i Maric je zanimljiv lik sa onim njegovim vecitim bajkama "kako njemu , jadnoM , niko ne nudi ni centa za izvesne aktivnosti ..." ...!
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  28.03.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  118
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Na isti nacin je nastao i tzv pokret slobodnih gradjana

 6. #6
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.593
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1309

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Sta ?
  Oni su kao "naslednici trenutnih" ?
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 7. #7
  Iskusan GODFATHER10 (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd,Costa Brava..
  Poruke
  6.053
  Reputaciona moć
  118

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Postavljac teme ,kao da je pretplacen da svrsava na teme o SNS i AV,pa sto covece nisi pisao ,o DOS/u i od kojih garnitura je stvoren ,kojih para,od strane kojih stranih sluzbi??
  Dacu mu predlog koji nece moci da odbije

 8. #8
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.593
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1309

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Ma` , skoro Ti je to isto ...
  Kurta , Murta i takve stvari ...
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 9. #9
  Poznat
  Učlanjen
  14.04.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.145
  Reputaciona moć
  123

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  Ma` , skoro Ti je to isto ...
  Kurta , Murta i takve stvari ...
  Al nije Kurti svejedno kad je Murta glavni

 10. #10
  Veoma poznat Mortimer (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  257

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Citat Original postavio GODFATHER10 Pogledaj poruku
  Postavljac teme ,kao da je pretplacen da svrsava na teme o SNS i AV,pa sto covece nisi pisao ,o DOS/u i od kojih garnitura je stvoren ,kojih para,od strane kojih stranih sluzbi??
  Pa on je sa Perisicem leteo na NATO brod u Jadranu!

  Samo sto je to bila veleizdaja!

  Tako da je i on strani ........ i domaci ........!
  Sta radi pirgavi isped akvarijuma!

  Radi da zavadi ribice

 11. #11
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  35.311
  Reputaciona moć
  559

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Citat Original postavio nikost87 Pogledaj poruku
  Na isti nacin je nastao i tzv pokret slobodnih gradjana
  Што не мења чињеницу да је потребно моментално са власти сменити Српску напредну странку.

 12. #12
  Veoma poznat Mortimer (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  257

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Што не мења чињеницу да је потребно моментално са власти сменити Српску напредну странку.
  A koga bi ti doveo?

  Kad su svi strani placenici i domaci izdajnici!
  Sta radi pirgavi isped akvarijuma!

  Radi da zavadi ribice

 13. #13
  Iskusan S1MCRO (avatar)
  Učlanjen
  11.03.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  marinac me skinuo sa ignorea :)
  Poruke
  5.194
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Opet slobisti mantraju kako su sve stranke koje su vladale posle 2000. osnovane od strane CIA i Rotsilda.

  ... sa zakljuckom da zato nista ne treba menjati jer ce ionako sve da bude isto.
  Water, water, every where, Nor any drop to drink

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  30.10.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  22.704
  Tekstova u blogu
  27
  Reputaciona moć
  1179

  Podrazumevano Re: Strašna istina o nastanku SNS: Francuski špijuni, hoteli i po koji milion!

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Што не мења чињеницу да је потребно моментално са власти сменити Српску напредну странку.
  Са неком антиДОС коалицијом, да.

  Са Жутановцем и Хамдијом не.
  Jeremic: Da li je unilateralna deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosovu o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine u saglasnosti s međunarodnim pravom?
  Odgovor Suda pravde: Da

Slične teme

 1. strašno nizak pritisak
  Autor miranda u forumu Zdravlje
  Odgovora: 205
  Poslednja poruka: 31.01.2014., 10:43
 2. ZA ISTINU TREBA VREMENA, ISTINA O NASTANKU "RTV BN".
  Autor kristiansand u forumu Politika
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 05.05.2012., 16:42
 3. ISTINA I LAZ SNS ili Tomislava Nikolica
  Autor kalama u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 04.02.2011., 17:53
 4. Francuski špijuni znali za Al Kaidinu urotu
  Autor simonset u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 04.11.2007., 17:05
 5. istina
  Autor mr x u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 09.11.2004., 19:07

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •