Majka i kcerka

zvonka

Početnik
Poruka
15
Postoji neiscrpna tema svekrva i snaha ali sta je sa odnosom majke i cerke odnosno taste i zeta,ja se sa svojom majkom ne slazem bas najbolje,ne kazem da se ne volimo ali se ne slazemo,pa me zanima iskreno ima li jos slicnih situacija.
 
I ja se sa mamom ne slazem bas najbolje..Fizicki bas licimo, al smo psihicki skroz razlicite..Mnogo se bolje slazem sa tatom ("Tatina cera") Sto je najinteresantnije, odlicno se slazem sa babom (maminom mamom), bas se uvek lepo ispricamo, ona mi ispade k'o drugarica :D
A inace, imam osecaj da ce moj buduci muz da sa mojom kevom prodje k'o bos po trnju :(
 
ma ja se divim mojoj mami što je izdržala moj pubertet i tatine bubice ...

mislim da devojke/žene vremenom kako odrastaju pa i stare vremenom drugačije kapiraju svoje majke ...to je moj utisak.
 
Moja majka i ja sasvim, sasvim dobro funkcionišemo.
Zapravo smo vrlo različite (nedavno je gledajući me u situaciji koju zapravo ne odobrava, uz osmeh i odmahivanje rukom rekla: "Ovo sam ja rodila?!" :lol: :lol: :lol: ), ali je suština našeg dobrog odnosa upravo u poštovanju (i prihvatanju) tih razlika.
Čitav žiivot je ona bila ta oko koje se sve u porodici vrtelo, (moja čuvena izjava na njeno "Pitaćemo tatu" - što je radila samo kad želi da dobije u vremenu - davnih dana bila je: "Daj da se ne zamajavamo... Zna se ko u ovoj kući odlučuje" ;) ), zaista je sjajno "gurala" sve što je trebalo (i moralo) i trebalo je da odrastem i dovoljno sazrim kako bih shvatila da to nije bio njen izbor već snalaženje u datoj situaciji...
Možda je malo nesporazuma bilo jedino u kratkom periodu između mog saznanja da u mom životu važe pravila koja sama postavim i njenog prihvatanja toga, ali kao pametna žena shvatila je da i kad se sa nečim ne slaže - treba da prihvati.
I danas se ne slaže sa mnogim mojim odlukama i izborima (štaviše, sigurna sam da bi ona uradila drugačije), ali je svesna toga koliko smo različite i dovoljno pametna da zna da je jedino ispravno to i ispoštovati.
 
hanibal77:
ima i izuzetaka.isla sam na neku psihoterapiju i polako pocela da shvatam uticaj majke u mom izgradjivanju.onda sam pocela sve manje da je volim,sve vise da ne mogu da joj oprostim neke stvari,sve vise da se udaljavam od nje.sto je ona primetila.
Hm. Iako je puno volim, mislim da nema osobe koja je više odgovorna za neke moje tripove, od nje... Možda zvuči surovo. I uvek je opravdavam u sebi, ali njena nerazumnost ponekad prelazi moje granice tolerancije. Isti je ona problem imala sa svojom majkom.
I ima taj trip da ja treba da budem njena kopija, što mene užasno nervira.
 
Однос са мојом мамом је - одличан! Разумемо се али, што се тиче карактера, нисмо баш сличне. Рецимо да сам највише повукла на тату (чак нам је и понашање и нарав веома слична) али са којим сам била у јако лошим односима (читај: тежак алкохоличар).
Мени је мајка подршка, ослонац, пуна разумевања и широких погледа. У младости ми је била као другарица, а данас ми је незаменљива што се тиче моје деце (максимално ми помаже око њих). Дође ту и тамо до чаркања, али је све то занемарљиво.
Веровали или не, са мојим супругом се слаже - СУПЕР! Чак се и ја запрепастим кад видим како се слатко зезају, причају, поверавају. Не постоји нимало оног "шаблонског односа" ташта-зет! :p
 
Ja prema mojoj mami imam puno uvazavanje, postovanje, podrska smo jedna drugoj. Ne mogu reci da u svemu imamo iste poglede, naravno i nemoguce je sto zbog generacijskih razlika , sto zbog nekih drugih zivotnih okolnosti, ali u nacelu razmisljamo slicno. Sto sam starija bliskije smo, i svima mogu reci da nijedna zena nema bolju prijateljicu od majke. Moja sestra i mama zive zajedno i ne slazu se bas najbolje, tako da ja i jednoj i drugoj budem rame za plakanje, i svaka mi priča svoju verziju priče. Inace, vezane smo sve tri kao creva . Cujemo se nekoliko puta na dan.
Bas me potrese kad neko kaze da nema dobar odnos sa majkom, nekako mi bude bas tuzno i prosto nestvarno. Ok, znam da postoje žene koje nisu zaslužile ni da budu majke, ali one su deo nekog malog nebitnog broja.
 
Evo, ja sam se bas sad posvadjala sa mojom mamom, onako bucno. Ona meni prebaci sto sam mrzovoljna, ja njoj sto je ona uradila ovo ili ono.. Inace, u poslednje vreme (6 meseci) se stvarno puno svadjamo. Ona me skroz razume, ali ne i moj nacin reagovanja, ponasanja itd. Inace smo se uvek dobro slagale, ja sam njoj bila podrska, ona meni. U sustini smo jako vezane, ali eto... Valjda je vreme da se razvežemo. Sta reci, bas mi je zao. Inace, sa njom sam se uvek bolje slagala nego sa tatom- tezak covek. Odnos majka -cerka, kao i uostalom svaki odnos u porodici vrlo je bitan. Ja sam se uvek tako divila ljudima koje je kao bas briga za roditelje. Ja se zbog mojih bas potresam, he, he
 
hanibal77:
ima i izuzetaka.isla sam na neku psihoterapiju i polako pocela da shvatam uticaj majke u mom izgradjivanju.onda sam pocela sve manje da je volim,sve vise da ne mogu da joj oprostim neke stvari,sve vise da se udaljavam od nje.sto je ona primetila.

taj na j....j psihoterapiji te baš z...bao,ili učinio korak ka tome.Jeste da nas ljute naši roditelji,kao i mi vlastitu decu,ali da ta ljutnja bude predmet udaljavanja???
 
U mom životu ima,a to je moja majka.često sam bo grub i nepravedan prema njoj,
a nakon toga silno patio,ovu pesmu od Jaroslava Sajferta posvećujem njoj:
"kada bi ponekad govorila o sebi
majka je pričala;
Moj život je bio tužan i tih,
išla sam na vrhovima prstiju.
Ali kad bi se naljutila
i malo udarila nogama
tiho su napolici zvonile
majčine šolje
i ja sam morala da se osmehnem.

U času u kojem sam se rodio,
kroz prozor je - kažu - uleteo leptir
i spustio se na ivicu majčinog kreveta,
ali je u istom času u dvorištu zaurlao pas.
Majka je u tome videla rđav znak.

Moj život
doduše
nije bio spokojan kao njen.
Ali i sad kad posmatram današnjicu
teskobno
u praznim okvirima
iza kojih vidim samo prašnjav zid - moj život
bio je prekrasan.

Ne mogu da zaboravim
mnoge trenutke
koji su blještali kao cveće
svih mogućih boja i preliva
dok su večeri ispunjene mirisima
ličile na prave grozdove
skrivene u lišću tame,

Strasno sam čitao stihove
voleo muziku
i lutao,STALNO IZNENAĐEN
OD LEPOTE DO LEPOTE.
I čim sam spazio prvi put
sliku nage žene,
počeh da verujem u čuda.

Moj život je brzo pobegao.
Bio je suviše kratak za moje čežnje
beskrajne.
Pre nego što sam se nadao,
približio se kraj mog života.
Smrt će ubrzo šutnuti moja vrata
i ući.
Jeza i strah u tom trenutku
zaustaviće moj dah
da udahnem
zaboraviću.

DA MI NIJE USKRAĆENO
DA JOŠ NA VREME IZLJUBIM RUKE
ONE,KOJA JE STRPLIVO UZ MENE
IŠLA,IŠLA,IŠLA
I VOLELA NAJVIŠE.
 
Ej, zt - smanji malo dozivljaj i patetiku, majke ti mile - udavi brate!
A taj, odnosno ta, kod koje je hanibal isla na psihoterapiju ucinila joj je verovatno uslugu zivota. A tipak nemas pojma o njenom zivotu pa zato nemoj da se zaleces.
 
moja mama i moj verenik imaju bolji odnos (tj, više se zezaju i opušteni su ) nego ja i mama :roll:
nejgovu majku, opet, ja razveselim očas posla, dok se on s njom gleda preko nišana :?
neverovatno. :P
Ali u oba slučaja odnosi majki sa nama su prosto - osuđeni na dobre :D
 
Sto sam starija, to je moj odnos sa mamom losiji.. Sad, da li se menja (promenila) ona ili ja, ne znam bas tacno da kazem, pre ce biti da je ona .. ...
ona UVEK ima neki savet.. ali UVEK... e to me izludjuje.. mislim da ne mogu vise ni u toalet da odem, a da ne dobijem neki komentar/savet/predlog tipa 'operi ruke TOPLOM vodom'... aman bre!
Ja za nju jos uvek imam 10 godina.. Bice da je to... Gde li joj se izgubise one (moje) 22 godine???
 
Ma pusti, mame su cudo, ja ne zivim sa mojima vec....ne znam ni ja koliko, ima 10-11 godina, misl'm imam svoj zivot i tudje zivote o kojima ja brinem; ali nekad mi se omakne da kazem 'sinoc sam dosla kasno (oko 3 ujutro)' gde se moja majka zgrane sa izbezumljenim pitanjem 'a gde ides u to doba, je l' se tad vraca kuci?!?!' kao da imam 17! :)
 
SimpleMe:
Sto sam starija, to je moj odnos sa mamom losiji.. Sad, da li se menja (promenila) ona ili ja, ne znam bas tacno da kazem, pre ce biti da je ona .. ...
ona UVEK ima neki savet.. ali UVEK... e to me izludjuje.. mislim da ne mogu vise ni u toalet da odem, a da ne dobijem neki komentar/savet/predlog tipa 'operi ruke TOPLOM vodom'... aman bre!
Ja za nju jos uvek imam 10 godina.. Bice da je to... Gde li joj se izgubise one (moje) 22 godine???


Ha ha ha ... baš si me nasmejala ... i moja keva ume da me pita npr. ''Da li si zaključala kuću kad si pošla u grad'' ... i tako te bisere.
 
Izgleda da su sve majke slicne. :)..ehh, taj zastitnicki odnos !! i davanje saveta o najnajbanalnijim stvarima.!!!! Nema kraja :)

Meni je to ( priznajem, nakon izvesnog vremena :) ) postalo simpaticno ...sablon koji se ponavlja :)
Inace, volim je puno i nemam zamerki ( krupnijih i znacajnijih ) :)

I na kraju - razmazena sam i ja ( smajli-koji-se-stidi ) .... .to sa supicama i strudlicama i raznim djakonijama...njam, njam !!

Mama !..:)


p.s. fali mi jos koji smajli :) (<- evo ga )
..
 
moja ne daje savete, ali zaključuje napamet 8)
ali teFko onom koji bi se našao u blizini kad se posvađamo :P (usro bi se, svašta bi pomislio, mada se ne vređamo i ne psujemo, samo se razvičemo, :lol: )
temperamant je čudo, ali i tog čuda dosta za - cirka 15 mindži :)
maaammmaaaa......baš mi sad nedostaje!
 

Back
Top