Православље и СВЕТ

Pogledaj rezultate ankete: Mislim da

Glasova
46. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Crkva predstavlja istninu Isusa Hrista

  16 34,78%
 • tu istinu treba traziti na drugom mestu

  12 26,09%
 • ne verujem u takve istine (dogme)

  18 39,13%
Strana 1 od 16 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 384

Tema: Православље и СВЕТ

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Православље и СВЕТ

  ПРАВОСЛАВЉЕ У ТАНЗАНИЈИ

  Правослвље се изузетно брзо шири у Eпархији Букоба у Танзанији. Епархијска мисија је усмерена на увећавање броја парохија и верника, ширење православне вере међу катихуменима и изражавање вере кроз чињење добрих дела.

  Напор православних мисионара доноси добре плодове. У прошлој години основано је двадесет нових парохија, преко 3000 људи је крштено, више од хиљаду људи се венчало у цркви.
  Ова мисионарска епархија сада има 140 православних парохија и 20 свештеника.

  Изванредан напредак је остварен у образовању будућих свештеника у овој епархији. Прошле године је првих десет студената дипломирало у катихетској школи у Касикизи. Четворица су рукоположена у чин ђакона, а осталих шест је постављено за катихете. У школској 2003/04 још 17 студената је уписало ову школу, који ће ширити мисионарску делатност на црном континенту.

  Извор: www.scoba.us/news
  Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

  WAP Презентација wap.spc.yu

  ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Генетски модификоване намирнице
  Број 926, Рубрика Тема броја
  Ћелија као основна функционална јединка тела, садржи све генске информације и план потребан за настанак целог људског бића. Нова ера је пред нама - многи оглашавају да је биодоба, где се тајне генетских кодова и структура протеина из дана у дан све више спознају, почело. У исто време постајемо способни да манипулишемо материјалима на нанонивоу.
  Када је клонирана овца Доллy осванула на неким насловним странама познатих светских часописа, нико није очекивао да је то само крај једне фазе истраживања. Веома брзо након тога постављају се питања „куда све то води“, „хоће ли се то једног дана отети контроли“ итд. Затим су следиле нове вести „клонирани вирус у борби против рака“ и на крају она вест „храна од генетски модифицикованих сировина“. Бурни развој технологије веома ситних честица тзв. НАНОТЕХНОЛОГИЈЕ посебно је допринео развоју рекомбинације ДНК, протеинског инжењерства, генетској модификацији и др.

  Биолошки молекули и склопови, као што је центар за фотохемијску реакцију, способни су за задржавање светлости са добром квантном ефикасношћу и њено трансформисање у хемијску енергију. Ако се правилно експлоатишу, такви склопови имају потенцијалне примене као јединице за обраду биомолекулских информација.
  Историја биотехнологије

  Основни принципи биотехнологије коришћени су још од времена старих Египћана, а ми смо их само усавршили. Још тада је сок од грожђа ферментисан у вино, а хлеб пре печења морао је „стасати“. Те су технике коришћене без икаквих научних сазнања. Технологија свакодневно напредује, али с њом и брига о томе како ће се то одразити на здравље људи. Када је млеко чувано у желуцу младих сисара, догодиле су се чудесне промене згрушавања, када је настао сир. Ренин, ензим из слузокоже желуца сисара, реаговао је са беланчевинама млека и створио ферментисани (ензимски модификовани) производ „сира“.

  Истина, директна генетска манипулација је по правилу врло прецизна када се ради о „побољшањима“ усева и животињских врста (већа отпорност, већи приноси, боља заштита од инсеката, топлотна отпорност, лепша боја итд), али касније последице коришћења ових сировина у храни нико не може са сигурношћу објаснити.

  Већ одавно се користи хибрид кукуруза с повећаном количином мононезасићених масти у кукурузној клици, хибрид парадајза који раније зри и за краће време добија интезивно црвену боју, поврће које садржи више витамина, лековито биље с повећаним садржајем активних супстанци, соја која има веће зрно итд. Генетска манипулација постала је временом рутинска техника, која несумњиво даје економски оправдане резултате.

  Светске институције надлежне за здравље ћуте јер се не могу одредити према будућности. Свака грешка могла би имати погубне последице. Морална и етичка позадина проблема је иста као код клониране овце Доллy, тј. поставља се питање: бисте ли ви такво месо јели? Брине и чињеница приноса животињског ДНК на биљне врсте, заправо брине помисао да за биотехнологију више нема граница! Оно што је некад била научна фантастика, данас је чиста стварност. Списак биљних и животињских врста које су успешно клониране све је већи и већи.
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  ГМ намирнице

  Ту је, пре свега, квасац који може бити намирница, адитив и додатак кондиторским производима. Извршена је генетска модификација сојева квасаца за пекарство с циљем да се добије брже ослобађање ЦО2 код израде хлеба, потом квасаца за пиварство с циљем да разграђују скроб до декстрина. Типичан пример генетске модификације је парадајз. Добијен је производ са мање воде, тј. гушћи у тренутку прераде, да има тамнију боју у тренутку конзервисања (повећан садржај биофлавооида ликопена), да раније зри тј. брже црвени, и на крају да има бољу арому код употребе у кулинарству.

  Генетски су модификоване уљарице; памук да даје у семену више уља, соја да боље подноси хербициде, затим, уљана репица да боље подноси вештачка ђубрива и хербициде, шафран да прилагоди садржај мононезасићених масних киселина у односу на засићене и тако се приближи по структури маслиновом уљу.

  Генетски је модификован и кукуруз из којег се добија уље кукурузних клица с циљем да се добије однос полинезасићених и мононезаићених масних киселина у корист ових других, чиме се побољшава њихова стабилност. Истовремено је код хибридног кукуруза модификована (побољшана) отпорност на неке инсекте и хербициде.

  У намери да за тржиште произведе што више витамина Б-2 (рибофлавина), фармацеутска индустрија је генетски модификовала бактерију Б субтилис тако да ова „ради“ оно што у нормалним околностима никада не би радила.

  Све су те генетске манипулације извршене последњих 5 година и све су се по правилу показале економски веома оправданим. Заправо, на основу многих показатеља то су тек први кораци у неслућеном замаху који ће за биотехнологију уследити наредних година.

  По свему судећи, генетска манипулација је идеална за „поправљање“ или „побољшање“ актуелних технолошких својстава производа, затим повећање отпорности на хемијска заштитна средства, продужење времена стабилности производа, повећање концентрације суве материје, повећање концентрације витамина и др.

  Несумњиво је да су предности модерне биотехнологије (можда треба рећи пре нанотехнологије) у производњи хране огромне и да доносе непроцењиву корист. Повећавање броја генетски модификованих производа намеће многе психолошке и моралне дилеме, које захтевају хитно увођење законске регулативе. Међутим, брзи развој науке превазилази брзину измене законских норми, што ће у наступајућем периоду захтевати брзу измену правне регулативе у многим земљама.

  С друге стране, негативни аспекти нанотехнологија, пре свега модификација биљних и животињских врста на нивоу ћелије или гена, не могу се победити чуђењем, већ само вишим обликом сазнања, организованог деловања и адекватне заштите.

  Генетски модификовани производ није само храна, већ су ту лекови, козметика, окружење, одећа и обућа. Само интегрални приступ најезди нових научних достигнућа која су резултат нанотехнологија у живом свету, може допринети њиховој хумано-селективној примени.

  Проф. др Станиша Стојиљковић
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  У Копенхагену

  Међународна изложба Икондиалог

  У Копенхагену, од 19. септембра до 2. октобра 2005. године, одржана је међународна изложба икона под називом Икондиалог.

  У изложбеном простору поред цркве Хеллигаандсхусет (црква Светог Духа) било је изложено 240 икона насталих трудом 30 иконописаца - из Грчке, Јерменије, Србије (Војислав Луковић, Слободан Кајтез и Драган Јовановић), Данске и Русије.

  Сама идеја овог, за Данце несвакидашњег дешавања, проистекла је из редова данских иконописаца који су углавном протестанти. Неки од иконописаца су открили лепоту православног предањског иконописања. Данас многи од њих усавршавају древне технике иконописа, под руководством православног грчког монаха оца Георгија са Свете Горе.

  Посетиоци ове изванредне изложбе су били изненађени јачином утиска

  који су на њих остављале иконе. Многи од њих се ретко сусрећу са живописом и били су уистину задивљени појединим иконама. У току изложбе посетиоци су откривали предивни свет духа и традиције православног сликарства, који је некима од њих само делимично био познат, али никада откривен до краја. Саша М. Вучићевић
  “Mors tua, vita mea”

 5. #5
  Primećen član bie (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Lokacija
  wake
  Poruke
  981
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  bl ,bla,bla,pravoslaVLJE,BLA,BLA...
  Through the air our voices whisper and awake are now our eyes
  For too long closed in slumber-but death didn't prove or demise
  By ages so dark we've been sculptured as fragments of story and tales
  As we haunt we are endlessly captured and shrouded in the wind that here wails

  ~ Thorns of Cromson Death~
  ~Dissection~

 6. #6
  Domaćin LePiaf (avatar)
  Učlanjen
  20.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.795
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  ПРАВОСЛАВЉЕ У ТАНЗАНИЈИ

  Правослвље се изузетно брзо шири у Eпархији Букоба у Танзанији.
  Da je neko drugi ovo napisao mislio bih da se zajebava.
  Al' dobar je fazon, svejedno.
  Poslednji put ažurirao/la LePiaf : 14.11.2005. u 16:11 Razlog: pobrkao tag-ove

 7. #7
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  ИСТИНА ИЗЛАЗИ НА ВИДЕЛО
  “Mors tua, vita mea”

 8. #8
  Poznat AntunTun (avatar)
  Učlanjen
  16.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na proplanku
  Poruke
  9.926
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  181

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  biblija+prihvatanje isusa=hrana

  daj bl idi negde....
  Poslednji put ažurirao/la jomini : 15.11.2005. u 04:43
  Voistinu.

 9. #9
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Citat Original postavio AntunTun
  biblija+prihvatanje isusa=hrana

  daj bl idi negde....
  Јок вала иди ти
  “Mors tua, vita mea”

 10. #10
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Lightbulb САН

  САН
  Пресвете и славне Владичице наше
  БОГОРОДИЦЕ
  који је уснила
  У ГРАДУ ВИТЛЕЈЕМУ

  Jедне ноћи у јудејском граду Витлејему пресвета Богородица је уснила страшан сан. Пробудивши се, сва устрептала заплакала се. А када јој Исус приступи, она му овако поче говорити:
  -Мили Сине мој, још дрхтим од страха и не могу да дођем к себи, јер сам ноћас страшан сан уснила. Уставши плакала сам и јецала, па сам се помолила Господу Богу, Творцу неба и земље, да ме утеши, јер ми је срце још једнако немирно. Сва трептим и пуна сам зебњи.
  У сну Те видех, Сине, како стојиш у мноштву народа и држиш лист пергамента исписан божанским заповестима Старог завета; а изнад њих су две заповести крупни написане:
  "Љуби Господа Бога свога
  свим срцем својим,
  и свом душом својом,
  и свим умом својим."
  Ово је прва и највешћа заповест. А друга је као и ова:
  "Љуби ближњега свога као самога себе."
  Одједном, појавише се неки наоружани људи, ухватише Те, а онај народ се разбежа. Затим Те изведоше пред суд... Твоју главу и тело облила је крв!
  Тада јој Христос Спаситељ рече:
  -Пресвета и преблагословена Мајко моја, обистиниће се то што си уснила - са мном ће се тако догодити.
  Али ко год научи заповести које си видела исписане на оном листу, па отпочне да по њима и живи:
  -да љуби Господа Бога Творца свега што постоји,
  -да љуби своје ближње и
  -да чини добро,
  биће спасен! Нечисти дух неће му у души обитавати. Буде ли до смртног часа свог извршавао ове заповести, носећи уза се часни крст, наредићу па ће му анђели примити душу и уселити је у Небеско царство.  САН
  Пресвете и славне Владичице наше
  БОГОРОДИЦЕ
  који се уснила
  НА ГОРИ ЈЕЛЕОНСКОЈ

  Када је пресвета Богородица боравила на гори Јелеонској, усну јој се јави Господ наш Исус Христос, приђе јој тихо и рече:
  -Спаваш ли, драга Мајко, или си будна?
  Она се прену и веома узнемирена рече Исусу:
  -Премили Сине мој, тек што сам заспала усних стравичан сан:
  Тебе, драго моје Дете, разапеше на крст у јудејском граду Јерусалиму, у време Понтијског Пилата. Разапеше те између два разбојника; лице и тело Ти изубијани, израњавани и обливени крвљу. И док тако на крсту висиш између двојице разбојника, гледам како Ти дадоше да пијеш жуч; копљем Ти прободоше ребра и из ране потече крв и вода. Мало затим, сунце се помрачи, земља се поче трести и камење распадати, завеса у храму расцепи се одозго до доле. На земљи настаде тама од шестог часа па све до деветог...
  Онда дођоше Јосиф из Ариматеје и Никодим, Твоји тајни ученици, па скинувши тело Твоје са крста увише га у чисто платно и положише у гроб.
  Три дана лежао си у гробу, а када освану трећи дан, Ти си устао из мртвих, сишао си у ад, и разваливши адска врата, извео си оданде Адама и Еву. И по целом свету разгласи се да си васкрсао!
  По Твом васкрсењу сви народи долажаху к Теби да Ти се поклоне и да Те славе. А Ти седиш на царском престолу и све дарујеш неким необичним хлебом и вином. Као тело Своје држиш у руци тај хлеб и ломећи га раздајеш свету. Из Твог тела тече крв у чашу и све напаја. И чим се ко причести Крвљу Твојом и Телом Твојим, лице му се преобрази и постане светло као у анђела, који у златним хаљинама долазе и одводе га у небеско царство. А Ти си се узнео на небо и седиш са десне стране Бога Оца.
  Христос јој на то рече:
  -Пресвета Мајко моја, све што си уснила догодиће се самном. Заиста ти кажем:
  -ко поверује да сам ја Спаситељ света и свих народа,
  -да је Тело Моје храна а Крв Моја право пиће,
  -ако поверује да без тога двога не може добити спасење, тај ће заиста бити спасен!
  Ако, дакле, верује да у причешћу Светим хлебом и Светим вином прима Моје Тело и Моју Крв, па ако буде себе очистио од сваке нечистоте тела и духа, заиста ће наследити Небеско царство! Лице ће му бити светло, и његова одећа сјајна попут анђела у вечном царству. А на земљи несрећа неће никад боравити у његовом дому - душа ће му уживати мир. Анђео чувар ће га чувати од напрасне смрти, од злих људи и разбојника. Када иде на суд, ако на Бога мисли и Богу се моли да га Он спасе, ако је крив па се покаје биће помилован а његов преступ опроштен.
  И сваки који јутром и вечером смерно, искрено и топло замоли Бога Оца за опроштај грехова, верујући да Моја Крв пере човека од греха, заиста биће миран навек и сачуван од сваке беде и невоље.

  Амин.
  “Mors tua, vita mea”

 11. #11
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  da je bogorodica unsula Tanzaniju...ok...ovako...blj
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 12. #12
  Buduća legenda Banshee (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  25.782
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  307

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  tanzanija i pravoslavlje : lol:


  khm...i moja reakcija apsurdna kao i cela tema
  slatka mala izvrnuta torto vrh ti na dnu stoji...o slatka mala izvrnuta torto...svi te vole,svi te cene...
  you make me sick because i adore you so

 13. #13
  Domaćin -Eva- (avatar)
  Učlanjen
  07.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Eden
  Poruke
  3.249
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Re: САН

  Citat Original postavio Бл
  САН
  Пресвете и славне Владичице наше
  БОГОРОДИЦЕ
  који се уснила
  НА ГОРИ ЈЕЛЕОНСКОЈ

  Када је пресвета Богородица боравила на гори Јелеонској, у сну јој се јави Господ наш Исус Христос, приђе јој тихо и рече:
  -Спаваш ли, драга Мајко, или си будна?
  Она се прену и веома узнемирена рече Исусу:
  -Премили Сине мој, тек што сам заспала усних стравичан сан:
  Ovo mi nikako ne štima. Kako joj se mogao u snu javiti i kada se prenula (probudila) da mu kaže da je sanjala stravičan san?

 14. #14
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ СЛОБОДА.
  Ако хоћете верујте, ако нећете ваша воља
  “Mors tua, vita mea”

 15. #15
  Primećen član bie (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Lokacija
  wake
  Poruke
  981
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  e to je jedna od (retkih)pamentnih stvari shto si rekao
  Through the air our voices whisper and awake are now our eyes
  For too long closed in slumber-but death didn't prove or demise
  By ages so dark we've been sculptured as fragments of story and tales
  As we haunt we are endlessly captured and shrouded in the wind that here wails

  ~ Thorns of Cromson Death~
  ~Dissection~

 16. #16
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Citat Original postavio bie
  e to je jedna od (retkih)pamentnih stvari shto si rekao
  “Mors tua, vita mea”

 17. #17
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  ne bih se slozio, drugio deo recenice "vasa volja" oznacava upravo slobodu
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 18. #18
  Domaćin -Eva- (avatar)
  Učlanjen
  07.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Eden
  Poruke
  3.249
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Citat Original postavio Бл
  ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ СЛОБОДА.
  Ако хоћете верујте, ако нећете ваша воља
  Nisi mi odgovorio na nelogičnost!
  Ja vjerujem, ali vjerujem i da ono gore što si copy paste nije originalan tekst.

 19. #19
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Citat Original postavio -Eva-
  Nisi mi odgovorio na nelogičnost!
  Ja vjerujem, ali vjerujem i da ono gore što si copy paste nije originalan tekst.
  САН Пресвете и славне Владичице наше БОГОРОДИЦЕ који се уснила
  НА ГОРИ ЈЕЛЕОНСКОЈ

  Када је пресвета Богородица боравила на гори Јелеонској, усну јој се јави Господ наш Исус Христос, приђе јој тихо и рече:
  -Спаваш ли, драга Мајко, или си будна?
  Она се прену и веома узнемирена рече Исусу:
  -Премили Сине мој, тек што сам заспала усних стравичан сан:
  Тебе, драго моје Дете, разапеше на крст у јудејском граду Јерусалиму, у време .................................................. ...............
  Значи господ ју је пробудио за врме тога стрвичнога сна и она му објасни шта је сањала.
  “Mors tua, vita mea”

 20. #20
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  А наравно да није оригинал, у то време нису у ПАЛЕСТИНИ писали СРБСКОМ ЋИРЛИЦОМ
  “Mors tua, vita mea”

 21. #21
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  18.07.2005.
  Poruke
  223
  Reputaciona moć
  48

  Talking Re: Православље и СВЕТ

  Citat Original postavio Бл
  ПРАВОСЛАВЉЕ У ТАНЗАНИЈИ

  Правослвље се изузетно брзо шири у Eпархији Букоба у Танзанији. Епархијска мисија је усмерена на увећавање броја парохија и верника, ширење православне вере међу катихуменима и изражавање вере кроз чињење добрих дела.

  Напор православних мисионара доноси добре плодове. У прошлој години основано је двадесет нових парохија, преко 3000 људи је крштено, више од хиљаду људи се венчало у цркви.
  Ова мисионарска епархија сада има 140 православних парохија и 20 свештеника.

  Изванредан напредак је остварен у образовању будућих свештеника у овој епархији. Прошле године је првих десет студената дипломирало у катихетској школи у Касикизи. Четворица су рукоположена у чин ђакона, а осталих шест је постављено за катихете. У школској 2003/04 још 17 студената је уписало ову школу, који ће ширити мисионарску делатност на црном континенту.

  Извор: www.scoba.us/news
  Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

  WAP Презентација wap.spc.yu

  ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ

  sad se setih kad je Zivadin Jovanovic rekao voditeljki da je yugoslavia dobro prihvacena "sirom medjunarodne zajednice". pita ga voditeljka "a u kojim to zemljama?", na sta ce on : "Pa citav niz zemalja: Irak, Iran, Mali, Zimbabve, Kuba..."

 22. #22
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Куба шећера и цигара,
  Ирак нафте
  Иран ништа
  Зимбабве дијамнти
  “Mors tua, vita mea”

 23. #23
  Primećen član bie (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Lokacija
  wake
  Poruke
  981
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  ajd moderator zatvori i ove glluuposti!
  Through the air our voices whisper and awake are now our eyes
  For too long closed in slumber-but death didn't prove or demise
  By ages so dark we've been sculptured as fragments of story and tales
  As we haunt we are endlessly captured and shrouded in the wind that here wails

  ~ Thorns of Cromson Death~
  ~Dissection~

 24. #24
  Primećen član bie (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Lokacija
  wake
  Poruke
  981
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Православље и СВЕТ

  Citat Original postavio Бл
  ha ha ha...pridruzhi mi se...!!!
  Through the air our voices whisper and awake are now our eyes
  For too long closed in slumber-but death didn't prove or demise
  By ages so dark we've been sculptured as fragments of story and tales
  As we haunt we are endlessly captured and shrouded in the wind that here wails

  ~ Thorns of Cromson Death~
  ~Dissection~

 25. #25
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano АРХАНГЕЛ МИХАИЛО СПАСАВА ГРЕШНЕ

  АРХАНГЕЛ МИХАИЛО СПАСАВА ГРЕШНЕ

  Реч, произнесена оцем нашим Тимотејем, патријархом Александријским, по-штовања достојним. Он је саставио ову реч поводом празника Чуда Светог Арханге-ла Михаила (6/19. септембар), да би показао велику милост, даровану од Бога људи-ма.
  ,,Мир Божији нека сиђе на вас, браћо хришћани. Послушајте, браћо, шта се догодило са мном, Тимотејем, слугом Исуса Христа. Једном сам се упутио ка светом животворном Крсту и Гробу Господњем и ка свим местима, којима је ишао Господ наш Исус Христос. И тако сам доспео у дом светог Прохора, љубљеног ученика јева-нђелисте Јована Богослова. После дуготрајног тражења, нађох књигу коју је Прохор написао. У тој чудесној књизи прочитах следећу велику утеху Јована Богослова:
  Једном сам ишао у пратњи ангела Божијег који ми је објашњавао небеске тајне о људима. И чујем тада шум, сличан шуму многих вода које падају са велике висине. Када са ангелом дођох ближе, видех огромно језеро и страшни казан пун непокаја-них грешника. Ја упитах мог пратиоца: ‘Објасни ми, зашто је та јама толико дубока?’ Угледао сам огњену лаву са великим димом; она је кључала и са хуком се подизала на триста метара у висини, и некакви црви, величине змије, гмизали су по телима грешника у том језеру-базену. ‘Оче Јоване, пријатељу Божији, мучење које сада гле-даш страшније је од сваке казне. Ово језеро може да прими у себе сав свет, дубина његова је бесконачна, змије и црви који гризу тела грешника бране им да се спусте у дубину језера током триста дана, а затим им забрањују да се подигну са дна уз по-моћ колца за који грешници као да су привезани.’ И Јован горко заплака због поги-бије грешника. ‘Не плачи, оче Јоване, пријатељу Божији, не плачи. Ускоро ћеш угле-дати велику радост, захваљујући архангелу Божијем Михаилу. Велика је љубав Божја према архангелу Божјем Михаилу.’ Тада угледах у чудесној лепоти самог архистра-тига Михаила у необичној лађи од херувима и серафима, у пратњи многих ангела и светих, великих пророка и мученика, како се приближавају огњеном језеру. Сви су они украшени неописивом лепотом. Тако се архангели приближише грешницима предатим на мучење. Истога часа угаси се огањ, пламена лава престаде да се поди-же, животиње се изгубише. Када се све утиша, архангел Михаило потопи своје десно крило у језеро, изведе их на чврсту земљу. Затим он поново спусти то исто десно крило по други пут и извади из језера још више душа него први пут. Тада херувими и серафими падоше ничице пред њим и стадоше да га моле да и трећи пут потопи крило. Он упути свој добри молитвени глас ка Господу, принесе молбе за спасење и погрузи своје крило и трећи пут у језеро и изведе на свом милосрдном крилу још веће мноштво душа. Тада ангели и свети, узевши их, омише те душе водом благода-ти и помазаше их миром радости и поставише их редом пред лице Божије. Тог часа иза завесе Господње изађе глас који рече: ‘Заступништво архангела Михаила и Мајке Моје Пресвете Дјеве и свих мојих ангела изабраних, који су на земљи испунили вољу Оца Мога, уведе душе у рај блаженства, вечности и покоја.’
  “Mors tua, vita mea”

Slične teme

 1. Православље: СПЦ
  Autor ColdPrayer u forumu Religija
  Odgovora: 4037
  Poslednja poruka: 26.02.2013., 08:38
 2. Друг Фидел хвали Православље!
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 24.10.2008., 00:48
 3. Odgovora: 49
  Poslednja poruka: 05.12.2007., 03:22
 4. православље
  Autor Kaj u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 23.09.2007., 14:08
 5. О ПРЕЛАСКУ СА ислама на ПРАВОСЛАВЉЕ
  Autor Marty Misterija u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 07.05.2006., 15:53

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •