HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 42

Tema: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Svetinja niče iz pepela

  Za jedne radovi teku sporo, za druge prema utvrđenom planu, tek bilo kako bilo, na obnovi manastira se radi, a stručnjaci i nadležni su sigurni da će, za deset godina koliko je predviđeno da traju radovi, ovaj centar srpske duhovnosti ponovo imati nekadašnji sjaj  Za samo dva sata, u noći 4. marta 2004. godine, osam vekova srpske istorije pretvoreno je u pepeo. Vatrena stihija gutala je pred nemoćnim monasima ono što su oni kao zenicu oka svoga čuvali, a što su generacije pre njih stvarale i o tome se brinule. Goreo je Hilandar, najsvetlije mesto srpske duhovnosti, mesto hodočašća ne samo Srba.

  Proteklo je od te strašne noći nešto više od godinu i po dana. Polako, kao što je i nastajao, Hilandar se poput feniksa diže iz pepela. Mišljenja o tome kako radovi teku su različita. Za neke obnova teče sporo, za neke oubičajenim tempom, tek svejedno, radovi odmiču i, nema sumnje, Hilandar će u predviđenom roku ponovo dobiti lice koje svetli.

  A u zadužbini monaha svetog Simeona i svetog Save ovo nije prvi požar, ali jeste prvi koji je zabeležen kamerom. Dva puta ga je pre ovog gutala vatrena stihija. Prvi put 1722, a drugi 1896. Šta je u prva dva požara nestalo nije tačno zabeleženo, a u ovom poslednjem izgoreo je severozapadni deo konaka i severoistočni Beli konak. U severozapadnom delu konaka, koji je podignut 1821. godine i koji je nedavno bio potpuno obnovljen, nalazila se administrativna uprava, sobe za smeštaj gostiju i prostorije za prijem. Beli konak je sagrađen u poslednjim godinama šesnaestog veka i u vreme požara bio je u fazi kompletne obnove. Vatrena stihija uništila je i crkvu iz sedamnaestog veka sa ikonostasom i freskama iz tog doba. Voda iz šmrkova doprla je do trpezarije, pa su bile ugrožene i neke freske stare tri veka.

  Ožiljci još vidljivi


  Monasi, koji najveći deo vremena provode u molitvi, u svemu vide jednu vrstu opomene i zahvalni su Bogu što je od požara sačuvao crkvu sa čudotvornom ikonom Trojeručicom, bibliotekom sa knjigama neprocenjive vrednosti, kao i druge vredne relikvije.

  Hilandar danas polako vida rane. Ožiljci su još vidljivi i veliki, ali ogromne skele i metalne utege uveravaju da se ovde radi i da sve teče prema planu.

  - Obnova Hilandara je izuzetno ozbiljan, težak i odgovoran posao i svako ko u njemu učestvuje zna zašto se on odvija ovim tempom i na način na koji se odvija - kaže Vladimir Tomčić, pomoćnik republičkog ministra za kulturu zadužen za odnose sa inostranstvom. - Odgovorno tvrdim, jer materijali prolazi kroz moje ruke, da sve teče prema planu i da će radovi biti završeni za vreme za koje je to predviđeno.

  Vladimir Tomčić napominje da je raščišćavanje terena trajalo prilično dugo pre svega zbog specifičnog načina rada.

  - U raščišćavanju šuta učestvovali su stručnjaci, jer je svaki deo trebalo pregledati - kaže Vladimir. - Zato je sve išlo sporo. Pregledano je svako drvo, odvaljeni komad maltera, svaki metal koji je virio iz šuta. Na pojedinim mestima nije moglo da se čisti dok zidovi nisu osigurani.

  Odmah posle požara ustanovljeno je da je površina uništenih zgrada veća od deset hiljada metara kvadratnih, da će za obnovu biti potrebno oko deset godina i da će sve koštati više od trideset miliona evra.


  Uskoro će i na ovom delu manastira da počnu radovi
  - Iako smo i mi i Grci svesni značaja ovog manastira, trebalo je uskladiti i neku papirologiju i raspodeliti obaveze i ingerencije - kaže Vladimir. - Naš Republički zavod za zaštitu spomenika kulture odmah je uradio elaborat, Ministarstvo kulture je odradilo svoj deo poslova, a za izvođenje radova zadužene su grčke vlasti. Nosilac posla je grčka firma ''Kedak'' koja ima status zavoda za zaštitu spomenika i oni savesno odrađuju svoj deo. Drugo, moramo da budemo svesni i činjenice da se manastir nalazi u drugoj državi, fizički daleko od matice i da, ma koliko sve funkcionisalo kako valja, ta udaljenost i način komunikacije uvek malo uspore stvari.

  Naš sagovornik ističe da sredstva koja odvajamo i mi i Grci nisu sporna i da sve uplate idu kako je i planirano. Činjenica je da bismo mi voleli da sve ide brže, ali da ne treba dovoditi u sumnju profesionalizam izvođača radova. I poslednja poseta premijera Vojislava Koštunice Hilandaru upravo ima za cilj da se konstatuje trenutno stanje i zamole grčki partneri za maksimalno angažovanje.

  - Krovna monstrukcija, kao i konstrukcija između spratova na konacima bila je od drveta i sve je to izgorelo - kaže Vladimir Tomčić. - Bilo je posle požara strašno pogledati kako ti goli crni zidovi sa dimnjacima štrče u nebo. Njih ništa nije povezivalo. Od objekata su ostali samo zidovi na kojima su na mestima gde su bili prozori zjapili otvori. Bilo kakav manji potres mogao je bukvalno sve da pretvori u gomilu kamenja. Toga smo se svi najviše bojali i zato je i bio prioritet da se zidovi učvrste. A to i jeste neka prva faza obnove, jer čitav posao je podeljen na faze.

  Bodiroga najveći donator


  Deo potkupolnog prostora koji će ponovo biti oslikan
  Prema rečima našeg sagovornika proteklo je prilično vremena dok su majstori uz zidove namontirali skele, a onda su stručnjaci prionuli na ozbiljan posao. Dovezene su šine, pa su svi izgoreli objekti učvršćeni metalnom konstrukcijom. Sve to je osnova da bi se prionulo na planiranu nadgradnju. Jer, oni goli zidovi nisu mogli da izdrže bilo kakve radove. Naravno, treba uzeti u obzir da su metal i beton ovde sporedan građevinski materijal, da dominiraju kamen i drvo kako bi se sačuvao autentičan izgled. A sve to oduzima vreme.

  - Kada se pogleda, na oko i ne izgleda kao da je mnogo urađeno, ali to je itekako veliki i ozbiljan posao - veli Vladimir. - Osim radova na konaku, oba paraklisa na kojima ima ostataka fresaka su zaštićena, tako da se sada ne treba bojati kiše i vlage. Ako bi sve ovo moglo da se sažme u jednu rečenicu, onda je za sada najbitnije da je sve stabilizovano i zaštićeno i da nema bojazni od rušenja ili propadanja.

  Podseća Vladimir da je uporedo sa ovim glavnim radovima van zidina obnovljeno nekoliko objekata koji nisu stradali u požaru, ali koji su bili pred rušenjem. Reč je o pomoćnim objektima za smeštaj gostiju.

  - Dve države plaćaju radove predviđenom dinamikom, a ima i mnogo firmi i pojedinaca koji pomažu - kaže Vladimir. - Najveći broj dobrotvora želi da ostane anoniman, odnosno da mu se ne spominje ime, jer ne rade to zbog reklame i priče, već što žele da sačuvaju dušu ovoj svetinji, pa i srpsku dušu kroz nju. Tu njihovu želju poštuju monasi koji vode evidenciju, pa i mi koji u obnovi učestvujemo. Evo, reći ću vam samo jedan podatak, ali polovičan, jer za to imam odobrenje. Najveći pojedinačni donator je naš proslavljeni košarkaški as Dejan Bodiroga, ali je tajna koliku je sumu priložio.


  A pare se namiču na razne načine. Najvrednija rukopisna knjiga u Hilandaru je ''Jevanđelje'' Nikole Stanjevića koje prema lepoti i vrednosti ne zaostaje iza čuvenog ''Miroslavljevog jevanđelja''. Ta knjiga nikada nije izneta iz Hilandara, jer je na poslednjoj stranici zlatnim slovima ispisana kletva o nesreći onoga ko ga iznese van zidina. I pored toga njegov zlatni okov nalazi se u beogradskom Narodnom muzeju.

  - Uz odobrenje i blagoslov manastira nedavno smo snimili jevanđelje i uskoro će biti štampano fototipsko izdanje - kaže Vladimir. - Kompletan prihod, a očekujemo da to bude oko deset miliona dinara, biće poklonjen manastiru. Uzećemo i otisak iz Narodnog muzeja, pa ćemo kopiju okova da ponesemo u Hilandar. Uz fototipsko izdanje kupac dobija i srebrnjak Hilandara, brojanicu i epruvetu u kojoj je ulje iz kandila Bogorodice trojeručice, kao i kompletan disk na koje je snimljeno čitanje jevanđelja.

  Prema grčkim zakonima ako u nekom manastiru na Svetoj gori broj monaha padne ispod šest, grčka država ima pravo da ga uzme. Kada je u Hilandaru izbio požar, bilo je trideset monaha. Danas ih je za šest više. Kažu, mnogo je onih koji su podneli molbe da odu na Svetu goru. Da sačuvaju svetinju. Kao i uvek kroz vekove kada je bilo najteže.
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  bolje da je bodiroga dao kes za neko sirotiste ili nesto slicno
  manastir ce se snaci sam...
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 3. #3
  Poznat AntunTun (avatar)
  Učlanjen
  16.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na proplanku
  Poruke
  9.926
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  181

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  zhiveli manastiri....gomile kamenja jeeeeeaaaaa....ajd klanjajmo se....hahahha
  Voistinu.

 4. #4
  Domaćin LePiaf (avatar)
  Učlanjen
  20.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.795
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Neka dignu ruku oni koji su prochitali ceo text.

 5. #5
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  ja necu da dizem ruku, zato sto nisam procitao ceo tekst OVDE, ali sam takve tekstove procitao u novinama jedno 120 puta u proteklih par dana....
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 6. #6
  Poznat AntunTun (avatar)
  Učlanjen
  16.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na proplanku
  Poruke
  9.926
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  181

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  funny....al nikad nisam bl-ov post prochito do kraja....bash nema svrhe....chak nikad nisam prochito vishe od 5-6 rechenica....
  Voistinu.

 7. #7
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Nazalost, steta je neprocenjiva ma koliko se ulozilo novca i rada. Procitao sam post do kraja i hvala Bogu da ima ko da pomogne da se obnovi.

 8. #8
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio King 7
  Nazalost, steta je neprocenjiva ma koliko se ulozilo novca i rada. Procitao sam post do kraja i hvala Bogu da ima ko da pomogne da se obnovi.
  ХИЛАНДАР ЈЕ ДУХОВНА СРБИЈА И ДА ДА ГОСПОД ДА БУДЕ ЈОШ ЛЕПШИ И СЈАЈНИЈИ ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ.
  “Mors tua, vita mea”

 9. #9
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio Бл
  ХИЛАНДАР ЈЕ ДУХОВНА СРБИЈА И ДА ДА ГОСПОД ДА БУДЕ ЈОШ ЛЕПШИ И СЈАЈНИЈИ ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ.
  I da Bog da jos crkava da se dize kao u doba Nemanjica po Srbiji.

 10. #10
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Већ се ради Србине, када кренеш из Београда према Бања Луци само се дижу ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, али да да ГОСПОД ЈОШ ВИШЕ.
  ДА ЦЕЛА СРБИЈА БУДЕ МАНАСТИР И ЦРКВА
  “Mors tua, vita mea”

 11. #11
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Kada bi u bolnice i opremu bilo uloženo makar deo svog tog novca... Eto više živih i zdravih Srba, eto više radnih mesta...
  Misli li neko o tome?

 12. #12
  Poznat Elvin (avatar)
  Učlanjen
  17.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Faerûn
  Poruke
  9.876
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  ma samo da ima crkva na svakih hiljadu metara,kome jos trebaju skole i obdanista,biblioteke,bolnice...

 13. #13
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio jomini
  Kada bi u bolnice i opremu bilo uloženo makar deo svog tog novca... Eto više živih i zdravih Srba, eto više radnih mesta...
  Misli li neko o tome?
  Дај човече, држава системски пљачка Цркву и троши паре давајући разним сатанистичким удружењима паре и сада очекујете да вам СПЦ прави болнице и школе,
  АЛИ И ПРАВИ, САМО ПРАВОСЛАВНЕ код нас у Бања Луци има и ПРАВОСЛАВНА БОЛНИЦА И ОБДАНИШТЕ И ШКОЛА СВЕ ЏАБЕ
  “Mors tua, vita mea”

 14. #14
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio Бл
  Дај човече, држава системски пљачка Цркву и троши паре давајући разним сатанистичким удружењима паре и сада очекујете да вам СПЦ прави болнице и школе,
  АЛИ И ПРАВИ, САМО ПРАВОСЛАВНЕ код нас у Бања Луци има и ПРАВОСЛАВНА БОЛНИЦА И ОБДАНИШТЕ И ШКОЛА СВЕ ЏАБЕ
  Država pljačka Crkvu? A koji je to Crkva izvor prihoda? I kolikih? Nemoj mi reći da se Crkve grade od donacija sirotinje koja ide tamo?
  Što se tiče ičega besplatnog, to je utopija. Neko mora da plaća to lečenje, lekove, gomilu ljudi koja bi tamo radila, doprinose, tekuće troškove poput održavanja objekata i opreme. Od čijih para ako bi to bilo besplatno? Ja znam od čijih. Tebe MOLIM da mi odgovoriš na ovo pitanje jasno i koncizno.

 15. #15
  Zainteresovan član Vagrant (avatar)
  Učlanjen
  26.10.2005.
  Poruke
  410
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  A sto SPC i Srbi da daju za bolnice i skole,ako oce da se osecaju kao gradjani ove drzave sto manjine ne daju za te namene pare.albanci i siptari sa Kosova nikad nisu ucestvovali ni u kakvim izdvajanjima pa im je sad sve ostalo na izvolte.Srbi treba da ulazu u manastire a u okviru manastira pravite i obdanista i skole i bolnice to nam ne mogu uzeti

 16. #16
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  moze i SPC da napravi bolnicu koja ce da se zove Sveti JOvan na primer...
  al to nesto nisam video do sad...
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 17. #17
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio Vagrant
  A sto SPC i Srbi da daju za bolnice i skole,ako oce da se osecaju kao gradjani ove drzave sto manjine ne daju za te namene pare.albanci i siptari sa Kosova nikad nisu ucestvovali ni u kakvim izdvajanjima pa im je sad sve ostalo na izvolte.Srbi treba da ulazu u manastire a u okviru manastira pravite i obdanista i skole i bolnice to nam ne mogu uzeti
  Zašto? Možda zato što bi narod imao više koristi od toga... Neka odnos bude 1:2, može i više, a ne ovako...

 18. #18
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  U civilizovanim zemljama ( doduse katolicko - protestantskim ) crkvi ima na svakom koraku. Video sam cak 7 ui jednom malom mestu. U zemljama u kojima se dizu crkve rado, bolnica ima i dobro su opremljene kao sto su i obdanista i skole dobro opremljeni. U zemljama gde su crkve rusene je jad i beda, glad ratovi, najnizi stepen ljudske svesti caruje tamo gde nema crkvi i koliko god se to dogadjalo kao opomena nizak stepen svesti to nece skontati nikada. Zato - gradimo crkve na svakom koraku jer ako ne gradimo mi, gradice djavo svoje.

 19. #19
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio Obersturmfuehrer
  moze i SPC da napravi bolnicu koja ce da se zove Sveti JOvan na primer...
  al to nesto nisam video do sad...
  Слабо видиш, дођи у БЛ па ће видиш
  “Mors tua, vita mea”

 20. #20
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio King 7
  U civilizovanim zemljama ( doduse katolicko - protestantskim ) crkvi ima na svakom koraku. Video sam cak 7 ui jednom malom mestu. U zemljama u kojima se dizu crkve rado, bolnica ima i dobro su opremljene kao sto su i obdanista i skole dobro opremljeni. U zemljama gde su crkve rusene je jad i beda, glad ratovi, najnizi stepen ljudske svesti caruje tamo gde nema crkvi i koliko god se to dogadjalo kao opomena nizak stepen svesti to nece skontati nikada. Zato - gradimo crkve na svakom koraku jer ako ne gradimo mi, gradice djavo svoje.
  Краљу 7 има и СПЦ болница и обданишта само је некима лакше да живе у лажи теше се у своме греху. У Загребу су отворили и ПРАВОСЛАВНУ гимназију
  “Mors tua, vita mea”

 21. #21
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Ako ih ima, utoliko bolje.
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 22. #22
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio King 7
  U civilizovanim zemljama ( doduse katolicko - protestantskim ) crkvi ima na svakom koraku. Video sam cak 7 ui jednom malom mestu. U zemljama u kojima se dizu crkve rado, bolnica ima i dobro su opremljene kao sto su i obdanista i skole dobro opremljeni. U zemljama gde su crkve rusene je jad i beda, glad ratovi, najnizi stepen ljudske svesti caruje tamo gde nema crkvi i koliko god se to dogadjalo kao opomena nizak stepen svesti to nece skontati nikada. Zato - gradimo crkve na svakom koraku jer ako ne gradimo mi, gradice djavo svoje.
  Е Краљу 7 у праву си за сваку реч. Нецу да причам о црквама јер сте сви овде обавештенији од мене. Али за децу обданишта, или игралишта по парковима, ако за то нема новца, ***** онда државу. Дешава се ево у Белом Граду да највећи паркови немају људска игралишта за децу, а то је толико мизерна инвестиција да је смешно и спомињати. И шта се дешава....да ТУРЦИ направе игралиште у центру града, КОКА КОЛА исто... и у том стилу и даље......па ће једног дана као што рече Краљ, доћи ђаво и он градити своје.

 23. #23
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Izgleda da me niste razumeli: mnogo je vaznije da se dizu crkve jer narodi koji vole Boga to i pokazuju pa Bog voli i taj narod. Jednostavno, jaka crkva, jaka drzava, jak covek u drzavi. Onda Bog daruje i blagosilja, pa ima i parkova i zdravlja i blagostanja. To htedoh reci. A od onih 7 crkava koje sam nabrojao jedna je Ruska pravoslavna koja je stara oko 150 god. i u zlatu je. Niko je nije dirao cak ni za vreme ratova iako je pravoslavna i sacuvan je svaki zlatni predmet u njoj. Znaci - dizimo i cuvajmo crkve, sve ce ostalo ici kako treba i pored brojnih iskusenja.

 24. #24
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Citat Original postavio Бл
  Краљу 7 има и СПЦ болница и обданишта само је некима лакше да живе у лажи теше се у своме греху. У Загребу су отворили и ПРАВОСЛАВНУ гимназију
  Bl, htedoh reci ovima da se crkve mnogo vise postuju u svetu na koji se pozivaju stalno nego sto oni i njihovi istomisljenici postuju svoju crkvu u svojoj zemlji. Tamo se ne stide da se pomole pre jela a cak i kod Americkog predsednika kad se ode na dorucak svi se moraju moliti. To je osnovno vaspitanje i pravilo i preci cu preko toga sto su to jeretici cisto radi primera ovima.

 25. #25
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: HILANDAR GODINU I PO DANA POSLE POŽARA

  Hmmm, Kinzhe, u crkvi se ne pravi 'leba, niti se kopa ugalj, a crkva ne generisu struju....Uopste se ne slazem sa tobom, osim u tome da crkava treba da ima. Ali, nece Bog da daruje, nego rad.
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

Slične teme

 1. Godinu dana...
  Autor itd u forumu Romantika
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 12.08.2010., 17:40
 2. PALJENJE SVECA - 17. mart, godinu dana posle...
  Autor Charlie Brown u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 10.02.2008., 18:55
 3. Jos godinu dana....i kraj :(
  Autor love_girl u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 205
  Poslednja poruka: 25.01.2006., 21:05

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •