isprekidani border u html-u
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: isprekidani border u html-u

  1. #1
    Primećen član Misanthropos (avatar)
    Učlanjen
    20.05.2004.
    Lokacija
    www.differentia-nis.org/forum
    Poruke
    736
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano isprekidani border u html-u

    Moze li ko da mi pomogne (ako je uopste moguce izvesti to) i kaze kako glasi kod za tabelu u html-u sa crticama (isprekidano) umesto punom linijom?

    Ili makar nek mi neko kaze da li je to uopste moguce u html-u.

    Hvala.



  2. #2
    Elita Svabov (avatar)
    Učlanjen
    02.10.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    24.984
    Reputaciona moć
    320

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    pa sad, u htmlu...
    hm
    mozes da ukljucis css fajl, gde ces za tabelu da navedes
    border-style: dotted, dashed, solid ili sta vec jos ima....
    Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

  3. #3
    Primećen član Misanthropos (avatar)
    Učlanjen
    20.05.2004.
    Lokacija
    www.differentia-nis.org/forum
    Poruke
    736
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    Da, pretpostavio sam da ne moze u cistom html-u... a posto sam pocetnik u ovome, mozes li da mi kazes da li je potrebno najpre skinuti negde taj css fajl koji bih aploadovao pa tek onda na stranici uveo pozivanje na taj css fajl? mislim, onda ukljuciti tu opciju, kako ti kazes?
    Gde bih mogao da skinem (ako se to skida) taj fajl? kako glasi?

    (Izvinjavam se ako mi je pitanje neispravno, objasnio sam da sam pocetnik)

  4. #4
    Elita Svabov (avatar)
    Učlanjen
    02.10.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    24.984
    Reputaciona moć
    320

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    prvo, cemu uopste sluzi taj css (cascading style sheets)
    on sluzi...pa u sustini da odvojis dizajn od sadrzaja stranice. To znaci da u principu menjanje izgleda stranice, mozes da uradis samo menjanjem stila.
    CSS fajl sam pravis, odlican programci za to je TopStyle.
    Taj css sto napravis, ces da povezes sa html-om tako sto ces u HEAD sekciju html sorsa da ubacis sledecu liniju:
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="stile.css">
    gde je stil.css, normalno ime tvog fajla

    e sad...

    ako hoces svaka tabela da bude isprekidana ili sta vec, u css-u ces da kazes
    ------------
    table
    {
    osobine tabele
    }
    ------------
    na ovaj nacin ces svakom tagu TABLE dati odredjene osobine. Ako hoces da samo jedna tabela ima odredjene osobine, onda ces morati ovako:
    ---------------
    #ime_elementa
    {
    osobine
    }
    ----------
    samo sto ces u ovom slucaju pre otvorenog TABLE taga morati da stavias <DIV id="ime_elemnta">, i onda taj div da zatvoris posle

    --------------------
    <div id="ime_elementa">
    <table>
    </table>
    </div>
    ---------------
    e sad, kada su u pitanju osobine elemenata, prvo procackaj onaj program sto sam spomenuo, pa ce ti valjda biti malo jasnije.
    necu sad previse da zalazim u detalje da se ne pogubimo, uglavnom, probaj, pa cemo da vidimo.

    za kraj evo ti i stil koji radi tako nesto:


    -------------------
    #tst {
    border-color: black;
    border: 1px 1px 1px 1px;
    border-style: dotted;
    }
    --------------------
    napravi novi fajl iz notepada, nazovi ga nekako, i povezi sa htmlom. Ispred zeljene tabele dodaj jedan DIV sa id-om "tst" i nemoj da zaboravis da ga zatvoris.
    Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

  5. #5
    Primećen član Misanthropos (avatar)
    Učlanjen
    20.05.2004.
    Lokacija
    www.differentia-nis.org/forum
    Poruke
    736
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    Puno ti hvala, ovo je nesto novo za mene, ali uz tvoje instrukcije polako shvatam o cemu se radi. Imam sada par pitanja:

    Da li je neophodno pozivanje na css fajl ili je moguce ispisati osobine nekog ID-a (#x) u body-u, pred nekom tabelom ili na sta vec zeli da se utice? (primetio sam u source-u nekih semplova da su oni tako uradjeni; ili je to mozda prikazan samo css fajl, a ne html?)

    I drugo pitanje, s obzirom na pregled tih nekoliko semplova u programu koji si mi preporucio, u cemu je prednost upotrebe css-a u odnosu na obican html? U onim njihovim primerima videh da je sve to moguce i bez css-a (izuzev ovoga sa borderom).

    Uzgred, bilo bi dobro da ako znas neki dobar sajt za ucenje tih komandi css-a, po cemu se on razlikuje od obicnog html-a, da mi preporucis, jer proguglah i videh da ih ima bas puno. Nije problem da i ja procesljam, ali ako znas neki extra.

  6. #6
    Elita Svabov (avatar)
    Učlanjen
    02.10.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    24.984
    Reputaciona moć
    320

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    Citat Original postavio Misanthropos
    Da li je neophodno pozivanje na css fajl ili je moguce ispisati osobine nekog ID-a (#x) u body-u, pred nekom tabelom ili na sta vec zeli da se utice?
    kao sto si i sam primetio - moze i tako, ali bih ipak preporucio koriscenje posebnog fajla zbog udobnosti, osim ako ne nameravas samo taj jedan jedini element da ti bude drugaciiji.

    Citat Original postavio Misanthropos
    I drugo pitanje, s obzirom na pregled tih nekoliko semplova u programu koji si mi preporucio, u cemu je prednost upotrebe css-a u odnosu na obican html?
    prvo, mnogo detaljnije 'pripisivanje' osobina elementima, dalje, mozes donekle da ubrzas dowload stranice, s ozbirom da ne moras za svaki paragraf element i ostalo da pises kodove za fontove ili boje...i na kraju, ono najvaznije sto sam spomenuo, potpuno odvajanje dizajna od sadrzaja. Celokupan dizajn ce biti sam za sebe.
    Malo je ovako konfuzno, pogledaj http://www.csszengarden.com/ da bi video o cemu govorim. Obrati paznju na desni meni.

    Sto se tice linkova, pogledaj ovaj koji sam ti dao, a mogao bi jos i http://www.w3schools.com/css/css_intro.asp ... ne mogu da nadjem stare bookmarke, imao sam tu par vrlo zanimljivih sajtova...ako nadjem, ja cu da postujem.
    Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

  7. #7
    Primećen član Misanthropos (avatar)
    Učlanjen
    20.05.2004.
    Lokacija
    www.differentia-nis.org/forum
    Poruke
    736
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    Sada jos trazim kako da napravim tabelu sa zaobljenim uglovima, i jos shadowed... Vidim da je moguce, ali izgleda da nije vidljivo iz IE 5. Da li ima smisla praviti takvu tabelu koristeci images, ili je nezaobilazno (daleko bolje) preko css-a i jave (kako sam video da se kombinuju)?

  8. #8
    Elita Svabov (avatar)
    Učlanjen
    02.10.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    24.984
    Reputaciona moć
    320

    Podrazumevano Re: isprekidani border u html-u

    uh....imam detaljan tekst bas o tome sto trazis, ali moracu da prekopam 2-3 cd-a...
    aj mi ti samo posalji PM, da ja ne zaboravim na to, pa cu ja onda da postujem ovde, da svi vide...
    Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

Slične teme

  1. Border Koli
    Autor smeh u forumu Domaće životinje
    Odgovora: 40
    Poslednja poruka: 26.04.2014., 09:45
  2. html php
    Autor Hrundi V. Bakshi u forumu Web dizajn
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 30.09.2008., 13:59
  3. PSD u HTML
    Autor BeerManSrbija u forumu Web dizajn
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 10.06.2007., 20:10
  4. Border u IE
    Autor gorki2 u forumu Web dizajn
    Odgovora: 16
    Poslednja poruka: 08.01.2007., 19:52
  5. border u operi
    Autor absonic u forumu Web dizajn
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 07.09.2005., 22:30

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •