Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?

  1. #1
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Arrow Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?

    Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?
    Ako imamo u dva magacina MAG1 I MAG2 imamo isti ARTIKAL, u prvom slucaju ART izlazi iz MAG1 a ulazi u MAG2 u kol. 100 I ceni 300,00 posle nekog vremena ART izlazi iz MAG2 a ulazi u MAG1 u kol. 20 I ceni 350,00 din.

    BAZA1 sadrzi sl.: datum promene izlazni magacin ulazni magacin kolicina I cena.


    BAZA1
    Datum promene magacin-A magacin-B artika kolicina
    10.10.2005 MAG1 MAG2 ART 300
    Posle nekog vremena vracena je ista roba u MAG1
    20.10.2005 MAG2 MAG1 ART 20

    Ako su podaci sortirani po : izlazni magacin + datum promene


    Sada zelim da prikazem sve promene po jednom artiklu u izlaznom magacinu poredjene hronoloski. Treba imati na umu da je MAG1 u prmom slicaju bio izlazni magacin a u drugom ulazni magacin za isti artikal, to znaci da se moraju da prikazu obe stavke jer se odnose na isti artikal.
    To mogu da resim praveci dve stavke za jednu promenu kao sto je dole ali losa osobina je sto stvaram duplovecu bazu a samim tim I duplo sporiju.

    BAZA1
    Datum promene magacin-A magacin-B artikal kolicina
    10.10.2005 MAG1 MAG2 ART 300
    10.10.2005. MAG2 MAG1 ART 300

    20.10.2005 MAG2 MAG1 ART 20
    20.10.2005 MAG1 MAG2 ART 20
    U ovome slucaju mogu da vidim sve promene u magacin-A tj sve promene u magacinu MAG1 ili MAG2 .

    Kako bi se ovo resili u delphiju ili c++ ali da postoje samo 2 stavke a ne 4.
    Hvala
    Rade
    Poslednji put ažurirao/la ravicon : 26.10.2005. u 13:57



  2. #2
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano Re: Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?

    Nije mi bas jasno zasto mora da bude takva struktura tabele, ja bih radije pravio posebnu tabelu za svaki magacin. Ako bas mora iz nekog razloga da bude ovakvo, dodao bih jos jedno polje tipa Boolean, koje bi mi bilo indikator smera. Recimo, ako ide iz mag1 u mag2 onda je 0, a obrnuto je 1. Pa onda imas 1 slog po transakciji. Ili jos bolje tipa smallint, pa da bude ovako:
    0: mag1 > mag2
    1: mag2 > mag1
    2: mag1 > spoljni partner,
    3: spoljni partner > mag1,
    4: mag2 > spoljni partner,
    5: spoljni partner > mag2,

    A spoljni parner je tipa integer i on je link ka tabeli sa partnerima.

    Posle odgovarajucim SQL upitima vadis sta ti treba.
    Čiste ruke
    Hladna glava
    I vatreno srce

  3. #3
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?

    Pa ne moze za svaki magacin posebna tabela jer isti artikal zelim da pratim poo svim magacinima postujuci datume hronologuju ulaza ili izlaz. O ovome moram malo dsa razmisalim. Hvala na savetu
    inzenjer informatike sa iskustvom od 20 god. Projektujem informacione sisteme, programiram fortran, cobol, clipper ca object. Koristim win2000, adobove sve programe photoshop, indesign, ilistrator i dr. Web dizajn macromedia dreamweaver mx.

  4. #4
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano Re: Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?

    Ok, ne znam celu pricu, ali ipak moze da bude i podeljeno na vise tabela, gde bi svaka tabela sadrzala kartice svih artikala u tom magacinu, a kroz SQL ih spajas u jedinstven pogled.

    pozdrav!

    BTW, pozdrav od bivseg Boranina. Osnovnu i srednju sam tu zavrsio, mozda se cak i znamo.
    Čiste ruke
    Hladna glava
    I vatreno srce

  5. #5
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Komplikovani problem I kako ga bresiti u DELPHI-u ili C++?

    u svakom slucaju hvala, jer ja jos nisam radio sa MySQL-om moracu pod hitno da nabavim neku literaturu za mysql i delphi2005. Mislis da za svaki magacin postoji posebna tabela u mysql-u ali kako programski kreirati savki put tabelu za jedan magacin kada korisnik otvori sifru/novi magacin. zato ne zelim da te gnjavim pocetnickim stvarima. kazem moram da nabavim literaturu. ja sada radim dijagram tok podataka i model objekata pa razmisljam, ali bi mi dobrodosao neki generator baza ili procedura kao sto postoji erwin koji ne podrzava mysql.
    hvala

Slične teme

  1. Kako da konvertujem program napravljen u Delphi-ju u EXE ?
    Autor neznostopalo u forumu Programiranje
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 10.01.2009., 17:02
  2. Delphi for PHP
    Autor Zak87 u forumu Programiranje
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 22.11.2008., 03:52
  3. DELPHI 7
    Autor dakinaki u forumu Programiranje
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 02.03.2006., 08:08
  4. Delphi i irc
    Autor UnDerGrounD_SeCuRitY u forumu Programiranje
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 29.04.2005., 12:57
  5. delphi 4
    Autor kmd u forumu Programiranje
    Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 26.01.2005., 20:29

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •