Trziste nema dusu
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 30

Tema: Trziste nema dusu

 1. #1
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Trziste nema dusu

  Тржиште нема ни душу ни мозак

  Са искуством деведесетогодишњака Семјуелсон говори о протекционистичким тенденцијама у светској економији, губитницима глобализације, рискантној дужничкој политици САД и о томе како би његов учитељ Јозеф Шумпетер оценио данашњи капитализам


  Пол А. Семјуелсон је у највећој мери утицао на економију 20. века. Милиони студената широм света учили су о законитостима економских наука из његове књиге “Economics: An Introductory Analysis”, објављене 1948. године, а која је у међувремену доживела 18 издања. (Нашим читаоцима је била доступна његова “Економска читанка” објављена, у преводу, 1975. у Загребу.) Семјуелсон је рођен 1915. године као син апотекара у Герију, Индијана, студирао је на Универзитету у Чикагу, касније и на Харварду, да би 1940. године постао доцент на Технолошком институту Масачусетс (МИТ) у Кембриџу поред Бостона. Почетком шездесетих година био је саветник за економска питања председника Џона Кенедија. Од 1986. године овај нобеловац јесте, додуше, у пензији, али, премда је прешао деведесету годину живота, и даље ради четири дана у недељи у свом кабинету у Sloan School of Management, пише упоредо више чланака, а најмање још десет их, како каже његова асистенткиња, има у плану

  Професоре Семјуелсон, односи између Америке и Кине су напети, Французи и Холанђани одбили су нацрт Европског устава пошто се плаше конкуренције земаља Источне Европе, људи су заплашени могућношћу да буду премештени на друго радно место или да остану без посла. Можемо ли да говоримо о привременом поразу идеје слободне трговине?

  - Над сваким савременим друштвом лебди авет протекционизма. Америка, израсла на колонијалним историјским основама, позната је по свом протекционистичком ставу. Републиканци, странка председника Џорџа Буша, увек су били странка која је заступала протекционизам. Можда су за то одговорни наши дарвинистички корени: у џунгли преживљавају само они који су довољно опрезни у односу на непријатеља.

  Али, студентима се на предавањима говори нешто сасвим друго.

  - Тачно. Једно од најважнијих начела којима подучавамо наше студенте је да слободна трговина нужно доводи до побољшања услова живота за свакога, те да су специјализација и разграничење од користи за све, како за богате, тако и за сиромашне земље. Први доказ за то пружио нам је 1817. године велики енглески економиста Дејвид Рикардо.

  Зар то данас више није тако?

  - Да ли сте некада били у Вол-Марту?

  Да, зашто питате?

  - Специфичност Вол-Марта је у томе да купује изузетно јефтину робу, пре свега у Кини. Када уђете у њихов хипермаркет, видећете тамо махом сиромашне Американце како купују јефтину робу; они на тај начин успевају да енормно подигну свој животни стандард. Међутим, истовремено су испуњени страхом да би могли да остану без посла, или да ће морати да пређу на слабије плаћено радно место.

  То су, дакле, две стране медаље. Да ли, у крајњем исходу, људи више губе него што добијају?

  - Понекад губе више. Глобализација не значи да на крају сви добијају. Није истина да све што води ка глобализацији аутоматски доноси и користи за свакога. То је са данашњег аспекта реалност Рикардових релативних вишкова.

  Могло би да се помисли да сте антиглобалиста.

  - Да одмах разјаснимо: живот у свету глобализације значи, најгрубље речено, да се увећава материјално благостање. Дошло је до великог развоја и ширења светског знања од времена Исака Њутна. А као Американац и патриота веома сам се радовао послератном успону Европе. У ратним временима привреда представља игру сабирања нула: Бизмарков успон значио је истовремено пад Наполеона III, ако се присетите Немачко-француског рата 1870/71. Насупрот томе, у послератним временима је другачије: Немачка је доживела успон, али и Француска.

  Значи ли то да за време мира већина ипак профитира од светске економије?

  - Ваша генерација живи боље од генерације ваших родитеља, а ваши родитељи живе боље од својих родитеља. Без динамичке снаге глобализације не бисмо имали тај снажан економски замах у целом свету. Али, не профитирају сви у једнакој мери.

  Представља ли то неки нови феномен?

  - Пре неких 35 година држао сам говор директорима “Форда” и том приликом сам им поставио питање: “Можете ли да замислите да ће некада, негде у свету, неко бити у стању да произведе ‘форд’ по повољнијој цени?” Мислио сам на “Тојоту”. Мојим слушаоцима та се алузија нимало није допала. Ако је “Тојота” била у стању да ефикасније и јефтиније од фабрике у Детроиту производи аутомобиле, онда то, по мом рачуну, није била ситуација у којој су сви на добитку, већ ситуација у којој један добија, а други губи. А ми смо били ти који смо губили.

  Да ли је и данас тако?

  - Сматрам да су амерички економисти потценили значај глобализације; нису схватили да тај процес ни издалека није окончан. У историји економије је типично да у већини земаља, поред ситуације у којој сви добијају, постоје и ситуације у којима те земље губе.

  И шта из тога произлази?

  - Сматрам да се у глобалном свету приликом расподеле прихода заоштрава разлика између горње и доње половине. Глобализација нам пружа додатно благостање, али нам доноси и додатну несигурност, напетост и све већу неједнакост. У Америци она је произвела страх код запослених.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf 2. #2
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  А радници су ти који то на својој кожи најбоље осећају.

  - Да, али ствари су се промениле и кад су у питању апсолвенти нашег Технолошког института. Раније су они са сваком променом радног места ишли на боље плаћен посао, приходи су им расли све до пензије. Данас то више не функционише на тај начин. Нико није у стању да предвиди како ће му тећи каријера. Живимо у напетијем, нервознијем свету.

  По чему се то види?

  - Председници управних одбора данас се често задржавају на тој функцији само три године – али, ја их нимало не сажаљевам, пошто за те три године могу да зараде гомилу новца. Зграда у којој се налазимо раније је била централа “Унилевера” за Америку. Један од најбоље плаћених директора у Америци имао је канцеларију три спрата више. Зарађивао је око 1 000 долара дневно. Просечан службеник зарађивао је можда четрдесети део тога. А да ли знате како те бројке изгледају данас?

  Разлика се сигурно није смањила.

  - Размера је 1:400, барем у неким фирмама. Тржиште нема душу, тржиште нема мозак. Оно чини шта чини. Сваки пут кад отворим новине, прочитам вест о неком новом предузећу које не извршава своје обавезе у смислу пензијског осигурања, а да све то остаје у легалним оквирима. Тако нешто раније није могло да се деси.

  То што управо описујете могло би да послужи као одличан основ за неки синдикални покрет.

  - Синдикати у САД су већ одавно мртви, још од времена када је Роналд Реган био председник. У то време они су изгубили велики део своје моћи, пошто више нису имали савезнике у Вашингтону. Али, још важније је ово: сваки успех који би постигао синдикат у неком концерну, представљао је Пирову победу. Он је само убрзавао процес преузимања посла од стране јапанске конкуренције.

  Ако глобализација има и своје негативне стране, шта онда да се чини у вези с тим?

  - Можда би требало да мало успоримо тај процес, али сигурно не можемо да га зауставимо, нити треба да га заустављамо. Шта можемо да учинимо: да помогнемо људима који су погођени последицама. Можемо да искористимо моћ пореског система да новац богатих људи попут мене, прерасподелимо на мање богате. А то ни најмање не би успорило наш раст.

  Прерасподела је пут којим смо ми у Немачкој већ одавно кренули. Резултат је низак раст и висока незапосленост.

  - Порески систем треба користити веома опрезно. Не можемо напросто ставити ван снаге тржишне законе и све уједначити на силу. Тако ћемо само убити коку која носи златна јаја. Што се мене тиче, надам се да је у Америци остало нешто од идеје њу дила једног Френклина Рузвелта и једног Џона Кенедија, чиме би се ублажиле неједнакости. Не укинуле, већ умањиле.

  Али, све у свему, напетости међу нацијама које се налазе на различитим нивоима економског развоја су неизбежне.

  - Било би изненађујуће кад тих напетости не би било. Морате да имате у виду две ствари: у савременом свету владају слободна трговина и отвореност граница. На неки начин слободна трговина представља надокнаду за то што јефтина радна снага може да уђе у вашу земљу. Према томе, када ви у Европи одлучујете о томе да ли желите да у своју заједницу интегришете нове земље, онда то више није само економска, већ и социјална одлука. Неке од напетости у друштву пре би се ублажиле пребацивањем на слабије плаћена радна места, него увозом јефтине радне снаге.

  Али, у крајњем исходу резултат би био исти: опасност по радна места.

  - У Америци, где не постоје јаки синдикати који би одржавали одређену висину зарада, људи прихватају посао и у случају да је слабије плаћен од претходног. У Немачкој се то ретко дешава, међутим ако се блокира оваква врста прилагођавања, економија земље све више губи на снази. Осим тога, сатнице у Француској и Немачкој скоро су на истом нивоу као и сатнице у Америци. Међутим, Французи и Немци имају мање радних сати у недељи.

  Да ли је дуже радно време једна од могућности изласка из кризе у Немачкој?

  - Уколико Немачка жели да покрене привредни раст, потребно је, по мом мишљењу, да људи промене своје ставове. Чак и у Данској послодавац има право да отпусти радника, што и синдикати подржавају. То све спада у оно што је потребно за опстанак и раст.

  Има ли политика снаге да утиче на процес глобализације?

  - Наравно, политика је веома важна. Даћу вам један пример: године 1945. био сам млад и талентован економиста. Налазио сам се на врхунцу својих стручних способности. Да ме је тад неко из “Шпигла” интервјуисао...

  Први број нашег листа изашао је 1947. године...

  - Било како било, да ме је неко тада питао који ће део земаљске кугле у наредних 30 година да доживи најбржи привредни развој, рекао бих: Јужна Америка, можда Аргентина или Чиле. Тамо влада умерена клима, а становништво има европске корене.

  Чини се, међутим, да се Индија и Кина развијају далеко успешније.

  - Индија се само пробудила из зимског сна дугог 40 година. А Кина личи на горилу од 400 килограма усред дневне собе. Неизбежно је – а мислим да овај пут нећу погрешити – да Кина у блиској будућности претекне и Јапан.

  Очекујете ли да ће се Кина развити у јачу економску силу од САД?

  - Размишљамо ли о том развоју трезвено и реално, Кина ће имати најјачу привреду на свету ако политички систем то не спречи – а то је једно веома битно “ако”.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 3. #3
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Шумпетер је сматрао да је велика економска криза тридесетих била нужно зло, пошто је помогла да се отклоне неке претераности тадашњег система.

  - У то је био убеђен још један мој колега из Аустрије, Фридрих Аугуст фон Хајек. Његови аргументи су били да се стање само погоршава тиме што ћете пијаном човеку дати још алкохола. Такав став, имајући у виду тежину и суровост тог периода, сматрам више него непримереним. У то време трећина Немаца и четвртина Американаца били су без посла. А њихов стручни став је био: “Пустимо систем да се сам избори.” То је врхунски доказ вере у чисти капитализам који нема потребе да се правда.

  Сматрате, дакле, да капитализам мора да буде укроћен?

  - Капитализму је потребно да има одређена правила игре. Потребан му је поуздан правни систем. Људи не би никада позајмљивали новац другим људима ако ти други људи не би имали обавезу да тај позајмљени новац врате. У пословном свету је тако, исто као и у односима међу државама. Не верујем да председник Буш има моћ да Кинезима пропише како да се понашају и шта да раде. Он се ту обраћа себи равнима.

  Данас се многи плаше конкуренције са Истока. Колико та конкуренција угрожава америчку привреду?

  - Истина је да ми још увек желимо да предводимо трку, а да остали возе у нашој сенци. Међутим, остали се све више приближавају. Америка је под притиском, пошто смо ми друштво у којем готово да и не постоји штедња. Ми смо друштво које је обележено са ЈА, ЈА, ЈА и САДА. Не мислимо ни на друге људе, ни на сутрашњицу.

  Шта то тренутно не ваља у Америци?

  - Провирите мало у заједничке просторије младих студената математике на нашем институту. Можда је један од њих десеторо рођен у Америци.
  А за то је крива телевизија.

  Сматрате да телевизија угрожава конкурентност?

  - Раније су бистра деца, која су касније израстала у математичаре, слагала слагалице, што је био одређени изазов. Данас гледају телевизију. Толико тога им одвлачи пажњу, и то је један од разлога за онај став ЈА, ЈА, ЈА и САДА.

  А за то је крива телевизија?
  - Не само телевизија, наравно. Америка је рањива и због тога што је наше становништво све старије и старије, старије и од јапанског и немачког. Године 2020. генерација бејби-бума одлази у пензију. Овај правац развоја евидентан је од раних осамдесетих. Управо из тог разлога запослени би морали да штеде као луди – а у ствари они данас само троше новац. Посежемо за уштеђевином земаља које су много сиромашније од нас. Те земље од својих трговинских суфицита купују америчке државне обвезнице са ниском каматом.

  Мислите на посебне односе између САД и Кине: Кина даје САД скоро неограничен кредит, а Американци купују њихове производе.

  - Кинези ће то чинити извесно време, али када се промени демографска слика, могла би да се промени и та ситуација. Тада неће само странци повлачити свој новац одавде, него ће и Американци улагати у иностранству
  , све док се све то не измеша у толикој мери да ће морати да се уведе контрола капитала.

  А онда би свет могао да западне у велику финансијску кризу.

  - Не верујем да ће се поновити велика економска криза тридесетих. Човечанство је научило да је довољно да се штампа новац, да би се избегла дефлација. Међутим, сматрам да нам предстоји пут са много препрека ако се овај сценарио заиста и оствари.

  Да ли је, гледајући са историјског аспекта, садашњи ниво ризика неуобичајено висок?

  - Мислим да јесте. Пад вредности кинеске валуте јуана скоро да неће донети ништа, тиме се наша конкурентност неће повећати. Уопште не верујем да ће то значајно умањити страна дуговања која ће се нагомилати до 2020. године. А управо то је тренутак када можемо да очекујемо велике проблеме.

  Професоре Семјуелсон, захваљујемо вам на разговору.

  Der Spiegel
  (Превод са немачког Данка Стојаковић)

  А сада, још пар коментара.
  Она прича о томе да је сваки десети студент рођени Американац је нешто у шта сам се и сам уверио. Када је моја кумица дипломирала у Канади на технологији, видео сам табло њене генерерације и од 40-ак дипломаца највише је било десет белаца, можда два-три црнца, остало све Азијати! Сматра се да Индијци иду више на „кликер“, а Кинези на „сирову снагу“, односно грување градива. Свеједно, источњачка суперраса је непобедива!
  Оно ЈА и САДА које обележава стање духа у Америци је оно о чему сам такође већ причао. То је један од генератора њихове пропасти.
  Запамтите годину 2020, када јапанске и кинеске обвезнице доспевају на наплату. Није први пут да наилазим на ову годину у текстовима које сам проучавао. И ЦИА сматра да ће од те године Индија и Кина бити равноправне Европи и Америци, ако не и јаче. То ја зовем Зора Новог Дана.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 4. #4
  Iskusan Nexus 6 (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Vozdovac
  Poruke
  5.180
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  hmmm...iako se slazem sa tekstom, bar onim sto sam procitao, zanima me da li bi bilo legitimno nazvati "izdajnikom" nekoga koga raduje krah zapadne civilizacije...
  mislim...ja sigurno necu biti taj koji lepi takve etikete, samo me interesuje...
  Arguing on the internet is like running in the Special Olymipics.
  Even if you win, you're still retarded...

 5. #5
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Мислиш, ја сам западњак (а у неком смислу јесам), па сад се радујем пропасти...
  Па мислим, ти западњаци су ме бомбардовали...
  Сад, и неки локални издајник (антисрбин) може да се позива на све што су преживљавали у доба Милошевића (сећам се, и сам сам се препознавао у разним прозивкама...)
  Само има ту пар детаља.
  Прво, већ пет година Милошевић није на власти, па препознавати се у ондашњим поделама ми је мало превазиђено.
  Друго, према Србији и даље постоје двоструки стандарди, и даље нас не препознају као своје, посебно не у ситуацијама (а по законима термодинамике таквих ситуација увек има) када да би неки Србин добио нешто мораш бар мало оштетити Арбанаса, "Бошњака" или Хрвата - не тај филм се неће гледати. Дакле, наш идентитет је зајебан...
  Треће, не мислим да Кинези желе анхилацију Америке, само њено демисионирање са места водеће силе. Али зато има у Србији оних који желе уништење свега што није прозападно.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 6. #6
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  tekst nije los,delimicno se slazem,ali to je ipak misljenje samo jednog profesora,sto ne znaci da je u pravu i da ce tako sigurno biti.

  jbg,takav je svet,nepravedan,uvek bio i bice jos najmanje 1000 godina,ali tako je to i verujem da nikad nije bilo bolje nego sad

 7. #7
  Poznat Truman (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.938
  Reputaciona moć
  200

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Zanimljiv tekst. Posto studiram ekonomiju, i to sada predmet OE koji se radi po knjizi jednog amerikanca tacno je da se uci to sto je Semjuelson naveo - da od trgovine svi imaju koristi. Ali ta korist izgleda nije pravilno rasporedjena a i protekcionisticke mere vezuju "nevidljivu ruku" trzista. Drago mi je sto Kina i Indija jacaju jer su nam oni potencijalni saveznici i ne bi bilo lose da vec sada ojacamo veze sa njima.
  I sto se tice onog ogromnog spoljnog duga Amerike - oni jos uvek imaju niske poreze ali zbog tog duga ce morati kad-tad da ih uvecaju a samim tim ce se smanjiti investicije u toj zemlji tako da im se crno pise.
  "Ne postoji stvaranje ni razaranje Ni sudbina ni slobodna volja; Ni staza ni postignuće; Ovo je konačna istina."
  Šri Ramana Maharši

 8. #8
  Buduća legenda Banshee (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  25.782
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  307

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  trumane...bojim se da su kinezi oduvek mislili samo na svoje dupe i na svoju korist i da ih ne zanimaju nikakvi zaveznici koje ne mogu u dovoljnoj meri da eksploatisu.
  i to jacanje kine,iskreno mene plasi.
  you make me sick because i adore you so

 9. #9
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  О односу Кина-Америка се може још причати, можда и буде у наставку теме. Него, како ипак овде нема толико претераних американофила и догмата у том смислу да бацим једну тему из области економије - из филма Блистави ум.
  Има сцена кад сви студенти економије хоће да стартују неку жешћу плавушу... Пао је ту и цитат главног гуруа Адама Смита "кроз надметање снаге појединаца делују за општу добробит..."
  Али онда је будући нобеловац то порекао. Не господо, ако сви кренемо на плавушу потираћемо се међусобно и ништа нећемо урадити. Онда ћемо се окренути другим женскама, али и тамо ће бити шипак јер ниједна не воли да буде резерва. Зато, елиминишимо плавушу и бацимо се на њене другарице... И тада му је синула револуционарна идеја из области теорије игара (линеарно програмирање, математички модели економије...)
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 10. #10
  Obećava
  Učlanjen
  25.08.2005.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  59
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Samjuelson je prevaziđen.
  So long moon and stars
  So long imortality of Elf kind
  I am a man loved by Him
  For else
  I have no need

 11. #11
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Мислиш, ја сам западњак (а у неком смислу јесам), па сад се радујем пропасти...
  Па мислим, ти западњаци су ме бомбардовали...
  Сад, и неки локални издајник (антисрбин) може да се позива на све што су преживљавали у доба Милошевића (сећам се, и сам сам се препознавао у разним прозивкама...)
  Само има ту пар детаља.
  Прво, већ пет година Милошевић није на власти, па препознавати се у ондашњим поделама ми је мало превазиђено.
  Друго, према Србији и даље постоје двоструки стандарди, и даље нас не препознају као своје, посебно не у ситуацијама (а по законима термодинамике таквих ситуација увек има) када да би неки Србин добио нешто мораш бар мало оштетити Арбанаса, "Бошњака" или Хрвата - не тај филм се неће гледати. Дакле, наш идентитет је зајебан...
  Треће, не мислим да Кинези желе анхилацију Америке, само њено демисионирање са места водеће силе. Али зато има у Србији оних који желе уништење свега што није прозападно.
  Веома занимљива тема, па иако нисам економиста верујем ДА АМЕРИКА МОРА ПРОПАСТИ... из разлога што је то просто ПРИРОДНО... не може се ићи до небеса, до у недоглед... САД је на врхунцу... и нормално је да крене низбрдо...

  . а што се Србије тиче мени је потпуно јасно да ми НИКАДА нећемо ући у ЕУ, јер нас они просто НЕЋЕ... они желе ЧИСТУ ТЕРИТОРИЈУ и НИКАКВУ МОЋ ОДЛУЧИВАЊА СРБА (као доказано бунтовног, недисциплинованог и непослушног народа)... странци желе РЕСУРСЕ (рудно богатство, воду и сл.) и ЈЕВТИНУ РАДНУ СНАГУ... ништа више... и то су већ чини ми се добили - САДА ИМ ОСТАЈЕ ДА НАС МУЧЕЊЕМ И УЦЕНАМА РАСТЕРАЈУ СА ОГЊИШТА...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 12. #12
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio eremita
  Веома занимљива тема, па иако нисам економиста верујем ДА АМЕРИКА МОРА ПРОПАСТИ... из разлога што је то просто ПРИРОДНО... не може се ићи до небеса, до у недоглед... САД је на врхунцу... и нормално је да крене низбрдо...

  . а што се Србије тиче мени је потпуно јасно да ми НИКАДА нећемо ући у ЕУ, јер нас они просто НЕЋЕ... они желе ЧИСТУ ТЕРИТОРИЈУ и НИКАКВУ МОЋ ОДЛУЧИВАЊА СРБА (као доказано бунтовног, недисциплинованог и непослушног народа)... странци желе РЕСУРСЕ (рудно богатство, воду и сл.) и ЈЕВТИНУ РАДНУ СНАГУ... ништа више... и то су већ чини ми се добили - САДА ИМ ОСТАЈЕ ДА НАС МУЧЕЊЕМ И УЦЕНАМА РАСТЕРАЈУ СА ОГЊИШТА...
  Otići ćemo mi u EU mnogo prije nego što ti i u najgorim noćnim morama možeš zamisliti...

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio analiticar
  Otići ćemo mi u EU mnogo prije nego što ti i u najgorim noćnim morama možeš zamisliti...
  Питам се да ли се Ти аналитичаре јављаш на овај подфорум из било ког другог разлога ОСИМ ДА ПРОНАЂЕШ МОЈ ПОСТ КОМЕ ЋЕШ КОНТРИРАТИ ???
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio eremita
  Питам се да ли се Ти аналитичаре јављаш на овај подфорум из било ког другог разлога ОСИМ ДА ПРОНАЂЕШ МОЈ ПОСТ КОМЕ ЋЕШ КОНТРИРАТИ ???
  Ja ovdje iznosim svoje mišljenje, e sada što ti u svojoj glavi imaš stvorenu teoriju zavjere, to je već slučaj za psihijatra, ne?

 15. #15
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio eremita
  Веома занимљива тема, па иако нисам економиста верујем ДА АМЕРИКА МОРА ПРОПАСТИ... из разлога што је то просто ПРИРОДНО... не може се ићи до небеса, до у недоглед... САД је на врхунцу... и нормално је да крене низбрдо...

  . а што се Србије тиче мени је потпуно јасно да ми НИКАДА нећемо ући у ЕУ, јер нас они просто НЕЋЕ... они желе ЧИСТУ ТЕРИТОРИЈУ и НИКАКВУ МОЋ ОДЛУЧИВАЊА СРБА (као доказано бунтовног, недисциплинованог и непослушног народа)... странци желе РЕСУРСЕ (рудно богатство, воду и сл.) и ЈЕВТИНУ РАДНУ СНАГУ... ништа више... и то су већ чини ми се добили - САДА ИМ ОСТАЈЕ ДА НАС МУЧЕЊЕМ И УЦЕНАМА РАСТЕРАЈУ СА ОГЊИШТА...
  Веровање у линеаран развој је бесмислено. Човек кад је на врхунцу, то је почетак његовог силаска (или пада). Исто важи и за светске силе. Кинези то добро знају и то је објашњено у Књизи Промене.
  Мислим да ће Србија ући у ЕУ као што су ушле и околне земље. Не видим што би они стално били само против нас, а нису против Румуна или Бугара. Друго је оно што ћемо ми тиме добити или изгубити...
  Наравно, постоје на Западу двоструки стандарди, они су њихово друго име. Те двоструке стандарде не осећеју само Срби, али су их Срби довољно осетили. Као Србин увек ћу имати осећај солидарности са свим жртвама двоструких стандарда били они Руси, Кинези, муслимани, црнци или не знам ко већ...
  (то се наравно не важи за западњаке све док не пропате довољно)
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 16. #16
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Наравно, постоје на Западу двоструки стандарди, они су њихово друго име. Те двоструке стандарде не осећеју само Срби, али су их Срби довољно осетили. Као Србин увек ћу имати осећај солидарности са свим жртвама двоструких стандарда били они Руси, Кинези, муслимани, црнци или не знам ко већ...
  (то се наравно не важи за западњаке све док не пропате довољно)
  na svetu su UVEK postojali dvostruki standardi,i tako ce verovatno biti jos dugo,dugo.
  a sad,ne mozes reci da zapadnjaci nisu propatili.propatili su oni u istoriji mnogo,zato su se i opametili i resili da nesto promene.pa u poslednjih 4000 godina u evropi nije postojalo razdoblje u kom nije bilo rata ili neke gadne bolestine.oba svetska rata su vodjena uglavnom u evropi,napoleonova osvajanja su bila u evropi,da ne pominjem ratove engleske i francuske,kugu koja je zbrisala 2/3 stanovnistva evrope i slicno. ta teza ne pije vodu.
  e,sad,i ja se slazem da su ispali djubrad kad su nas bombardovali,ali istine radi,saveznicka koalicija tokom II sv.rata je sravnila sa zemljom mnogo vise toga nego NATO avijacija tokom 1999.
  poenta je u tome da smo mi mala zemlja i da bar jednom u istoriji trebamo da se priklonimo velikim da ne bismo stradali kao uvek
  Poslednji put ažurirao/la serb_pagan : 25.10.2005. u 11:44

 17. #17
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Видиш Паган, од пада Милопшевића је прошло 5 година, сад је Србија део демократског света и тако то.
  Е сад ти мени објасни како то Космет не може бити у тој Србији коју признају да је демократска, а Република Српска не може имати ни своју полицију, а о независности и да не говоримо.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 18. #18
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Видиш Паган, од пада Милопшевића је прошло 5 година, сад је Србија део демократског света и тако то.
  Е сад ти мени објасни како то Космет не може бити у тој Србији коју признају да је демократска, а Република Српска не може имати ни своју полицију, а о независности и да не говоримо.
  tako stoje stoje stvari,jbg,moras da shvatis da smo satanizovani (ne bez nase krivice,barem delimicno).poznato je da je SM prkosio zapadu desetak godina,izigravao nekog balkanskog tiranina,svojom rusiteljskom politikom dopustio potpunu devastaciju ugleda srbije u svetu, dok su hrvati,muslimani i shiptari aktivno radili svojim lobijima radi ostvarivanja sopstvenog interesa.
  hocu da kazem,nasoj vlasti je bilo prece da pljacka gradjane i iznosi devize na kipar,da kupuje besne automobile i televizije predsednikovoj deci,da siri drogu medju omladinom,nego zastita nacionalnog interesa putem lobija. otud nasa tragedija

 19. #19
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio serb_pagan
  na svetu su UVEK postojali dvostruki standardi,i tako ce verovatno biti jos dugo,dugo.
  a sad,ne mozes reci da zapadnjaci nisu propatili.propatili su oni u istoriji mnogo,zato su se i opametili i resili da nesto promene.pa u poslednjih 4000 godina u evropi nije postojalo razdoblje u kom nije bilo rata ili neke gadne bolestine.oba svetska rata su vodjena uglavnom u evropi,napoleonova osvajanja su bila u evropi,da ne pominjem ratove engleske i francuske,kugu koja je zbrisala 2/3 stanovnistva evrope i slicno. ta teza ne pije vodu.
  e,sad,i ja se slazem da su ispali djubrad kad su nas bombardovali,ali istine radi,saveznicka koalicija tokom II sv.rata je sravnila sa zemljom mnogo vise toga nego NATO avijacija tokom 1999.
  poenta je u tome da smo mi mala zemlja i da bar jednom u istoriji trebamo da se priklonimo velikim da ne bismo stradali kao uvek
  Сад мало боље прочитах, па видим да си контрадикторан по питањима појмова Свет и Европа.
  Прво кажеш да су на СВЕТУ постојали увек двоструки стандарди, па онда како су се у ЕВРОПИ убијали последњих 4000 година.
  Е видиш, у Индији и Кини су се убијали много мање - посебно су мање убијали ДРУГЕ. У Кини је било окрутних устанака и злочина варвара, али Кина као држава је извела мање агресија према другим земљама за 4000 година своје историје, него Америка за 200. То је једноставно чињеница. Нису сви исти.
  А на основу онога што је било можеш и да наслутиш оно шта ће бити. Када Америка не буде више сила број један, мислим да ће бити више мира у свету. Можда и не будем у праву, али што рече Скарлет О Хара: О томе ћу мислити сутра. Ја иначе нисам политичар, него уметник, а ово све говорим на једном форуму, па не видим да су те ствари много у мојој моћи -> самим тим немам ни неку претерану одговорност.
  Када кажем да нису довољно пропатили мислим пре свега на Американце који стално врше агресије на слободне народе света. Европа је друга прича, али само донекле. Када кажем да неке ствари не важе на западњаке, то се односи на чињеницу да могу себи да дозволим да мрзим Ал каиду (па и све муслимане) када убијају Србе или Русе, а да их подржавам када убијају Американце или Енглезе. Уосталом ти Англоамериканци су и измислили Ал каиду. Ако се не варам и Џемс Бонд се борио на њиховој страни. Па сада, "господо" - кусајте шта сте закували.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 20. #20
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Сад мало боље прочитах, па видим да си контрадикторан по питањима појмова Свет и Европа.
  Прво кажеш да су на СВЕТУ постојали увек двоструки стандарди, па онда како су се у ЕВРОПИ убијали последњих 4000 година.
  Е видиш, у Индији и Кини су се убијали много мање - посебно су мање убијали ДРУГЕ. У Кини је било окрутних устанака и злочина варвара, али Кина као држава је извела мање агресија према другим земљама за 4000 година своје историје, него Америка за 200. То је једноставно чињеница. Нису сви исти.
  А на основу онога што је било можеш и да наслутиш оно шта ће бити. Када Америка не буде више сила број један, мислим да ће бити више мира у свету. Можда и не будем у праву, али што рече Скарлет О Хара: О томе ћу мислити сутра. Ја иначе нисам политичар, него уметник, а ово све говорим на једном форуму, па не видим да су те ствари много у мојој моћи -> самим тим немам ни неку претерану одговорност.
  Када кажем да нису довољно пропатили мислим пре свега на Американце који стално врше агресије на слободне народе света. Европа је друга прича, али само донекле. Када кажем да неке ствари не важе на западњаке, то се односи на чињеницу да могу себи да дозволим да мрзим Ал каиду (па и све муслимане) када убијају Србе или Русе, а да их подржавам када убијају Американце или Енглезе. Уосталом ти Англоамериканци су и измислили Ал каиду. Ако се не варам и Џемс Бонд се борио на њиховој страни. Па сада, "господо" - кусајте шта сте закували.
  kad sam rekao na svetu,mislio sam na svetsku politiku,na koju mahom najveceg uticaja imaju amerikanci i evropa(ili su barem imali).

  sad,kina je pokazala svoje lice masakrima tibetanaca, a i dovoljno su se izmasakrirali izmedju sebe tokom komunjarske revolucije.kao da nisi cuo za stravicne zlocine protiv kontrarevolucionara tamo,o "radnim logorima"(pandanima aushwiza),ubijanju drugog deteta i slicno.da ne pominjem gazenje studenata tenkovima na "trgu nebeskog mira". siguran sam da ni oni ne bi bili bolji da imaju toliko moci koliko ima USA sada.

  teroriste nikad ne podrzavam,pogotovo kada ubijaju nevine civile (sto se isto odnosi na osvajacke ratove USA).onaj ko podrzava tako nesto,priziva djavola u svoju kucu.

 21. #21
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Citat Original postavio serb_pagan
  sad,kina je pokazala svoje lice masakrima tibetanaca, a i dovoljno su se izmasakrirali izmedju sebe tokom komunjarske revolucije.kao da nisi cuo za stravicne zlocine protiv kontrarevolucionara tamo,o "radnim logorima"(pandanima aushwiza),ubijanju drugog deteta i slicno.da ne pominjem gazenje studenata tenkovima na "trgu nebeskog mira". siguran sam da ni oni ne bi bili bolji da imaju toliko moci koliko ima USA sada.
  Кинези су то радили сами себи. Кад нешто радиш самом себи, осим чињенице да сам испашташ постоји и велика могућност да ћеш се опаметити. Кад су твоје жртве углавном други, тешко ћеш се опаметити, све док ти се оно што другима радиш не обије о главу. А по свему судећи 9/11 није био довољан.
  Навео си пример Тибета и то је једини пример СПОЉЊЕ агресије који можеш навести - признај. Узгред, да наведем да су Тибетанци пре кинеске инвазије живели веома примитивно па се ова инвазија може правдати као и многе колонијалне инвазије и америчке "хуманитарне интервенције".
  Дакле Кина је много лоша, извршила је једну интервенцију у прошлом веку, а Америка је добра, извршила је 55 интервенција, међу којима је и интервенција на нашу земљу. Па неће бити да је тако.

  Рекао сам да постоји могућност да се неко опамети. Ево доказа да су се Кинези опаметили:
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 22. #22
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Све је тачно и истинито што си написао... подржавам Твоје виђење "тхе спирит оф секирче"...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 23. #23
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Ево како на улицама Америке људи одговарају на чувено питање:
  КО ЈЕ СЛЕДЕЋИ???

  http://media.spikedhumor.com/3029/On%20The%20Streets%20Of%20America%203.wmv
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 24. #24
  Zainteresovan član Krstic Jeremija (avatar)
  Učlanjen
  18.10.2005.
  Lokacija
  selo Toponica
  Poruke
  122
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  Тржиште нема душу. Истина. Јадна и бедна, али истина.
  . . . имам њиву и ливаду, воденицу ваљаницу, служио сам стари кадар - артиљерија.

 25. #25
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trziste nema dusu

  ne znam da li si ikad video u kakvim uslovima zive i rade kinezi.bice da im je tamo mnogo dobro,pa zato beze glavom bez obzira gde god stignu.nelogicno,ali sta ces,nelogican ti je pristup globalnoj ekonomiji
  moras da shvatis da njih ima milijardu i po.i to sto su napravili nekoliko super zgradurina ne menja stvari.narod je tamo bedan,jedva se krpe sta ce da jedu i to je jedina istinita cinjenica.

Slične teme

 1. Slobodno Tržište - Globalna Kriza?
  Autor loken u forumu Politika
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 12.02.2009., 21:37
 2. Slovenacko trziste rada
  Autor soacro u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 04.06.2008., 14:55
 3. 'RVATI OKUPIRAJU SRPSKO TRZISTE
  Autor cova.3 u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 15.09.2007., 06:14
 4. trziste rada, plate sindikati
  Autor bojana savic u forumu Ekologija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 08.01.2004., 15:24

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •