Zapis u Zvezde
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Zapis u Zvezde

 1. #1
  Obećava AstroVojvodina (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2005.
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  54
  Reputaciona moć
  45

  Arrow Zapis u Zvezde

  Reč horoskop je stranog porekla i sastoji se od dve grčke reči: “horos” – čas, termin i “skopein” – gledati, posmatrati. Prema tome, doslovno značenje pojma horoskop bi bilo “posmatrač vremena”.

  U antičko doba, to je obično bio sveštenik, koji je posmatrajući trenutnu nebesku konstelaciju tumačio znake aktuelnog vremena. Kasnije se pod horoskopom označavala sprava koja je omogućavala da se unapred izračunaju buduće planete i zvezdane konstelacije. Uskoro je i sam ishod ovog računanja nazivan horoskopom. Tokom vremena razvila se posebna tehnika predstavljanja ovog ishoda računanja, tako da se pod horoskopom podrazumeva samo ovo predstavljanje, crtež ili slika, a ne posmatrač vremena, ili sprava za računanje.

  Još od antičkih vremena astrologija je u svoju doktrinu uvela pojam “element”, čiji su tvorci veliki grčki filozofi, Pitagora, Aristotel, i naročito Empedokle, koji je u 5. veku p.n.e prvi jasno izneo učenje od četiri elementa. To su: vatra, zemlja, vazduh i voda. Po Aristotelu svaki od njih je proizašao iz kombinacije dva praosobne svake materije. Ta svojstva materije su “topla”, “hladna”, “suvoća” i “vlažnost”.

  Veoma je aspsurdno pobijati astrologiju kao nauku, a po najmanje da se smatra kakvim vračarstvom. Astrologija nije magija već disciplina kojom je moguće doći do podataka o dubokoj psihičkoj prirodi ljudskog bića tvrde najodgovorniji zagovornici savremene astrologije. Svaki je čovek unikat za sebe u prostoru i vremenu. Stoga je onima koji u astrologiju žele verovati i njome se služiti, baš kao i u svakom drugom demokratskom društvu, potrebno je dati mogućnost da se nađu u tom vremenu i prostoru omeđenom zvezdama i planetama i dozvoliti im da njima lutaju.

  Uticaj crkve, s jedne strane, te razvoj matematike i drugih prirodnih nauka, s druge strane, doveli su do potpunog negiranja astrologije. Najveći negatori astrologije su fizičari, klasični.

  Današnji astrolozi su dosta doprineli da ljudi sumnjaju.

  Astrologija koju mi koristimo je dvodimenzionalna. Ekliptika ili zodijak koje koristimo daje planetarne pozicije u stepenima, minutima i sekundama znakova. Tako poznajemo geografsku širinu i deklinaciju. Trodimenzionalnu astrologiju malo koji astrolog danas radi.

  Trodimenzionalna astrologija su neophodni elementi. Širina je udaljenost severa ili juga od uskog pojasa ekliptike, prividna staza kretanja Sunca kroz znake zodijaka. Sunce nema širinu, ali Mesec, Venera i Pluton mogu imati velike širine, a ostale planete imaju neku širinu, iako to nije baš mnogo.

  Planeta, ako ima severnu širinu, tada se nalazi u usponu preko Horizonta, pre stepena znaka zodijaka u kojem se nalazi, koji ima nula geografske širine i shodno tome kreće se ka jugu.

  Ako planeta ima južnu geografsku širinu, počeće da se diže kasnije od stepena znaka u kojem se nalazi. Razlika između tih vremena naziva se ascenzijskom razlikom i zavisi od geografske širine mesta na Zemljinoj površini i deklinacije planete. 2. #2
  Obećava AstroVojvodina (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2005.
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  54
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Zapis u Zvezde

  Astrologija se veoma teško probija, mnogi na nju gledaju s nepoverenjem i danas jer se pojedini astrolozi koriste da dođu do lake zarade i popularnosti.

  Prvi največi progonitelj astrologije bila je Katolička crkva jer nije željela da je išta uzdrma njenu dominaciju, a kasnije se pobunila Pravoslavna crkva.

  Istorija astrologa je veoma teška.

  350. pr. Hrista, Klenters je zahtevao sud Aristarhu – prvom astronomu koji je mrzeo astrologiju

  Čuveni gnostiker Saturnilus je prvi koga je prognala crkva. Njegove teorije. Saznanje kroz meditaciju. Sedam planeta u jedinstvu Saturna.

  1665.god Colbert je osnova Francusku akademiju nauka gde je izričito zabranio astronomima da se bave astrologijom.

  Beros je preneo svu mudrost astrologije iz Babilona u Grčku.

  Otac medicine Hipokrat je lečio astrološki i tom veštinom je učio učenike.

  Klaudije Ptolemej je napisao sistematsko delo astronomije i astrologije Almagest ili Tetrabiblos vladajući time 16 vekova u oba tabora.

  Hiparh iz Nicije je napisao kalendar s 1000 zvezda, odredivši svakoj koordinate. Proučavao je kretanje Sunca i Meseca, otkrio fenomene prethođenja ekvinocija i odredio trajanje godišnjeg doba. Razvio je teoriju o pojava na Zemlji od kojih je svaka povezana s nekim događajem u Svemiru, a ljudsko telo ponavlja u sebi sadržaj Svemira. Tako je doveo u vezu zodijačke znakove s organima ljudskog tela. Ta se teorija sve do danas poštuje kao ispravna.

  Prelepa Hipatija kćerka astronoma Teona u Aleksandriji pisala je komentar Ptolemejevu Almagestu a usput je utvrdila dan svoje smrti. Određenog dana je ubijena.

  Trismegistos, Rhetorlus, bavio se uticajem Meseca, čvorova, znakova sreće i smriti, porođajima.

  Papa Urban V osnovao je prvi kolegijum astrologa u studiju. Maesto Gervaslo. Učila se alhemija, hermetika, astrologija, nastupa 14. i 15. vek najslavnije doba astrologije – ali i najmračnije doba inače.

  Cornelius Agrippa von Nettesheim, preterao je u drugom smeru. Uči da se magijske snage iz horoskopa mogu toliko razviti da mi delujemo na zvezde i menjamo sudbinu. Lečio je magijom i muzikom, verovao je u kabalu, demonologiju, pa je zbog toga dobio nadimak »đavo«.

  Paracelsus je temelj moderne medicine i veliki pobornik astrologije. On je napisao: »Lekar koji ne poznaje astrologiju nije lekar, nego pseudolekar«.

  Svi su oni ostavili jedan veliki pečat u astrologiji koji današnji astrolozi praktikuju u svom astrološkom tumačenju.

  Još uvek se Astrologija tretira kao gatanje, što je čisto praznoverje. Ono što je počelo kao prirodno poštovanje prema nebeskim telima što ih je primitivni čovek posmatrao iznad glave, danas je postala nauka koja cveta – no, temeljno uverenje da njihovo kretanje može uticati na ljudske živote ostalo je nepromenjeno.

 3. #3
  Obećava AstroVojvodina (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2005.
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  54
  Reputaciona moć
  45

  Arrow Astrologija i Fakulteti

  Astrologija je u svetu veoma priznata kao »nauka«. Često se čuju komentari, kako je astrologija gatanje, gde se mnogi odazivaju na zakon ili na crkvu.

  Zakon ne smatra astrologijom vračanjem ni gatanjem. Zakon je priznao astrologiju kao nauku, po osnovu člana 13. Zakona o javnom redu i miru koji glasi: "Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine (vidovnjaštvo), tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na način kojim ugrožava spokojstvo građana ili remeti javni red i mir - kazniće se novčanom kaznom do 700 novih dinara, ili kaznom zatvora do 30 dana." (Zakon o javnom redu i miru, "Službeni glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93, 48/94)

  Religija se buni sa naukom kao što je astrologija, govoreći da je to gatanje i vračanje.

  Astrologija i religija : njihov uticaj je posvuda. Kako pomiriti ove dve velike sile - koje zajedno oblikuju naše živote, naše kulture, i naš planet - to ostaje jednim od velikih intelektualnih, društvenih i duhovnih izazova našeg vremena. Malo se koje perspektive čine toliko sukobljenima kao one nauke i religije, koje ponekad čak nastoje jedna drugoj potpuno poricati legitimnost. Neki fundamentalisti proglašavaju nauku i tehnologiju uništiteljima religijskih vrednosti, dok se neki astrolozi rugaju religiji kao primitivnom reliktu psihološke i društvene nezrelosti.

  U inostranstvu postoje astrološki Fakulteti, Centar psihološke astrologije gde posle studiranja astrolog, Škola astrologije, belog orla i druge škole, koji se pobrine o budućnosti astrologa, kao i o moralnom kodeksu astrologa.

  U Londonu postoji privatni fakultet za astrologiju. Najveći astrolog Charles Carter, izdao je astrološku enciklopediju.1948. god otvorio je fakultet Faculty of Astrological Studies sa 3 stepena diplome. Inače, vrlo stučne astrološke knjige mogu se nabaviti u Engleskoj koje kod nas nema.

  Kanada: Velika je saradnja matematičara sa astrolozima na svim poljima trigonometrije, parametara, polja, itd. Kanađani ispituju uticaj centra galaksije, itd.

  U Moskvi, u Kremlju rade nekoliko zaposlenih astrologa.

  U Francuskoj je astrologija javno priznata i poštovana.

  U Americi postoji fakultet za astrologe. Američka federacija astrologa. Istraživačko društvo ISAR u Oxfordu. Vrlo su neprofesionalni a sve gledaju unovčiti. Knjige nemaju stručne, većinom su neozbiljna.

  Italija: u Milano i Boloniju postoje astrološke škole ali su veoma pseudoučni. Ne preporučujem njihove knjige jer su udrobljene.

  Srbija: Nema fakultet astrologije. Otvaraju se kojekavi kursevi gde se ne može ni osnovno naučiti. Škola astrologije mora trajati minimalno dve godine da bi se steklo neko znanje. Stručnih knjiga nema. Ako kupite bilo koju knjigu od nekog astrologa, primetićete lako da je sve isto, a da bi mogli da naučite nešto i da sami možete da protumačite svoj horoskop, nećete moći jer ćete tumačiti kako piše sa kakvim prepostavkama ili mogućnostima. Takvo jedno tumačenje je krajnje neprofesionalno.

  Sve javne ličnosti pre nekog važnog posla, konsatuju se sa svojim astrologom. Astrolog u inostarnstvu je veoma priznat.

  Astrolozi imaju jednom godišnje svoje kongrese na kojima utvrđuju vlastita iskustva. Međutim, šta je Udruženje astrologa, biće posebno poglavlje.

Slične teme

 1. Ima li ko ovaj audio zapis .........
  Autor manoval u forumu Multimedija
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 07.09.2005., 19:17
 2. video zapis na sajtu
  Autor mrs X u forumu Web dizajn
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 20.01.2005., 22:58
 3. kako prebaciti zapis sa VHS-a?
  Autor qd u forumu Multimedija
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 29.10.2003., 03:52

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •