Ева, Адам и Љубав
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Ева, Адам и Љубав

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Ева, Адам и Љубав

  Док је Ева имала љубав Божју у себи, она је била сва предана Богу. И љубила је Бога светом љубављу свим срцем, свом дуђом и свом мишљу својом. Љубав према мужу, као и љубав према свим красотама Раја, бледела је пред њеном љубављу к Богу. Све друго што је волела, волела је због Бога и кроз Бога, а ништа што не би видела у светлости свога љубљенога Творца. И сва њена душа, обучена у лаку, провидну и неосетну одећу тела, испуњавала се неисказаним миљем и насладом од љубави Божје. У љубави према Господу Богу она се могла такмичити са херувимима. Никаква жеља за нечим изван Бога ние улазила у срце њено нити се дотицала ума њеног. Љубављу према Богу она је живела, дисала и веселила се. Таква је била праматер рода људског. Такав и праотац Адам.
  Адам и Ева су били богови, мали богови, као што су и сви анђели небесни. Нека те не упаше ове велике речи, кћери моја, које се често понављају у светим књигама православним. Да су Адам и Ева били богови, то се већ садржало у речима Свете Тројице: "да створимо човека по образу нашем". То је доцније и пророк јасно изрекао: "богови сте и синови Божји". А те речи поновила су и потврдила божанска уста Спаситеља света: "богови сте". На основу тога мудри Максим Исповедник саветује: "Предајмо се свесцело Господу, да би га примили (у себе) свесцело, те кроз Њега постали богови"...

  У једном пак кобном тренутку богољубива Ева подлеже искушењу првог злоупотребитеља слободе. превари је сатана, некад архангел, а потом "отац сваке лажи, крвник људски" и противник Божји. Сладуњавом лажи заголица он женине уши. Овако јој он у ствари рече: једите ви од оног забрањеног дрвета, и отвориће вам се очи, и ви ћете бити богови. Зна то, вели, Бог, па зато вам је и забранио, да ви не би били као и Он. А Он не трпи такмаца, суревњив је. Ове речи зазујаше у Евиним ушима, заслепише јој духовни вид и смутише њен ум. Она одједном поверова клеветнику Бошјем, поверова лажи против истине, човекоубици против Човекољубца. И у часу кад поверова шареној змији - шареној лажи, у њеној се души изгуби хармонија, опустише се струне божанске музике у њој, и охладни љубав према Створитељу, Богу љубави.

  У мутној води не огледа се лице. Нити Ева виде Бога у својој замућеној души. Погледа на дрво, које беше пуно помешаних плодова добра и зла. погледа у своју мутну душу, и не виде више Бога у њој. Бог је беше оставио. Бог и ђаво не станују под истим кровом. немаше се тада жена на кога ослонити до на Сатану и на своје телесне очи. И опет погледа очима и виде, да је забрањен плод добар за јело, мио за гледање и да даје много знања. Авај, знања не само о добру него и о злу! А помешано добро и зло јесте зло. На место љубави три жеље сву је испунише:жеља за телесном насладом, жеља за поседовањем и жеља за знањем. Изгубивши Бога, она је почела тражити наслон на ствари. Али празнину, коју одсуство Бога оставља у души не може сав свет попунити.

  Одвојивши се од љубави Божје Адам и Ева осетили су страх - свагдашњег пратиоца греха - и видели се нагим. Док су стајали у љубави Божјој, Бог је сијао из њих као из својих храмова, те су били и споља у светлост обучени, и слабо су гледали своја телеса. Гле, они су били голи и пре греха, али то нису ни осећали нити се стидели. Чим су пак оне три жеље заузеле место љубави у њима, њихов духовни вид се помрачио и они су телесним очима гледали и видели само тела. Осиромашена и оголела душа, без благодатне љубави Божје, види само оно што телесне очи могу да виде. Као и риба.

  На дрвету познања били су смешани плодови добра и зла. И плодови зла привлачили су, као и вазда, не својим укусом него спољашњошћу: јарким бојама и лепим облицима. Обманута љубопитљива жена дохвати и једе прво плод зла па онда плод добра. Због тога и роди прво злога Каина па онда доброга Авеља. И од тада продужи се рађање злих и добрих кроз све векове и генерације људске. Отуда сукоби, свађе, ратови што испуњавају сву историју човечанства. Историја света јесте једно макрокосмичко Дрво познања.
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Олако неки узимају грех Евин, кћери моја. Говоре: шта је то тако страшно што је жена дохватила неко забрањено воће? Говоре тако као у оправдање не само своје праматере него и себе, намамљене грехом. Пралажов је назвао Бога лажовом, и жена му је поверовала - зар то није страшно? Јер рече жени: нећете ви умрети, као што вам Бог рече, него ћете постати богови као и Он, чим будете јели са забрањеног дрвета. (Да је рекао: постаћете "богови" као што сам и ја, био би ближе истини). И поверова жена, да Бог лаже, а ђаво говори истину. Цео тај процес отпада од Бога истинитог и прилипљена уз Пралажова, као испражњење од љубави Божје и испуњење жељама телесним, цео тај процес, свршио се у души Евиној пре него се она машила за забрањени плод. Истоветни процес бива и дан данас код људи и жена који падају у грех. Душа припрема а тело изводи.

  Када људи бише обнажени од љубави Божје, једине истините љубави, они почеше називати своје похоти и жеље љубављу. Тако назваше љубављу жељу за телесним насладама, за благом земаљским, за љубопитним знањима, као и жељу за полним сједињењем, за влажћу и почашћу, за игром и весељем, за поседовањем ствари. Све то људи именоваше љубављу по наустију Сатане, само да би заборавили љубав небесну, једину нелажну. Као кад би сужањ у тамници дробио свој црни хлеб у мале залогаје, па те залогаје називао именом најслађих јела што их је некада јео у слободи. Да би кроз ту илузију лакше могао гутати горки хлеб тамнички.

  Многобројне жеље, израсли телесне љубави не могаше никада заменити истинску љубав нити учинити људе срећним. Напротив, они их чинише све несрећнијим, јер их издалека очараваху а изблиза разочараваху. У цвету - руже, у зрелости - чичак. Многе жеље проузроковаше иситњеност срца људског, и сукобе унутра и споља међу синовима човечијим. Дивно то објашњавају апостоли Божји, прво Јаков, брат Господњи: "Одкуда су ратови и распре међу вама Не отуда ли, од сласти ваших, које се боре у вашим удима? Желите и немате, убијате и завидите, и не можете да добијете...иштите и не примате, јер зло иштете, да у сластима својим трошите" ...

  Ај кћери моја, гле како са губљењем љубави губила се и свест људска о истини. Јер су љубав и истина нераздвојни. Отуда, као што су многе жеље замениле љубав, тако су многи лажни појмови заменили истину, а лажни богови јединог истинитог Бога. Свакој људској жељи одговарало је неко лажно божанство. То се јасно види из свих митологија, нарочито јелинске, која је до ситница обрађена, и на жалост, великим песницима опевана. Жеље, и страсти људске пројектоване су у личне богове и богиње, те тако људи "залудеше у својим мислима, и потамње неразумно срце њихово". Но и кад полудеше "грашаху се мудри", што и јесте особина најопаснијег лудила....

  Чуј сада кћери и ову тајну. Бог је савршена личност, зато је Он и савршена љубав. бог је савршена личност, зато је Он и савршена истина. Бог је савршена личност, зато је Он и савршен живот. Стога је Христос изрекао васиону потресајући речи: "Ја сам пут, истина и живот", разумевајући под путем љубав. Зато је љубав као пут, стављена на прво место. Јер се само кроз љубав, постиже истина и живот. Стога је опет речено у Писму Божјем: "Ако ко не љуби Господа Исуса Христа, нека буде проклет". Како да не буде проклет онај ко је без љубави, па следствено и без истине и живота? Тиме је сам себе проклео.

  Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав кћери моја. А у љубави је живот....

  Одломци из "Касијане" св.владике Николаја
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Aleksej_BASO
  Guest

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Joj, preskoci nas....

  Mislim niko ti nece ovo citati sorry!

 4. #4
  Primećen član dzordzV76 (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  kraljevo
  Poruke
  980
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Znači ovo je čista filozofija, samo šta si ti hteo ovim da nam saopštiš?
  Dzordze

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  08.05.2003.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.499
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Koliko se sjecam, vec sam te na drugom podforumu upozorila da ne prenosis tolike citate!!!

 6. #6
  Iskusan blondi (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2003.
  Lokacija
  Ljubljana
  Poruke
  5.027
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Citat Original postavio dzordzV76
  Znači ovo je čista filozofija, samo šta si ti hteo ovim da nam saopštiš?
  pa da cemo goreti u paklu 8)

  next...
  I love the Devil in me...

 7. #7
  Iskusan blondi (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2003.
  Lokacija
  Ljubljana
  Poruke
  5.027
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Citat Original postavio Gazdarica
  Koliko se sjecam, vec sam te na drugom podforumu upozorila da ne prenosis tolike citate!!!
  nemoj tako gazdo znas li koliko truda je ulozio dok je sve ovo prekucao iz Biblije 8)
  I love the Devil in me...

 8. #8
  Elita
  Učlanjen
  08.05.2003.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.499
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ева, Адам и Љубав

  Religija je ukinuta na Krstarici...

Slične teme

 1. Бог је љубав?
  Autor svesnaglista u forumu Religija
  Odgovora: 185
  Poslednja poruka: 03.02.2009., 00:10
 2. Водимо љубав а не рат ...
  Autor W.A.S.P. u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 28.08.2007., 19:45
 3. Морал и Љубав
  Autor Nietzsche u forumu Jezik
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 14.12.2003., 18:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •