DOBRO I LOŠE ŠTO "DAROVNICA" IZ BRUXELLESA ZNAČI HRVATIMA U BiH
Hrvatska ide u EU, Hrvati u Hrvatsku
piše Petar MILOŠ

Još prošle godine sam se kladio da će Hrvatska biti primljena u EU prije ostalih država tzv. zapadnog Balkana. A to mi je kazao Rodijak Ćipa.
Kad sam ga vozio u splitsku bolnicu preko graničnog prijelaza Kamensko, a on ugledao golemu bauštelu na proširenju tog prijelaza, zabrinuto je kucnuo štapom na sjedištu suvozača i kazao:
— Bogarca ti poljubim, Rvacka ode u Evropu. A đava zna što će bit s nama.
Objasnio mi je Rodijak da se u taj granični prijelaz ne investira slučajno i privremeno. Brdo razrovano, a na cesti prostora za nekoliko cestovnih kolovoza, policijskih i carinskih zgrada. Kao nekada na državnim granicama u Europi.
Kasnije slušam da se slični prijelazi, koje financira međunarodna zajednica, prave u Izačiću, Orašju, Vinjanima i drugim graničnim prijelazima iz Hrvatske u BiH. Grade se tako temeljito kao da će tu ostati stotinu godina.
Kad je ovih dana EU dao zeleno svjetlo za pregovore Hrvatske s EU-om, Rodijak se veselio, ne krijući istodobno zabrinutost za sudbinu Hrvata u BiH.
— Vidiš, rodijače — veli Rodijak — Tuđman je proda nas Rvate iz beha u dejtonskom sporazumu. Mora je, ako je želio Rvacku bez srpske države u njoj. Ovi iza njega nastavljaju isto. Pa nama kažu — eto vam, borite se se sami u Sarajevu. A nas malo. I posvađani. I ne da nam prava. Nu, nemerš imat svoju televiziju, a traže pare da je plaćamo.
A najveći je problem što Rvati imaju dvojno državljanstvo. I svak oće u Rvacku. I puno nji ima novce za kupit stan ili kuću u Rvackoj. I ja sam kriv. Kupio dici kuću u Velikoj Gorici, pa dvojica već odselila. Sad omira i treći sin. Što će drugo. A to nije dobro ni za Rvacku ni za Rvate iz beha.
Koliko god to paradoksalno zvučalo, početak pregovora Hrvatske s EU-om je nastavak iseljavanja Hrvata iz BiH. Hrvatska postaje obećana zemlja čak za Bošnjake i Srbe, o Hrvatima da i ne govorimo. Uostalom, tisuće je praznih hrvatskih kuća u BiH. Ne samo devastiranih, izbjegličkih, nego i uređenih.
Taj proces bi se mogao pojačati činom početka pregovora Hrvatske s EU-om, o čemu bi hrvatske vlasti i te kako trebale voditi računa.
Ne na način da im ukine dvojno državljanstvo i ostale privilegije, nego ulaganjem na ovim prostorima i zalaganjem za njihovu jednakopravnost u ovoj čudnoj državi s tri suverena naroda i dva entiteta, od kojih ni jedan nije hrvatski. Hrvatska to treba činiti ne samo zbog ovdašnjih ljudi, nego i radi sebe. I kratkoročno i dugoročno za Hrvatsku su Hrvati iz BiH najkorisniji ako ostanu na "djedovini".
— Sanader, Mesić i ostali ne bi tribali slušat one što govore protiv nas, jer će nas tako bit sve više u Rvackoj, mudruje Rodijak. Oni nas tribaju osokolit da ostanemo tute i uvik lipu rič kazat za nas. I koju kunu kapnut.
Znaju li oni koliko smo mi navijali za Rvacku protiv Švedske. A i naši su igrali za Rvacku. Zato bi i oni tribali igrat za nas.
----------------------------------------------------------------------------------------
Bosnu ne bi trebalo nikako primiti u Hevropu