Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

 1. #1
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  32.896
  Reputaciona moć
  858

  Podrazumevano Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

  http://www.slobodnaevropa.org/content/daniel-serwer-upotreba-ruskog-veta-suprotna-vucicevoj-proevropskoj-poruci/27136677.html

  Branka Trivić
  19.07.2015

  "Upotreba ruskog veta u Savetu bezbednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici nije konzistentna sa veoma jasnom proevropskom porukom koju je premijer Vučić poslao kad je nedavno bio u Vašingtonu" , ocenjuje u intervjuu za RSE Daniel Serwer, profesor i ekspert za Balkan sa vašingtonskog Johns Hopkins instituta.


  RSE: Gospodine Serwer, pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Victoria Nuland tokom susreta u Beogardu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavila je da Sjedinjene Države podržavaju evropski put Srbije i da će pomoći Srbiji da obezbedi energetsku sigurnost. Šta zapravo konkretno znači da Sjedinjene Države podržavaju Srbiju?

  Serwer: Sjedinjene Države odavno podržavaju snažniju i veću Evropsku uniju, tako da je u tom smislu podrška putu Srbije u EU zaista nešto najprirodnije. Šta to u ovom trenutku konkretno znači ne bih mogao znati, ali mogu reći ovo: trenutno ništa ne može zameniti obaveze koje Srbija mora ispuniti kako bi se tehnički kvalifikovala za članstvo u EU; ona naprosto mora da prođe put pregovora o svih 35 poglavlja. Tek na kraju tog procesa dolazi na dnevni red pitanje da li će joj se otvoriti i politički ulaz u evropski klub ili neće. Kao što smo svi toga svesni, postoji mnogo otpora unutar same Evropske unije njenom daljem širenju, mnogo je, dakle, trenutno političkih prepreka tome. Mislim da bi baš tu Sjednjene Države mogle pomoći, posebno na kraju tog procesa kvalifikacija - dakle, u fazi kada će ulaz u EU biti ne tehničko nego političko pitanje.

  RSE: Da, ali dok Srbija dođe do samog praga Evropske unije, mnogo ćemo se načekati.

  Serwer: Pa, ja bih rekao – nemojte da čekate, pripremajte se. Pripreme su, kao što sam rekao, veoma važne i nema obilaznice za njih.

  RSE: Vučić je rekao da namerava da nastavi dijalog sa Prištinom. Šta je apsolutno najvažnije u ovoj rundi dijaloga iz perspektive Vašingtona?

  Serwer: Najveći izazov iz ugla Vašingtona jeste da se pronađe adekvatna formula za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Istovremeno je očigledno da u Prištini ternutno imaju neke druge prioritete, kao što je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, tako da su malo usporili rešavanje tog pitanja. Iako su to sve očekivani problemi implementacije, Vašington će, kako bi se sve to ubrzalo, sasvim sigurno izvršiti pritisak i na Prištinu i na Beograd

  RSE: Kad je u pitanju formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, Vašington je 1. avgust postavio kao krajnji termin za usvajanje zakonske regulative kako bi taj sud mogao da se uspostavi. Da li je tak rok realan?

  Serwer: Pa, jedino što stoji na putu formiranja tog suda jeste osvajanje dvotrećinske većine u kosovskom parlamentu i to može da se desi već sutra ako se ta većina napravi.

  RSE: Da li Vašington vrši pritisak na Prištinu kako bi se Sud formirao?

  Serwer: O da, Vašington vrši i te kakav pritisak i Prištini je to jasno. Međutim, nije to baš tako lako, kao što nije lako ni kada se Srbija suočava sa slučajevima procesuiranja ratnih zločina.

  RSE: Ima li američkih pristisaka na Srbiju kad je reč o formiranju Zajednice srpskih opština?

  Serwer: Ne bih rekao da je ‘pritisak’ prava reč; radi se pre svega o tome da se dođe do prihvatljive formule; da se izbalansiraju interesi Prištine koja ne želi da ta zajednica bude osnov za nastajanje nekakve nove Republike Srpske, koja bi faktički bila izvan centralne vlade, i interesi i potrebe Srba da sami upravljaju u mnogim oblastima svojih lokalnih zajednica, ali unutar ustavnog okvira Kosova.

  RSE: Nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom nedavne posete Beogradu uglavnom je imala reči hvale za postignute reforme. Naglasila je, razume se, i ona da je neophodan dalji napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali nije isporučila nikakve nove uslove. U tom smislu, verujete li da će EU ove godine Srbiji otvoriti prvo poglavlje, poglavlje 35?

  Serwer: Ja se svakako tome nadam. Iz američke perspektive – što brže se ide napred, to bolje. Ono što mi želimo da vidimo jeste zamah na putu ka EU, ne samo za Srbiju nego i za druge zemlje – za Makedoniju, za Kosovo i za Bosnu. Znate, mi smo svi akutno svesni toga da kada balkanski bicikl ne ide napred, on obično padne.

  RSE: Srbija se, kao što je poznato, žestoko suprotstavila britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici, a predsednik Nikolić je tražio od Rusije da stavi veto na nju, što je ona i učinila. Mislite li da će se taj potez Srbiji vratiti kao bumerang?

  Serwer: Pa, već jeste u izvesnom smislu. Ja ni na koji način ne želim da opravdam ono što se dogodilo u Potočarima, ali jasno je da premijer Vučić, čiji dolazak na komemoraciju u Srebrenicu jeste imao poruku pomirenja, nije naišao na prijem kakav je očekivao, a deo razloga za to je i veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti. Iz američke perspektive zapravo je veoma zbunjujuće zašto je Beograd tražio ruski veto, ako se zna da su dva međunarodna tribunala – Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Međunarodni sud pravde - ono što se dogodilo u Srebrenici kvalifikovali kao genocid. U tom smislu nije nam jasno šta se dobilo tim otporom reči ‘genocid’. Mi razumemo da je to vrlo osetljivo pitanje s obzirom na srpsku istoriju i s obzirom na zločine počinjene nad Srbima, ali Miloševićev režim je odgovoran za ono što se dogodilo u Srebrenici, a ne oni koji su danas na vlasti. Uprkos tome što je Vučić bio deo Miloševićevog režima, on je danas očigledno napravio drugačiji politički izbor i mislim da se to mora respektovati. Ali, to bi se istinski moglo respektovati ako bi prihvatio da se u Srebrenici dogodio genocid.

  RSE: Vučić je otišao u Potočare i bio meta nesrećnog incidenta. Mislite li da je bilo adekvatnije da nije otišao u Srebrenicu?

  Serwer: Mislim da je trebalo da anticipira da neće naići na aplauze posle veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Znate, upotreba ruskog veta u Savetu bezbednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici nekako nije konzistentna sa veoma jasnom proevropskom porukom koju je premijer Vučić poslao kad je nedavno bio u Vašingtonu. U suštini, mislim da je dobro što je otišao u Potočare, ali bilo bi mnogo bolje da je ne samo otišao nego i izgovorio reč ‘genocid’.

  RSE: Odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije pod velikom su sada tenzijom. Šta Srbija treba da uradi da relaksira te odnose? Predsedništvo BIH prihvatilo je Vučićev poziv i uskoro dolazi u posetu Beogradu, ali – može li ova vlada još nešto učiniti u pravcu relaksacije odnosa?

  Serwer: Veoma je teško relaksirati odnose između Beograda i Sarajeva zato što je BIH veoma podeljena. Međutim, po mom mišljenju, tokom posete Predsedništva BIH premijer Vučić bi svima njima trebalo vrlo jasno da poruči da je Sarajevo sagovornik Beograda i da bi i bosanski Srbi trebalo da gledaju na Sarajevo kao na svoj glavni grad, a na centralnu vladu kao na autoritet koji će pregovarati o članstvu BiH u Evropskoj uniji. To je nešto što je Hrvatska odbijala da uradi neposredno posle rata, ali konačno je to predsednik Mesić učinio.

  RSE: Na YouTubu se pojavio islamistički video u kome članovi Islamske države poručuju na bhs jezicima da će osvojiti Srbiju, Bosnu, Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo. Srbiju označavaju kao centar Balkana koju prvo treba zauzeti. Na kraju video klipa preti se i Sjedinjenim Državama. Šta mislite, šta to mlade ljude sa ovih prostora opredeljuje da se pridruže Islamskoj državi?

  Serwer: Ja bih u tom kontekstu istakao dve stvari. Prva je da to nije ništa neobično; imamo mlade ljude i u Sjedinjenim Američkim Državama koji su indoktrinirani da se bore za Islamsku državu. Naša policija, FBI i obaveštajne službe veoma su svesni toga i, kao što je poznato, hapse takve individue s vremena na vreme. S jedne strane, dakle, to nije ništa nepoznato. S druge strane, istorija Balkana, posebno istorija muslimana na Balkanu koji su znatno trpeli u ratovima u Bosni i na Kosovu, može biti izvor neke dodatne motivacije za regrutovanje ljudi za Islamsku državu, ali ja nisam video nikakve statističke podatke koji bi me ubedili da su balkanski muslimani skloniji pridruživanju ISIS-u nego muslimani iz drugih delova sveta. Naprotiv, mislim da postoje razlozi da se veruje da su oni manje skloni ekstremizmu u odnosu na druge muslimane. Dakle, ove i slične pretnje zahtevaju da budu pažljivo analizirane i sistematski praćene od strane bezbednosnih službi u svakoj od balkanskih zemalja, a zahtevaju, razume se, i njihovu aktivnu saradnju. Ali, hajde da se uozbiljimo – da će Islamska država preuzeti Srbiju, to, ipak, ne može biti shvaćeno ozbiljno, to je puka retorička pretnja i ništa više od toga 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  27
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

  Руку на срце, тачно је да се режим покушава курвати са две неспојиве стране.

  А неможе се истовремено бити и за слободу и за русију.

 3. #3
  Iskusan active (avatar)
  Učlanjen
  22.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Σερβίας
  Poruke
  5.820
  Reputaciona moć
  122

  Podrazumevano Re: Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

  dushmani, dabogda vam se vratio bumerang
  “I don't know the question, but sex is definitely the answer.”

 4. #4
  Buduća legenda kojeimedadam (avatar)
  Učlanjen
  18.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СТВАРНИ ЖИВОТ
  Poruke
  25.710
  Reputaciona moć
  8328

  Podrazumevano Re: Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

  ЈА ЗНАМ КАКО СЕ ПРАВЕ СЕРВЕРИ

  АЛ ...КАКО СЕ ПРАВЕ ...ЕКСПЕРТИ .............
  СРБИЈА МИ ЈЕ СВЕ - А ЗА СВЕ ОСТАЛО - НИШТА МИ НЕ ТРЕБА БЕЗ СРБИЈЕ

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  14.01.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.635
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

  Citat Original postavio kojeimedadam Pogledaj poruku
  ЈА ЗНАМ КАКО СЕ ПРАВЕ СЕРВЕРИ

  АЛ ...КАКО СЕ ПРАВЕ ...ЕКСПЕРТИ .............
  Još jedan američki diplomata C klase koji nam daje savete a prost svet se prima na to baljezganje.

 6. #6
  Poznavalac stvari nije na forumu
  Уништитељ мрачњака,незналица и секташа.
  Legenda Poznavalac stvari (avatar)
  Učlanjen
  10.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Богу фала па сам Лала.
  Poruke
  60.327
  Reputaciona moć
  3727

  Podrazumevano Re: Daniel Serwer: Употреба руског вета супротна Вучићевој проевропској поруци

  Мујица плаче због руског вета и после 13 дана!!!
  Муслимански мигранти не долазе у Европу да раде већ да се накаче на социјалу-Милош Земан, Председник Чешке Републике.

Slične teme

 1. Odgovora: 160
  Poslednja poruka: 03.10.2009., 04:07
 2. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 28.07.2009., 02:15
 3. Odgovora: 61
  Poslednja poruka: 09.12.2006., 23:37

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •