"Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"
Prikazujem rezultate 1 do 18 od 18

Tema: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

 1. #1
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.557
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Како мало треба да се "друштво благостања" претвори у џунглу. Рјеч је о Шведима и њиховој политици усељавања азиланата/имиграната.

  "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Нима Голам Али Пур
  среда, 15. јул 2015.
  Шведска влада тренутно припрема закон који ће присиљавати све шведске локалне заједнице да супротно њиховој вољи, обезбеде јавни смештај за новопристигле избеглице.

  У ХХ веку, Шведска је била хомогена држава, у којој једва да је било нешто имиграната. Данас, захваљујући шведској либералној имиграционој политици, и рапидном и радикалном повећању броја становника, трећи по величини град у Шведској, Малме, на путу је да постане град у којем ће етнички Швеђани представљати мањину. Популација имиграната се са 27% у 1996. години, повећала на 42% у децембру 2012. године.

  Имигранти се у Шведској сусрећу са тешкоћама као и било где другде, нарочито кад су у питању образовање и тржиште рада.

  Оно што недостаје су другачија гледишта. У областима као што су Фоси и Розенгард, етнички Швеђани, који су у мањини, такође су изложени расизму. Ово варира од давања погрдних имена као што су Svennehora (шведска *****) или Svenneborg (шведски хомић) који се користе у школи да би се увредила деца шведског порекла, до непријатељских поступака. Када је на пример, фудбалски клуб у Бископгардену, области где доминирају имигранти, подигао тзв. мајско дрво (пригодно украшено, у питању је шведска традиција, прим. прев.) на овогодишњим прославама средине лета, оно је у року од 24 сата одсечено.

  Поред тога, у облику институционализованог „обрнутог расизма“ против Швеђана, је и политички циљ града Малмеа да проценат запослених у општини одговара уделу имиграната у читавој популацији овог града; ако 42% популације Малмеа има имигрантско порекло, онда га и 42% запослених у граду мора такође имати. Ово резултира тиме, да што је већи проценат људи имигрантског порекла у Малмеу, мања је вероватноћа да ће људи шведског порекла бити запослени у градској администрацији.

  Шта год се мислило о овим демографским променама или шведској либералној имигрантској политици, неки етнички Швеђани могу осећати да шведска имигрантска политика представља социолошку верзију креативне деструкције: „са старим – напоље, са новим – унутра“.

  Шведска је увек била земља са либералном политиком према имигрантима, али неколико проблема који су искрсли чине ову политику проблематичном.

  Шенгенски споразум из 1985. године, чији је Шведска потписник, укинуо је граничне контроле између многих европских земаља, омогућавајући људима из јужне Италије да отпутују право у Шведску без пасошких контрола или провере идентитета. У исто време, током последњих десет година, многе европске нације, нарочито скандинавске земље око Шведске, пооштриле су своју политику према имигрантима, што представља промену која чини шведску политику према имигрантима чак либералнијом у поређењу са суседним земљама.

  Додајмо и да је 2013. године, шведска имигрантска канцеларија (Migrationsverket) обећала свим сиријским избеглицама стални боравак у Шведској.

  Ово је резултирало тиме да је Шведска постала једно фрагментисано друштво. Многи имигранти трагају за својим идентитетом, али нема више никакве културолошке кохезије. Оно што је створено су заједнице без било какве историје.

  У Фосији и Розенгарду, на пример, демографске промене су биле тако радикалне и брзе, да становништво није имало времена или прилику да створи заједнички историјски, односно културни контекст. Могло би да се постави питање, зашто би требао да буде један, или да ли би се могао један спонтано формирати. Како год, много друштава нарочито на Блиском истоку и деловима Европе изгледа да се све више фрагментира.

  Постоје оптимисти који кажу да ће једног дана израсти један нов заједнички историјски и културолошки контекст базиран на шведској мултикултуралности. Међутим, побуне имиграната у Хусбију и џихадистички елементи који су у порасту у главним шведским градовима, говоре другачије.

  Неки имигранти заправо налазе сопствени пут ка некој врсти шведског идентитета, што их чини делом шведског друштва. Али, изгледа да многи имигранти проналазе друге идентитете, што доприноси да се осећају као странци у Шведској.

  Званичници шведске владе кажу да желе да се имигранти интегришу у шведско друштво, али у областима где већину чине имигранти, нема у довољној мери тог друштва у које би се интегрисали. Постоје грађевине и трагови друштва, али недостају људи који су то друштво створили. Постоји само историјски и културолошки вакуум.

  Уколико свака етничка група у Шведској почне да ствара сопствену историју и културу, доћи ће до линије када ће заборавити да су једна држава. У многим областима где већину становништва чине имигранти и њихова деца, једини идентитет који заједница успева да створи јесте идентитет области са многим социјалним проблемима.

  Уколико разговарате са људима у областима где већину представљају имигранти, многи не виде себе као Швеђане. Многи етнички и религијски идентитети се формирају, али шведски национални идентитет се губи.

  „Изворно, шведско је само варварство. Остатак развитка је дошао споља“

  Шведски национални идентитет одбијају многи људи имигрантског порекла, за разлику од Сједињених Држава, где на пример, имигранти прихватају амерички идентитет, тј. једноставно га додају својој ранијој култури.

  Да би се дошло до идеје о тренутним ставовима против шведског националног идентитета, треба узети у обзир коментаре бившег шведског председника владе (2006-2014) Фредерика Реинфелда, који је након посете области Роне у Содерталју (где је већина људи имигрантског порекла) рекао: „Изворно, шведско је само варварство. Остатак развитка је дошао споља.“

  Оваква изјава од стране политичког естаблишмента – моћних људи који говоре имигрантима да шведски национални идентитет није добар је скоро па уобичајена, и несумњиво умногоме доприноси разлозима због чега људи имигрантског порекла одбијају шведски национални идентитет.

  Како се етнички Швеђани, у областима где представљају мањину, осећају поводом ове нове ситуације? Ово је дискусија која се не одвија, како у шведским медијима, тако ни унутар шведског политичког естаблишмента.

  Сваки разговор о овим радикалним демографским променама шведски политички естаблишмент означава као расистички.

  Од локалних заједница у Шведској које су изгубиле своју историју услед радикалних демографских промена, очекује се да прихвате промене и остану тихе.

  Када су етнички Швеђани у мањини у одређеним областима, то значи да се многи суочавају са дискриминацијом. Али већина политичара и локалних медија у Шведској нису заинтересовани за било какву дискриминацију са којом се суочавају етнички Швеђани где представљају мањину.

  Извештаји о малтретирањима етничких Швеђана у областима где имигранти представљају већину нису део мултикултурног дискурса; о имиграцији се говори само као позитивној појави.

  ...

  (Nima Gholam Ali Pour - Gatestone Institute)
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре" 2. #2
  Neproveren član
  Učlanjen
  09.12.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.223
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Шведска уништава сама себе због мултикултуризма.

 3. #3
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.557
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Наставак
  ...Расизам, мада у другачијој форми, који сусрећу имигранти у неким деловима друштва, Швеђани сусрећу у другим деловима друштва – где су већина имигранти. Ипак, само један од ова два расизма добија пажњу.

  Оваква позиција, где је расизам усмерен према етничким Швеђанима учињен невидљивим, представља нешто што се свакодневно може срести у Шведској.

  Када имигранти почине злочин, истицање етничког порекла или боје коже починиоца сматра се расистичким. Али кад етнички Швеђанин почини злочин, а жртва је имигрант, важно је да се истакне да је починилац „белац“ или „Швеђанин“. Злочин етничког Швеђанина сматра се делом структурног расизма. Прихватање овог дуплог стандарда је тако уткано у структуре друштва да га је готово немогуће уочити. Друштвене норме су толико јаке и усађене да људи нису чак ни свесни да се понашају расистички.

  Када се једна забрађена жена муслиманске вероисповести пожалила да је ударена у августу 2013. године, „антирасистички“ активисти који тврде да су само Швеђани и Западњаци прави расисти, саопштили су медијима да је починилац „белац, Швеђанин“. Они су такође започели и тзв. хиџаб петицију инсистирајући да истакнути шведски политичари носе исламиски вео један дан како би на тај начин подржали ову акцију.

  У фебруару 2014. године, полиција је затворила случај зато што није било осумњичених, као ни сведока овог напада. Полиција је имала материјал, све класификовано са неколико сигурносних камера, али „белац Швеђанин“, који је према „анти-расистима“ извршио напад, није никада пронађен.

  Након пожара у џамији или напада на имигранте, „анти-расистички“ активисти често одмах оптуже „белце, Швеђане“, као починиоце, али на крају се испостави да су припадници других етничких група починили злочине. Овакво расно профилисање етничких Швеђана постало је потпуно прихватљиво.

  Иако нису против имиграната, шведски конзервативци желе рестриктивнију политику према имигрантима, пре свега да би се спречило оштећење друштвеног ткива локалних заједница и култура, као што се десило у областима као што су Розенгард и Фоси.

  Шведска себе назива „хуманитарном суперсилом“, али ова хуманитарна пажљивост очигледно није довољно широка да обухвати етничке Швеђане, посебно оне који су некада живели у областима где и данас постоје велике концентрације имиграната. Многе старе шведске зеједнице и њихове историје се губе и замењују оним што би се могло описати термином „гето“.

  То су Швеђани чије су заједнице уништене и који су изгубили своју локалну историју због шведске либералне политике према имигрантима.

  Постоје Швеђани који су у периоду од двадесет година прошли пут од тога да су били већинска популација до тога да су постали мањина. Ови људи не верују да је шведска либерална имиграциона политика хумана. Они могу да осећају да је она њима нешто одузела. Уколико смо заиста сви једнаки, као потлачена група чије су локалне заједнице уништене, њихово становиште такође треба да буде равноправно и да се о њему дискутује.

  У држави од 9,5 милиона становника није потребно много да би се проузроковало уништење заједница. Радикалне демографске промене које су погађале сиромашна насеља као што су Фоси и Росенгард, погађају сада и остатак Шведске, без обзира да ли људи то желе или не. Либерална имиграциона политика може спасити многе људе од рата и сиромаштва, али она исто тако има и своје жртве.
  Ime: nima-golam-ali-pur-autorska-bolja-1.jpg
Pregleda: 7
Veličina: 36,6 KB
  Нима Голам Али Пур
  Аутор је колумниста шведског социјал-конзервативног вебсајта Самтиден и члан одбора за образовање у Малмеу, Шведска.

  Превео са енглеског: Небојша Вуковић
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 4. #4
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.557
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio Водин_93 Pogledaj poruku
  Шведска уништава сама себе због мултикултуризма.
  Интересантно да аутор ове анализе није "бјели" Швед. Сад ми је јасније упориште неонацизма у тим сјеверњачким државама. Реално, њихове државе, култура... су угрожене. Тридесетих година прошлог вјека, њихови нацоши су се могли позивати на борбу против комунизма, "јеврејства" ( не знам колико су биле бројне/јаке јеврејске заједнице?)..., а данас ако је ситуација оваква?
  И зашто на силу стварати "мулитуклтурализам", шта је сврха?
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 5. #5
  Buduća legenda buudala (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  49.040
  Tekstova u blogu
  29
  Reputaciona moć
  1291

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Sve je to opisano u onom falsifikatu Protokoli ...............
  zzz

 6. #6
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.557
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Е да, фалсификату.
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 7. #7
  Veoma poznat zlatko01 (avatar)
  Učlanjen
  28.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  plavi hotel
  Poruke
  13.008
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Svedjanke mogu da dodju kod nas, udomicemo ih

 8. #8
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.557
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio zlatko01 Pogledaj poruku
  Svedjanke mogu da dodju kod nas, udomicemo ih
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 9. #9
  Poznat
  Učlanjen
  14.08.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  In The Swamp
  Poruke
  7.027
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Znaci spremaju se za neke velike izbjeglice. Bice belaja.

 10. #10
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.557
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Ко, Шведи? Како је кренуло.
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 11. #11
  Stara legenda mmaher (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  89.119
  Tekstova u blogu
  34
  Reputaciona moć
  3014

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio zlatko01 Pogledaj poruku
  Svedjanke mogu da dodju kod nas, udomicemo ih
  ne treba ti to zlo, veruj mi...
  Postupaj tako da svaki tvoj cin moze da se upotrebi kao univerzalni princip.

 12. #12
  Veoma poznat zlatko01 (avatar)
  Učlanjen
  28.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  plavi hotel
  Poruke
  13.008
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio mmaher Pogledaj poruku
  ne treba ti to zlo, veruj mi...
  Svedjanke su liberalnih shvatanja i ne premisljaju se mnogo, mislim da bi se srbi dobro poigrali sa zenskim potomcima Vikinga

 13. #13
  Stara legenda mmaher (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  89.119
  Tekstova u blogu
  34
  Reputaciona moć
  3014

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio zlatko01 Pogledaj poruku
  Svedjanke su liberalnih shvatanja i ne premisljaju se mnogo, mislim da bi se srbi dobro poigrali sa zenskim potomcima Vikinga
  da al su ruzne i debele, za pocetak...
  ono sto mi zamisljamo kao svedjanke, toga ima jako malo...
  i to uglavnom kao proizvod mesanog braka sa nekim sa ovih prostora...
  a sad, ako ti volis malo jace, to je druga stvar...
  Postupaj tako da svaki tvoj cin moze da se upotrebi kao univerzalni princip.

 14. #14
  Veoma poznat zlatko01 (avatar)
  Učlanjen
  28.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  plavi hotel
  Poruke
  13.008
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio mmaher Pogledaj poruku
  da al su ruzne i debele, za pocetak...
  ono sto mi zamisljamo kao svedjanke, toga ima jako malo...
  i to uglavnom kao proizvod mesanog braka sa nekim sa ovih prostora...
  a sad, ako ti volis malo jace, to je druga stvar...
  Volim te plave Nordijke, plava kosa, plave oci i kristalno bela koza

 15. #15
  Neproveren član
  Učlanjen
  09.12.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.223
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio mmaher Pogledaj poruku
  da al su ruzne i debele, za pocetak...
  ono sto mi zamisljamo kao svedjanke, toga ima jako malo...
  i to uglavnom kao proizvod mesanog braka sa nekim sa ovih prostora...
  a sad, ako ti volis malo jace, to je druga stvar...
  Не трипуј се.
  Скандинавска популација је природно таква и не долази из мешаних бракова, посебно не са ових простора...

 16. #16
  Poznat
  Učlanjen
  14.08.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  In The Swamp
  Poruke
  7.027
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Kristalno bijela koza je slavenska, keltska. A nordijska je ko kod eskima, pregorila od ledenog sunca, tufne dobila.
  A vole te nordijke nas crnce s juga. Fino Vuk Micunovic kaze:

  Види те ли овде у Котору
  баш овога Совру провидура
  и осталу господу млетачку?

  Воли су ти кокош али јаје
  него овна али груду сира.

  Које чудо могу на годину
  кокошаках они позобати!

  Па погини у оно господство,
  спушти куље, а обриви брке,

  а поспи се по глави пепелом,
  а брњице ка у жене уши.

  Како тридест напуни годинах,
  сваки дође као бабетина,
  од бруке се гледати не може;

  како пођи мало уза стубе,
  ублиједи како рубетина
  а нешто му заиграј под грлом,
  рекао би, онај час умрије!
  Poslednji put ažurirao/la HamzaHumo : 18.07.2015. u 20:59

 17. #17
  Ističe se Дундурије (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.226
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  свака употреба латинице за српски језик је антисрпски чин

 18. #18
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  62.340
  Reputaciona moć
  1462

  Podrazumevano Re: "Обрнути расизам" у Шведској - идеологија креативне деструкције"

  Citat Original postavio HamzaHumo Pogledaj poruku
  Kristalno bijela koza je slavenska, keltska. A nordijska je ko kod eskima, pregorila od ledenog sunca, tufne dobila. A
  Славени из Рудог су бијелци, а Швеђани из Штокхолма су црнци.
  no longer at ease here, in the old dispensation

Slične teme

 1. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 26.08.2009., 13:19
 2. Др. Војислав Шешељ- идеологија
  Autor bosiljka45 u forumu Politika
  Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 02.04.2009., 00:11
 3. Odgovora: 63
  Poslednja poruka: 15.07.2008., 15:57
 4. "ZAUVJEK MOJA" PLAGIJAT "NO VOY A LLORAR"
  Autor toodles u forumu Muzika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 10.03.2005., 22:41
 5. Šta je dobro i interesantno u seriji "seks i grad"
  Autor Tuzni_patak u forumu Muškarci
  Odgovora: 57
  Poslednja poruka: 09.02.2005., 16:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •