Idealno vreme da se krene u teretanu

То ти све зависи од особе до особе.. у сваком случају ће ти инструктор наћи шта да радиш и направити програм...Немој само радити неке ненормалне тежине...
 
A je l mogu da idem bez instruktora jer to i nije bas jeftino

Naravno da mozes, i naravno da ti nece biti nista, ako je sve ispostovano kako treba. Ako nije - moze ti biti "nesto", ali ti to nesto moze biti i na fudbalu, kosarci, trcanju, radjenju sklekova, rvanju, boksu, plivanju ili bilo gde drugo.

Sta zelim reci? Nije teretana neki bauk, niti nesto strasno sto je kao npr porno filmovi - "Samo za +18" . Ne. U teretanu mogu ici i deca. Ali naravno nece i ne bi smelo da rade ono sto npr radim ja i da dizu tezine koje dizem ja, broj ponavljanja, neke tesko-izvodljive vezbe itd.

Znaci mozes da ides, ali pocetak vezbanja bi trebao da ti bude vise ucenje nego vezbanje sa nekim ne znam kakvim efektima. Znaci da napravis bazu, da naucis da dises, da naucis kako se izvode pravilno vezbe sa praznim sipkama npr, a ne da te povuce sto vise, sto veca tezina, klati se, ljuljaj se nepravilno, zadrzavaj dah da bi podigao ipak nesto sto prirodno jos ne mozes i sl.

To su opasne i rizicne stvari a ne to sto si pocetnik ili sto imas XX godina. Neko moze imati i 35 godina i staz u teretani 20 godina i opet da bude u vecem riziku od povreda i nezgoda nego ti kao totalni pocetnik.

Teretana je za pametne ljude, a ne za bizgove bez mozga + napaljene. I bas zato sto malo ima pametnih teretana je tako i izasla na los glas kao neko rizicno i opasno mesto koje unistava zdravlja ljudi.

Teretana je kao vatra i voda - dobre sluge ali zli gospodari.
 
Ja sam poceo da idem u teretanu sa 14 godina, evo proslo je vec godinu dana kako idem i mogu ti reci da sam vrlo zadovoljan rezultatima. U teretanu idem sa ocem koji je u njoj proveo oko 30 godina i on mi dodje kao neki instruktor. Ne radim vezbe koje opterecuju kicmu kao sto su cucnjevi i mrtva dizanja, to bi trebao da izbegavas u sirokom luku, bar do 18 kad ti se kosti i kicma dovoljno razviju
 
Radi zgibove sa opterecenjem to i maloletni smeju da rade a pogadja veliki broj misica. Za pocetak je to sasvim dovoljno a ne moras u teretanu ima otvorenih teretana gde hoces.

A sta, ostalo maloletni "ne smeju da rade" ? z:shock:

Ono, digne na benchu 30 kila teg i izraste mu rep kao kada popije kafu???

Ne mora da dize 130kg kao ja, neka digne 30kg....Ionako mu je skolska tasna teza od toga, ili kada ga cacle posalje u prodavnicu da kupi sokove, pivo, kisele vode, i ono sve teske flase....em tesko em nepravilno cima, vuce.... A u teretani lepo i pravilno + moze i pojas da stavi.

Deca prvog razreda se kilave nose 15 kg tasnu na ledjima pa im nista ne fali, a nekom ce da zafali nesto kada kao konjina sa 13-17 godina podigne rozi teg u teretani od 3-5kg....

To sto se vezbacka sala zove "Teretana", ne znaci da ako odes tamo da moras i ti dizati 200+ kg tezine.

Prestanite vise da razmisljate paorski.

z:mrgreen::zelenko3::zelenko:
 
Poslednja izmena:

Back
Top