PATRIJARH PAVLE
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 31

Tema: PATRIJARH PAVLE

 1. #1
  Supermoderator Nina (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  182.948
  Reputaciona moć
  19761

  Podrazumevano PATRIJARH PAVLE  Патријарх српски Павле (Гојко Стојчевић) рођен је 11. септембра 1914 године у селу Кућанци код Доњег, а преминуо је 15. новембра 2009 на војно медицинској академији у Београду .
  Живот је живео као да ће му сваки дан бити судњи и говорио као да ће му свака реч бити последња. Нико у бучнијем веку није говорио тише, а да се чуо даље. Нико није говорио мање, а да је рекао више. Нико се за своју славу није грабио мање
  Изабран је за епископа рашко-призренског 29. маја 1957. године, а посвећен је 21.септембра 1957. године, у београдској Саборној цркви. Чин посвећења обавио је патријарх срБски Викентије. За епископа рашко-призренског устоличен је 13. октобра 1957. године, у призренској Саборној цркви Светог Ђорђа.
  У Епархији рашко-призренској градио је нове цркве, обнављао старе и порушене, посвећивао и монашио нове свештенике и монахе. Старао се о Призренској богословији, где је повремено држао и предавања из црквеног певања и црквено-словенског језика. Често је путовао, обилазио и служио у свим местима своје Епархије. Са косовским егзодусом, Призренска богословија Светог Кирила и Методија је привремено премештена у Ниш, а седиште Рашко-призренске епархије из Призрена у манастир Грачаницу.
  Као епископ рашко-призренски сведочио је у Уједињеним нацијама пред многобројним државницима, о страдању срБског народа на Косову и Метохији. Писао је извештаје Севтом синоду о тешком положају Срба и православне цркве на Косову и Метохији. На аутобуској станици у Призрену физички га је напао један Албанац, а било је и других вербалних и физичких напада.
  По својој епархији је углавном ишао пешке, од Пећи до манастира Пећке патријаршије, од Приштине до манастира Грачанице. Где није могао пешке ишао је аутобусом јер епархија није имала ауто, касније је епархија имала један „варбург“.


  Имајући у виду заслуге патријарха српског Павла на научном богословском пољу, Богословски факултет Српске православне цркве у Београду, доделио му је 1988. године звање почасног доктора богословља.
  За патријарха Српске православне цркве изабран је 1. децембра 1990. Сутрадан, 2. децембра, устоличен је у Саборној цркви у Београду. Церемонију је извршило 12 епископа, 12 свештеника и 13 ђакона. Избор је обављен за живота претходног патријарха, Германа, и без његове сагласности. Павлово име нашло се на листи кандидата у деветом кругу гласања. Довољан број гласова за улазак на листу кандидата у првом кругу добили су епископ шумадијски Сава и епископ жички Стефан, а тек у деветом кругу „цензус“ је прешао и епископ рашко-призренски Павле. После тога, по тзв. апостолском начину бирања, коверте са именима тројице кандидата стављене су на Јеванђеље, архимандрит троношки Антоније Ђурђевић их је промешао и потом извукао коверат са именом патријарха. Најстарији присутни великодостојник митрополит сарајевски Владислав отворио је коверат и прочитао име. Митрополит Владислав је био патријархов школски друг из богословије у Сарајеву, а архимандрит Антоније заједно са њим сабрат манастира Раче. Нови 44. патријарх СПЦ тада је рекао:
  „Моје су снаге слабе, то сви знате. Ја се у њих не надам. Надам се у вашу помоћ, кажем и понављам, у помоћ Божју којом ме је Он и до сада држао. Нека буде Богу на славу и на корист Његовој цркви и нашем напаћеном народу у ова тешка времена. Ми немамо никакав програм патријаршијске делатности, наш програм је Јеванђеље Христово.“
  Патријарх српски господин Павле је преминуо у Београду на ВМА после дуже болести, у недељу 15. новембра 2009. године око 10.45 часова. Рано тог јутра причестио га је јеромонах Методије, а патријарх је касније умро у сну. Вечна му слава!

  tekst preuzet sa Kormila, slike sa neta
  Na svakom kraju postoji novi početak 2. #2
  Veoma poznat faraonn (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Luzern...Beograd- Berane
  Poruke
  10.295
  Tekstova u blogu
  480
  Reputaciona moć
  467

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  ...Njegova svetost je
  poslednji Patrijarh
  tj. ako smijem izreci
  jedino dostojni zauzimalac sv. petrovskog stolovanja
  ako se izuzme svetosavsko...

 3. #3
  Stara legenda skura58 (avatar)
  Učlanjen
  11.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Danilovgrad
  Poruke
  91.128
  Tekstova u blogu
  625
  Reputaciona moć
  19750

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -

  Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima.

 4. #4
  BGHighlander nije na forumu
  jedini na celom forumu koji nije opštio ni samakar jednom forumašicom
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okupaciona zona Srbija
  Poruke
  13.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  BUDIMO LjUDI
  ŽIVOT I REČ PATRIJARHA PAVLA  PATRIJARH U ANEGDOTAMA

  Svojim načinom života patrijarh Pavle postao je blizak svim ljudima. Njega, kao nekog svog, sebi bliskog, doživljavaju ne samo pravoslavni vernici, nego i vernici drugih religija, pa i oni koji se izjašnjavaju kao ateisti.
  Otuda i dosta priča, doskočica i šala u kojima je glavni junak srpski duhovni poglavar. One samo dodatno utemeljuju mit o patrijarhu Pavlu kao o narodnom, svetom čoveku. Ako nije u pitanju neka čista ljudska šala, one su redovno prožete nekom duhovnom poukom.
  U njima je patrijarh Pavle - skromni čovek velikih vrlina.
  Veliki duhovnik!
  S razlogom, jer srpski prvojerarh u svakoj prilici drži se saveta apostola Pavla: "Reč vaša da bude svagda u blagodati, solju začinjena, da znate kako treba svakome odgovoriti" (Kol. 4,6).
  Patrijarh Pavle je često u narodu, on kao pastir ne želi da se odvaja od svog stada, ni po čemu. Zato, kad god je to moguće, ide pešice ili javnim prevozom. Svuda tamo gde je on, živi se skromno.
  Podučavao je i druge da se trude da u skromnosti žive. Tako, kada su ga, kao nadležnog episkopa, monahinje iz manastira Sopoćani kod Novog Pazara zamolile za blagoslov da kupe "fiću" (u to vreme najmanji automobil), da bi njime dopremale potrepštine za manastir, a i da ne bi morale do grada da idu autobusom, pošto se dešavalo da ponekad dožive neke neprijatnosti, on je to odbio. Obrazloženje njegovo bilo je: "Nije u redu da kupite automobil od novca koji je dala sirotinja. I još, može da se desi, kad pređete preko neke barice, da isprskate tu sirotinju!"
  U to vreme, dok je bio episkop raško-prizrenski, dugo je izbegavao i da se za njegove i uopšte eparhijske potrebe nabavi automobil. Govorio je: "Dok svaka srpska kuća na Kosovu ne nabavi kola, neću ni ja."[1] Na kraju je pristao da se nabavi samo jedan "vartburg", pošto nije bio skup, a bio je pogodan za prevoz robe, raznih crkvenih stvari i drugih potrepština.


  Episkop Pavle retko kad je u njega sedao, jer je uglavnom peške išao. Od manastira do manastira, od crkve do crkve, duž i popreko po eparhiji... Zato i nije znao kakvi sve automobili postoje. A kad je jednom kod njega u posetu došao, svojim "pežoom", episkop žički Stefan, sa kojim je bio izuzetno blizak još iz bogoslovije, i kad su krenuli tim njegovim automobilom da zajedno obiđu neka mesta u eparhiji, reče vladika Pavle:
  - E, brate Stefane, baš ti je dobar ovaj tvoj "vartburg"!  Na isti način vladika Pavle nastavio je da živi i kada se preselio u Beograd, kada je izabran na najvišu crkvenu dužnost.
  U to vreme, kao i obično, imao je samo jednu mantiju. Sestra od tetke Agica, koju je često posećivao, zadirkivala ga je: "Kakav si ti patrijarh kad imaš samo jednu mantiju?" Na to će novoizabrani patrijarh: "Šta će mi više, ne mogu dve odjednom da obučem!"[2]
  Beograđani su patrijarha Pavla često susretali na ulici, u tramvaju, u gradskom autobusu... Jednom prilikom, dok je sam išao uzbrdo trotoarom ulice Kralja Petra, u kojoj je sedište Patrijaršije, sustiže ga, u najnovijem modelu "mercedesa", poznati sveštenik jedne od najpoznatijih beogradskih crkava. Zaustavio je automobil, izašao i obratio se patrijarhu:
  - Vaša Svetosti, dozvolite da vas povezem! Samo recite gde treba...
  Patrijarh ne htede da ga odbije, uđe i sede. Čim krenuše, videvši kako luksuzno izgleda ovaj automobil, upita ga patrijarh:
  - A, je l' te, oče, čiji je ovo auto?
  - Moj, Vaša Svetosti! - kao da se pohvali protojerej.
  - Stanite! - zapovedi patrijarh Pavle.
  Izađe, prekrsti se i reče svešteniku:
  - Neka vam je Bog na pomoći!
  Nastavi peške.


  Ništa manje nije se iznenadio ni kada je video šta vladike voze. Bilo je zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Njegova Svetost, kao i obično, krenu na večernju službu u Sabornu crkvu. Kad izađe iz Patrijaršijskog dvora, vide ispred sebe mnoštvo parkiranih velikih crnih automobila. Pita sveštenika koji ga prati:
  - Čija su ovo ovolika luksuzna kola?
  - Naših episkopa, Vaša Svetosti! Došli su njima na Sabor - odgovori ovaj.
  - O, Bog ga video, šta bi tek vozili da nisu dali zavet skromnosti!? - začudi se Njegova Svetost.  Za praznike patrijarh Pavle Svetu arhijerejsku liturgiju obično je služio u hramu posvećenom svecu koji se toga dana slavi. Znajući da će patrijarh doći, ispočetka je iz tog hrama, ujutru pred službu, po njega automobilom kretao sveštenik ili neko drugi koga starešina hrama odredi. Međutim, mnogo puta se desilo, dok taj stigne do Patrijaršije, patrijarh je već stigao peške ili gradskim prevozom do crkve u kojoj toga dana služi.
  A jednom prilikom, dok se tramvajem vraćao u Patrijaršiju, desilo se nešto što je za to vreme bilo sasvim neobično. U tramvaju punom putnika, koji je išao prema glavnoj beogradskoj železničkoj stanici, neko naglas izusti: "Evo ga patrijarh!" i krenu da zatraži blagoslov. Nagrnuše potom i mnogi drugi. Stvori se velika gužva. Vozač zaustavi tramvaj i naredi da svi, osim patrijarha, izađu napolje. Ostavi otvorena samo jedna vrata, i onda zapovedi: "A sad jedan po jedan... " I tako svi, bez gužve, priđoše i uzeše blagoslov od patrijarha.
  U zgradi Patrijaršije često se pominje jedan dijalog između patrijarha i đakona koji ga svuda prati, pred odlazak na službu u crkvu na Banovom brdu.
  - Kako ćemo da idemo? Kolima? - pita đakon, sugerišući odgovor.
  - Autobusom! - odlučno će patrijarh.
  A već toplo jutro nagoveštava vreo dan. Đakonu se ne ide gradskim prevozom.
  - Gužve su, zagušljivo je u autobusu, a nije baš blizu... - nastoji da ubedi patrijarha.
  - Idemo! - kratko i ponovo odlučno će Njegova Svetost, sad već u hodu, dok je njegov štap odsečno odzvanjao od udara o asfaltnu podlogu.
  - Ali... - idući za njim, đakon poteže novi, kako smatra, još veći argument - Vaša Svetosti, leto je, dosta sveta ide da se kupa na Adu Ciganliju, autobusi su puni razgolićenog sveta. Nije zgodno...
  Patrijarh nakratko zastade, okrete se i odgovori đakonu:
  - Znate, oče, svako vidi ono što hoće!

  Kod Njegove Svetosti nema ispraznih reči. On često rečju "žrtvuje sebe" da bi nekog podučio. Tako, jedan boem, koji je vreme provodio u kafani "?" (Znak pitanja), nadomak Patrijaršije, kad god bi video da patrijarh prolazi pored Patrijaršije ili Saborne crkve, pretrčao bi ulicu i od Njegove Svetosti zatražio blagoslov. A jednom, zamuckujući, reče:
  - Vaša Svetosti, nas dvojica smo najbolji ljudi u ovom Beogradu!
  Patrijarh, videvši da nije baš dovoljno stabilan na nogama, na to mu odgovori:
  - Jec', Bog ga video, al' kad popijemo, onda ništa ne valjamo!


  Patrijarh je jednom došao da ga za svoje novine fotografiše jedan od najpoznatijih srpskih fotoreportera Vican Vicanović. Ali, kao ateista, nije znao kako tačno treba osloviti patrijarha. U toku snimanja, da bi napravio željenu fotografiju, obrati se patrijarhu:
  - Vaša svetlosti...
  Patrijarh mu na to reče:
  - Kad sam već svetlost, šta će ti blic!?

  Više na ovoj stranici:
  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Zitija/PatrijarhPavleBudimoLjudi/Lat_PatrijarhPavle_BudimoLjudi26.htm
  Poslednji put ažurirao/la BGHighlander : 13.07.2015. u 13:31

 5. #5
  Veoma poznat Vaske (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  10.865
  Reputaciona moć
  1312

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Crkva i on na čelu crkve su bili najbolji kad je bilo najteže

 6. #6
  BGHighlander nije na forumu
  jedini na celom forumu koji nije opštio ni samakar jednom forumašicom
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okupaciona zona Srbija
  Poruke
  13.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio Vaske Pogledaj poruku
  Crkva i on na čelu crkve su bili najbolji kad je bilo najteže
  Stvarno je bio nešto posebno.
  Daj Bože da bude više takvih i sveštenika i ljudi.

 7. #7
  Moderator Vexy (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  33.224
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  4078

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Najcenjeniji patrijarh, a i sa razlogom.

 8. #8
  Stara legenda skura58 (avatar)
  Učlanjen
  11.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Danilovgrad
  Poruke
  91.128
  Tekstova u blogu
  625
  Reputaciona moć
  19750

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio Vaske Pogledaj poruku
  Crkva i on na čelu crkve su bili najbolji kad je bilo najteže
  Mnogo ljudi sa Kosova je spasio ('99) jer je išao
  peške sa njima na čelu kolone izvlačeći ih ka Srbiji.
  Čak ni braća šiptari nisu hteli (smeli) na njega.

  Ako je neko celim svojim životom da ga proglase za sveca
  onda je to patrijarh Pavle.

  A ima i jedna sitnica, izgubio sam link.
  Našao stare cipele pored kontejnera,
  sam ih popravio i nosio ih 10 godina.
  Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima.

 9. #9
  Elita Sarvaš (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Batajnica, Serbia
  Poruke
  20.660
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2710

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Patrijarh koji svojim životom može biti uzor i vjernicima i ateistima .
  Vrlo sam ga poštovao mada nisam vjernik .

 10. #10
  Domaćin Sabonis (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Svemirska autonomna pokrajina Mars
  Poruke
  3.982
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Ima tema o njemu
  Tri prsta na ruci,
  u jauku i muci,
  partizansku složili su svest

 11. #11
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  94.856
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2657

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  A sme li se reci i po neka kriticka zapazanja o blagopocivsem Pavlu?

  Ili ce onaj sto izusti kritiku proci kao oni sto su kritikovali Maomu?

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Sarvaš Pogledaj poruku
  Patrijarh koji svojim životom može biti uzor i vjernicima i ateistima .
  Vrlo sam ga poštovao mada nisam vjernik .
  Biti licno skroman je veoma lepa ljudska osobina, ali nedovoljna da bi se neko neumereno hvalio i cak bio predlozen za sveca.....

  Za sveca bi trebalo i nesto mnogo vise sto nas skromni Pavle nije na zalost imao....

  No kod SPC svetaca mnogi to nisu imali, a ipak su sveci....
  „Stigla je losa vest...! "Ubite glasnika!"“

 12. #12
  Ističe se Гром (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.137
  Tekstova u blogu
  41
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio Sarvaš Pogledaj poruku
  Patrijarh koji svojim životom može biti uzor i vjernicima i ateistima .
  Vrlo sam ga poštovao mada nisam vjernik .
  Он је био такав јер је искрено веровао у Господа Исуса Христа! И сваки искрени верник је узор, нажалост мало је искрених верника који чине по вери Христовој.
  И нема тог атеисте који би био добар узор било коме. Погледајмо: шта би атеисту мотивисало да буде добар и пун љубави и према злима а не само према добрима? Само човек који верује да смо сви ћелије једног тела има мотива да се моли и за зле као и за добре. Ништа Патријах Павле није одвише учинио до оно што му је и била дужност као Хришћанина. Нажалост данас је мало правих Хришћана па су његова дела као свећа у мраку. Да је више правих Хришћана његова дела би била ко светлост свеће у подне.

 13. #13
  Supermoderator Nina (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  182.948
  Reputaciona moć
  19761

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio BLAJBI Pogledaj poruku
  A sme li se reci i po neka kriticka zapazanja o blagopocivsem Pavlu?

  Ili ce onaj sto izusti kritiku proci kao oni sto su kritikovali Maomu?

  - - - - - - - - - -  Biti licno skroman je veoma lepa ljudska osobina, ali nedovoljna da bi se neko neumereno hvalio i cak bio predlozen za sveca.....

  Za sveca bi trebalo i nesto mnogo vise sto nas skromni Pavle nije na zalost imao....

  No kod SPC svetaca mnogi to nisu imali, a ipak su sveci....
  Blajbiiiiiii ne vredjaj Patrijarha i svoje misljenje o njemu zadrzi za sebe..

  iz dnevnog lista Politika prenosim citat, uz napomenu da je Patrijarh Pavle,bio patrijarh svih Srba na celoj planeti..
  prilikom susreta rekao je ratnom komandantu bosanskih Srba

  "Pored ovolikih pogibija od Hrvata i Muslimana ne dozvolite da padne krv od nas, "

  Patrijarh Pavle je uvek pratio put prvoslavlja i mira...Ziveo je skromno, bez velikih zelja i bogatstva.
  Narodu je ulivao nadu, poucavao ga i poducavao i kao takav uvek ce ziveti u srcu
  srpskog naroda

  „„Naša braća na Kosovu i Metohiji, sa zebnjom u srcu i strahom u duši, svakodnevno iščekuju odluku moćnika ovoga sveta i nadaju se da će njihova pravda biti jednaka
  za sve koji žive na kosovskometohijskoj zemlji. Za život u ljubavi, miru, slozi, toleranciji, razumevanju... Ima na tom prostoru dovoljno mesta za sve ljude dobre volje“.“


  Na svakom kraju postoji novi početak

 14. #14
  Buduća legenda Miller (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.188
  Reputaciona moć
  1019

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Ime: jesus-christ8-720x420.jpg
Pregleda: 87
Veličina: 45,4 KB

 15. #15
  Domaćin Sabonis (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Svemirska autonomna pokrajina Mars
  Poruke
  3.982
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Ne znam zasto se uzdize na nekakav mitski nivo, kad nista vise nije uradio od sadasnjeg patrijarha,sem sto za razliku od sadasnjeg nije imao verbalne ispade. Podsecate me analogno na uzdizanje Djindjica,a ne vidim ni on da je ista uradio za ovaj narod.
  Tri prsta na ruci,
  u jauku i muci,
  partizansku složili su svest

 16. #16
  Elita Sarvaš (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Batajnica, Serbia
  Poruke
  20.660
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2710

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio Гром Pogledaj poruku
  Он је био такав јер је искрено веровао у Господа Исуса Христа! И сваки искрени верник је узор, нажалост мало је искрених верника који чине по вери Христовој.
  И нема тог атеисте који би био добар узор било коме. Погледајмо: шта би атеисту мотивисало да буде добар и пун љубави и према злима а не само према добрима? Само човек који верује да смо сви ћелије једног тела има мотива да се моли и за зле као и за добре. Ништа Патријах Павле није одвише учинио до оно што му је и била дужност као Хришћанина. Нажалост данас је мало правих Хришћана па су његова дела као свећа у мраку. Да је више правих Хришћана његова дела би била ко светлост свеће у подне.
  Hajde malo da polemišemo ne petljajući tu patrijarha Pavla .Da li ti poznaješ nekog hrišćanina koji voli zle ?
  Da li i bog voli zle ? Ako ih voli zašto potop ? Ako ih ne voli imaju li pravo hrišćani da ih vole ?
  Itekako ima ateista koji zaslužuju da ih poštuju jer su svojim otkrićima zadužili ljudski rod .
  Mahatma Gandi nije bio hrišćanin pa isto zaslužuje poštovanje . Ti možda poštuješ samo pravoslavce ?
  Ako je tako onda je to prilično ograničena ljubav i poštovanje .
  Poslednji put ažurirao/la Sarvaš : 13.07.2015. u 20:16

 17. #17
  Buduća legenda Kerkyra (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde cveta limun zut
  Poruke
  30.887
  Reputaciona moć
  826

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio Sabonis Pogledaj poruku
  Ne znam zasto se uzdize na nekakav mitski nivo, kad nista vise nije uradio od sadasnjeg patrijarha,sem sto za razliku od sadasnjeg nije imao verbalne ispade. Podsecate me analogno na uzdizanje Djindjica,a ne vidim ni on da je ista uradio za ovaj narod.
  Pokazao je svojim licnim primerom skromnost i vrlinu. Ponekad se tako moze vise uraditi nego bilo cim drugim.
  "Svi smo mi u istoj provaliji, samo neki gledaju u pravcu zvezda"

 18. #18
  Domaćin Sabonis (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Svemirska autonomna pokrajina Mars
  Poruke
  3.982
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  A kad obican covek licnim primerom pokaze skromnost,to nije bitno,bitno je da imas titulu patrijarha.To samo pokazuje kpliko smo losi i koliko ljudi na polozajima imaju mnogo,da je cudo mitskih razmera kad neko malo odstupi od tog pravila
  Tri prsta na ruci,
  u jauku i muci,
  partizansku složili su svest

 19. #19
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  94.856
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2657

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Poslednji put ažurirao/la BLAJBI : 14.07.2015. u 15:15
  „Stigla je losa vest...! "Ubite glasnika!"“

 20. #20
  Buduća legenda Kerkyra (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde cveta limun zut
  Poruke
  30.887
  Reputaciona moć
  826

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Ne valja kad pokaze,ne valja kad ne pokaze licnim primerom, idite i radite nesto korisno u zivotu i pokazite licnim primerom umesto sto ovde trazite durgom "dlaku u jajetu".
  "Svi smo mi u istoj provaliji, samo neki gledaju u pravcu zvezda"

 21. #21
  Aktivan član DareS (avatar)
  Učlanjen
  08.07.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.131
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio BLAJBI Pogledaj poruku
  Дужност Патријарха свих Срба је да буде у контакту и сарадњи са онима који предводе народ.А да ли су они позитивне или негативне личности,то није до Патријарха,него до народа који их је изабрао на та места.Ако си мислио да као компромитујеш почившег Патријарха овим фотографијама,ниси успео.
  http://www.youtube.com/watch?v=BtzTdqoYRYI

 22. #22
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.919
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1719

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  I Hrista su napadali "zato sto sedi i jede i pije sa negativcima" i u Novom Zavetu je dat njegov odgovor :
  " Ne traze zdravi lekara , vec bolesni..." .

  Sta to "izvesni ocekuju od pocivseg Patrijarha Pavla " ?
  Da li je po njima "trebao da se druzi sa Kajafama , Judama Iskariotskim , muskoloznicima ..." ?
  Cak su i oni za ovog zemaljskog zivota imali sansu da se pokaju i odvrate od takvog ponasanja , ali svojom voljom - nisu !

  Na mnoge iz ovog vremena sadasnjeg bi moglo da se kaze ono sto je Sveti Jovan Krstitelj i Preteca govorio :
  " Pokajte se jer se priblizi Carstvo Nebesno" .
  Ako ne sad , a - kad ce , " ...jer Sudija (Smrt telesna ) dodje kao lopov u noci i kada se najmanje ocekuje ..." ... ?!
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 23. #23
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  94.856
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2657

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  I Hrista su napadali "zato sto sedi i jede i pije sa negativcima" i u Novom Zavetu je dat njegov odgovor :
  " Ne traze zdravi lekara , vec bolesni..." .

  Sta to "izvesni ocekuju od pocivseg Patrijarha Pavla " ?
  Da li je po njima "trebao da se druzi sa Kajafama , Judama Iskariotskim , muskoloznicima ..." ?
  Cak su i oni za ovog zemaljskog zivota imali sansu da se pokaju i odvrate od takvog ponasanja , ali svojom voljom - nisu !

  Na mnoge iz ovog vremena sadasnjeg bi moglo da se kaze ono sto je Sveti Jovan Krstitelj i Preteca govorio :
  " Pokajte se jer se priblizi Carstvo Nebesno" .
  Ako ne sad , a - kad ce , " ...jer Sudija (Smrt telesna ) dodje kao lopov u noci i kada se najmanje ocekuje ..." ... ?!
  Pa od gospodina Pavla se recimo moglo ocekivati da svojim sluzbenicima kaze da ne blagosiljaju tenkove koji su iz Beograda isli da ruse Vukovar....Da ce Srbija u Hrvatskoj IZGUBITI RAT...

  Da utice na rukovodioce i vojne staresine kako da se ponasaju na osvojenim teritorijama i sa zarobljenicima...

  Pa crkva je MILENIJUMSKA ustanova sa ogromnim iskustvom, ne treba ja valjda da ih ucim!?

  Vidis li gde je ta politika Srbiju dovela?

  Krivi su politicari, ali i crkva SNOSI ODGOVORNOST.....


  Po tim kriterijumima Bakonja koje si napisao gore, Hrvati sa punim pravom predlazu Stepinca za sveca?
  „Stigla je losa vest...! "Ubite glasnika!"“

 24. #24
  Supermoderator Nina (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  182.948
  Reputaciona moć
  19761

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  Zamolila bih da se ne politizuje tema o Patrijarhu Pavlu i povede racuna sta se pise jer ga nista od toga ne moze diskreditovati

  a Patrijarh je rekao svima tokom rata ""Pored ovolikih pogibija od Hrvata i Muslimana ne dozvolite da padne krv od nas, "
  Na svakom kraju postoji novi početak

 25. #25
  Zainteresovan član Aš Ašanin (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2015.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U nesanici
  Poruke
  207
  Reputaciona moć
  28

  Podrazumevano Re: PATRIJARH PAVLE

  "Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке."


  - Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди.

  - Када бих био последњи Србин, пристао бих да нестанем, а да не буде злочина.

  - Пристао бих да нестане не само велика него и мала Србија и сви Срби са мном, а не бих пристао на нељудство и нечовештво.

  - Чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде.

  - Као Патријарх српски, своје првенство међу јединкама, а и свако првенство међу људима, схватам као првенство служења, жртве и крста.

  -Црква не одбија ни оне који мисле да су неверници, поготову кад и они траже начина да дођу у Патријаршију, свеједно из каквих намера. Уосталом, ја сам свештено лице, а света тајна свештенства не прави одбир кога ћете примити и саслушати, ако га нека мука води до вас. А и грешници су углавном веома несрећни људи, нарочито кад су препуни себе.

  - Сматрам да смо за трагедију у Југославији одговорни сви. Да су се у овој ситуацији распада Југославије нашли данас они људи који су је на миран, људски начин, споразумом створили 1918. године, мислим да би је они и разложили на миран, људски начин, споразумом.

  - Да је и свима нама, као људима и хришћанима, јасно начело да „зло добра донијети неће“, да је „крв људска храна наопака“, ствари би ишле сретније.

  Патријарх Павле је осуђивао свако насиље и злочине, без обзира под каквом капом, униформом и значком чињени, без обзира коме народу и којој вери припадали.
  Vetar protiv vetra

Slične teme

 1. Patrijarh Pavle...
  Autor ljuba miljkovic u forumu Religija
  Odgovora: 120
  Poslednja poruka: 25.12.2009., 13:23
 2. Patrijarh Pavle se povukao?
  Autor Mitternachtsträumer u forumu Politika
  Odgovora: 158
  Poslednja poruka: 04.11.2008., 21:55
 3. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 23.07.2008., 12:02
 4. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 20.11.2007., 04:47
 5. Patrijarh Pavle ukida PDV za bebe!
  Autor [[Darko_91]] u forumu Politika
  Odgovora: 82
  Poslednja poruka: 16.07.2007., 21:45

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •