Razgovor sa ateistima

astr0

Obećava
Poruka
66
Ne bih za sebe rekao da verujem u Boga vec pre nesto izmedju agnostika i vernika ili mozda bolje receno poprilicno mislim da Bog postoji ali ne predstavljam se kao vernik. Zelim da delim svoja misljenja a i da cujem misljenja ateista zasto ne veruju u postojanje Boga i da diskutujemo to koliko je moguce u nadi da cu naci istinu za kojom valjda traga i svako od nas. Unapred najavljujem da nisam arogantan i da moze da se vodi dobar razgovor. Pa eto izvolte
 
Poslednja izmena:
Ok hvala da zatvorim temu? To mi drugar i nije odgovor na pitanje zasto si ateista :) Mene interesuju razlozi zasto ne verujes u postojanje Boga. Pa cu ti onda ja reci zasto mislim da nisi u pravo ako budem mislio da nisi u pravu tj ako budem mislio da ti argumenti nisu valjani pa ces ti onda da das svoje misljenje zasto budes mislio ako budes mislio zasto moji argumenti nisu valjani itd tako to ide ovaj odgovor Bog ne postoji kraj price ili Bog postoji kraj price mi nije privlacan :)
 
Poslednja izmena:
Jesi izneo svoj stav ali nisam cuo razloge. Sigurno ih imas. Ne verujem da si dilemu postojanja Boga resio tako sto si rekao "e ovi su to izmislili Bog ne postoji kraj price"... ;) Uostalom pitam se kako bi reagovao da ti neki vernik odgovori Bog postoji Hriscanstvo je tacno ili Kuran je Bozija rec kraj price i da ti ne navede razloge. To bi bila slepa vera zar ne? :) Naravno ako ne zelis da ih iznosis ili te mrzi to je u redu, tvoje pravo, naci ce se neko drugi za razgovor.
 
Ne postoje ljudi,koji niusta ne veruju. Ti ljudi,koji sebe nazivaju ateistima,ne veruju u Boga,u Hriscansku religiju.Ali oni opet veruju.Oni su verovanje u Boga,samo
ZAMENILI verovanjem u sefa svoje politicke partije.Pa sta je bio JB.Tito,za takozvane komuniste.On je bio njihov Bog.Komunisticka partija,bila je njihova
religija.To je samo zamena teza.

Covek je jedno jadno,bespomocno bice.On MORA u nesto,u nekoga da veruje.Sve politicke partije,imaju svoga Boga.To je sef njihove partije.Znaci,oni koji za sebe
kazu da su ateisti,samo su zamenili mesta.U svojim glavama,odrekli su se Boga,a na njegovo mesto,stavili drugog Boga,koji je ustvari,gresni covek,i koji nikako
ne moze zameniti,pravoga Boga.
 
Jesi izneo svoj stav ali nisam cuo razloge. Sigurno ih imas. Ne verujem da si dilemu postojanja Boga resio tako sto si rekao "e ovi su to izmislili Bog ne postoji kraj price"... ;) Uostalom pitam se kako bi reagovao da ti neki vernik odgovori Bog postoji Hriscanstvo je tacno ili Kuran je Bozija rec kraj price i da ti ne navede razloge. To bi bila slepa vera zar ne? :) Naravno ako ne zelis da ih iznosis ili te mrzi to je u redu, tvoje pravo, naci ce se neko drugi za razgovor.

Рекао би му исто што сам рекао и теби ако погледаш моје дискусије са верницима видећеш како сам жесток са њима.
Наравно да имам. Био сам православни хришћански верник три године. Хтео сам да видим како је то бити хришћанин, чак сам се и крстио.
Али нисам пре тога прочитао Библију нити сам истражио историју, Прихватио сам чисту манипулацију. Бог је љубав, правда, законодавац, нешто савршено итд. А онда сам прочитао Библију и добио савим другачији слику. Видео сам какав је то садиста, децо убица, све је осим љубави и правде. И читајући Библију схватио сам да су га измислили јевреји јер се само њима обратио, а не читавом човечанству и само је њих изабрао за изабране. Дакле тај Бог чак нема никакве везе са нама. Причу о Исусу су направили од неког лупажа који је разапет на крсту по римским законима у доба Тиберија.
 
Pa znas kako kad bih citao za svakog clana sta je pisao to bi potrajalo zato izbacis koje misljenje pa se prica razveze ako su obe strane zainteresovane. Mislim da je velika greska da covek prihvati nesto bez razloga i da moze da bude opasno. E sad polako sa Hriscanstvom i Biblijom do toga treba da se stigne. Nemoj molim te da mislis aha ovaj sad hoce redom da me ubedjuje itd ne nego kazem to u smislu da treba prvo neka osnovna pitanja da resimo i popricamo o njima pa kasnije o slozenijim. Nadam se da nisi iskljucio postojanje Boga na osnovu toga sto mislis da su tekst u Bibliji izmislili ljudi. Kako ti mislis da je nastao univerzum, da li smo mi inteligentna bica ili samo produkt materije pomocu fizike i hemije? Tako bih poceo razgovor :)

A sto se tice mene, ja sam rodjen u porodici koja slavu slavi radi reda i upraznjava pravoslavne obicaje radi reda ali pravu veru u Boga niko nema. Interesovale su me emisije na diskaveriju o univerzumu o vanzemaljcima itd itd a onda sam pre 2 godine naisao na neke apologete slucajno na youtubu pogledao njihova predavanja i debate procitao neke tekstove i zainteresovao se na temu postojanja Boga. Ranije mislim da nisam ni verovao nisam ni razmisljao o tome...
 
Ево како смо по мом мишљењу настали. Свемир је настао природним процесима интеракцијом ватре и леда и законнима постојања. Дакле нешто мора да постоји. Људи су део великог експеримента виших бића доведених на ову планету. Ово не тврдим само ја већ и Деникен ако си чуо за њега. Шта мислиш зашто су грађене необичне конструкције широм света које човек није могао у то време сам да направи без неке "помоћи". Као што су пирамиде, стоунхеџ и слично.
 
Cek zar vatra, led i ti zakoni postojanja nisu sastavni deo svemira? Od cega su oni nastali? Koliko ti mislis da je star univerzum, kako su nastala ta visa bica, od cega su sastavljena ta visa bica jel cisto od materije kao i mi ili imaju i umove koji su nematerijalni? Sto se tice piramida stounedza ima teorija mada nisam bas prihvatio bilo koju to je jako interesantno pitanje :) Eto vidis kako cas povedemo razgovor :) Bas me interesuje tvoj pogled na svet kao i bilo kog ko se pridruzi

e da dodao bih da nije to zbog toga sto hocu da unistavam druge koji misle drugacije, vec da preispitam i podelim svoja verovanja...
 
Poslednja izmena:
Да све је то закон постојања. Дакле нешто мора да постоји очигледно да бесмислу у природу нема места. Како је све то настало и даље је мистерија без коначног одговора.

Ако узмемо у обзир постојање расе дивова и могућност да су нас они довели на ову планету онда су материјална и вероватно настала на сличан начин као и ми.

Што се осталог тиче нека наука и даље истражује шта и како јер ја као ни било ко на овој планети нема одговор на многа питања која си и сам поставио. Али смешно ми је и глупо када неко пихвати нешто здраво за готово и неће да истражује даље.
 
Ne znam zasto mi odmah nije ucitao odgovore od Lorda i Bankai :( Ili je bug neki ili ja ne videh.

Lord: Da vera je prisutna u zivotu svakog od nas svesni mi toga ili ne meni je interesantno kako neki tzv novi ateisti govore kako je vera za budale a i u njihovim zivotima je prisutna a da toga nisu svesni. Pa kad im neko skrene paznju u sred debate bude pomalo smesno :) Mozemo o tome ako koga interesuje...



Copy: Dakle hoces da kazes da je zakon postojanja vecan? Zar nauka ne kaze da je pre 13,7 milijardi godina sve nastalo? Evropom je do skora (do otprilike 1960 godine) preovladjivalo Aristotelovo misljenje da je svemir vecan i da nema pocetak do se nisu pojavili dokazi da je postojao pocetak prostora i vremena.
Cek hoces da kazes da su ti sa drugih planeta nastali iz materije pomocu zakona u prirodi? Mislis da evolucija moze da stvori inteligentno bice?
Naravno da je lose prihvatiti nesto zdravo za gotovo. Naravno i ja sam daleko od toga da znam sve odgovore i za zivota necu naci odgovor na sve tu smo da razmenjujemo misljenja. Nemoj da mi zameris sto te ispitujem dosta hocu da stvorim sliku tvog pogleda na svet da bih mogao da iznesem sa cim se i zasto ne slazem a sa cim se slazem.
 
Да ли свемир је вечан или није ни на то питање нема тачног одговора бар за сада.

Еволуционистичка "наука" је препуна глупости и недоказаних будалаштина. Нико не зна када је све настало.

Еволуција је такође глупост и препуна шупљина зато се и зове теорија,

Ако пратиш митологије старих народа видећеш да су богови стварали друге богове.
 
Drugar mislim da neces naci ozbiljnog naucnika danas koji misli da je svemir vecan mislim da se za to odgovor zna :) Koliko sam cuo u debatama ateista i vernika je to kako je nastao i od cega. Oko toga se prepiru a ne oko toga da li je vecan ili ne ;) Ne znam na sta mislis kada kazes niko ne zna kada je sve nastalo. Npr oko toga pre koliko je nastao univerzum naucnici su razlicitim metodama odredjivali starost univerzuma. I dobili poprilicno slicne rezultate. Mozda se razlikuju u 100 miliona godina sto je opet naspram 13.7 milijardi procentualno malo.

Pa sto se tice evolucije to je dosta slozena tema. Ja iskreno nemam cvrst stav oko toga. Imam neka misljenja o tome ali bi trebalo dosta toga da se napise. Cinjenica je da postoji mikroevolucija. Tj kad kad se dese greske kod replikacije DNK. neki deo se kopira 2 puta umesto jednom neki se izgubi itd ima tu strucnih naziva da ne ulazimo u njih. Da li je ta mikroevolucija dovoljna da stvori coveka? Ne znam zavisi. Nisam ubedjen. A slusao sam dosta evolucionista. Imaju neke dobre argumente sigurno a neki su im po mom misljenju suplji.

Sto se tice stvorenih Bogova za njih postoji rec i zovemo ih idoli. Dalje nije mi bas jasno kako odbacujes evoluciju a sa druge strane negiras postojanje nekog nematerijalnog bica koje je mozda stvorilo ta bica sa druge planete i nas. Kako su nastala ta bica sa drugih planeta nisi mi odgovorio?
 
Данас се већина научника ослања на терорију еволуције која је за мене ништа друге него облик религије. Како лако скачу из науке у религију када каже "ми верујемо да је свемир стар 13,7 милијарди година" на основу чега? Па онда иде одговор типа посматрни научни процес. Како посматрни када нико од вас није могао тамо да се нађе пре толико милијарди година. Дакле религија уз испирање мозга као и код верника.

Што се тиче тих виших бића прочитај митологије, а у стварности како су настајали не знам јер ни ја немам доказа, али је много реалније јер постоје индиције као што сам ти навео, пирамиде соунхенџ, руснко камење итд.

Каква је разлика између вере у еволуцију и микро еволуцију?
 
Ne bih za sebe rekao da verujem u Boga vec pre nesto izmedju agnostika i vernika ili mozda bolje receno poprilicno mislim da Bog postoji ali ne predstavljam se kao vernik. Zelim da delim svoja misljenja a i da cujem misljenja ateista zasto ne veruju u postojanje Boga i da diskutujemo to koliko je moguce u nadi da cu naci istinu za kojom valjda traga i svako od nas. Unapred najavljujem da nisam arogantan i da moze da se vodi dobar razgovor. Pa eto izvolte

Ne verujem u biblijsko ili bilo koje drugo versko objasnjenje Boga zato sto je evolucija cinjenica.

P.S.

Ne verujem u evoluciju.Evolucija je cinjenica.
 
Ok hvala da zatvorim temu? To mi drugar i nije odgovor na pitanje zasto si ateista :) Mene interesuju razlozi zasto ne verujes u postojanje Boga. Pa cu ti onda ja reci zasto mislim da nisi u pravo ako budem mislio da nisi u pravu tj ako budem mislio da ti argumenti nisu valjani pa ces ti onda da das svoje misljenje zasto budes mislio ako budes mislio zasto moji argumenti nisu valjani itd tako to ide ovaj odgovor Bog ne postoji kraj price ili Bog postoji kraj price mi nije privlacan :)

pa ni nabrajanje spiska razloga zašto se ne veruje i nije neka disksuija
koaji aspekt teizma te buni a koji aspekt činjenice/ideje o nepostojanju boga
 
Ne bih za sebe rekao da verujem u Boga vec pre nesto izmedju agnostika i vernika ili mozda bolje receno poprilicno mislim da Bog postoji ali ne predstavljam se kao vernik. Zelim da delim svoja misljenja a i da cujem misljenja ateista zasto ne veruju u postojanje Boga i da diskutujemo to koliko je moguce u nadi da cu naci istinu za kojom valjda traga i svako od nas. Unapred najavljujem da nisam arogantan i da moze da se vodi dobar razgovor. Pa eto izvolte

Ne razgovaram sa sotonistima :lol:
 
Ne verujem u biblijsko ili bilo koje drugo versko objasnjenje Boga zato sto je evolucija cinjenica.

P.S.

Ne verujem u evoluciju.Evolucija je cinjenica.

:hahaha::hahaha: Каква чињеница? Диносаурус еволуирао у кокошку? Јел то чињеница?

- - - - - - - - - -

Ne razgovaram sa sotonistima :lol:

А управо си му се обратио. :lol:
 
Na osnovu cega su dobili 13.7 milijardi godina? Kao sto rekoh pomocu vise metoda. Jedna metoda je posmatranje i merenje pozadinskog zracenja. Mozes da procitas malo o tim metodama za utvrdjivanje starosti svemira. Druga metoda je cini mi nastala kada je utvrdjeno da se svemir siri. Vidis kojom se stopom siri napravis jednacinu koja odgovara modelu i resis po promenjivoj "t" kad je promenjiva koje odredjuje velicinu univerzuma jednaka nuli. Ovako bih ja resio hehe. Ovo drugo je kako bih ja resio a sigurno je pravi racun dosta komplikovaniji i bolje da procitas sta naucnici kazu po tom pitanju a ne da slusas mene. Dakle preporucujem da procitas malo o tome. Nisu bas to glupe price :) Sigurno znas da svetlost ima konacnu brzinu. Dakle kada vidimo neku zvezdu koja je udaljena 100 svetlosnih godina zapravo gledamo kako je izgledala pre 100 godina. Tako isto naucnici su pomocu teleskopa detektovali svetlost koja datira od pre vise od 10 milijardi godina (necu da navodim netacne podatke pa sam rekao otprilike cini mi se da ja najstarija "slika" univerzuma koju imamo stara 11-12 milijardi godina za tacne podatke guglajte). E sad kako znaju da je ta slika univerzuma udaljena 10 milijardi godina a ne 100 godina guglaj pa saznaj ako te interesuje. Ja sam iskreno zaboravio kako bese to rade.

Razlika izmedju evolucije i mikroevolucije? Pa dosta dobro pitanje. Neki ateisti ce ti reci da ne postoji tj da je makroevolucija (npr nastanak kita od nekog kopnenog sisara dal je bese nesto nalik psu u pitanju nzm guglaj pa proveri) zapravo dosta mikroevolucije a vec sam ti rekao sta je mikroevolucija. U mikroevoluciju niko ne sumnja. Jer to moze i danas da se vidi. Ponekad ne bas cesto desi se manja greska kod replikacije DNK. Kucaj pa procitaj ako te interesuje. Dakle jako je bitno prvo definisati na sta mislis kada kazes evolucija. Jel mislis na evoluciju jezika, evoluciju umetnosti, ili mozda evoluciju sisara nalik psu u kita ili mozda evoluciju neke bakterija koja je razvila otpornost na neki antibiotik (mada i tu ima problema ali necemo sad o tome).
 
:hahaha::hahaha: Каква чињеница? Диносаурус еволуирао у кокошку? Јел то чињеница?


Izgleda tebi jeste. Zaprepascena sam sveopstom zatucanoscu i osnovnim neznanjem ljudi koji zele ovde da sire "misljenje", imaju "stavove" a na zalost ne znaju sami preracunati razdaljine od prvog gasnog oblaka do nase planete u svetlosnim godinama.

Takodje tvrde da se naucnici oslanjaju.. na teoriju evolucije.. Teorija vise nije, vec dugo nije teorija, barem u naucnim krugovima. Kod polupismenih jos vlada "majmunska vizija" sa pljuvanjem tipicnim zaostaloj viziji sveta kakvu su imali i Englezi krajem devetnaestog veka.
- - - - - - - - - -
 
Ne verujem u biblijsko ili bilo koje drugo versko objasnjenje Boga zato sto je evolucija cinjenica.

P.S.

Ne verujem u evoluciju.Evolucija je cinjenica.

I ja se slazem da je evolucija cinjenica ako mislis na mikroevoluciju a sto se tice makroevolucije tu mozemo da diskutujemo ali ne mnogo jer sam tanak sa poznavanjem toga pa ne bih da donosim prerane zakljucke o necemu o cemu malo znam.

Ono sto meni zapada za oko je tvoj zakljucak da posto je po tebi evolucija cinjenica odatle sledi da Bog ne postoji. Voleo bih da mi objasnis to malo. Ovako ja to vidim: Ako je evolucija tacna (mora da se navede na koju evoluciju mislim dakle sad mislim na makroevoluciju tj nastanak coveka od jednocelijskog organizma koji je ziveo pre par stotina miliona godina) ja zaista ne vidim kakve to veze ima sa ne postojanjem Boga. To jedino moze da kaze da Bog nije upravljao tim procesima (naravno, ako postoji). Zar Bog (ako postoji) nije stvorio sve pa i te procese pomocu kojih smo mi po tebi nastali? Makroevolucija (ako je tacna) ne odgovara na pitanje kako je nastao univerzum. I na mnoga druga pitanja...




Mazohista: Pa prvo valjda treba da cujem razmisljanja ateista da bih mogao da se slozim sa tim ili iznesem misljenje zasto je to pogresno. Zasto nisam bas siguran da Bog postoji je interesantno pitanje odgovoricu kasnije na njega. Podseti me treba malo vremena da se napise.

- - - - - - - - - -

ako ne verujes u evoluciju,a kazes da je to cinjenica,da nisi kontradiktorna?

Pretpostavljam da je nisi najbolje razumela. Verovatno Gloriana zeli da kaze da ne misli da je evolucija teorija vec da postoji dovoljno dokaza da moze da bude sigurna da je cinjenica. Ja bas i nisam siguran u to o cemu mogu da popricam sa njom ako bude zelela naravno
 
Poslednja izmena:
I ja se slazem da je evolucija cinjenica ako mislis na mikroevoluciju a sto se tice makroevolucije tu mozemo da diskutujemo ali ne mnogo jer sam tanak sa poznavanjem toga pa ne bih da donosim prerane zakljucke o necemu o cemu malo znam.

Ono sto meni zapada za oko je tvoj zakljucak da posto je po tebi evolucija cinjenica odatle sledi da Bog ne postoji. Voleo bih da mi objasnis to malo. Ovako ja to vidim: Ako je evolucija tacna (mora da se navede na koju evoluciju mislim dakle sad mislim na makroevoluciju tj nastanak coveka od jednocelijskog organizma koji je ziveo pre par stotina miliona godina) ja zaista ne vidim kakve to veze ima sa ne postojanjem Boga. To jedino moze da kaze da Bog nije upravljao tim procesima (naravno, ako postoji). Zar Bog (ako postoji) nije stvorio sve pa i te procese pomocu kojih smo mi po tebi nastali? Makroevolucija (ako je tacna) ne odgovara na pitanje kako je nastao univerzum. I na mnoga druga pitanja...




Mazohista: Pa prvo valjda treba da cujem razmisljanja ateista da bih mogao da se slozim sa tim ili iznesem misljenje zasto je to pogresno. Zasto nisam bas siguran da Bog postoji je interesantno pitanje odgovoricu kasnije na njega. Podseti me treba malo vremena da se napise.


Ljudi koji tvrde da veruju u evoluciju a ne veruju u makroevoluciju, tvrde kada prevedemo to verovanje na nizi nivo u sledece.Verujem da virusi i bakterije mogu evoluirati ali zato sto je covek kompleksno, misaono bice , ne verujem da bi taj evolucioni zakon mogao vaziti i za njega( Homo Sapiens)..Da li vidis u cemu je greska?
 

Back
Top