Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

 1. #1
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Diplomatski pasoš lako preko granica

  Koliko su široke povlastice vlasnika diplomatskih pasoša, kojih u Srbiji trenutno ima 1.948 Isprave dobili državni funkcioneri, teniseri, vaterpolisti, ambasadori dobre volje

  DIPLOMATSKI pasoš, koji je uglavnom statusni simbol, ali garantuje i privilegije poput preskakanja redova na granicama, u Srbiji ima 1.948 ljudi. Osim aktuelnih zvaničnika, pravo na njega ima i uži krug bivših funkcionera - predsednici republike, Skupštine i Vlade, a neki su za naš list potvrdili da ih i dalje koriste.  Zoran Babić (SNS), predsednik Administrativnog odbora u Skupštini, kaže za „Novosti“ da većina poslanika ima diplomatski pasoš, koji im „sleduje“ po osnovu članstva u grupama prijateljstva i našim parlamentarnim delegacijama pri međunarodnim organizacijama:

  - Po pravilu, poslanik je dužan da posle službenog putovanja vrati pasoš u skupštinski protokol, ali, iskreno, to pravilo se često krši, pa mnogi ove isprave koriste i za privatna putovanja. I sam imam diplomatski pasoš i insistiram kod svih poslanika SNS da ga ne zloupotrebljavaju.

  Bivši premijer Mirko Cvetković potvrdio nam je da, u skladu sa zakonom, i dalje ima diplomatski pasoš. Ovu ispravu koristi i nekadašnji prvi čovek Vlade Zoran Živković, i kaže da je obnavlja kad joj istekne rok.

  BENEFICIJE I GUVERNERIMA
  PREMA Uredbi Vlade iz 2009, diplomatske pasoše mogu da imaju i ministri i vicepremijeri, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, guverner NBS, načelnik Generalštaba... Mogu ga imati i ambasadori dobre volje Srbije. Tako su pre nekoliko dana uručeni vaterpolo reprezentativcima Vanji Udovičiću i Filipu Filipoviću, a pre dve godine članovima muške i ženske teniske reprezentacije.

  - To je trajno pravo bivših funkcionera koji i dalje ostaju u kontaktu sa različitim političkim činiocima u inostranstvu. Oni dobijaju pozive za razne skupove, okrugle stolove, predavanja i takav pasoš im olakšava da ne čekaju redove kada putuju - navodi Živković.

  Nosilac diplomatskog pasoša, preneli su nam iz Ministarstva spoljnih poslova, nema obavezu da vadi vizu za neku zemlju, ukoliko Srbija sa njom ima potpisan sporazum o ukidanju viza na diplomatske pasoše. Uobičajena je praksa u svetu da na graničnim prelazima imaju pravo prvenstva.

  - Oni ne poseduju diplomatski imunitet u inostranstvu, izuzev ukoliko je reč o profesionalnom diplomati koji službuje u nekoj stranoj zemlji, ili je u pitanju diplomatski kurir koji prenosi diplomatsku poštu. U tom slučaju, diplomatski imunitet važi samo u zemlji službovanja i u zemljama kroz koje se tranzitira u cilju odlaska ili povratka sa dužnosti. Nosilac diplomatskog pasoša u svojoj zemlji nema nikakav poseban tretman niti beneficije, a po prestanku funkcije dužni su da vrate pasoš Ministarstvu - objasnili su nam u MSP.

  Prema rečima Tamare Stojčević, zamenika generalnog sekretara Vlade, ministar spoljnih poslova ima diskreciono pravo da dodeljuje diplomatske pasoše. Ove isprave, kao i službeni pasoši, važe pet godina:

  - Službeni ne podrazumeva posebne privilegije. Zbog njega mogu, ali ne moraju da vas puste preko reda na granici ako žurite, ali će vam pregledati prtljag kao i drugim putnicima sa običnim pasošem.
  E sad, mene zanima u celoj fabuli šta se sve računa u ambasadore ili ambasadorke dobre volje?

  Ovih dana smo recimo imali prilike da čitamo o jednoj po svemu sudeći ambasadorki dobre volje koja je poprskla suzavac policiji u oči što baš i nije izraz dobre volje.

  Dakle ko nas predstavlja u svetu kao nosilac diplomatskog pasoša i po kojim kriterijumia se dodeljuje jer citirana vest po svemu sudeći ne otkriva sve tajne diplomatskog kadrovanja... 2. #2
  Iskusan petar_z (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  5.296
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  DIPLOMATSKI pasoš, koji je uglavnom statusni simbol, ali garantuje i privilegije poput preskakanja redova na granicama
  Kada izlaze iz Srbije. Ako se recimo vracaju kolima preko Madjarske cekaju na granicnom prelazu kao i svi ostali. Bez obzira iz koje su drzave. Bez obzira iz koje su drzave

 3. #3
  BGHighlander nije na forumu
  jedini na celom forumu koji nije opštio ni samakar jednom forumašicom
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okupaciona zona Srbija
  Poruke
  13.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio petar_z Pogledaj poruku
  Kada izlaze iz Srbije. Ako se recimo vracaju kolima preko Madjarske cekaju na granicnom prelazu kao i svi ostali. Bez obzira iz koje su drzave. Bez obzira iz koje su drzave
  Ne. Privilegije diplomatskog pasosa vaze za sve drzave i granicne prelaze

 4. #4
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Dušica član Omladina SPS-a

  Međutim, izvor iz MSP tvrdi da je to bila Dušica.

  - Tada je divljala u istom audiju TT. Dusica Jevđenović jeste zaposlena u MSP i ona je savetnica ministra. Zaposlili su je Ivica Dačić i Ivan Mrkić koji dolaze iz SPS-a, jer je i Dušica iz Omladine SPS. Njih dvojica su i ranije voleli da se druže, razmenjuju i štite starlete.
  Citat Original postavio petar_z Pogledaj poruku
  Kada izlaze iz Srbije. Ako se recimo vracaju kolima preko Madjarske cekaju na granicnom prelazu kao i svi ostali. Bez obzira iz koje su drzave. Bez obzira iz koje su drzave
  Da. ali vidiš, ako te razmene Mrkić i Dačić, automatski bivaš nagrađen diplomatskim pasošem i privilegijom da prskaš suzavac pandurima u oči.

 5. #5
  Iskusan Edmond_Dantès (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.553
  Reputaciona moć
  198

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je idealno mesto za zaposlenje karijerno i životno neostvarenih sinova, kumova, ćerki, žena, braće, komšija i prijatelja. Interesantno je to što deca većine sadašnjih ili bivših državnih funkcionera ne poseduju nikakve druge kvalitete, osim za diplomatiju.

  Najnoviji slučaj nepotizma je sigurno slučaj guvernerke Narodna banke Jorgovanke Tabaković. Naime, ona je u MSP zaposlila zeta Nemanju Sekickog. On je muž guvernerkine starije ćerke Ivane. Njih dvoje sa bebom o trošku države Srbije trenutno žive u Rimu.

  Rade Bulatović, ambasador u Kijevu, zaposlio je blisku rođaku Svetlanu Košutić. Prvo je bila ubačena u BIA-u, pa onda u MSP. Ima diplomatski status i sada je na službi u Kijev, kod Bulatovića, gde je dobila mesto prve savetnice. Dragan Marković, ambasador u Angoli, u MSP je zaposlio svoju suprugu Snežanu Marković. Ona je ranije bila sekretarica.

  Milana Bačevića, ambasadora u Kini, savetuju muž i žena. Tatjana Panajotović Cvetković je ministar svetnik, a njen muž, Bojan Cvetković, je takođe ministar savetnik, ali za ekonomske poslove. Sa Brankom Lazarevićem, ambasadorom u Atini, takođe rade muž i žena. Ljubomir Poštić je prvi savetnik ambasadora, a tamo mu je i žena Olivera Poštić.

  Darko Tanasković, ambasador pri Unesku, u MSP je zaposlio ćerku Jelenu Tanasković. Unuk književnika Dobrice Ćosića, Nikola radi u MSP. Dragoljub Mićunović je takođe “uglavio” svog unuka u MSP. Nekadašnja šefica kabineta Vojislava Koštunice, Ljiljana Nedeljković, zaposlila je sina Ratomira Milikića, koji je zamenik ambasadora u Strazburu.

  U ambasadu u Beču otišla je nedavno i Sanja, ćerka Srđana Šajna, predsednika Romske partije. Pre diplomatije je držala kafanu. Jelena Plakalović, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca, Veroljuba Stevanovića, sedi u konzulatu u Njujorku

  Ćerka glumca Velimira – Bate Živojinovića, Jelena Živojinović, već deset godina sedi u ambasadi na Kubi.

  Vladislav Jovanović, ranije ambasador pri UN, zaposlio je sina Danka Jovanovića, inače po struci pravnika. Ambasador Dragoslav Radenković ubacio je ćerku, a njegov zet takođe tamo radi.

  Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a i bivši ministar za KiM, zaposlio je sina u MSP-u, i to u vreme kada je Vuk Drašković bio na čelu ovog resora. Rade Drobac, ambasador u Budimpešti, zaposlio je sina, a ambasador Dragan Županjevac, koji je poslednji ambasador Srbije u Atini, u MSP je našao posao za rođenog brata.

  Ivan Samardžić, sin Slobodana Samardžića, bivšeg poslanika DSS-a i nekadašnjeg ministra za KiM, primljen je u MSP u vreme dok je ministar bio Vuk Drašković. Nekoliko godina je proveo u ambasadi Srbije u Briselu, a sada je otpravnik poslova u ambasadi u Maroku.

  Mirko Stefanović, ambasador u Portugalu, rođeni je stric narodnog poslanika DS-a Borislava Stefanovića koji je ranije bio zaposlen u MSP. Dejan Šahović, šef radne grupe za OEBS, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, zaposlio je u MSP svog brata Ivana Šahovića. Kuma Vuka i Nataše Jeremić, Maja Raković, radi u ambasadi u Parizu kao prvi savetnik.

  Zet Danice Drašković, odnosno, suprug Danine rođene sestre Ljubinke, Ljubomir Mirković trenutno se nalazi na službi u Trstu. Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, Svetko Kovač, zaposlio je ćerku Sanju Kovač u MSP. Ona se trenutno nalazi na službi u Parizu. Sin načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, Nemanja Diković takođe je zaposlen u MSP.

  Sin novinara “Politike”, Boška Jakšića, Pavle Jakšić zaposlen je u MSP. Jakšić je često izveštavao o srpskoj diplomatiji. Ambasador u Parizu, Rajko Ristić, zaposlio je sina u MSP. Supruga bivšeg poslanika DSS-a, Miloša Aligrudića, takođe radi u MSP.

  Ovo je samo nekoliko primera nepotizma u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako kaže naš izvor iz MSP, velika većina zaposlenih u MSP došla je u to ministarstvo preko rodbinske, rođačke, prijateljske ili stranačke veze. Primljeni su suprotno zakonu i pravilima, a neretko su nestručni za posao koji obavljaju, ne znaju strane jezike, nemaju položene diplomatske ispite, niti imaju diplomatskog iskustva.
  The only real revolution is in the enlightenment of the mind and the improvement of character, the only real emancipation is individual

 6. #6
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio Edmond_Dantès Pogledaj poruku
  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je idealno mesto za zaposlenje karijerno i životno neostvarenih sinova, kumova, ćerki, žena, braće, komšija i prijatelja. Interesantno je to što deca većine sadašnjih ili bivših državnih funkcionera ne poseduju nikakve druge kvalitete, osim za diplomatiju.

  Najnoviji slučaj nepotizma je sigurno slučaj guvernerke Narodna banke Jorgovanke Tabaković. Naime, ona je u MSP zaposlila zeta Nemanju Sekickog. On je muž guvernerkine starije ćerke Ivane. Njih dvoje sa bebom o trošku države Srbije trenutno žive u Rimu.

  Rade Bulatović, ambasador u Kijevu, zaposlio je blisku rođaku Svetlanu Košutić. Prvo je bila ubačena u BIA-u, pa onda u MSP. Ima diplomatski status i sada je na službi u Kijev, kod Bulatovića, gde je dobila mesto prve savetnice. Dragan Marković, ambasador u Angoli, u MSP je zaposlio svoju suprugu Snežanu Marković. Ona je ranije bila sekretarica.

  Milana Bačevića, ambasadora u Kini, savetuju muž i žena. Tatjana Panajotović Cvetković je ministar svetnik, a njen muž, Bojan Cvetković, je takođe ministar savetnik, ali za ekonomske poslove. Sa Brankom Lazarevićem, ambasadorom u Atini, takođe rade muž i žena. Ljubomir Poštić je prvi savetnik ambasadora, a tamo mu je i žena Olivera Poštić.

  Darko Tanasković, ambasador pri Unesku, u MSP je zaposlio ćerku Jelenu Tanasković. Unuk književnika Dobrice Ćosića, Nikola radi u MSP. Dragoljub Mićunović je takođe “uglavio” svog unuka u MSP. Nekadašnja šefica kabineta Vojislava Koštunice, Ljiljana Nedeljković, zaposlila je sina Ratomira Milikića, koji je zamenik ambasadora u Strazburu.

  U ambasadu u Beču otišla je nedavno i Sanja, ćerka Srđana Šajna, predsednika Romske partije. Pre diplomatije je držala kafanu. Jelena Plakalović, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca, Veroljuba Stevanovića, sedi u konzulatu u Njujorku

  Ćerka glumca Velimira – Bate Živojinovića, Jelena Živojinović, već deset godina sedi u ambasadi na Kubi.

  Vladislav Jovanović, ranije ambasador pri UN, zaposlio je sina Danka Jovanovića, inače po struci pravnika. Ambasador Dragoslav Radenković ubacio je ćerku, a njegov zet takođe tamo radi.

  Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a i bivši ministar za KiM, zaposlio je sina u MSP-u, i to u vreme kada je Vuk Drašković bio na čelu ovog resora. Rade Drobac, ambasador u Budimpešti, zaposlio je sina, a ambasador Dragan Županjevac, koji je poslednji ambasador Srbije u Atini, u MSP je našao posao za rođenog brata.

  Ivan Samardžić, sin Slobodana Samardžića, bivšeg poslanika DSS-a i nekadašnjeg ministra za KiM, primljen je u MSP u vreme dok je ministar bio Vuk Drašković. Nekoliko godina je proveo u ambasadi Srbije u Briselu, a sada je otpravnik poslova u ambasadi u Maroku.

  Mirko Stefanović, ambasador u Portugalu, rođeni je stric narodnog poslanika DS-a Borislava Stefanovića koji je ranije bio zaposlen u MSP. Dejan Šahović, šef radne grupe za OEBS, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, zaposlio je u MSP svog brata Ivana Šahovića. Kuma Vuka i Nataše Jeremić, Maja Raković, radi u ambasadi u Parizu kao prvi savetnik.

  Zet Danice Drašković, odnosno, suprug Danine rođene sestre Ljubinke, Ljubomir Mirković trenutno se nalazi na službi u Trstu. Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, Svetko Kovač, zaposlio je ćerku Sanju Kovač u MSP. Ona se trenutno nalazi na službi u Parizu. Sin načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, Nemanja Diković takođe je zaposlen u MSP.

  Sin novinara “Politike”, Boška Jakšića, Pavle Jakšić zaposlen je u MSP. Jakšić je često izveštavao o srpskoj diplomatiji. Ambasador u Parizu, Rajko Ristić, zaposlio je sina u MSP. Supruga bivšeg poslanika DSS-a, Miloša Aligrudića, takođe radi u MSP.

  Ovo je samo nekoliko primera nepotizma u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako kaže naš izvor iz MSP, velika većina zaposlenih u MSP došla je u to ministarstvo preko rodbinske, rođačke, prijateljske ili stranačke veze. Primljeni su suprotno zakonu i pravilima, a neretko su nestručni za posao koji obavljaju, ne znaju strane jezike, nemaju položene diplomatske ispite, niti imaju diplomatskog iskustva.
  Znači spektakl.

  I u čemu se onda sastoje Vučićeve reforme?

 7. #7
  Elita Umri_muski (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mesto gde otkrivate zaboravljene vestine
  Poruke
  18.170
  Reputaciona moć
  271

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Neki od vlasnika Dip pasosa su bivsi dileri droge....
  Ne kazem da su sada. Ebiga, valjda znaju nekoga ko ce da valja za njih....Oni samo zaborave paketic na nekom poznatom mestu...

  Ne ne aludiram na onog sto je zaboravio koferce sa velikim keshom...Taj je daleko dogurao...
  Inace, zaboravljanje kofercica sa keshom je bila vrlo cesta i standardna procedura tokom kupovanja clanova centralnog komiteta SK u vreme kad je Sloba dolazio na vlast.Prvo ih je kupovao za njegove jagnjece brigade, donacijama, a posle da cute i budu kecevi u rukavu, sleepersi.

  Ovo nema veze sa temom, ali me podseti ovo vase reagovanje na ubacivanje dece i muzeva u MSP.
  Inace, to je kao i kontrola leta najzanimljivije zvanje. Tu pocinjes da studiras to samo ako si siguran da ces dobiti posao , tj imas vezu...
  A kad zavrsis, onda prosto ne mogu da te zaobidju jer si najstrucniji kadar...
  A ako si tikva bez korena, onda prolazis ko sugavo psetance...

 8. #8
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  61.334
  Reputaciona moć
  1447

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Чудни егземплари који су данас на власти у Србији не схватају феномен инфлације.

  Могуће је наштампати неограничен број тобожњих универзитетских диплома, али крајњи резултат ће бити само обезвређивање сваке дипломе из Србије. Могуће је и поделити десетине хиљада дипломатских пасоша разним троглодитима и осталим кадровима извученим из разних печењара, али крајњи резултат неће бити повластице већ врло лош третман сваког са српским дипломатским пасошем.
  no longer at ease here, in the old dispensation

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  02.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.614
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio Победоносцев Pogledaj poruku
  Чудни егземплари који су данас на власти у Србији не схватају феномен инфлације.

  Могуће је наштампати неограничен број тобожњих универзитетских диплома, али крајњи резултат ће бити само обезвређивање сваке дипломе из Србије. Могуће је и поделити десетине хиљада дипломатских пасоша разним троглодитима и осталим кадровима извученим из разних печењара, али крајњи резултат неће бити повластице већ врло лош третман сваког са српским дипломатским пасошем.
  Iebiga, ti znas nas, iebes ti nas, batice. Sve kod nas je hiper brzo, a sta je hiper brzo, to je i hiper kuso. Naplacivace srpskim generacijama u Buducnosti za srpske greske iz Proslosti. Evo, CROatima od 1 jula ukidaju svake restrikcije na zaposljavanje u EU, sto ce resi da ce oko 100K mladih ljudi otici u Nemacku i Austriju, i tamo zaradjivati, slati prosecno po 400 ojra nazad mesecno. A nase mlade generacije ce da idu u Venecuelu i Brazil da traze poslove. Mashala.

  _niemand_

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio _niemand_ Pogledaj poruku
  sto ce resi da ce oko 100K mladih ljudi otici u Nemacku i Austriju, i tamo zaradjivati, slati prosecno po 400 ojra nazad mesecno.
  Puna je Nemačka ergela. Valjaće im mladi Hrvati. Znaš kako se kaže - stari zanat zaborava nema.

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Priča o diplomatskim pasošima postaje sve zanimljivija ovih dana. Dobija zaplet latino serije.

  KO JE DUŠICA JEVĐENOVIĆ, KOJA JE NAPALA POLICAJCE NA BEŽANIJSKOJ KOSI

  „Savetnica“ ili sponzoruša?!

  Dušica Jevđenović (24), koja je nasrnula na policajca koji je hapsio njenog brata Ivana, tako što ga je poprskala suzavcem, ima diplomatski pasoš od maja 2013. godine, a dobila ga je kao navodna savetnica u Ministarstvu spoljnih poslova, dok je na njegovom čelu bio Ivan Mrkić, otkriva „Alo!“

  Naš izvor iz MSP-a kaže da Jevđenovićeva nikada nije bila zaposlena u MSP-u, tako da nije poznato ko joj je i po kom osnovu dodelio pasoš i zvanje savetnika! Juče su se pojavile informacije i da je veoma bliska sa jednom moćnom osobom, koja je navodno i urgirala da se ona pusti na slobodu posle napada na policajce, ali takve spekulacije nismo uspeli da potvrdimo.


  - Dušica je diplomatski pasoš dobila 17. maja 2013. godine i u njemu se kao funkcija navodi „savetnik u MSP“, ali niko ne zna kada ga je i kako dobila. U vreme kada je dobila diplomatsku putnu ispravu, ministar je bio Ivan Mrkić. Nju niko ovde nije ni video niti zna kako izgleda, nikada nije bila zaposlena u MSP-u. Ona će pasoš morati da vrati, jer će u suprotnom biti proglašen nevažećim - rečeno nam je u MSP-u.

  Bivši ministar Mrkić, bez čije dozvole i znanja ova devojka nije smela dobiti diplomatske isprave ni zvanje savetnika, tvrdi da ne zna ko je Dušica Jevđenović. Na pitanje koje je kvalite imala Dušica Jevđenović da sa samo 22 godine postane savetnik, Ivan Mrkić za „Alo!“ odgovara:

  - Nikakve! Ne poznajem tu osobu, u životu je nisam ni video ni čuo. Da sam bio svestan da neko takav ima diplomatski pasoš, momentalno bih joj ga oduzeo. Trebalo bi pitati tadašnjeg generalnog sekretara MSP-a, moguće je da ima neko objašnjenje - izjavio je Mrkić ne precizirajući o kome se radi. Međutim, kako smo saznali, u vreme kada je Dušica dobila diplomatsku putnu, ispravu generalni sekretar MSP-a je bio Zoran Marković. Do Markovića, koji je sada generalni konzul u Istanbulu, juče i pored više pokušaja nismo mogli da dođemo.


  Inače, Dušica Jevđenović i njen brat Ivan ne samo da su vešti u sukobima sa policijom, već i dobro barataju oružjem. U to su se uverili novinari, kada su ih zatekli u jednoj streljani na Novom Beogradu, u februaru ove godine. Za Ivana je odlazak u streljanu način da bukvalno ubije stres, dok je za Dušicu nešto više:
  - Kad ciljam u metu, ja zamišljam da ciljam u ono što želim da dostignem u životu, a to su uspeh i sreća. Kad pogodim, osećam se pobednički - kazala je tada ona novinarima.

  Pored toga, saznajemo da je upravo Dušica bila ta misteriozina savetnica iz MSP-a koja je početkom aprila u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Aerodroma “Nikola Tesla” upravljajući automobilom marke “audi” sletela s autoputa. U MSP-u su tada tvrdili da nemaju informaciju da je neko od njihovih radnika vinovnik te nesreće.
  Puštena na slobodu uz krivičnu prijavu


  Posle konsultacija sa tužilaštvom, Dušica i njen brat Ivan su pušteni uz krivičnu prijavu, član 323 napad na ovlačeno službeno lice sa nanošenjem lakih povreda. Drama se odigrala u sredu oko 3 sata iza ponoći, nakon prijave žitelja ulice Peđe Milosavljević na Bežanijskoj kosi, u blizini broja 50 da neko obija automobil.
  - Po dolasku patrole, Ivan, koji se motao oko „mercedesovog“ džipa krenuo je da beži, a policajac je počeo da ga juri. Nakon dvominutne trke Jevđenović je zastao, izvukao pištolj, repetirao i uperio ga u policajca. Sreća da je kolega bio dovoljno blizu da ga savlada, bez potezanja oružja - navodi naš sagovornik. On kaže da dok su se policajci sa njim razjašnjavali ko je i šta radi, pojavila se Dušica, koja je bila vidno pijana, kao i Ivan, i pitala što joj je brat vezan. Naš sagovornik dodaje da je ona potom hladnokrvno izvukla suzavac kojim je isprskala trojicu policajaca pre nego što su je savladali. Prema njegovim rečima, kada se Dušica malo smirila, pozvala se na diplomatski imunitet, ali su joj policajci nakon pregleda pasoša rekli da on važi u inostranstvu, a ne matičnoj zemlji.
  - U međuvremenu je ustanovljeno i da je Ivan petljao oko svog džipa, ali nije dao odgovor zašto je potegao i repetirao pištolj na policajce - rekao je naš sagovornik iz istrage.
  U želji da čujemo šta Dušica ima da kaže juče smo je posetili, međutim, vrata stana na trećem spratu koja su pokrivena video-nadzorom niko nije otvarao. Dušica Jevđenović, inače, na svoje ime pored stana u kome živi sa majkom bratom ima registrovan džip „mercedes ML“ i „audi TT“.
  Kako stoje stvari, izgleda da u Srbiji postoji opcija samoizdavanja diplomatskih pasoša pošto niko od nadležnih ne zna otkud pasoš iz fabule u opticaju.

 12. #12
  Aktivan član
  Učlanjen
  02.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.614
  Reputaciona moć
  0

  Question Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio Свастичић Pogledaj poruku
  Puna je Nemačka ergela. Valjaće im mladi Hrvati. Znaš kako se kaže - stari zanat zaborava nema.
  Bolje da rade za Nemca za 2000 ojra mesecno, nego za CROata za 600. Cist racun, duga ljubav.

  _niemand_

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio _niemand_ Pogledaj poruku
  Bolje da rade za Nemca za 2000 ojra mesecno, nego za CROata za 600. Cist racun, duga ljubav.
  Teško da će za timarenje dobiti dva soma.

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.649
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Bahata lažna savetnica i ranije pretila diplomatskim pasošem

  Dušica Jevđenović (24), sporna savetnica u Ministarstva spoljnih poslova sa još spornijim diplomatskim pasošem, misteriozna je službenica MSP koja je nedavno imala udes kod Aerodroma “Nikola Tesla”.

  I tada je saobraćajnim policajcima na uviđaju pokazala diplomatski pasoš koji joj je pod volšebnim okolnostima izdat u vreme ministra Ivana Mrkića.

  U MUP-u kažu da je o ovom udesu odmah obavešteno MSP, koje je istog dana demantovalo da Dušica Jevđenović radi kod njih. Ona je tada “audijem” sletela sa puta kod Aerodoroma.

  - MSP je posle tog incidenta pokrenuo postupak da se diplomatski pasoš Jevđenoviće oglasi nevažećim i taj postupak je u toku - kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

  On navodi i da je Dušića diplomatski pasoš dobila 17. maja 2013. i da joj je dokument izdat na četiri godine. Niko u MSP, međutim, ne saopštava kako je i po čijem odobrenju ona dobila diplomatski pasoš, iako nikada nije bila zaposlena u MSP.

  - Niti je radila u MSP, niti je ikada bila angažovana po ugovoru. Ministar Ivan Mrkić je lično potpisao nalog prema kome je njoj odobren diplomatski pasoš, što je standardna procedura za sve sa diplomatskim imunitetom - kaže naš izvor.

  Jevđenovićeva je od udesa na aerodromu nastavila sa incidentima u kojima se pozivala na diplomatski pasoš ili izmišljenu funkciju savetnice u MSP.

  Prošle srede ona je suzavcem poprskala trojicu policajaca koji su na Bežanijskoj kosi privodili njenog brata Ivana zbog sumnje da obija automobil na parkingu.

  Kako se ispostavilo, Ivan je zatečen pored svog “mercedesa”, ali mu se na teret stavlja što je potegao gasni pištolj na policajce.

  Dušica je i tada pokazala diplomatski pasoš, preteći policajcima rečima da je savetnica u ministarstvu. Protiv oboje je podneta krivična prijava.

  Diplomatski imunitet
  Dušica je od 2013, kada je dobila diplomatski pasoš, nekoliko puta boravila u inostranstvu i sada se istražuje da li se eventualno bilo gde pozivala na diplomatski imunitet. Diplomatski imunitet važi samo u inostranstvu.
  Iz ove vesti saznajemo i to da postupak poništavanja diplomatskog pasoša traje najmanje pola godine.

 15. #15
  Poznat blooser (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.290
  Reputaciona moć
  216

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio Edmond_Dantès Pogledaj poruku
  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je idealno mesto za zaposlenje karijerno i životno neostvarenih sinova, kumova, ćerki, žena, braće, komšija i prijatelja. Interesantno je to što deca većine sadašnjih ili bivših državnih funkcionera ne poseduju nikakve druge kvalitete, osim za diplomatiju.

  Najnoviji slučaj nepotizma je sigurno slučaj guvernerke Narodna banke Jorgovanke Tabaković. Naime, ona je u MSP zaposlila zeta Nemanju Sekickog. On je muž guvernerkine starije ćerke Ivane. Njih dvoje sa bebom o trošku države Srbije trenutno žive u Rimu.

  Rade Bulatović, ambasador u Kijevu, zaposlio je blisku rođaku Svetlanu Košutić. Prvo je bila ubačena u BIA-u, pa onda u MSP. Ima diplomatski status i sada je na službi u Kijev, kod Bulatovića, gde je dobila mesto prve savetnice. Dragan Marković, ambasador u Angoli, u MSP je zaposlio svoju suprugu Snežanu Marković. Ona je ranije bila sekretarica.

  Milana Bačevića, ambasadora u Kini, savetuju muž i žena. Tatjana Panajotović Cvetković je ministar svetnik, a njen muž, Bojan Cvetković, je takođe ministar savetnik, ali za ekonomske poslove. Sa Brankom Lazarevićem, ambasadorom u Atini, takođe rade muž i žena. Ljubomir Poštić je prvi savetnik ambasadora, a tamo mu je i žena Olivera Poštić.

  Darko Tanasković, ambasador pri Unesku, u MSP je zaposlio ćerku Jelenu Tanasković. Unuk književnika Dobrice Ćosića, Nikola radi u MSP. Dragoljub Mićunović je takođe “uglavio” svog unuka u MSP. Nekadašnja šefica kabineta Vojislava Koštunice, Ljiljana Nedeljković, zaposlila je sina Ratomira Milikića, koji je zamenik ambasadora u Strazburu.

  U ambasadu u Beču otišla je nedavno i Sanja, ćerka Srđana Šajna, predsednika Romske partije. Pre diplomatije je držala kafanu. Jelena Plakalović, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca, Veroljuba Stevanovića, sedi u konzulatu u Njujorku

  Ćerka glumca Velimira – Bate Živojinovića, Jelena Živojinović, već deset godina sedi u ambasadi na Kubi.

  Vladislav Jovanović, ranije ambasador pri UN, zaposlio je sina Danka Jovanovića, inače po struci pravnika. Ambasador Dragoslav Radenković ubacio je ćerku, a njegov zet takođe tamo radi.

  Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a i bivši ministar za KiM, zaposlio je sina u MSP-u, i to u vreme kada je Vuk Drašković bio na čelu ovog resora. Rade Drobac, ambasador u Budimpešti, zaposlio je sina, a ambasador Dragan Županjevac, koji je poslednji ambasador Srbije u Atini, u MSP je našao posao za rođenog brata.

  Ivan Samardžić, sin Slobodana Samardžića, bivšeg poslanika DSS-a i nekadašnjeg ministra za KiM, primljen je u MSP u vreme dok je ministar bio Vuk Drašković. Nekoliko godina je proveo u ambasadi Srbije u Briselu, a sada je otpravnik poslova u ambasadi u Maroku.

  Mirko Stefanović, ambasador u Portugalu, rođeni je stric narodnog poslanika DS-a Borislava Stefanovića koji je ranije bio zaposlen u MSP. Dejan Šahović, šef radne grupe za OEBS, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, zaposlio je u MSP svog brata Ivana Šahovića. Kuma Vuka i Nataše Jeremić, Maja Raković, radi u ambasadi u Parizu kao prvi savetnik.

  Zet Danice Drašković, odnosno, suprug Danine rođene sestre Ljubinke, Ljubomir Mirković trenutno se nalazi na službi u Trstu. Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, Svetko Kovač, zaposlio je ćerku Sanju Kovač u MSP. Ona se trenutno nalazi na službi u Parizu. Sin načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, Nemanja Diković takođe je zaposlen u MSP.

  Sin novinara “Politike”, Boška Jakšića, Pavle Jakšić zaposlen je u MSP. Jakšić je često izveštavao o srpskoj diplomatiji. Ambasador u Parizu, Rajko Ristić, zaposlio je sina u MSP. Supruga bivšeg poslanika DSS-a, Miloša Aligrudića, takođe radi u MSP.

  Ovo je samo nekoliko primera nepotizma u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako kaže naš izvor iz MSP, velika većina zaposlenih u MSP došla je u to ministarstvo preko rodbinske, rođačke, prijateljske ili stranačke veze. Primljeni su suprotno zakonu i pravilima, a neretko su nestručni za posao koji obavljaju, ne znaju strane jezike, nemaju položene diplomatske ispite, niti imaju diplomatskog iskustva.
  Znaci, zato nam TAKO DOBRO IDE DA NAS JE SRAMOTA!!!??? Pa imamo sex svaki dan - keca nas ko stigne.

  Ono sto je interesantno i upada u oci je - SVI SU ISTI! Nimalo se ne razlikuku po stranackoj pripadnosti. Ima ih od svuda, iz svih stranaka i partijica.

  Dakle potvrdjuje se ono sto su neki od nas svo vreme i govorili - samo vi glasajte, SVI SU ISTI (izdajnici).

  Pogodite sta bi se dogodilo sa zaposlenima u MSP da ja dodjem na vlast? Kakav bi to masakr otkazima bio. A to bi bio samo pocetak... Ni toalete vise ne bi mogli da ciste, a ne nesto drugo da rade.

  To onako - po dobroj, razradjenoj komunisticko-UDBAskoj praksi.

 16. #16
  Buduća legenda kojeimedadam (avatar)
  Učlanjen
  18.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СТВАРНИ ЖИВОТ
  Poruke
  26.385
  Reputaciona moć
  9081

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio Свастичић Pogledaj poruku
  E sad, mene zanima u celoj fabuli šta se sve računa u ambasadore ili ambasadorke dobre volje?

  Ovih dana smo recimo imali prilike da čitamo o jednoj po svemu sudeći ambasadorki dobre volje koja je poprskla suzavac policiji u oči što baš i nije izraz dobre volje.

  Dakle ko nas predstavlja u svetu kao nosilac diplomatskog pasoša i po kojim kriterijumia se dodeljuje jer citirana vest po svemu sudeći ne otkriva sve tajne diplomatskog kadrovanja...
  БРКАШ ...АМБАСАДОРЕ ДОБРЕ ВОЉЕ..СА ПОСЛОВНОМ ПРАТЊОМ....
  СРБИЈА МИ ЈЕ СВЕ - А ЗА СВЕ ОСТАЛО - НИШТА МИ НЕ ТРЕБА БЕЗ СРБИЈЕ

 17. #17
  Iskusan petar_z (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  5.296
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano Re: Fenomen diplomatskog pasoša u Srbiji

  Citat Original postavio BGHighlander Pogledaj poruku
  Ne. Privilegije diplomatskog pasosa vaze za sve drzave i granicne prelaze
  Reci to Madjarima. Drugarov otac je imao prilike da se vozi do Madjarske kolima sa diplomatskim tablicama. Na izlasku iz Srbije odmah su ih prosledili u poseban red a kada su se vracali cekali su kao svi ostali.

Slične teme

 1. DISKRIMINACIJA ZENA u Srbiji i CG
  Autor Zena u forumu Žene
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 20.01.2017., 19:36
 2. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 16.06.2014., 22:57
 3. fenomen zvani "bivsha devojka"
  Autor malecka u forumu Muškarci
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 03.10.2003., 10:48
 4. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 14.09.2003., 19:43
 5. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 05.09.2003., 10:23

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •