ŠTA JE ČOVJEK?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 31

Tema: ŠTA JE ČOVJEK?

 1. #1
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano ŠTA JE ČOVJEK?

  ŠTA JE ČOVJEK?

  Nize citiran tekst - clanak je interesantan sa gledista odnosa nauke i religije ali i za odnos coveka i boga.. Clank je znacajno skracivan, tako da ne predstavlja celovit stav autoira, vec moje vidjenje sta bi moglo biti od interesa u raspravama o odnosu nauke i religije, odnosno - Sta je covek u odnosu na nauku i boga?
  .
  Slušajući hrvatskog teologa profesora Tomislava Ivančića, hrvatski novinar Zeljko Tadic pise da ne možemo a da se ne zapitamo što je čovjek? Dakle, ne KO JE, vec STA JE COVEK? S tim u vezi, autor iznosi neke veoma bitne cinjenice o coveku, ali sa stajalista nauke kakio bi shvatili da nam sa naucnog stanovista za ova kljucna pitanja nije potdrebna teologije vec iskljucivo nauka.

  Čovjek je jedinstveno biće, ali ono što čini čovjeka ne razlikuje se mnogo od životinjskog svijeta, što upućuje da je čovjek dio te prirode te da iz nje potječe. No, još fascinantnije je to što se čovjek sastoji od komponenti koje ne bi smo povezali s čovjekom ili uopće sa životom. Na primjer, mozak se sastoji od 75%-80% vode. Mozak koji je srž, centar ljudskog bića, u kojem se nalazi sav intelekt i svijest, kao i centri koji upravljaju najosnovnijim radnjama tijela, poput disanja ili straha, sastoji se u velikoj većini od materije koju bi smo mogli staviti u posudicu i koja bi na jakom suncu isparila u veoma kratkom roku.


  Moždane nervne stanice, neuroni, prenose informacije električnim i kemijskim signalima. Znanost je elektricitet i kemijske reakcije objasnila bez upotrebe boga. Niti jedna formula ne sadrži ništa što bi upućivalo na neku božansku silu.Za cijelog čovjeka bi smo mogli reći da je električni uređaj, jer kao što je Luigi Galvani pokazao, tijelo koristi električne impulse kako bi vršilo radnju. Bez obzira na kompleksnost ljudskog tijela, ono je sastavljeno od osnovnih elemenata, 99% tijela čini kisik, ugljik, vodik, dušik, kalcij i fosfor, od čega na kisik odlazi 65%. Jedan dio tog kisika djelimično čini i vodu na koju otpada 65%-90% tijela.

  Svi ovi elementi su uobičajeni za naš planet, i sastavni su dio Zemljine kore. Možemo li stoga reći da je biblija u pravu kada tvrdi da je čovjek potekao od praha zemaljskog? (Postanak 2:7) Znači li to da je biblija pouzdan izvor na koji se možemo pozvati? Ako bi smo baš željeli, mogli bi smo prihvatiti da je biblijski pisac imao pravo, ali da bi smo zaista
  prihvatili da je biblija pouzdana, morali bi smo pronaći životvorni božji dah, živu dušu. Ona nije pronađena.

  Znanost ne poznaje pojam duše.

  Je li to svijest? Ako bi smo uzeli da jeste, onda dolazimo do problema da i neke životinje posjeduju svijest o sebi, poput šimpanzi i dupina a to je nešto o čemu biblija ne spominje niti riječi. Uz to, u bibliji niti jednom riječju nije spomenut mozak kao centar ljudskog bića.
  Biblija nije niti nagovjestila da bi mozak imao tako važnu ulogu. Srce, mišić koji pumpa krv kroz tijelo, je centar biblijskog čovjeka. Istina, srce je veoma važan organ, ali uloga srca je samo tu da pumpa krv, u srcu se ne nalazi hrabrost, ljubav, niti ima mjesta za dušu, boga. Ako srcem prihvatimo Isusa, što se dogodi ako dobijemo transplantaciju srca?
  Slobodno bi smo mogli reći da srce nije važnije od bubrega, srce je zamjenjivo. Mozak još uvijek, nije.

  Ako bi smo i prihvatili da je duša drugo ime za svijest, biblijski apologeti i dalje imaju zadatak objasniti kako je svijest (duša) udahnuta u čovjeka. Jednostavnije objašnjenje se nameće da je duša dah, odnosno povezana sa živorodnim udisanjem. Udisanje je nešto što je očito, nedvojbeno je povezano sa životom. Čovjek umire za nekoliko minuta ako prestane disati, ritam disanja se mijenja s promjenom raspoloženja, uzbuđenja ili tjelesnog napora. Očito je da je dah vezan za život. Dah daje život. Božanski dah je život. Dah je duša. Stvari postaju jasnije kada se malo razmisli o njima. Hebrejska riječ nshamah נְשָׁמָה, duša, znači dah, slično kao i grčka riječ ψυχή1 Korinćanima 15:45,
  govori o Adamovoj živoj duši, duhu životvornom za što su se koristili izrazi ψυχή, psuche, što znači duša, unutarnje biće, ali doslovno dah, i πνεῦμα, pneuma, što znači dah, duh, duša. Taj izraz se koristi i u stihu Ivan 3:8 u značenju vjetra.
  (…)
  Zaključio bih, duša se ne nalazi u umu, u mozgu.

  (…).

  Pozabavimo se živim čovjekom. Naše tijelo se sastoji od oko 50-100 trilijuna stanica (celija – m.pr.). Velik broj različitih stanica, s različitim zadacima čini čovjeka. Neuroni i sinapse, mišićne stanice, masne stanice, kosti, stanice kože… No, i pored tolikog broja stanica, daleko veći broj stanica koje čine tijelo i koje se nalaze u čovjeku, zapravo ne pripadaju ljudskoj vrsti. Neki izvori iznose da ovih stanica ima i deset puta više nego svih ljudskih stanica! To su stanice u probavnom sistemu, nalaze se u crijevima. One su najčešće manje nego ljudske stanice, te stoga nismo preplavljeni mikroflorom. Iako možemo živjeti bez ovih stranih stanica, one nam uveliko pomažu u očuvanju zdravlja te nas štite od nekih bolesti. Većina od tih stanica nema nikakav utjecaj na zdravlje, ali neke nam pomažu u borbi protiv raka. Procjenjuje se da ih ima 500-1000 različitih vrsta.

  Kako nam inteligentni tvorac nije podario djelotvorniji probavni sistem, naše tijelo je kolonizirano hordama stranih bića. Ideja o inteligentnom tvorcu ovdje manjka. Netko može reći da je naš probavni sistem manje djelotvoran zbog posljedice grijeha, ali ostaje problem kako objasniti to da nam je inteligentni tvorac pomogao tako da budemo kolonizirani stranim bićima od kojih mnoga ne utječu pozitivno na tijelo, a ne da nam je poboljšao probavni trakt. Ukoliko dođe do neravnoteže u flori crijeva, mogu nastati poteškoće. Ovo nije baš inteligentno rješenje. Inteligentniji zaključak je ako pomislimo da je to način na koji priroda djeluje, kao što je i slučaj u simbiozi ribe klaun i morske anemone koja ribi pruža zaklon dok riba svojim izmetom pruža ranjive sastojke anemoni. tek rođeno dijete ne sadrži bakterije u svom probavnom traktu, nego ih dobiva u nekoliko dana na nekoliko načina, pri rođenju, iz izmeta u gornjem majčinom probavnom traktu, preko majčine vagine, u kontaktu s drugom djecom (disanjem), dojenjem i kontaktu s majkom (ljubljenjem)i slično.

  Ne nalaze se bakterije samo u crijevima. Trilijun bakterija se nalazi na površini kože, bakterije se nalaze u respiratornom sistemu i očima, a možemo im pribrojati i bakterije kojih se svakodnevno pokušavamo riješiti pranjem zuba. Bakterije su u nama i na nama. Neke nam štete, neke nam pomažu a neke jednostavno samo postoje u nama. Nesumnjivo je da su bakterije sastavni dio naših života te sastavni dio nas samih.Simbioza je uobičajena u prirodi i poprimila je različite oblike te nas ne mora čuditi što čovjek također živi u simbiozi s nekim životinjama.

  Dakle, što je čovjek?

  Što je čovjek ako shvatimo da dijelimo 96% genetskog matirijala sa
  šimpanzama? Razlika između ljudi i šimpanzi je deset puta manja nego
  između miševa i štakora. Kako možemo vidjeti u videu u kojem
  profesor Richard Dawkins objašnjava razliku, zaista malo toga nas
  razlikuje od šimpanzi.

  Ako i zanemarimo genetski bliske rođake, ostaje pitanje tko smo kao pojedinci. Stanice koje su nas sačinjavale prije deset ili petnaest godina više ne postoje. Umrle su i zamijenile su ih druge stanice. Štoviše, atomi od kojih smo sačinjeni izmjenjuju se u još kraćem roku. Neki tvrde da tijelo u tri mjeseca izmijeni 98% atoma! Neki tvrde da se to dogodi u roku godine dana, no bez obzira na to kojim tempom atomi ulaze i izlaze iz našeg tijela, činjenica je da materija koja nas čini nije ista kao što je bila prošle godine ili prije 20 godina. Teolozi bi mogli reći da nas duša čini jednakima iako se materija izmjenjuje, ali tada dolazimo do gore već postavljenog problema. Za sada još uvijek nije potvrđeno da se svi neuroni zamjenjuju novima, tako da postoji mogućnost da su stanice u mozgu jedine koje nas prate cijeli život. Neki znanstvenici smatraju da je to stoga kako bismo mogli održati svijest, ali ovo još uvijek ne znamo.

  Tijelo izmjenjuje stanice apoptozom, programiranom smrti stanice, i svaka stanica u tijelu mora proći taj proces. Stanice koje nas čine izmjenjuju se, ali mi ostajemo kao cjelina. Ovo je način na koji priroda djeluje. Ne radi se ovdje o ničemu uzvišenom, svetom i božanskom. Ako bi smo u ovaj proces upleli boga mislim da to ne dovodi do rješenja nego donosi dodatna pitanja. Svi procesi koje sam do sada naveo istraživani su unutar znanosti.
  (Written by Željko Tadić </index.php/component/contact/contact/2>)
  Toliko, ako nije isuvise, za sada. Ovo je obimna materija i odnosi se na nasu gradju, na nase telo, na funkcije nasih organa, na nas intelekt i nase emocije.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase! 2. #2
  Primećen član sherman mccoy (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  749
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Čovjek je drugačiji od životinje zbog što je svjestan sebe.
  Čovjek je kao mašina biološka.
  Biblija je pouzdan izvor.
  Dušu ne možeš nači jer je nema. Piše u Bibliji da je krv duša. Čime nam opisuje da krv
  oživljava svaki dio tijela i zbog nje tijelo funkcioniše. A svjest je nešto drugo.
  Sličimo majmunu.
  Čovjek je osoba kojoj je dana božanska iskra, čovjek je višeg stupnja misaonih mogučnosti nego životinja,
  ali rekao bih od istog je materijala kao
  životinje. U Bibliji se kaže da su prvo bile načinjene životinje pa čovjek.
  Čovjeku je dato da bude gospodar životinja ali ne i da njima vlada okrutno.
  Moje mišljenje treba shvatiti kao dobronamjerni komentar.

 3. #3
  Buduća legenda Kamael (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  35.442
  Reputaciona moć
  748

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Danas je jedan umobolnik cekicem razbio glavu psu jer je ovaj dirao kokoske. I to javnost osudjuje, ali ta ista javnost danas cini to svakodnevno drugim zivotinjama koje nisu psi, zivotinjama koje u coveka imaju poverenje a on im oci servira sebi u tanjir.

 4. #4
  Primećen član sherman mccoy (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  749
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Ipak čovjek ima moć i zato postoje zakoni i pravila kako postupati da svima bude na korist.
  Okrutni ljudi su obično nehumani pojedinci u ljudskom plemenu. Sve je više njih nažalost
  To što je učinio spomenuti treba se gledati kao zločin. U Bibliji ima piše negdje sam pročitao
  ne znam tačno gje je piše da će doči virjeme bolje za ljudski rod pa tada opisuje, ko ubije psa
  kao da je ubio čovjeka.
  Čovjek ima močan um ali često ga pogrešno koristi.
  Moje mišljenje treba shvatiti kao dobronamjerni komentar.

 5. #5
  Buduća legenda Kamael (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  35.442
  Reputaciona moć
  748

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  To je onaj reptilski deo mozga, primitivno arhaicni zaduzen za osecaj sigurnosti. Na njemu se moze raditi, transformisati negativno u pozitivno ali vecina to nece, ostaje u stanju kolotecine iako su svesni da cine losa dela. I po pravilu okrivljuju se drugi, mahom politicari koji su eto, uzrok njihovog nezadovoljstva.

 6. #6
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio sherman mccoy Pogledaj poruku
  Čovjek je drugačiji od životinje zbog što je svjestan sebe.
  Čovjek je kao mašina biološka.
  Biblija je pouzdan izvor.
  Dušu ne možeš nači jer je nema. Piše u Bibliji da je krv duša. Čime nam opisuje da krv
  oživljava svaki dio tijela i zbog nje tijelo funkcioniše. A svjest je nešto drugo.
  Sličimo majmunu.
  Čovjek je osoba kojoj je dana božanska iskra, čovjek je višeg stupnja misaonih mogučnosti nego životinja,
  ali rekao bih od istog je materijala kao
  životinje. U Bibliji se kaže da su prvo bile načinjene životinje pa čovjek.
  Čovjeku je dato da bude gospodar životinja ali ne i da njima vlada okrutno.
  Strukturalno, anatomski, covek je sisar slican svim sisarima. Kao sto je i covekovo telo sazdano od triliona i triliona celija raznih oblika i uloga, tako su sazdana i tela ostalih sisara sa svim unutrasnjim i spoljnim organima i njihovim ulogama. Ono sto coveka razlikuje i izdvaja od svih ostalaih zivotinja je njegov uspravan hod, govor i razvijen intelekt.

  Nauka, za razliku od Biblije i drugih religioznih dogmi, coveka i sav zivot na Zemlji vidi kao rezultat evolucije kroz nekih 4.6 milijadi godina. Interesano je naglasiti da svaki zivi stvor nastaje sa deobom jedne celije na dva, cetiri, osam, sesnaest, itd. itd. do konacnog radjana sa svim karakteristikama koje odlukuju vrsu kojoj pripada.,

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Kamael Pogledaj poruku
  Danas je jedan umobolnik cekicem razbio glavu psu jer je ovaj dirao kokoske. I to javnost osudjuje, ali ta ista javnost danas cini to svakodnevno drugim zivotinjama koje nisu psi, zivotinjama koje u coveka imaju poverenje a on im oci servira sebi u tanjir.
  U tome se sastoji nesavrsenost zivog sveta. U nas se sve vise poklanja velika paznja kucnim ljubimcima - psima i mackama, i neprimereno je cak i pomisliti da bi mogli da nam sluze kao izhrana (u Kini je to sasvim normalno), ali zato nam ne smeta da na veoma surov nacin gajimo i ubijamo domace zivotinje koje nam sluze za ishranu. Moramo biti svesni da sve sto je zivo se odrzava na ishrani drugih zivih bica, tako da i covek ulzai u taj ciklus ishrane.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 7. #7
  Elita JA KOJI NISAM (avatar)
  Učlanjen
  14.06.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.227
  Reputaciona moć
  311

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Pokojni Pavle rece da je covek vreca necega......
  Ako se bog za vreme mog zivota bude obracao ljudima ocekujem da cu cuti "Oprostite mi, nisam znao sta radim"

 8. #8
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio sherman mccoy Pogledaj poruku
  Ipak čovjek ima moć i zato postoje zakoni i pravila kako postupati da svima bude na korist.
  Okrutni ljudi su obično nehumani pojedinci u ljudskom plemenu. Sve je više njih nažalost
  To što je učinio spomenuti treba se gledati kao zločin. U Bibliji ima piše negdje sam pročitao
  ne znam tačno gje je piše da će doči virjeme bolje za ljudski rod pa tada opisuje, ko ubije psa
  kao da je ubio čovjeka.
  Čovjek ima močan um ali često ga pogrešno koristi.
  U prirodi, sva ziva ziva bica se bore za zivotni prostor, pa tog nagona nije lisen ni covek. Otuda vidimo sebe kao bice koje ili brani svoj zivotni prostor ili ga otima od drugih. Vecita borba koja se gotovo nikada mirno ne zavrsava.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 9. #9
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio Kamael Pogledaj poruku
  To je onaj reptilski deo mozga, primitivno arhaicni zaduzen za osecaj sigurnosti. Na njemu se moze raditi, transformisati negativno u pozitivno ali vecina to nece, ostaje u stanju kolotecine iako su svesni da cine losa dela. I po pravilu okrivljuju se drugi, mahom politicari koji su eto, uzrok njihovog nezadovoljstva.
  Nisam siguran da sam te bas najbolje razumeo, ali je tacno da coveka rukovode i vode instinkti pored njegovog razvijenog uma i sposobvnosti da prilalgodjava prirodu svojim potrebama. U sustini, borba za opstanak i reprodukciju je osnovni nagon kojeg, uprkos razvijenom intelektu, nije ni covek lisen.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.12.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  13.301
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
  Nisam siguran da sam te bas najbolje razumeo, ali je tacno da coveka rukovode i vode instinkti pored njegovog razvijenog uma i sposobvnosti da prilalgodjava prirodu svojim potrebama. U sustini, borba za opstanak i reprodukciju je osnovni nagon kojeg, uprkos razvijenom intelektu, nije ni covek lisen.
  zivotni zadatak zivotinje je izvrsen..osnova je hrana a cilj razmnozavanje..smisao zivota svakog pokolenja jeste u sledecem pokolenju...drugim recima zivot svakog pokolenja je besmislen..put prirode je ocigledna obmana..

 11. #11
  Buduća legenda Kamael (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  35.442
  Reputaciona moć
  748

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku

  U tome se sastoji nesavrsenost zivog sveta. U nas se sve vise poklanja velika paznja kucnim ljubimcima - psima i mackama, i neprimereno je cak i pomisliti da bi mogli da nam sluze kao izhrana (u Kini je to sasvim normalno), ali zato nam ne smeta da na veoma surov nacin gajimo i ubijamo domace zivotinje koje nam sluze za ishranu. Moramo biti svesni da sve sto je zivo se odrzava na ishrani drugih zivih bica, tako da i covek ulzai u taj ciklus ishrane.
  Ulazi, coek ne moze bez hrane, vode i vazduha. Ali moze bez ubijanja zivotinja, sta vise one nisu njegova prirodna hrana. Vrste dizajnirane da se hrane mesom ne mogu donju vilicu pomerati levo desno, vrste dizajnirane za ishranu biljkama pomeraju donju vilicu levo desno. Ovo nauka tek u zadnje vreme stidljivo naglasava, zakazala je kao i religija.

 12. #12
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio villaret Pogledaj poruku
  zivotni zadatak zivotinje je izvrsen..osnova je hrana a cilj razmnozavanje..smisao zivota svakog pokolenja jeste u sledecem pokolenju...drugim recima zivot svakog pokolenja je besmislen..put prirode je ocigledna obmana..
  Upravo tako, onog momenta kada se oplodjena celija udvostrucila i prekopirala genom osvnone celije, nastao je zivot. Da li je obmana veliko je pitanje. Koliko god da je zivot svakog novog pokolenja besmislen (a mislim da nije) on se, kada se iskljuci ljudski razum, svodi na opstanak i na sopstvenu reprodukciju.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 13. #13
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio Kamael Pogledaj poruku
  Ulazi, coek ne moze bez hrane, vode i vazduha. Ali moze bez ubijanja zivotinja, sta vise one nisu njegova prirodna hrana. Vrste dizajnirane da se hrane mesom ne mogu donju vilicu pomerati levo desno, vrste dizajnirane za ishranu biljkama pomeraju donju vilicu levo desno. Ovo nauka tek u zadnje vreme stidljivo naglasava, zakazala je kao i religija.
  Nisam mislio da je covek iskljucivo korisnik (konzument) u lancu ishrane, vec da je i on istovremeno izvor hrane drugim zivim bicima.

  Uzgred, pomeranje vilice kod vrsta koje se hrane biljkama je rezultat prilagodjavanja zivotnim uslovima. Te zivotinje prezivaju, pa je normalno da to cine pomeranjem donje vilice levo i desno.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.12.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  13.301
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
  Upravo tako, onog momenta kada se oplodjena celija udvostrucila i prekopirala genom osvnone celije, nastao je zivot. Da li je obmana veliko je pitanje. Koliko god da je zivot svakog novog pokolenja besmislen (a mislim da nije) on se, kada se iskljuci ljudski razum, svodi na opstanak i na sopstvenu reprodukciju.
  obmana i to velika..ako ti je cilj u necemu drugom (u potomstvu) i to drugo je samo po sebi besciljno buduci da je njegov cilj opet u drugom i to tako dalje bez kraja...pravog cilja nema nigde..u prirodi zaista nista ne zivi,samo tezi da zivi a vecno umire..
  vlast smrti dominira nad nasim zivotima..a to nauka potvrdjuje...biologija i geologija potvrdjuju da ne umiru samo jedinke nego izumiru citave vrste zivih bica...nauka koja se bavi proucavanjem nebeskih tela dovodi nas do zakljucka da se citavi svetovi i glaksije gase a da takva sudbina ceka i nas suncev sistem....znaci vlast smrti stvarno dominara nasim zivotima i smrt vlada ne samo u nasem telu nego i u telu vasione..obmana hogare..

 15. #15
  Primećen član sherman mccoy (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  749
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Kojim živim bićima je čovjek izvor hrane? Niko od tjelesnih stvorenja ne lovi čovjeka osim čovjeka. Čovjek je jedini predator na zemlji što se tiče živih tjelesnih biča.
  Moje mišljenje treba shvatiti kao dobronamjerni komentar.

 16. #16
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio villaret Pogledaj poruku
  obmana i to velika..ako ti je cilj u necemu drugom (u potomstvu) i to drugo je samo po sebi besciljno buduci da je njegov cilj opet u drugom i to tako dalje bez kraja...pravog cilja nema nigde..u prirodi zaista nista ne zivi,samo tezi da zivi a vecno umire..
  Villika, obhrvana se crnim mislima, tmurnim pesimizmom? Nije sve takio crno kao sto nam nekada izgleda.


  Citat Original postavio villaret Pogledaj poruku
  vlast smrti dominira nad nasim zivotima..a to nauka potvrdjuje...biologija i geologija potvrdjuju da ne umiru samo jedinke nego izumiru citave vrste zivih bica...nauka koja se bavi proucavanjem nebeskih tela dovodi nas do zakljucka da se citavi svetovi i glaksije gase a da takva sudbina ceka i nas suncev sistem....znaci vlast smrti stvarno dominara nasim zivotima i smrt vlada ne samo u nasem telu nego i u telu vasione..obmana hogare.
  Posmatraj zivot iz druge perspektive. Umesto osecaj nezadovoljstva sto sam dosao na ovaj svet, osetio zivot i ubrzo shvatio da cu morati da sa njega za relativno kratko vreme otici, treba se osetiti privilegovanim cinjenicom da sam bas ja rodjen, da sam ziv. Ipak, mogao sam i da nikada ne dodjem na “svetlost dana”, da ne osetim zivot. Jednostavno, moglo je da me nema. Da li sam osetio srecu da sam rodjen, da zivim, da cu ostaviti potomstvo, ili kako to naucnici kazuju, preneti moje gene na nova pokolenja, a filozofi mudrovali da se nas zivot nastavlja zhvaljujuci nasim potomcima? Mislim da jesam.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 17. #17
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.12.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  13.301
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
  Villika, obhrvana se crnim mislima, tmurnim pesimizmom? Nije sve takio crno kao sto nam nekada izgleda.


  Posmatraj zivot iz druge perspektive. Umesto osecaj nezadovoljstva sto sam dosao na ovaj svet, osetio zivot i ubrzo shvatio da cu morati da sa njega za relativno kratko vreme otici, treba se osetiti privilegovanim cinjenicom da sam bas ja rodjen, da sam ziv. Ipak, mogao sam i da nikada ne dodjem na “svetlost dana”, da ne osetim zivot. Jednostavno, moglo je da me nema. Da li sam osetio srecu da sam rodjen, da zivim, da cu ostaviti potomstvo, ili kako to naucnici kazuju, preneti moje gene na nova pokolenja, a filozofi mudrovali da se nas zivot nastavlja zhvaljujuci nasim potomcima? Mislim da jesam.
  nisu to crne misli..to je istina...ni jednog trenutka ti zivot nije obezbedjen a vremenom ce sigirno biti okoncan pa koliko unistavali druge da bi svoj sacuvali i ma koliko si u nekim trenucima osetio neku radost..razmnozavanjam samo mozes da stvoris isti taki zivot bezvredan i nepostojan kakav je i tvoj i moj i time samo umnozavas obmanu time sto se prepustas nagonu vrste i u konacnom bilansu vrsis nekorisno samoubistvo..
  ovo je vilika koja je za trenutak iscupala iz mozga zalog onog drugog zivota..ide mi dobro hogare..realna ali skroz na skroz..

 18. #18
  Buduća legenda Kamael (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  35.442
  Reputaciona moć
  748

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
  Uzgred, pomeranje vilice kod vrsta koje se hrane biljkama je rezultat prilagodjavanja zivotnim uslovima. Te zivotinje prezivaju, pa je normalno da to cine pomeranjem donje vilice levo i desno.
  Kada bi čovek mogao da pomera vilicu samo u jednom pravcu, žvakanje bi bilo nemoguće.
  Naši zubi: sekutići (1 i 2), očnjaci (3), pretkutnjaci (4 i 5) i kutnjaci (6, 7 i 8 ) su takvi da hranu
  mogu dobro da usitne i samelju kako bi se, uz pomoć pljuvačke, napravila kaša.Sekutići su oštri
  kako bi sitnili hranu, očnjaci zašiljeni kako bi odvajali tvrđe delove hrane, a pretkutnjaci i kutnjaci
  imaju veliku, široku i pljosnatu gornju površinu kako bi hranu mleli. Kada su vilice spojene, pretkutnjaci
  i kutnjaci gornje vilice naležu na pretkutnjake i kutnjake donje vilice i samim tim drobe hranu. Ovakav
  mehanizam usitnjavanja i mlevenja hrane je karakterističan za biljojede, a ne za mesojede. Mesojedi
  imaju sitne i zašiljene sekutiće koji služe za hvatanje žrtve i sitnjenje mesa, izdužene i zašiljene očnjake koji služe za ranjavanje i ubijanje žrtve.

 19. #19
  Buduća legenda Kamael (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  35.442
  Reputaciona moć
  748

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Podvukao sam zadnji deo recenice jer je tekst prebacen na pdf Religija.

 20. #20
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio sherman mccoy Pogledaj poruku
  Kojim živim bićima je čovjek izvor hrane? Niko od tjelesnih stvorenja ne lovi čovjeka osim čovjeka.
  Brojni, ne zna im se broj. Covecje telo koje nakon smrti pocinje da se raspada napadaju brojni insekti. Zatim tdrilioni i trilioni bakterija i mikroba i na kraju, ako les nije dovoljno duboko sahranjen postaje izvor hrane i biljkama. Da zakljucim, brojna vidljiva ili nevidljiva stvosrenja se hrane na ljudskim lezevima. Naravno, imamo i pojedine slucasjeve da gladni vukovi napadnu i coveka, ma da se to izuzetno retko desava. Medjutim, to su izuzeci i to ne bi trebalo uzimati u obzir.

  Citat Original postavio sherman mccoy Pogledaj poruku
  Čovjek je jedini predator na zemlji što se tiče živih tjelesnih biča.
  Ovu recenicu nisam razumeo, mozes li da je pojasnis?
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 21. #21
  Veoma poznat ISTRAZIVAC9 (avatar)
  Učlanjen
  16.06.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.573
  Reputaciona moć
  169

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
  U prirodi, sva ziva ziva bica se bore za zivotni prostor, pa tog nagona nije lisen ni covek. Otuda vidimo sebe kao bice koje ili brani svoj zivotni prostor ili ga otima od drugih. Vecita borba koja se gotovo nikada mirno ne zavrsava.
  To je i Darvin razmatrao, pa se Hitler s tim posluzio, da bi nemce proglasio arijevcima,a ostale nizim bicima.

 22. #22
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio villaret Pogledaj poruku
  nisu to crne misli..to je istina...ni jednog trenutka ti zivot nije obezbedjen a vremenom ce sigirno biti okoncan pa koliko unistavali druge da bi svoj sacuvali i ma koliko si u nekim trenucima osetio neku radost..razmnozavanjam samo mozes da stvoris isti taki zivot bezvredan i nepostojan kakav je i tvoj i moj i time samo umnozavas obmanu time sto se prepustas nagonu vrste i u konacnom bilansu vrsis nekorisno samoubistvo..
  ovo je vilika koja je za trenutak iscupala iz mozga zalog onog drugog zivota..ide mi dobro hogare..realna ali skroz na skroz..
  Vilika, sve sto si navela je realnost, ali njeno tumacenje zavisi od licnog polazista. Mi, dok odrastamo, smatramo da smo "bogom dani" ne razmisljajuci na taj, pesimisticki pogled na svet, vec na onaj, optimisticki, za koji ti ispravno kazes da je obmana. Ako na zivot gledas sa stanovista da smo rodjeni da bi smo umrli na ovaj ili onaj nacin, zivot jeste velika obmana. Medjkutim, za ogromnu vecinu Covecanstva zivot je "poklon" nepocenjive vrednosti.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 23. #23
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio Kamael Pogledaj poruku
  Kada bi čovek mogao da pomera vilicu samo u jednom pravcu, žvakanje bi bilo nemoguće.
  Naši zubi: sekutići (1 i 2), očnjaci (3), pretkutnjaci (4 i 5) i kutnjaci (6, 7 i 8 ) su takvi da hranu
  mogu dobro da usitne i samelju kako bi se, uz pomoć pljuvačke, napravila kaša.Sekutići su oštri
  kako bi sitnili hranu, očnjaci zašiljeni kako bi odvajali tvrđe delove hrane, a pretkutnjaci i kutnjaci
  imaju veliku, široku i pljosnatu gornju površinu kako bi hranu mleli. Kada su vilice spojene, pretkutnjaci i kutnjaci gornje vilice naležu na pretkutnjake i kutnjake donje vilice i samim tim drobe hranu. Ovakav mehanizam usitnjavanja i mlevenja hrane je karakterističan za biljojede, a ne za mesojede. Mesojedi imaju sitne i zašiljene sekutiće koji služe za hvatanje žrtve i sitnjenje mesa, izdužene i zašiljene očnjake koji služe za ranjavanje i ubijanje žrtve.
  Sve ovo sto si naveo je nesporno; nedvosmislen dokaz da se organizmi (ziva bica) prilagodjavaju uslovima zivota. Drugim recima, ovo je dokaz delotvornosti prirode koju detaljno tumaci Darvinova Teorija evolucije.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 24. #24
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.491
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio ISTRAZIVAC9 Pogledaj poruku
  To je i Darvin razmatrao, pa se Hitler s tim posluzio, da bi nemce proglasio arijevcima,a ostale nizim bicima.
  Daj, molim te, objasni kako se "s tim Hitler posluzio" da bi Nemce (velikim pocetnim slovom) proglasio arijevcima? Pa oni i jesu arijevci, ne treba ih proglasavati . S druge strane, Hitler je mogao da se posluzi i Starim zavetom da bi opravdao svoj krvolocni pir.
  Procitaj dole citiran tekst, mozda ces bolje shvatiti sta je rasizam.

  Arijska rasa je termin iz rasne teorije o supremaciji bijele rase, koja je bila uticajna u zapadnoj kulturi od kraja 19. vijeka do sredine 20. vijeka. [1]

  Svoj izvor ta teorija imala je u lingvistici koja je otkrila da većina evropskih jezika ima isto zajedničko porijeklo, iz tog se je razvila teorija da izvorni govornici indoevropskih jezika i njihovi potomci do danas, čine posebnu rasu ili podrasu mnogo veće Kavkaske (bijele) rase. Verovanje u postojanje arijevske rase ponekad se naziva - arijevstvo.

  Teorija o arijskoj rasnoj superiornosti bila je osobito popularna u Nacističkoj Njemačkoj i praktički dio službene ideologije od 1933. do 1945., a imala je odjeka i u svim tadašnjim kvislinškim zemljama. Adolf Hitler i nacisti koristili su teoriju o supremaciji arijske rase za politiku istrebljenja Židova, Roma i drugih ne arijskih rasa.[1]

  Link: https://sh.wikipedia.org/wiki/Indoiranci
  P.S. Zapravo, on se posluzio Novim zavetom da Nemacku ocisti od Jevreja, proglasavajuci ih krivim za raspece Hriistovo. Dakle, posluzio se Hristom i Bilbijom.
  Poslednji put ažurirao/la hogarius : 26.06.2015. u 11:54
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 25. #25
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.12.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  13.301
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ŠTA JE ČOVJEK?

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
  Vilika, sve sto si navela je realnost, ali njeno tumacenje zavisi od licnog polazista. Mi, dok odrastamo, smatramo da smo "bogom dani" ne razmisljajuci na taj, pesimisticki pogled na svet, vec na onaj, optimisticki, za koji ti ispravno kazes da je obmana. Ako na zivot gledas sa stanovista da smo rodjeni da bi smo umrli na ovaj ili onaj nacin, zivot jeste velika obmana. Medjkutim, za ogromnu vecinu Covecanstva zivot je "poklon" nepocenjive vrednosti.
  jeste za vecinu poklon zivot jer ne razmisljaju mozgom..a sta je sa onom manjinom kome um potvrdjuje propast kao opsti zakon sveta a to je cinjenica..kako ova manjina koja ima znanje svom detetu daje na odgovor na pitanje a zasto si me rodio kad si znao vrlo dobro da cu umreti..

Slične teme

 1. Šta je Open Source?
  Autor Naum Hadži-Kukuruzović u forumu Softver
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 03.11.2014., 20:02
 2. Šta mislite o knjigama Anne Rice?
  Autor Beowulf011 u forumu Književnost i jezik
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 08.01.2014., 18:00
 3. Šta čini jedan sajt zanimljivim?
  Autor macaktosa u forumu Internet
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 10.12.2012., 10:32
 4. Šta je SMIN
  Autor koska u forumu Softver
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 23.02.2008., 21:50
 5. ACD see 5? Šta mu je pa sad?
  Autor Снежана РС u forumu Softver
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 14.08.2003., 11:30

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •