Ivana Jandrić je osvojila zlato u Sambo-u na evropskim igrama

sjajan uspeh...

igiboy, koja je razlika (osim u kimono-u) između ovog sambo-a i klasičnog džudo-a?

Imaš dva tipa Sambo-a, sportski Sambo (ovaj na snimku) i Bojevi Sambo (maltene je isti kao MMA osim razlike u pojedinim pravilima)

U suštini Sambo je nastao Đudo-a i Rvanja ali i sam Đudo je nastao pod uticajem Rvanja, Sumo rvanja i nekih ĐuĐicu stilova. Sambo sadrži većinu istih bacanja kao Đudo i Rvanje, kao i poluga a sadrži i neka bacanja koja su jedinstvena za Sambo iz prostog razloga što su pravila drugačija pa je i mnogo toga dozvoljeno u Sambo-u što nije u Rvanju ili Đudo-u. Razlika je pre svega u pravilima šta sme a šta ne sme na turnirima da se radi. U sportskom Sambo-u su dozvoljene poluge na nogama, zato se i nose šorcevi a ne duge pantalone a nisu dozvoljena gušenja dok je u Đudo-u obratno, nisu dozvoljene poluge na nogama dok su dozvoljena gušenja. U suštini na ovom snimku prosečan gledalac i ne bi primetio razliku jer su pravila za dobijanje meča ista ili slična u sve tri veštine. Za sve je isto da ako pritisneš protivnika na leđa određen broj sekundi da dobijaš meč a za Sambo i Đudo ako izvedeš savršeno bacanje koje ti donosi Ipon i faktički si pobedio.
 
Poslednja izmena:
Njen uspeh je bezvredan medju ljudima ove nacije ako se u ovom sportu ne zaradjuje dobra lova. Da je ovo fudbal/kosarka/tenis ili neki sport gde se dobro zaradjuje vec bi dobijala pohvale da je "boginja" i slicno. Mozda izvuce nacionalnu penziju i neku malu rubriku u cosku nekih beznacajnih novina.

Njen uspeh je jedan od najznačajnijih u Sambo-u koji je neko iz naše zemlje ikada postigao. Ni Milica Mandić nije bila poznata dok nije osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama a glavni problem jeste što Sambo nije Olimpijski sport pa ne može da se stekne neka veća popularnost u svetu takmičenjima u Sambo-u. Da ne pominjem da mi zapravo i nemamo jaku tradiciju u borilačkim sportovima nego su sve uspehe iznosili sami sportisti i njihovi treneri i timovi kao i porodice. Timski sportovi će uvek imati najveću popularnost a jedini razlog zašto je tenis "popularan" kod nas je Novak Đoković. Ostali naši teniseri su tu samo kao statisti. Uzgred ni naši vaterpolisti ne zarađuju milione i milijarde pa su naši omiljeni sportisti.
 
Poslednja izmena:
Ивана је учинила прави подвиг кад је успела да узме злато у спорту који је код нас заступљен у 2- 3 клуба (ако се не варам) а где праву доминацију имају земље настале распадом СССР-а у којем је овај спорт практично био национални спорт...

За оне који нису до сада чули за овај спорт или сматрају да нису чули ни за једног борца из САМБОа нек се подсете ко је Федор Емилијенко (истина њему је основни спорт Борбени САМБО али је разлика само у додатку ударачких техника - ручних и ножних).

Лично, САМБОми је занимљивији од џудоа баш због те мешавине са рвањем.
 

Back
Top