EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

 1. #1
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.628
  Reputaciona moć
  2296

  Podrazumevano EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Evropska unija pokušava da dogovori gasovod sa Rusima bez zemalja kandidata. Hteli trasu preko Bugarske, Rumunije i Mađarske. Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka  VEST da Evropska unija pokušava da izgradi gasovod koji će isključivati Srbiju zapravo je projekat "Istočni luk", koji je početkom meseca Slovačka predložila Rusiji. Ovaj gasovod deo je starog projekta koji se na engleskom zove "Istring", a koji je sada na "reanimaciji" usled mogućnosti da se gradi "Turski tok". Planirana trasa ne uključuje nijednu zemlju koja nije članica EU, pa čak ni Grčku, koja je ovih dana "na aparatima" i vodi pregovore oko ostanka u Uniji.


  Cevovod "Istočni luk" zamišljen je tako da od Turske vodi direktno u Bugarsku, a zatim u Rumuniju, Mađarsku i Slovačku. Projekat je predložio slovački premijer Robert Fico, koji je boravio u Moskvi početkom juna i sastao se sa predsenik Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

  - Rusija čeka ponudu da se pridruži projektu gasovoda "Istočni luk", koji treba da bude povezan sa "Turskim tokom" - rekao je uoči posete ministar energetike Aleksandr Novak. - Predloženo je od strane Slovačke, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa. Mi čekamo ponude, nismo još dobili ništa zvanično.

  Slovačka je tražila alternative puteva gasa zato što će, ukoliko nova trasa ne bude išla kroz njenu zemlju, izgubiti značajna sredstva od taksi koje sada naplaćuje od gasovoda preko Ukrajine.

  Poruka Unije da novi gasovod može da prođe samo kroz zemlje koje su trenutno članice EU, u Srbiji je otvorila bojazan - da li mi kao kandidat uopšte možemo da se nadamo članstvu u bliskoj budućnosti.

  - Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - To što EU želi da gasovod prolazi samo kroz zemlje koje su već u Uniji, Srbiju i Makedoniju može da ostavi bez gasa. Takođe, ako se dogovore sa Rusijim da izostave Grčku, i to je pokazatelj da za "loše zemlje" nema energenta.

  Pitanje je kako će Rusija reagovati na predlog Unije da trasu pomeri oko 500 kilometara dalje prema Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, a ne ka Grčkoj, Srbiji i Makedoniji.

  PARAF SA GRČKOM
  Ruski i grčki ministri finansija Aleksandar Novak i Panajotis Lafazanis potpisali su juče memorandum o gradnji produžetaka gasovoda "Turski tok". Kako prenose mediji, Rusija će platiti gradnju toka, a novac će joj Grčka kasnije vratiti. - Naš današnji sastanak je istorijski. Memorandum je izraz spremnosti obe strane da se realizuje gradnja južnog pravca gasovoda - rekao je Lafazanis.

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:553880-Istocni-luk-kroz-clanice-EU-mimo-Srbije

  Eto gospodo EUropejski guzoljubi

  EU vasa ljubljena zeli da Srbe i Srbiju stavi u totalnu izolaciju da nas izbegne bukvalno svaki infrastrukturni projekat sto bi rekli da zivimo na lebu i vodi.... 2. #2
  Poznat
  Učlanjen
  21.11.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ko pita?
  Poruke
  8.106
  Reputaciona moć
  189

  Podrazumevano Re: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Da se podsetimo pisma koje je Vili Vimer uputio Gerhardu Šrederu 2000-te godine.

  http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Komentari/2008/latinica/043.html

  Zašto ''pro-evropske'' stranke u Srbiji prećutkuju pismo Vilija Vimera Gerhardu Šrederu?


  Srbiju isključiti iz evropskog razvoja


  Iako je Srpska politika još 2006. godine izložila ovu temu pod naslovom „Srbija kao Luksemburg“ ona ponovo zbog upornog obmanjivanja naroda od strane DS i predsednika Tadića postaje veoma aktuelna

  Nemački političar Vili Vimer o strategiji SAD na Balkanu i u Evropi: Ispraviti greške Ajzenhauera – Blokirati Sankt Petersburg – Povezati Baltik i Anadoliju kao u vreme Rimskog carstva – Isključiti Srbiju iz evropskog razvoja – Napad na Jugoslaviju koristiti kao presedan

  Pre više od godinu dana (08. 2 2007.), NIN je objavio, u prevodu Nikole Živkovića, pismo Vilija Vimera, tadašnjeg potpredsednika Parlamentarne skupštine OEBS, upućeno 2. maja 2000. tadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu. U tom pismu, ustvari izveštaju sa jedne međunarodne konferencije na veoma visokom nivou, jasno je kao dan izloženo zašto Amerikanci smatraju da treba ''što je moguće brže izvrši međunarodno priznanje nezavisne države Kosovo '', zašto je bombardovana SRJ i, napokon, zašto Srbija nikad ne može da postane član EU. Saopšteno je, naime, da će Srbija biti ''trajno isključena iz evropskog razvoja'', ''verovatno zbog obezbeđivanja nesmetanog vojnog prisustva SAD'' na njenom tlu.  Pitanje koje se odmah nameće je sledeće: ako su čelnici stranaka sadašnje vladajuće koalicije u Srbiji znali za sadržaj ovog pisma – a morali su s njim biti upoznati bar od NIN-ovog objavljivanja, tj. pre nešto više od godinu dana – zašto su nastavili da zamajavaju srpsku javnost sa pričama o ''evro-integracijama''? Zašto bar nisu srpsku javnost upoznali sa realnim, možda nesavladivim teškoćama koje stoje na ''evropskom putu'' Srbije?

  (Pritom je čudno što ni sadašnja skupštinska opozicija, sa možda jednim ili dva pojedinačna izuzetka, nije iskoristila priliku i ''probila uši'' javnosti navodima iz ovog dokumenta koji im je, kao deklarisanim ''evroskepticima'', došao kao dar sa neba.)  Ko god misli da naša diplomatija, sa ovim dokumentom u rukama, nije mogla ništa da uradi, vara se. Mogli smo, još mnogo ranije, da 1) direktno suočimo EU čelnike s njim i da pitamo da li EU i dalje stoji na tim stanovištima, čak i posle uklanjanja Slobodana Miloševića sa vlasti u Srbiji; 2) u odsustvu negativnog ili jasnog odgovora na prethodno pitanje, mogli smo mnogo ranije da objavimo da smatramo da se Srbiji ne nudi jasna i izvesna ''evropska perspektiva'' i da se na vreme okrenemo alternativama, naravno, objavljujući u isto vreme stav da nikada nećemo priznati kosovsku nezavisnost.  Može se pretpostaviti da je u našem državnom vrhu bilo i onih koji su gajili nadu da se politika ''trajnog isključivanja Srbije iz evropskog pravnog poretka'' može promeniti, tj. da će, ipak nekako, ''Evropa naći svoj glas'' i smognuti snage da se odupre pritiscima SAD. Možda je za takva nadanja bilo i osnova – iako EU do dan danas nikada, uprkos retorici, nije ponudila Srbiji ''jasnu evropsku perspektivu'', već je neprekidno Srbiji ispostavljala uslove koji se ne mogu dokazivo ispuniti, što opet potvrđuje ključni zaključak Vilija Vimera o ''trajnom isključivanju Srbije''. Bilo kako bilo, nakon objave ''kosovske nezavisnosti'', ćutanje o ovom dokumentu i njegovo skrivanje od šire javnosti u Srbiji potpuno je neshvatljivo. Jer, ako se dokument pažljivo pročita, ''kosovska nezavisnost'' nikako ne znači i kraj srpskih iskušenja i kraj konflikata na ovom tlu. Jer, na primer, da parafraziarmo, ima još naroda, čije pravo na samoopredeljenje nadilazi svaku drugu odredbu međunarodnog prava.

  Kopajući po linkovima koje je Nikola Živković u NIN-u priložio, može se videti da su pomenutoj konferenciji prisustvovala i tri lica iz Srbije: Milan Pajević, u svojstvu spoljnopolitičkog savetnika stranke G-17+, Aleksandar Fatić, predsednik Centra za menadžment u Beogradu, i Bratislav Grubačić, direktor i glavni i odgovorni urednik beogradskog VIP Presa. I ovde se otvara bitno pitanje: zašto niko od njih nije upoznao javnost Srbije sa tokom konferencije i njenim, za Srbiju, sudbinskim zaključcima? Da li se njihovo prećutkivanje može tumačiti i kao njihova saglasnost ili saučešće, što bi, u tom slučaju, bio akt ravan veleizdaji? Da li je, pak, u pitanju bila briga za očuvanje sopstvenih, ugodnih pozicija u evroatlantskoj meki fondova i dnevnica – što se opet svodi na isto? Ili su i oni, poput Vimera, napisali izveštaje koji su gurnuti na medijsku marginu? Dužni su da nam daju zadovoljavajući odgovor ili smo slobodni da donosimo sopstvene zaključke.  Posebno je zanimljiv g. Pajević, funkcioner stranke koja je činila bitan deo svih vlada od 2000. godine pa do danas, i koja se možda i najglasnije ističe u povicima da ''Evropa nema alternativu''. Dakle, ako je visoki zvaničnik ove stranke imao uvid u zaključke pomenute konferencije, zašto se njegova stranka već 8 godina pravi kao da oni ne postoje? I na kojim osnovama stranka G-17+ i dalje insistira na politici ''evro-integracija'', uprkos činjenici da je jedan od najviših evropskih zvaničnika jasno naznačio da za Srbiju nikakva ''evropska perspektiva'' ne postoji? Ili možda G-17+ ima argumente koji bi tu tvrdnju opovrgli? Ako ih ima, dužna je da ih predstavi. A ako nema, i sama je saučesnik u izdaji zemlje.  Ovo, međutim, ni na koji način ne amnestira ni Demokratsku stranku, čiji su čelnici sigurno imali uvid u Vimerovo pismo unazad bar godinu dana – mada je teško zamislivo, ako ne i optužujuće po njihovu sposobnost da vode državu, da za njega nisu znali i pre, pogotovu imajući u vidu jake nemačke veze koje je Zoran Đinđić gajio. Kako, dakle, imajući u vidu sadržaj Vimerovog pisma, može Demokratska stranka da srpskom biračkom telu (i dalje) obećava ''evropsku perspektivu''? Postoje samo dva odgovora: ili je po sredi neverovatna neobaveštenost i nesposobnost, ili su čelnici te stranke plaćeni lobisti određenih međunarodnih krugova, kojima je cilj da se Srbija što duže drži u zavisnosti od EU, dok joj se otima parče po parče teritorije i kupuju resursi – da se ''Vlasi ne bi slučajno dosetili'' i možda čak okrenuli svoj pogled i svoje snage u nekom drugom pravcu (na primer, ka Istoku). Da je to daleko od nemogućeg potvrđuje nam i istorijsko iskustvo sa početka 20. veka, kada je jedan deo srpske političke vrhuške svesno i namerno (za razne vrste nadoknadi) vezivao Srbiju veštačkom zavisnošću za Austro-Ugarsku – sve dok carinski rat nije pokazao da čak i moćna imperija na zapadu ipak ''ima alternativu'', i da Srbija može veoma dobro da posluje i sa drugima.

  ...

  Na kraju, šta LDP kaže na sadržaj Vimerovog pisma? Da li Evropa i dalje ''nema alternativu''? S obzirom da je deo imidža ove stranke njen ''beskompromisni realizam'', da li je za Srbiju, u svetlu ne samo Vimerovog pisma već i svih dešavanja u proteklih 8 godina, koja su više nego potvrdila autentičnost njegovog izveštavanja i tumačenja, i dalje ''realno'' da se upinje ka ''evro-integracijama'' ako je očigledno da američki-dominirana EU Srbiju jednostavno neće ?

  Mora se reći i to da je, u proteklih 8 godina, EU Srbiju stavila u vrlo nezgodan položaj uslovljavanjem ''daljih integracija'' hapšenjem haških optuženika, najviše zato što nije dokazivo da se svi oni mogu čak i locirati, a kamoli uhapsiti. Međutim, u kontekstu Vimerovog pisma, lako se dolazi do zaključka da je postavljanje ''nemogućeg'' uslova Srbiji vrlo lako mogla biti svesna i namerna politika EU, kako bi se Srbija što uspešnije anestezirala i što kasnije shvatila da se, zapravo, nalazi ''izvan evropskog razvoja'', poput žabe koja se kuva na tihoj vatri. Odgovornost celokupnog dosovskog poretka od 2000. do danas leži u sledećem: 1) ako su znali da se uslovi EU ne mogu ispuniti, zašto naciju nisu na vreme obavestili? 2) ako su smatrali da se uslovi EU ipak mogu ispuniti – zašto ih onda nisu ispunili? 3) ako, pak, nisu mogli da ih ispune (strah od pobune u MUP-u, Vojsci, službama, itd.), zašto bar nisu pošteno to saopštili i narodu i EU? Ili je dati ostavku veća tragedija od propasti zemlje?  U intervjuu datom ''Večernjim novostima'' 6 dana pre smrti, Zoran Đinđić je, između ostalog, rekao da mu se činilo da je načelo ''slaba Srbija – jaka Jugoslavija'' sada zamenjeno načelom ''slaba Srbija – jak Balkan''. To se upravo i poklapa sa evro-atlantskom vizijom ovog dela Evrope, onako kako to prenosi Vili Vimer. Za Đinđića to nije bilo prihvatljivo. Da li je to prihvatljivo za sve njegove ''naslednike''? Da li misle da treba da se s tom sudbinom mirimo, i da i dalje nastavimo ''politiku (večne) čekaonice'', gde se, izgleda, jedino čeka neki nedefinisani evropski Godo, dok nam mnogi drugi vozovi prolaze? Ili svi već jednom treba da se suočimo s realnošću koja se na ovim prostorima ponavlja već vekovima: da je svakom zavojevaču ovog dela Evrope odgovarala slaba – ili čak bolje nikakva – Srbija, i da se u današnja vremena ništa nije promenilo. I da realno pogledamo šta nam je činiti i koji su nam pravci zbilja otvoreni?

  Ima li i jedne političke grupacije koja je spremna da otvori ovo pitanje bez uvijanja, da otvoreno obavesti naciju da, prema svim raspoloživim dokazima, nikakva ''evropska perspektiva'' ne postoji? Ili je napokon došlo vreme da se napravi nešto novo? Jer život stvarno više ne može da čeka, pogotovu ne u virtuelnim čekaonicama, sa virtuelnim granicama, virtuelnom vojskom, virtuelnim političkim debatama.


  Aleksandar Pavić
  07. mart 2008.
  Poslednji put ažurirao/la b@ćkø : 21.06.2015. u 13:44

 3. #3
  Elita jaguar b p (avatar)
  Učlanjen
  15.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  23.451
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Još jedan propao projekat Rusije a.

  Zavarite još neku cev Južnog potoka, da vas želja mine.

 4. #4
  Aktivan član
  Učlanjen
  02.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.614
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation Re: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Tuzni Jok... Pa jos u ovakvoj reziji: dupli Tuzni Jok!

  _niemand_

 5. #5
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  108.443
  Reputaciona moć
  2347

  Podrazumevano Re: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  Evropska unija pokušava da dogovori gasovod sa Rusima bez zemalja kandidata. Hteli trasu preko Bugarske, Rumunije i Mađarske. Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka  VEST da Evropska unija pokušava da izgradi gasovod koji će isključivati Srbiju zapravo je projekat "Istočni luk", koji je početkom meseca Slovačka predložila Rusiji. Ovaj gasovod deo je starog projekta koji se na engleskom zove "Istring", a koji je sada na "reanimaciji" usled mogućnosti da se gradi "Turski tok". Planirana trasa ne uključuje nijednu zemlju koja nije članica EU, pa čak ni Grčku, koja je ovih dana "na aparatima" i vodi pregovore oko ostanka u Uniji.


  Cevovod "Istočni luk" zamišljen je tako da od Turske vodi direktno u Bugarsku, a zatim u Rumuniju, Mađarsku i Slovačku. Projekat je predložio slovački premijer Robert Fico, koji je boravio u Moskvi početkom juna i sastao se sa predsenik Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

  - Rusija čeka ponudu da se pridruži projektu gasovoda "Istočni luk", koji treba da bude povezan sa "Turskim tokom" - rekao je uoči posete ministar energetike Aleksandr Novak. - Predloženo je od strane Slovačke, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa. Mi čekamo ponude, nismo još dobili ništa zvanično.

  Slovačka je tražila alternative puteva gasa zato što će, ukoliko nova trasa ne bude išla kroz njenu zemlju, izgubiti značajna sredstva od taksi koje sada naplaćuje od gasovoda preko Ukrajine.

  Poruka Unije da novi gasovod može da prođe samo kroz zemlje koje su trenutno članice EU, u Srbiji je otvorila bojazan - da li mi kao kandidat uopšte možemo da se nadamo članstvu u bliskoj budućnosti.

  - Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - To što EU želi da gasovod prolazi samo kroz zemlje koje su već u Uniji, Srbiju i Makedoniju može da ostavi bez gasa. Takođe, ako se dogovore sa Rusijim da izostave Grčku, i to je pokazatelj da za "loše zemlje" nema energenta.

  Pitanje je kako će Rusija reagovati na predlog Unije da trasu pomeri oko 500 kilometara dalje prema Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, a ne ka Grčkoj, Srbiji i Makedoniji.

  PARAF SA GRČKOM
  Ruski i grčki ministri finansija Aleksandar Novak i Panajotis Lafazanis potpisali su juče memorandum o gradnji produžetaka gasovoda "Turski tok". Kako prenose mediji, Rusija će platiti gradnju toka, a novac će joj Grčka kasnije vratiti. - Naš današnji sastanak je istorijski. Memorandum je izraz spremnosti obe strane da se realizuje gradnja južnog pravca gasovoda - rekao je Lafazanis.

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:553880-Istocni-luk-kroz-clanice-EU-mimo-Srbije

  Eto gospodo EUropejski guzoljubi

  EU vasa ljubljena zeli da Srbe i Srbiju stavi u totalnu izolaciju da nas izbegne bukvalno svaki infrastrukturni projekat sto bi rekli da zivimo na lebu i vodi....
  ДаклеМ, после ове вести наши врли чланови Владе Србије заслужили су и бајата јаја и труле парадајзе по тинтари........
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 6. #6
  Veoma poznat Blues Brothers (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pusher Street-Christiania
  Poruke
  13.263
  Reputaciona moć
  232

  Podrazumevano Re: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Ovo su izjave smekera iz Zitoradje namenjene domacem folkloru

 7. #7
  Buduća legenda Громовик (avatar)
  Učlanjen
  02.06.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.197
  Reputaciona moć
  737

  Podrazumevano Re: EU zeli da sa Rusima gradi gasovod koji bi zaobisao Srbiju - Rusi odbijaju

  Citat Original postavio Blues Brothers Pogledaj poruku
  Ovo su izjave smekera iz Zitoradje namenjene domacem folkloru
  Није он из Житорађу него твој комша из Мордора.

Slične teme

 1. Gasovod Južni tok kroz Srbiju gradiće Nemci!!
  Autor dragosh u forumu Politika
  Odgovora: 63
  Poslednja poruka: 28.05.2016., 19:16
 2. Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 17.07.2011., 23:13
 3. Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 15.03.2011., 12:19

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •